• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijene zitarica u zetvi 2008

J

JOSIP.1

Guest
Smiljan kaže:
KRESO kaže:
kod mene u silos mađari dovoze lanjsku pšenicu po ko zna kojoj cjenu ...zato je naša pšenica po 1.5 kn....zašt onda ne otvore granice pa će mo mi isto negdje prodati pšenicu...

E ovo je strasno. :evil:

sto je tu strasno, kreso je u pravu kad ovo kaze, nama se cijena psenice formira po necijim trzisnim viskovima, a to sto se uvozi da se nama rusi cijena je onaj otpad kad pometu skladista...

lako radit kalkulacije kad ti sam odredjujes prodajnu cijenu, a to kod psenice nije slucaj, prodajnu cijenu odredjuju mlinari koji kontroliraju 80% trzista, sjednu za stol i podjele kolac, i neci jedan drugome nabijati cijene, i zbog toga zakon trzista ne radi, a to je protuzakonito, a u stvari se za psenicu otimaju za svako zrno.

i zbog toga ja nemogu pregovarati ni s kime, jer svi nude iste uvjete i nitko ne popusta, mozes dogovoriti neke ustupke kod troskova otkupa, ali oko cijene nista, kakvu oni odrede, nista ponuda i potraznja, reklo bi se oligopol.

tu je krivac drzava sto ne otvori sad granice pa cemo mi svoju psenicu izvoziti, kad svabo cuje da se kod nas moze kupit psenica po 1,50 a tamo dobivaju blizu 2 kn, poslat ce on svoje slepere, nego drzava sad jebe muhe, psenica je dobro rodila, oni zatvorili granice, gomilaju se u drzavi viskovi, i rusi cijena, moisle valjda time smiriti raju od poskupljenja kruha, ali nece to dugorocno izdrzati, samo su nama izbili lovu iz djepa i pretocili otkupljivacima kojima se omogucava ekstra profit, i itekako je bitna cijena kruha i koliko oni zaradjuju.

jedva cekam da udjemo u EU, onda ce stvari izgledat drugacije, bude i trziste profunkcioniralo.

kakvo je to trziste, nikakvo.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Moje misli!
Potpuno se slazem,,,,
Ali neslazem se sa smiljanom....on izgleda ima mlin... :) i pekaru :)

A

Alen

Guest
Iako trenutno nisam u prilici pratiti sve vaše nebuloze jer nisam u državi, moram se osvrnuti na jednog našeg člana.

Neču imenovti jer nije uredu ali če se on prepoznati....

Čuj buniš se za cijenu žita.... Traktori ti stoje vani,na štaglju ti se krov urušio,bale sijena ti stoje na pol dvorišta.....
A uz sve to imaš dobar i relativno novi auto sa alu felgama i skupi mobitel....

Zato stari,čuj,nemožeš imat i ovce i novce... Ti bi sa jednom žetvom platio kredite,mobitel i složio štagalj i garažu za traktore.....

Nečeš gledat taj film jer nisi u stanju ni travu pokosit oko kuče i strojeva a kamoli da si daš truda da zaradiš. Neki visoki standard života imaš čujem....

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
JOSIP.1 kaže:
zsolin kaže:
Ali neslazem se sa smiljanom....on izgleda ima mlin... :) i pekaru :)
;)

Ma ja vam, momci, samo ne volim plakanje. :) ;) Jedno su problemi u poslu, a drugo neargumentirano govorenje. :)
;)
ma ako bi vama bilo lakse ja cu se odmah sa vama sloziti i vikati na sva zvona da cijena psenice treba biti 2.5 kune (ili mi vi recite koliko. ;) . Moze? :)

R

Rajtek

Guest
Kod mene u sisku danas napokon objavljena cjena pšenice na silosu.
1,50 kn
za standardnu kvalitetu pšenice od
76 hektolitar
13 % vlaga
2 % primjesa
uz to da hektolitar ne priznaju preko 80

Ja sam imo hektolitar oko 82 uz vlagu od 12.8-13.6%
i primjese od 3-5 %
Prinosi prosječno 6 t po ha

J

JOSIP.1

Guest
Rajtek kaže:
uz to da hektolitar ne priznaju preko 80

i to sam zaboravio napisat u svom malom izlaganju....

smiljan, ovo sto ja pricam nije neargumentirano, niti kakvo plakanje, ja dobro znam o cemu pricam......

ako me pitas za realnu cijenu psenice ove godine odgovorno tvrdim da bi ona trebala biti 2 kn da se postuju svi zakoni trzista i da nisu granice zatvorene, ipak s 1,80 bi svi kao i ja bili zadovoljni, za 2 kn treba mjesec dana pricekati poslije zetve, a za to osobno nemam kapacitete...

znaci 30 lipa za kg vise, ovako tih 30 lipa ode pravo u djep mlinarima ili kojekakvim posrednicima, a cijena kruha nece ici dolje, a u sadasnju cijenu kruha je ukalkulirana cijena psenice od 2 kn i ta kalkulacija njima ostavlja profit, a koliki im profit ostavlja ista kalkulacija s cijenom psenice 1,5???

ja sam zbog toga ljut, i to s pravom, ali mi poljoprivrednici smo nemocni, i istina je da nam drugi kroje sudbinu kako hoce.

manevra su imali da plate psenicu makar tih 1,80 ali previse su pohlepni, lopovi, i drzava je ista takva, djabe ja svoj dio posla napravim kako treba, postignem i prinos i kvalitetu, kad to nitko nece platiti...

B

Bobo

Guest
Eto, ta 1.5kn jos nije sluzbena, ali ceka se samo sluzbena potvrda...

B

Bobo

Guest
Ja sam se nadao 1.60kn/kg...

Eto, valja i ovo... pitao sam svog kombajnera sto on misli o tome, i kaze da je cijena OK, i da je on 1.60 ocekivao. Cak mu jedan otkupljivac "obecao" 1.60, a otkupljuje po 1.50...

Da nam je PODRAVKA samo malko bliza... steta.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
nikaako nisam zadovoljan sa cijenom od 1,6kn-----
Ali ljudi ....popi....sio sam danas kad su na radiu rekli za jecam 1,2!!!
Aj nek neko kaze da je to blizu normalne cijene?
pa da se ubijes....a imam 6ipo vagona jecma.....

M

maduto

Guest
imao sam posijano 8 ha pšenice i troškovi, bez mog rada i amortizacije su slijedeći:
-faciron, 5 litara-690 kn
-sjeme 2800 kg-7560 kn
-NPK 7-20-30,2450 kg-6884,50 kn
-gorivo 340 lit-1500 kn
-urea 840 kg-1812,72 kn
-KAN 1250 kg-2410 kn
-herbicid SANSAC,9 lit-1359 kn
-DUETT,8 lit-1480 kn
-kombajniranje -5.600kn
-prijevoz(pola sam odvezao sam)-800 kn

Predao sam 54.ooo kg pšenice, vlaga 12,5-13,5; primjese 2,5-3,5; hl 84,5-85,8

Sami izračunajte zaradu i recite dali se isplati

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Dakle, ako ja dobro racunam, bez amortizacije i rada ispadne neto zarada po Ha (uz 1.5kn/kg) oko 9500kn. Ako za Ha treba 25 sati rada, a prosjecna cijena rada stroja/covjeka po satu je 200 kn ispadne neto dobit (bez poreza) oko 4.500 kn/ha. Pretpostavimo da je porez i davanja drzavi jos dodatnih 500 kn dodje se na 4.000 kn/ha plus poticaj 2000kn je 6.000kn. Naravno da bi bilo dobro (i pozeljno, i to i po mom sudu) da je cijena veca, ali i ova cijena omogucuje nekome tko ima 50 ha samo pod psenicom i da se nicim drugim u zivotu ne bavi da ima neto godisnji prihod od oko 300.000 kn. Ako to svedemo samo i iskljucivo na brojke matematika ide ovako.
Ulaganje:
50 ha zemlje=50.000 Eura
Dva traktora=100.000 Eura
Strojevi= 50.000 Eura
Gospodarske zgrade=30.000 Eura
Ukupno: 230.000 Eura

Godisnji prihod=300.000 kn ili 40.000 Eura

40.000/230.000=17%

Sedamnaest posto je relativno ok prihod. Naravno da ima djelatnosti gdje je profitabilnost puno veca, ali i posao sa manjom profitabilnoscu je u redu posao. Isto tako, postoje jos mnoge olaksice koje drzava daje i koje ne treba zanemariti. Ne kazem da drzava mazi seljake niti branim drzavu (ja sam prvi najveci kriticar gluposti i nelogicnosti u drustvu) ali brojke su takve.

Molim vas nemojte ovo tumaciti kako ja sad gledam nekome u djep. Kamo srece kad bi profitabilnost bila i puno veca i kad bi svi imali visestruko vece prihode, ali stvari su takve kakve jesu. Apsolutno razumijem sve ove nelogicnosti u smanjivanju cijene i apsolutno ne prihvacam sistem da se ljudi ucjenjuju sa vlagom, necistocama i inim stvarima, ali i uz ove nepovoljne uvjete poslovanja moze se funkcionirati i imati za osobnu potrosnju i ulaganje u buducnost. Svaka djelatnost, pa i poljoprivreda, ima svojih problema. Ja samo hocu naglasak staviti na nacin rjesavanja problema, a mnogi od vas NHF ne gledaju stvari cjelovito vec samo svoje dvoriste. Na takav nacin nece se nista promijeniti.
Dakle gdje bi bio prostor za unapredjenja? Po meni je problem da smo (ste) svi previse mali i da je zito poluproizvod kojega se mora proizvoditi puno vise nego sto se proizvodi da bi to bio faktor u odredjivanju cijene. Po meni onaj tko radi i na 50Ha je sam preslab, ali pet-set takvih sa po 50Ha mogu imati snage da sami naprave npr. skladiste i da prodaju u trenutku kad im najvise pase a ne u vrijeme zetve kad je (logicno, sa i bez uvoza iz Madjarske) cijena najmanja. Slijedeca stvar su klasteri mehanizacije. Ako sam dobro naucio (a od vas ovdje sam najvise naucio) ova gore kalkulacija kaze da dva traktora godisnje rade oko 1200 sati, dakle oko 600 svaki, sto je cini mi se, premalo. Ako je radni vijek traktora 6000 sati i ako se uzme amortizacija od 20% (dakle 5 godina) ispadne da bi svaki traktor morao raditi barem duplo da se isplati.
I jos jedna stvar koja mi se stalno mota po glavi je psenica kao, istina, strateska stvar, ali i kao poluproizvod (koliko god mi sutili o tome). Svaki proizvodjac bilo cega, ako nema kolicinu kojom bi diktirao uvjete na trzistu uvijek nastoji zaokruziti proizvodnju. Kao sto svaki seljak nastoji sam imati svoje strojeve, slijedeci korak bi trebao biti da osim poluproizvoda prodaje i gotov proizvod (nisu li mini mljekare najbolji primjer? Nema se kolicina mlijeka da se samo od mlijeka ima korektan bussiness ide se na dodavanje vrijednosti tom mlijeku: sir. Ako se ni od sira ne moze funkcionirati na veliko, mora se ici na konfekcioniranje i maloprodaju itd itd itd Ili vocari. Danas bez hladnjace za veliku vecinu voca se nema sto traziti u poslu. Tko nema dovoljnu kolicinu za hladnjacu mora na neki drugi nacin dodati vrijednost u tu npr. jabuku koju skine sa grane: ocat itd itd)

Eto, to su moja razmisljanja. A mogao bih jos hrpu stvari napisati :)

I, opet molim, niti jedna moja rijec nije uperena protiv bilo koga, ali ponavljam jedini nacin je da se dodje u win-win situaciju je da se stvari sagledaju puno sire nego sto se, nerjetko, gleda. Naravno da svatko gleda svoj interes, i to je apsolutno legitimno, ali nisu stvari tako jednostavne da se moze reci "Hocu cijenu od 2.2 (2, 1.8, 1.3 ubaci_brojku_koju_zelis) i nista me vise ne interesira" I ja bih htio biti predsjednik Amerike, ali su sanse za to vrlo male :mrgreen: Inace sam po prirodi optimist :) A i volim puno lupetati ;)

B

Bobo

Guest
I jos da nadodam da se kupi svoj kombajn i tu si jos odbijes trosak kombajniranja, a za 5 godina se kombajn vrati. Dakako da govorim o ZMAJU 142 ili nekom slicnom. Za 10 hektara se ne mora imati klima i sve pogodnosti, glavno da se skine usjev i to je to...

Radni vijek traktora od 6 000 sati pise u knjizici IMT-a, a to nikako nije istina. Napravi se generalka i deri opet 7-8 000 sati. Nedaj boze da imas kakav kvalitetan traktor koji odradi i do 15-20 000 sati...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ma jasno. Ovo je samo matematicki model. I nije knjigovodstvenih 20% amortizacije iz prsta isisano :) A i u onih 200kn/sat rada covjeka/stroja je uracunato i gorivo i placa i amortizacija stroja.

R

Rajtek

Guest
Dosta sad tih prepucavanja.
Šta sad napraviti, kaj bi bilo najbolje.
Jel skladištimo ili prodajemo??????? :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Inače ja sam totalno razočaran s cijenom i lud, a neznam ni sam kak sad postupiti. Jel da skladišti na silosu ili da odmah prodam. Jel če ovi naši ulci skinut zabranu izvoza ili šta, a svuda u svijetu javljaju rekordne prinose pšenice.
joj,joj, joj :scratch :scratch :scratch

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Nema nikakvih prepucavanja. Ako se raspravlja ne znaci to nista lose i da ne mozemo na pivu skupa otici :)
Mislim da je generalno razmisljanje da je bolje uskladistiti pa kasnije prodavati, osim ako skladistenje nije preskupo (jer skladistenje i u vlastitom skladistu ima svoju cijenu) ili netko planira novce sada negdje plasirati.

Ovo nije savjet nego misljenje :)

B

Bobo

Guest
Mislim da sam vec negdje napisao da je kod nas cijena skladistenja 15kn po toni na mjesec, i da su nam rekli da je to neisplativo.

Sad imam 10 tona, 150kn mjesecno, drzim dva mjeseca na silosu, i prodam zito po "eventualnih" 1.80-2kn i tih 300 kn si vratim ko od sale.

Samo treba znati, kako ce se situacija odvijat, a mislim da se izgubiti ne moze.

Najnoviji postovi

Na vrh