Kod nas sve ide kilavo,jadno, sve je manje novaca među narodom, a biće još i manje kako stvari stoje... Prodaja je rak rana naše poljoprivrede, prodaja i naplata,ali još u svinjogojstvu i postoji nekakvo legalno tržište u vidu mesara i mesnica, dok za ovčarstvo, kozarstvo nema gotovo nikakvoga pravog tržišta, onako da kamion natovarimo sa janjcima,vagnemo, ispišemo papire, napišemo R-1 račun, a za nekoliko dana sjedne uplata na žiro račun i svi zadovoljni od države,mesara pa do farmera... Ta priča može za goveda i svinje,pa sa te strane još je dobro,koliko može biti, samo kada postoji potražnja i realna cijena....
Al da se ne troše riječi na sporedne stvari, stanje je sljedeće: traže se sve kategorije crnih slavonskih svinja, samo treba imati uvijek robu i to kvalitetnu. Ja sam prodao dosta ove godine, nerastića testiranih, nazimica pripuštenih i za pripust, prodao sam dosta ženskih odojaka recimo oko 30 kg za rasplod, odojaka muških za tov, ne može se reći da nema potražnje,al nekad prođe mjesec da nitko ne pita,a opet nekada nemožeš namoći robe jer svi traže,al to je lako,pričekaju ljudi dok naraste iduće leglo... Eto to je tako kod mene za sada, većina ode za rasplod. Dok bijele svinje su druga priča, odojak od 30 kg ode uvijek, cijena je tržna nekad dobra nekad malo manje dobra,al nema čekanja,kada dođe do kilaže okreneš telefon, kupac dođe, trpa i više ih ne moraš hraniti i čekati da se netko sjeti pozvati...
Kod crnih svinja bi trebalo poraditi na tržištu i plasmanu, tek onda bi se moglo garantirati da će pasmina opstati i proširiti se,al nema interesa, svi samo laprdaju u prazno,ne treba se niti nadati,jer pomoć od nikoga neće doći, siguran sam u to,nema niti jednog konkretnog akta u tom pravcu do sada...