gle smiljan, citam u vijestima ona firma iz zg nudi otkup psenice po slijedecim uvjetima:
1. cijena 1,5- PRENISKA, nije sdtvar da nama ne osigurava zaradu, vec da nama osigurava minimalnu zaradu, a drugi ce na posrednistvu za 2 mjeseca pokupit masne pare, kod tebe je kruh 5 kn, koliko je u zg?
2. odredjivanje standarda:
- vlaga 13%, koliko se ja sjecam oduvjek je bila vlaga 14 %, psenica ispod 14 % je suha i moze se skladistiti, psenica s 15% vlage se NE SUSI, vec ju samo puste kroz ciklon i malo provjetre prije skladistenja i skinu taj jedan %, a naplate nam susenje 900 kn/vagonu, naplacivat susenje s 14 na 13 % vlage ili bilo sta odbijati zato sto je vlaga 13,9 % a ne 12, 9 % je cisto LIHVARENJE i LOPOVLUK..
- necistoce standard je 2 %, a oduvjek je bio 3%, a da ne kazem kolike nam necistoce deru prilikom otkupa...
po novom zakonu necistoce nam bi trebali platiti jer one oni prodaju a ne bacaju, potraznja za posijem je velika i ono itekako drzi cijenu a dobiju ga za badav, mlinari se vec sad ogradjuju od tog placanja necistoca makar je to svuda vani normalno, jer oni to nemaju naviku placati... to je isto LIHVARENJE
3. troskovi otkupa
-1% ulazno kalo
-1% izlazno kalo
12 kn/t trosak ulaza
12 kn/t trosak izlaza
18 kn/t trosak koncentrtacije (koji ***** je to koncentracija, koga god pitam nitko nezna a naplatit ju svi uredno znaju)
4. placanje do 31. kolovoza- taman kad docekaju cijenu i kad tu psenicu zavrte i zarade duple pare na njoj , znaci mi cemo njih kreditirat do toga, a kamate nikakve ne spominju...
-nasi su svi troskovi do utovara njima u kamion na drugim otkupnim mjestima gdje ce se primati roba za njih...
pa prika kad to sve ljepo obracunas dobijes 1,30-1,35 kn/kg na naplatu...
ti troskovi otkupa me najvise zivciraju, zasto bi ja placao tudje troskove, kud je niska cijena nisu zadovoljni ni s time nego nas jos cijede s tim troskovima, jebe se meni za njihove troskove, kad psenica predje vagu nek rade s njom sta hoce i nek si samo pokrivaju troskove, to kao da ja trazim da meni netko placa troskove sijanja ilio kombajniranja ili neznam sta...
i onda kako bit zadovoljan, onaj poljoprivrednik koji je s tom cijenom zadovoljan je budala, dok otkupljivaci trljaju ruke ove god.
ponavlja se pljacka od lani, i lani smo bili zadovoljni s 1,08, a sva psenica nam je izvezena po 2 kn i onda ponovno uvozena...
gdje su tih 92 lipe, taj tko ih je dobio nije morao ni orat ni sijat ni kupovat zemlju ni traktore, samo u zetvi govorit kako je to poljoprivredniku dosta i kako on dosta zaradjuje, a mi naivni nasjedamo na sve, tako ce biti i ove godine isto..
ti smiljan ili nemas svoju proizvodnju pa gledas stvari s drugog gledista nego ja, ili si jos mlad pa takve stvari pises, budes se ti kasnije opametio..