• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Crno vino

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Nema veze što je stavio, K2S2O5 ilitiga kalijev metabisulfit i H2SO3 - sumporasta kiselina rade istu stvar, podižu slobodan sumpor, pomažu pri taloženju i konzervaciji vina.

Ako vino nije izgubilo miris i aromu do te mjere da je grdo za piti, ima spasa, samo ga šokiraj sa sumporom i pretoči, dodaj u pretoku 5g/hl tanina i ostavi par dana da dođe sebi i prati ga.

Boja se izgubila jer su sve grube čestice pale dolje, a ujedno i sitne čestice kožice koje daju dojam da je vino tamnije nego zaista je, evo editirat ću post malo kasnije i staviti 3 čaše iz tri različite godine pa napravi usporedbu.

Na početku si rekao da ne želiš tamno vino, a to se dobije skraćenjem maceracije. Ako te pati boja, možeš dodati entocijan koji će riješiti problem boje, ali ako je vino za kućnu upotrebu, samo ga srediti da organoleptički bude uredu i zdravo i to je to.
 

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,208
Ovo jedno bude se dalo spasiti...ovo drugo mislim da.ne...previse je otisao miris i okus...
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Ekipo previše kemijate. Kada je prijatelj počeo pričati kako radi bijelo vino bio je potreban papir da se zapiše recept. I opet kiselije i nepitkije od mog direktora. Znači nešpricano grožđe pa i ne gnojeno jer direktor je bogom dan, bačva, par dana maceracije i pretok u staklenke, nakon 30 dana prvi pretok i piješ zdravo pitko vino. Sve ostalo je posao za kemičare.
Inače ako netko misli saditi direktor ja nikada u 30 godina nisam bacio šaku gnojiva a špricao sam jednom sa bordoškom juhom i svake godine grožđe obilno i zdravo rodi. Pa se valjda to nekome bude isplatilo.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Probaj, nemaš što izgubiti i s tim vinom s kojim misliš da nema pomoći.

IMG_20221118_172659.jpg

'22 -'21- '20

Sa svakom godinom po 2 dana ranije skidano s maceracije, eksperiment reklo bi se.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Najte se delati norca z direktora. Nije to za one kaj obožavaju količinu. Lijek se uvijek treba pravilno dozirati, inače postane otrov. :ppozdrav:

Usput, znate kak je to vino dobilo ime direktor. Ak mislite da je to zbog direktno rodnog hibrida, varate se.
Probajte popiti koju kupicu više pa bute vidli kdo je čiji direktor. ;) 🤭:hahah:
 

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,911
Eh za probu malo "Gamay Noir à Jus Blanc."

100 sadnica tj čokota treba za 50 litri vina.
Pa budem uzel to malo za probu.
Inače to je Francusko vino,svi mu nude neke naše sorte,ali evo ja bi ipak mali dašak Francuskog,onako sebi za gušt.
Evo,i nakon dužeg vremena, da čujemo iz prve ruke,kak napreduje "Francuz" Bliži se berba ,pa je to sad tema, mada kolega nebre još u berbu pošto treba još par godina do prvog roda. Ali čisto da čujemo kaj se zbiva.
 

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,911
Kolko misliš brati? Budeš dodavao cukor,ili bu to ekološko? Kaj Vele Francuzi? Tržište?
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Kolko misliš brati? Budeš dodavao cukor,ili bu to ekološko? Kaj Vele Francuzi? Tržište?
Peranospora je malo usporila sve, ali bude oko 600 litri pravoga, čistoga🙂
Tržištu je to dost, jer je to desertno vinčeko, ljekovito za herc🙂
 
Na vrh