• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Claas

• Temu pokrenuo Simon1980
  • Datum prvog posta

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,252
Jel ima neko možda originalnu knjigu za dominatora , čini mi se da mi jedna stranica u knjizi fali , i to konkretno električna šema instrument table.
Ima neko možda , bilo koji dominator?
Imam ja za veće, pošalji mi broj u privatnu poruku da ti pošaljem na viber

Lazar457

Novi član
Tu od
12 Lis 2024
Poruka
1
Koje ulje je najbolje za motor a koje za hidrauliku za kombajn claas europa perkins motor 62 godište

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,832
U motor ina super 5 15W-40,a za hidrauliku hidraol hd46,a može i motorno ulje.

oginjos

Novi član
Tu od
29 Ožu 2025
Poruka
2
Pozdrav,dali netko ima ili mozda zna gdje bi se moglo naci uvlacno grlo za class consul ili class compact.hvala

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,276
Evo malo pojašnjenja za one skeptike koji imaju razne priče kako nešto ne može.
U pitanju je CLAAS dominator 58 sa motorom 85ks i geringhofovim adapterom četiri reda sa ugrađenim roto sječkama .
Nije nikakvo dodatno usporenje rađeno nego radi na minimalnih oko 630 obrtaja bubnja sa kukuruznom korpom i blindama , loma zrna nema čak i okomice izlaze čitave skoro nikako ne polomljene.
U svakom rodu može da ide drugom i punim varijatorom osim u slučaju prejake i nezrele stabiljke gdje se mora malo usporiti jer bi trebalo još malo ubrzati cijeli heder ali obzirom da sam stavio remenicu pogona koju sam imao a ne koja je trebala i to je sasvim ok.
kžKomplet heder se pogoni jednim remenom 22mm ali bilo bi poželjno staviti dva , ali opet mi je opravdanje da sam stavio što sam trenutno imao.
Motoru ne fali ni trunka snage , cijeli sklop vršalice radi bez problema.
Malo je problem ako je dugo niz brdo okomice neće da idu po slamotresima prema nazad , neznam kako riješiti taj problem.
Ostalo je sve ok i radi bez greške.
Ostali su originalni klipovi za podizanje hedera samo je dodat jedan hidro akumulator da heder bolje pliva tj. njiše se po neravninama.
Bilo bi poželjno i da je kraće uvlačno grlo i zbog boljeg težišta ali više zbog bolje upravljivosti i praćenja krivih redova.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,543
Ako radi 68, kak ne bi radio 88. Mada kad sam ja imao volju kupiti kombaj, svi su mi rekli da gledaj 98. Ne znam iz kojega razloga. Bilo to prije par godina... i baš sam se zapalio 88 vx...

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,680
Pitanje je može li fino raditi da ne gazi redove na 70cm. Jer široki su to kombajni u kotačima.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,276
Može li Claas 88 raditi sa 4 reda adapterom?

VX ima kabinu od mediona i još neke dodatke?
Radi par njih u mojoj okolici ali se žale da im je širok kombajn a mali zahvat pa u strani ne mogu da beru sa gornje strane jer ih svlači na dole i gaze.
Isto dosta problema imaju u prva dva kruga dok obiđu i izbiju ćoškove.
Uglavon preporučuju 5 redova ali zbog uzanih puteva ćute i trpe.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,680
Sad trenutno radim sa 260cm fahrom i 3 reda. Jedan red na 4r sijačici je uže postavljen pa nikad nisam imao problema da pogazim red. Ukrug se kose malo redovi ako visi teren prema kukuruzu, a njive koje vise beru se od dolje prema gore trag uz trag tako da se kombajn svozi na već pobrano.

Ako sam našao dobar podatak trag je 320-325, znači 25cm ima tolerancije što je dovoljno.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,276
Ja sa 58micom radim sa 4 reda i imam prilično dosta komfora .
I u dobrom kukuruzu mogu da idem drugom sa punim varijatorom bez problema , što dovodi do zaključka da 4 reda na kombajnu koji ima jedan slamotres više po meni nema nekog naročitog smisla.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,680
Pogledao sam video, nemoj ga nizbrdo tjerati tako brzo bude nešto puklo jer vraća masu nazad na grlo pa lupa.

A isto bi zbog puteva i terena išao na 4 reda.

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,530
Ako radi 68, kak ne bi radio 88. Mada kad sam ja imao volju kupiti kombaj, svi su mi rekli da gledaj 98. Ne znam iz kojega razloga. Bilo to prije par godina... i baš sam se zapalio 88 vx...
Iz razloga baš toga recimo tih 5 redi adaptera. Oba ta kombajna su za 5 redi zbog same širine, a naravno da je onda 98 bolji izbor, jači motor, duži kombajn, duže natresaljke.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
187
dok sam razgledavao ove godine polovne 5r i 6r adaptere po HR bio sam kod nekog čovjeka okolica Koprivnice, koji sa toplinerom 4090 tjera kukuruzni adapter od 4r...isto zbog uskih puteva i većinom kad skida kukuruz bude blato pa mu lakše izaći tj ne zapada toliko

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,313
Da mi je vidjeti na šta liči ta kombinacija topliner i 4 reda adapter, znam da njemu između točkova prokazi 4 reda IMG_20240904_103911352.jpg

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,680
Pa dobro, i dodaj još 70/75 sa svake strane moguće je. Naravno ako nisu gume od 800 na njemu to se podrazumijeva. I mene su ubili u pojam da će biti problema s 3 reda i fahr 1002 pa ide savršeno. Još da su redovi na 75 pa to bi bilo tolerancije koliko hoćeš.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,313
Ovaj ima 6 redi adapter a točkovi mu idu između prvog i drugog reda i između petog i šestog reda

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,680
Pa eto sam si dao odgovor. Znači ne gazi prvi i šesti red, ovo u sredini bere i knapiran je u cm. Ali kažem 70/75 je velika razlika pogotovo na 6-8 reda.

Najnoviji postovi

Na vrh