@Kontam: Ako nađeš prasaca javi i meni, jer ih je jako teško naći... Inače, za svoje potrebe možeš kupit jednu živu svinju i hranit ju. Mora imati markicu na uhu i putni list uz prateću svjedodžbu, što rješava onaj kod kog kupuješ, a ne košta ništa jer tih par kuna veterinarima plaća država.
@Dominik: Naravno da nema boljeg za bilo koju životinju da je vani, ali svinje su ipak svinje, pa nije zgodno bacit u neki ograđeni tor sve u džuture. Lako je to meni sa ovcama, kad su na pašnjaku, niti ga uništavaju, a sve jednako pasu, one kojima treba više hrane više pasu, dok druge odmaraju.
A držati sve na jednoj hrpi i sve isto hraniti, mislim da nema smisla, osim ako se radi o stvarno velikoj površini gdje bi pojedine rovanjem nadoknadile dio obroka.
Što se tiče boravka na otvorenom, najveća prednost je sunčanje. Sunčanjem svinja dobiva puno bolji metabolizam vitamina d, jer da bi uopće došlo do sinteze vitamina, potrebne su UV zrake, koje aktiviraju procese sinteze vit.D Najvažnija uloga vitamina D je u stvaranju koštanog tkiva, dakle što više prase boravi na suncu, imat će razvijeniji kostur, a to znači da će moći ponijeti i više mesa na razvijenom kosturu.
Boravak na suncu ne znači sunčanje, nego bi životinje morale cijele godine biti vani, jer uv zrake su stalno aktivne, a ne samo onda kad mi idemo na more.
Najbolji model je da svinje imaju zatvoreni objekt, u kojem imaju suhe uvjete, zaštitu od hladnoće i kiše i da uvijek mogu proviriti van. Tu se dobiva najviše, a opet je najmanje obavezujuće za uzgajivača da brine o puštanju i hranidbi.
Ove godine sam imao jako loše iskustvo u hranidbi prasadi, pa sam u najboljoj namjeri napravio najveću grešku,došlo do proljeva i ugibanja, a sad tu pišem savjete. Hoću reći da svatko od nas radi kako misli da je najbolje, dok se ne uvjeri u suprotno. A radi se i onako kakve su mogućnosti. Ja sam svoje prasce puštao van sa krmačama, pa sam jedno skoro izgubio, jer ih stara krmača stalno grize i napada. Džabe njima vitamina d, ako će ih krmača pojest. S vremenom ću nadam se imati više prostora i torova pa će to biti lakše.