sistane i antracol sam mješala i špricala hrđu,po savjetu jedne agronomke.Možeš li mi reči za taj tekući sumpor u kojoj mjeri se koristi na 10 litara vode špricu,i kakav ima učinak na pupove i cvijet.Dali tilt kod te kombinacije stavčjaš po uputstvu 5 ml na 10 l vode?
Način primjene svih fungicida:
U koliko još nema simptoma bolesti koristi se doza propisana na uputstvu.
Kod pojave simptoma doza se povećava za 30%,i zaštita se ponavlja za 7 dana.
Kod jako izraženog napada doza se pojačava za 50%,a zaštita se ponavlja za 4 do 5 dana.
To vrijedi za sve fungicide.
Zumbul nismo nikada sadili,ali znam da je u koliko nemaš sigurnog kupca to veoma rizična proizvodnja,bez obzira nato, što mu je za proizvodnju potrebna relativno niska temperatura,jer mu je vrijeme od početka cvatnje do precvjetavanja veoma kratko-2 do3 tjedna-pogotovo ako temperature porastu.
Ako se odlučiš na sadnju sadi u razmaku od 2 tjedna,kako sva cvatnja nebi došla u isto vrijeme.Isto tako moraš voditi računa o tome,da koliko ja znam(to nemora biti 100% točno, pa se još raspitaj) sve boje iste sorte ne cvatu istovremenu,kao i kod gladiola.
Za ranu-zimsku sadnju zumbula(zapravo jesensku,a prodaja cvijeta za kraj zime ili rano proljeće)moraš kupiti vernalizirane lukovice jer zumbul za rast cvijetnog pupoljka treba najmanje 6 tjedana temperature ispod 10 c