itp
Aktivni član
- Tu od
- 12 Svi 2008
- Poruka
- 1,902
Mi smo mala zemlja, s malo obradivih površina, moramo se usredotočiti na mala gospodarstva i održivi razvoj. Ne možemo se uspoređivati s Bajernom, Šlezijom ili dolinom Po, niti trebamo. Imamo dovoljno zemlje da prehranimo jako puno ljudi (po nekim procjenama 20, a po nekim čak 30 milijuna), ali nama ne treba toliko. Nama treba kvalitetna, a jeftina hrana. Oduševljen sam s onim što je @Jezerce napravio/la, zamislite kad bi na svim otocima bilo po 20-30 takvih malih farmi? Koliko je samo neobrađenih površina po otocima? Koliko bi se samo zelenog krmiva i povrća moglo proizvesti na tim površinama? Suhu hranu i žitarice možemo mi na kontinentu proizvesti bez problema za čitavu obalu i više nego dovoljno za svoje potrebe. Koja bi to kvaliteta suhomesnatih proizvoda bila?
Sloveniji fali 50% pšenice svake godine, i tu imamo šansu. Švabe se sad otimaju za naš pir, cijene su svake godine sve više i sve se proda u Austriju i Njemačku.
Dakle, mala i srednja gospodarstva, bazirana na nukleusu društva, obitelji, prijateljima i susjedima, i samo kvaliteta i maksimalna obrada proizvoda. I to je problem kod svinjogojstva, npr, u Đakovu se tek sad ponovno otvara klaonica, ali samo za perad. Inače, prije više od 100 godina, đakovačka klaonica je bila najmodernija u monarhiji, ne sjećam se, možda sam već negdje spomenuo. A danas nemate gdje odvesti 20 svinja na klanje u Đakovu, čije gradski atar ima 11 000 ha obradivog zemljišta, a šire gradsko područje 54 000 ha. Kad se sve to riješi, kad se proizvođači, prerađivači i krajnji korisnici uvežu i prihvate novi način rada, onda se može nešto i očekivati...
Sloveniji fali 50% pšenice svake godine, i tu imamo šansu. Švabe se sad otimaju za naš pir, cijene su svake godine sve više i sve se proda u Austriju i Njemačku.
Dakle, mala i srednja gospodarstva, bazirana na nukleusu društva, obitelji, prijateljima i susjedima, i samo kvaliteta i maksimalna obrada proizvoda. I to je problem kod svinjogojstva, npr, u Đakovu se tek sad ponovno otvara klaonica, ali samo za perad. Inače, prije više od 100 godina, đakovačka klaonica je bila najmodernija u monarhiji, ne sjećam se, možda sam već negdje spomenuo. A danas nemate gdje odvesti 20 svinja na klanje u Đakovu, čije gradski atar ima 11 000 ha obradivog zemljišta, a šire gradsko područje 54 000 ha. Kad se sve to riješi, kad se proizvođači, prerađivači i krajnji korisnici uvežu i prihvate novi način rada, onda se može nešto i očekivati...