Dakle, ako ja dobro racunam, bez amortizacije i rada ispadne neto zarada po Ha (uz 1.5kn/kg) oko 9500kn. Ako za Ha treba 25 sati rada, a prosjecna cijena rada stroja/covjeka po satu je 200 kn ispadne neto dobit (bez poreza) oko 4.500 kn/ha. Pretpostavimo da je porez i davanja drzavi jos dodatnih 500 kn dodje se na 4.000 kn/ha plus poticaj 2000kn je 6.000kn. Naravno da bi bilo dobro (i pozeljno, i to i po mom sudu) da je cijena veca, ali i ova cijena omogucuje nekome tko ima 50 ha samo pod psenicom i da se nicim drugim u zivotu ne bavi da ima neto godisnji prihod od oko 300.000 kn. Ako to svedemo samo i iskljucivo na brojke matematika ide ovako.
Ulaganje:
50 ha zemlje=50.000 Eura
Dva traktora=100.000 Eura
Strojevi= 50.000 Eura
Gospodarske zgrade=30.000 Eura
Ukupno: 230.000 Eura
Godisnji prihod=300.000 kn ili 40.000 Eura
40.000/230.000=17%
Sedamnaest posto je relativno ok prihod. Naravno da ima djelatnosti gdje je profitabilnost puno veca, ali i posao sa manjom profitabilnoscu je u redu posao. Isto tako, postoje jos mnoge olaksice koje drzava daje i koje ne treba zanemariti. Ne kazem da drzava mazi seljake niti branim drzavu (ja sam prvi najveci kriticar gluposti i nelogicnosti u drustvu) ali brojke su takve.
Molim vas nemojte ovo tumaciti kako ja sad gledam nekome u djep. Kamo srece kad bi profitabilnost bila i puno veca i kad bi svi imali visestruko vece prihode, ali stvari su takve kakve jesu. Apsolutno razumijem sve ove nelogicnosti u smanjivanju cijene i apsolutno ne prihvacam sistem da se ljudi ucjenjuju sa vlagom, necistocama i inim stvarima, ali i uz ove nepovoljne uvjete poslovanja moze se funkcionirati i imati za osobnu potrosnju i ulaganje u buducnost. Svaka djelatnost, pa i poljoprivreda, ima svojih problema. Ja samo hocu naglasak staviti na nacin rjesavanja problema, a mnogi od vas NHF ne gledaju stvari cjelovito vec samo svoje dvoriste. Na takav nacin nece se nista promijeniti.
Dakle gdje bi bio prostor za unapredjenja? Po meni je problem da smo (ste) svi previse mali i da je zito poluproizvod kojega se mora proizvoditi puno vise nego sto se proizvodi da bi to bio faktor u odredjivanju cijene. Po meni onaj tko radi i na 50Ha je sam preslab, ali pet-set takvih sa po 50Ha mogu imati snage da sami naprave npr. skladiste i da prodaju u trenutku kad im najvise pase a ne u vrijeme zetve kad je (logicno, sa i bez uvoza iz Madjarske) cijena najmanja. Slijedeca stvar su klasteri mehanizacije. Ako sam dobro naucio (a od vas ovdje sam najvise naucio) ova gore kalkulacija kaze da dva traktora godisnje rade oko 1200 sati, dakle oko 600 svaki, sto je cini mi se, premalo. Ako je radni vijek traktora 6000 sati i ako se uzme amortizacija od 20% (dakle 5 godina) ispadne da bi svaki traktor morao raditi barem duplo da se isplati.
I jos jedna stvar koja mi se stalno mota po glavi je psenica kao, istina, strateska stvar, ali i kao poluproizvod (koliko god mi sutili o tome). Svaki proizvodjac bilo cega, ako nema kolicinu kojom bi diktirao uvjete na trzistu uvijek nastoji zaokruziti proizvodnju. Kao sto svaki seljak nastoji sam imati svoje strojeve, slijedeci korak bi trebao biti da osim poluproizvoda prodaje i gotov proizvod (nisu li mini mljekare najbolji primjer? Nema se kolicina mlijeka da se samo od mlijeka ima korektan
bussiness ide se na dodavanje vrijednosti tom mlijeku: sir. Ako se ni od sira ne moze funkcionirati na veliko, mora se ici na konfekcioniranje i maloprodaju itd itd itd Ili vocari. Danas bez hladnjace za veliku vecinu voca se nema sto traziti u poslu. Tko nema dovoljnu kolicinu za hladnjacu mora na neki drugi nacin dodati vrijednost u tu npr. jabuku koju skine sa grane: ocat itd itd)
Eto, to su moja razmisljanja. A mogao bih jos hrpu stvari napisati
I, opet molim, niti jedna moja rijec nije uperena protiv bilo koga, ali ponavljam jedini nacin je da se dodje u win-win situaciju je da se stvari sagledaju puno sire nego sto se, nerjetko, gleda. Naravno da svatko gleda svoj interes, i to je apsolutno legitimno, ali nisu stvari tako jednostavne da se moze reci "Hocu cijenu od 2.2 (2, 1.8, 1.3 ubaci_brojku_koju_zelis) i nista me vise ne interesira" I ja bih htio biti predsjednik Amerike, ali su sanse za to vrlo male :mrgreen: Inace sam po prirodi optimist
A i volim puno lupetati