• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cirkular za traktor

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
kordun pise da oko 60 do 70 m/s
uzmimo da ti je 60m/s ok
opseg pile 600mm je 1,88m
1,88m x 1900 okr/min =3572m/min /60 = 59,5 m/sec
znaci pila od 600m promjera treba da se vrti 1900 okr/min
ti na vratili imas 250
1900/250 =7,6
odnos pogonske i remenice na osovini pile je 7,6, veca remenica na pogonu od ove na pili.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,147
To je već ozbiljna redukcija , teško da može sa dvije remenice

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
ma moze na osovini 10cm i vecu pogonsku 80cm, ako bi isao sa pilom 700, odnos se jos smanjuje.

nemanja

Novi član
Tu od
14 Sij 2014
Poruka
28
a da li bi mogao da ostavim ovako jer ne planiram stavljati toliko veliku pilu, max. negdje oko 450mm!!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,508
Za tak malu remenicu i osovine tak blizu, trebala bi natezna remenica pri maloj remenici, da joj poveća obuhvatni kut, jer se remeni budu sklizali.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
ne vidim razlog zasto bi bile blizu, ako ide sa manjom pilom trebas vise okretaja

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
moze ali 539 ce da radi na 1600 okr/min, a ova pila je manja tako da cemu trebati sigurno 1600, ja bih to napravio na struju najjednostavnije i jeftinija je od goriva i manja maotrizacija strojeva, sve prednosti osim dostupnosti uticnice u sumi, ako pilis u sumi.

nemanja

Novi član
Tu od
14 Sij 2014
Poruka
28
pa za to mi je najpotrebniji!! sta predlazete da smanjim remenicu na osovini?? sta bi dobio kad bi povecao razmak izedju remenica??

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
povecanjem razmaka remenica ne mijenjas prijenosni odnos, nego dobijas povoljnije nalijeganje remena na malu remenicu, manje klizanja u radu.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Pa sta nema drugih brzina na kardanu na 539? Ja imam na kardanu 1000 okretaja omjer je 1:3 i pila je fi 500 i vrti na 3000?

nemanja

Novi član
Tu od
14 Sij 2014
Poruka
28
Pa sta nema drugih brzina na kardanu na 539? Ja imam na kardanu 1000 okretaja omjer je 1:3 i pila je fi 500 i vrti na 3000?
ja koliko mislim ima, ali traktor bi trebao da radi na mnogo vecem ler gasu ako se ne varam!!

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
IMT ima sigurno veći izbor brzina od mog, pitaj nekoga tko zna pa visi najveću brzinu na kardnu pa onda planiraj dalje

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,147
Ako pričaš o brzinama na kardanu on ima samo jedan fiksni prenosni odnos , brzina zavisi od brzine raidilice , nema šaltanja

nemanja

Novi član
Tu od
14 Sij 2014
Poruka
28
a zanima me ima li neka tema o blokiranju diferencijala(odnosno prepravljanju za ovakvu upotrebu)?? trazio sam ali nisam mogao naci, ima samo na prethodnim str. ove teme kako su to neki clanovi radili ali meni to bas nije jasno pa ako ima neko voljana da mi objasni bilo bi super!! posto razmatram tu opciju koja mi se cini kao najbolja i najjednostavnija!! lp!

E

el pibe

Guest
Najbolje NE raditi i NE koristiti takvu vrstu cirkulara.Ja bi ga zakonom zabranio.Ako se ide na neku soluciju onda je banzek sigurnije rješenje za rezanje drva.Kod mene je cirkular mnogima razbio labrnju.A kaj drugo i očekivati kad ljudi stoje u liniji šajbe i guraju grbave planke po dvadesetak cm.Sa šajbetinom koja viri toliko nema da ne zacvika to je jednostavno zakon brojeva i dogodit će se.Ako se već mora rezati uvijek se stoji paralelno uz pilu.Nedugo je mladić nedaleko od mene umalo poginuo.Jer svakodnevno koristim štucere,cirkulare sa vozom i znam o čemu pričam.Jednom (ne)zgodom prilikom krajčanja fosne bio sam pogođen komadićem koji se nalazio u pukotini i nisam ga vidio.Čim ga je pila dotakla bacilo mi ga je u glavu.Pao sam ko da me neko spucao bejzbolskom palicom.Srećom da me nije pogodilo koji cent više ostao bi bez oka.Zato mogu zamisliti kak je kad dobiš metricu u glavu.Ljudi oprez i pamet u glavu sa takvim strojem i kako sam rekao ima puno sigurnijih rješenja.

Najnoviji postovi

Na vrh