• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijene zitarica u zetvi 2008

B

Bobo

Guest
Da nije pljacka, JE i tu se svi slazemo, ali da idete u minus, to NIJE ISTINA i to svi znamo...

Kao sto sam rekao, u mom kraju se samo zele da je cijena mogla biti i malko vislja, ali dobro je i ovako, glavno da se radi u plusu.

J

jokapz

Guest
nije minus a nije ni plus..... več je pozitivna nula....

E da i kažeš da kod nas ima puno novih traktora.. To je da ima ih al zašt???' Ljudi su u OPG i jednostavno moraju kupovati nove strojeve da bi opravdali prihode... A usput i sad su kapitalna mislim 40% il čak 50% tak da se jednostavno neisplati kupovati polovne i rabljene strojeve......

K

KRESO

Guest
ma sve bi to bilo ok osim što će poslje žetve gnojivo skočiti a bar jedno 20 % i gorivojedno15% i nda će te oderati za sjeme pšenice ko mačka i opet pušiona :twisted:

B

Bobo

Guest
Ok, ne kazem ja nista za nove traktore, ali SVI SU JD koji je skup i jos na njemu brdo opreme... da je tako crno, ljudi bi belaruse kupovali i s njima radili isti posao kao i s JD-om... Moz mislit da ce sad necija fina guza kupiti belarusa. Koliko znam ovdasnje ljude, nikome ne pada na pamet kupovati traktor bez klime...

Eto, kako opravdati JD premium uz danasnje cijene zita? Nikako... Sto ga onda kupuju koji klinac? Lican uzeo dva hurlimanna i boli ga kifla. Da je uzeo dva JD-a te snage, samo bi 5 godina dulje otplacivao traktore...

I sad je drzava kriva jer se ti ne mozes voziti u JD-u novom... ako radis pametno i ne trosis na sve strane, imat ces para, i zivjet ces iznadprosjecno...

S

seljaček

Guest
Nemojte se zavaravat jučer u koloni na silosu u Bjelovaru od možda 30 ljudi nitko nije rekao da prodaje pšenicu svi su davali u polog (na skladištenje) ponuđena cijena je bila 1'6 kn ali ništa nije prodano prodavat če se kasnije kako ko izdrži postepeno če rasti cijena i potražnja. vozi se u silose ali se ne prodaje.

B

Bobo

Guest
Ja i dalje kazem da se PRODAJE

Brat mi radi na silosu i pita tu i tamo ljude kako su zadovoljni i tako... nitko mu se od vecih poljoprivrednika nije pozalio...

J

jokapz

Guest
e sad ČITAJ.
Zetora 6245 1988 g
Torpedo 6006 1987 g
IMT ferac 533 1971 g

Radim s njma 5,5 jutara vinograda, 11 jutara šljivika, i 30 jutara oranice i nemugu zaradit skoro ni za troškove popravka a kamoli za novi traktor o tom ti ja pričam.....
Svake godine ili opa ili tropa i sve to uz rekordne prinose.....

S

seljaček

Guest
nek prodaje ko baš mora ja vala neču čekat ču 10 mj onda bude 2 kune a možda i 2,10

B

Bobo

Guest
Ja imam kolegu koji sa 533 englezerom, 542 i LTZ-om 50ks radi 12 hektara vinograda i novaca koliko oces...

Ratarstvo je davnih dana ostavio, jer mu nije bilo ni blizu isplativo kao vinogradi, pa ti vidi tko tu sad koga :scratch

Vinogradom se ne bavim, nit planiram u iducihi 100 godina ;) jer znam koliko je taj posao krvav i tezak, ali je tu i para. Dvosjekli mac ako se mene pita.

Za mene je ratarstvo jos uvijek isplativo, samo jos naogdinu kombajn i neku prikolicu da kupim i boli me kita... kasnije kako babe budu umirale po selu kupujem zemlju u povecavam imanje.

Sto se prodaje zita tice, cijena skladistenja je 16kn po toni mjesecno, i kazu cak i ljudi na pozeskom silosu da je to neisplativo?!? tako bar cujem usmenom predajom...

Mi smo ove godine primorani prodavat odmah, ali da je situacija drugacije, i mi bi cuvali...

J

jokapz

Guest
kad več spominješ kombajn a vidim da gineš za zmajevima ima u Bankovcima Zmaj 780 full sređen sa bunkerom a vrši čišče od večine kombajna čudo jedno... je malo više para al kombajn je ko švicarski sat.....

B

Bobo

Guest
Vidio sam ga s ceste... Ima i kod mene u selu 780 s tvornickim bunkerom i radi kao blesav. 1963.g. je i nije niti jednu sezonu stajao.

Ima na sebi plocicu "Ratarstvo SENKOVAC, OSIJEK"

J

jokapz

Guest
ovaj je kod majstora koji drži više do strojeva neg do sebe a vjeratno ga i znaš radi sa Čertijem Vlada Đurić ima sad i 132 možda bi i njega prodo kupio ga je ovu sezonu i dao 23000 kn al dosta je morao uložit u njega a ovaj zmaj bi išo mislim za 1500 eura al nemoj me držat za riječ.....

B

Bobo

Guest
Ne bih 780... vec je problem za dijelove... U Bosni jos ima sve sto trebas, ali ono... pizdarija je...

Ako bi kupovo, onda svakako 133 i po mogucnosti da je RM.

Samo mi zao sto ove godine nismo uspjeli doterat stroja... Cekam Certija vec dva dana, i sad ova kisa... Trebali zetvu sutra imat, al je to sve mokro... mozda popodne, ali sumnjam nekako. Da imam svoj kombajn, to bi vec u silosu bilo, a kombajn bi sretno cekao soju ;)

Polako lutamo od teme...

Pricat cemo u petak na "pripremama"

J

jokapz

Guest
javim ti još definitivno to ti je 18 jer natjecanje je 19.7.

J

JOSIP.1

Guest
S 1,5 kunom smo pokradeni, profitirat ce otkupljivacki lobi, oni su pohlepni, ako uzmemo u obzir da je cijena kruha 6-7 kn, nije potrebno nista vise reci....

poljoprivrednici nisu dovoljno jaki, dovoljno slozni da tome stanu na kraj, nemamo izgradjene skladisne prostore da psenicu sami skladistimo, politika nas djeli...

1,5 kn je sramota za ovu godinu, drugi nam kroje sudbinu, a mi smo potpuno nemocni..

ako psenicu nemozes ove god posteno unovcit kad potraznja za hranom nikad nije bila veca, nikad ni necemo, po meni je cijena od 1,5 kn realna ali neka kruh pojeftini na 5 kn...

ali kad je kruh toliko skup a cijena mu do iduce zetve moze samo rasti, cijena od 1,5 kn je potpuno nerealna i lopovska, izmanipulirana da netko moze ostvarivati ekstra profit, a to normalno necemo biti mi poljoprivrednici...

mi premalo zaradjujemo, samo sto su poljoprivrednici od davnina zadovoljni s malo pa ih svi mogu preveslati, a nitko nezna da u kvalitetno gospodarstvo ljudi moraju godinama ulagati po milijune kuna, i onda bit zadovoljan s nekakvom minimalnom zaradom, dok nam "kajmak" pokupe kojekakvi posrednici i trgovci...

ja nikako nisam zadovoljan ovom cijenom, nitko nebi trebao biti, trebao bi jedan pravi prosvjed da se tom lopovluku stane na kraj... ako bi to uopce pomoglo...

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
iz mlinara križevci su poručili da u štruci kruha cijena brašna i pšenice sudjeluje sa 24%, sve drugo su davanja na energiju, struja plin i dr., kod nas je kruh bijeli 5kn u lokalnoj pekari i kruh je dobar, polubjeli 4,5kn, a crni nemam pojma.
e sad nerealno je tražit pekare da se odreknu obilja zarade zbog otkupljivača pšenice, jer sve manje pekare nemaju skladišta i kupuju brašno po potrebi tako da oni niti ne utječu na cjenu jer oni kupuju gotovo brašno, sve u svemu uvjek netko zaradi a nekom padne mrak na oči , ali nekima je tako stalno (čitaj poljoprivrednik)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ja razumijem da ste ljuti sto je cijena psenice tako mala, ali ja nikako da vidim kalkulaciju da me se uvjeri da se na cijeni od 1.5 ili 1.6kn gubi i dok to ne vidim ne mogu u to vjerovati. Zao mi je. Ako su pekari rekli da im je cijena zita toliko i toliko postotaka ukupnih troskova bio bi red, ako proizvodjac nije zadovoljan (a mnogi od vas nisu), da i proizvodjac objavi svoju kalkulaciju. Naravno da je to poslovna tajna, ali ako se zagleda koliko zaradjuju preprodavaci, a koliko pekari onda i treci element, proizvodjac, mora svoje kalkulacije objaviti. To je jedini nacin da se dodje u win-win situaciju jer nije pekarima/mlinarima/otkupljivacima (i sto ti ga ja znam kome jos) cilj da ubiju seljaka i da dogodine ne siju psenicu kad je ona tako losa za njih. Nemojte me krivo shvatiti, ali sad se prica i zali kako je cijena mala, kako ce seljak propasti i ovo i ono, ali ajmo o tome pricati za koji mjesec kad bude sjetva nove psenice. Ako se na psenici gubi pa nemojte je sijati. Ima hrpa drugih kultura, a i drugih poslova. Ako ste ulozili milijune kuna u opremu i zemlju prebacite te novce u neki drugi posao ili, brate moj, orocite u banci i samo od kamate zivite, a zaposlite se kod nekog drugog da vam standard ne pati.
Ja kao seljak amater, a do jucer samo kao pasivni promatrac, gledam na stvari ovako: kad se zemlja prodaje/daje u zakup demonstracije jer se nije dobila zemlja, kad se odredjuje cijena zita opet demonstracije. Tu mi nesto ne stima. Sami sebi skacete u usta. S jedne strane placete kako drzava hoce ubiti seljaka, a s druge bi se svi time bavili. Hoce li mi netko objasniti taj apsurd? Ja danas sutra kad budem imao ljesnjake, valjda ce ih biti ;) ... mogu izabrati dva (pardon tri) nacina rada i ako mi ne bude islo, kljuc u bravu:
1. prodati na veliko otkupljivacu (odmah ili kasnije)
2. ne prodati otkupljivacu na veliko i sam na neki nacin plasirati proizvod ili poluproizvod
3. nema trecega

J

JOSIP.1

Guest
gle smiljan, citam u vijestima ona firma iz zg nudi otkup psenice po slijedecim uvjetima:

1. cijena 1,5- PRENISKA, nije sdtvar da nama ne osigurava zaradu, vec da nama osigurava minimalnu zaradu, a drugi ce na posrednistvu za 2 mjeseca pokupit masne pare, kod tebe je kruh 5 kn, koliko je u zg?

2. odredjivanje standarda:
- vlaga 13%, koliko se ja sjecam oduvjek je bila vlaga 14 %, psenica ispod 14 % je suha i moze se skladistiti, psenica s 15% vlage se NE SUSI, vec ju samo puste kroz ciklon i malo provjetre prije skladistenja i skinu taj jedan %, a naplate nam susenje 900 kn/vagonu, naplacivat susenje s 14 na 13 % vlage ili bilo sta odbijati zato sto je vlaga 13,9 % a ne 12, 9 % je cisto LIHVARENJE i LOPOVLUK..

- necistoce standard je 2 %, a oduvjek je bio 3%, a da ne kazem kolike nam necistoce deru prilikom otkupa...
po novom zakonu necistoce nam bi trebali platiti jer one oni prodaju a ne bacaju, potraznja za posijem je velika i ono itekako drzi cijenu a dobiju ga za badav, mlinari se vec sad ogradjuju od tog placanja necistoca makar je to svuda vani normalno, jer oni to nemaju naviku placati... to je isto LIHVARENJE

3. troskovi otkupa
-1% ulazno kalo
-1% izlazno kalo

12 kn/t trosak ulaza
12 kn/t trosak izlaza
18 kn/t trosak koncentrtacije (koji ***** je to koncentracija, koga god pitam nitko nezna a naplatit ju svi uredno znaju)

4. placanje do 31. kolovoza- taman kad docekaju cijenu i kad tu psenicu zavrte i zarade duple pare na njoj , znaci mi cemo njih kreditirat do toga, a kamate nikakve ne spominju...

-nasi su svi troskovi do utovara njima u kamion na drugim otkupnim mjestima gdje ce se primati roba za njih...

pa prika kad to sve ljepo obracunas dobijes 1,30-1,35 kn/kg na naplatu...

ti troskovi otkupa me najvise zivciraju, zasto bi ja placao tudje troskove, kud je niska cijena nisu zadovoljni ni s time nego nas jos cijede s tim troskovima, jebe se meni za njihove troskove, kad psenica predje vagu nek rade s njom sta hoce i nek si samo pokrivaju troskove, to kao da ja trazim da meni netko placa troskove sijanja ilio kombajniranja ili neznam sta...

i onda kako bit zadovoljan, onaj poljoprivrednik koji je s tom cijenom zadovoljan je budala, dok otkupljivaci trljaju ruke ove god.

ponavlja se pljacka od lani, i lani smo bili zadovoljni s 1,08, a sva psenica nam je izvezena po 2 kn i onda ponovno uvozena...
gdje su tih 92 lipe, taj tko ih je dobio nije morao ni orat ni sijat ni kupovat zemlju ni traktore, samo u zetvi govorit kako je to poljoprivredniku dosta i kako on dosta zaradjuje, a mi naivni nasjedamo na sve, tako ce biti i ove godine isto..

ti smiljan ili nemas svoju proizvodnju pa gledas stvari s drugog gledista nego ja, ili si jos mlad pa takve stvari pises, budes se ti kasnije opametio..

S

seljaček

Guest
Alismiljan totalno si u krivu sa razmišljanjima kada češ ti i tvija obitelj živjeti od prihoda od lješnjaka ako ga bude onda se javi i iznesi svoje stajalište. Npr. tvoj lješnjak sada otkupljuju na veliko po cijeni od 10-12 kn /kg u ljusci u trgovačkim lancima je rinfuza 70-90 kn kg a pakovanje od 100g 12 kn i sve to tebe ne boli kad živiš ti i tvoja obitelj od nečeg drugog ali nedo ti bog da ovisiš o poljoprivredi kao mi sada drugačije češ gledat na stvari .

T

tarana

Guest
meni je totalno apsurdna logika "hleb košta toliko i toliko i oni na nama zarađuju".
zamisli sad prodavca aluminijuma koji kupcu kaže "ali ti ćeš od toga napraviti avion i maznuti pare!"
šta me briga pošto je hleb...mene zanima žito!
elem, poenta priče je da paori nemaju jako udruženje i nemaju lobi.
kad u hrvatskoj (srbiji, tunguziji...) ne bude 100.000 paora, već 1000, onda će se lakše organizovati i uticati na prerađivače...
postoji i dugo, brže rešenje...trgovina fjučersima, ali za to je u srbiji (ne znam kako je u hrvatskoj) neophodno doneti niz zakona...
fjučersi podrazumevaju da ja danas mogu da prodam žito koje ću posejati na jesen, po ceni koja je poznata.

Najnoviji postovi

Na vrh