Nisam nigdje vidio koliko Ha obrađuješ, koliko misliš obrađivati? za svaki ozbiljniji posao, uz traktor od 90ks treba i neki manji, za lagane poslove (za one koje nije racionalno raditi traktorom od 90ks).
Imam dojam da ne znaš koliki su troškovi održavanja traktora (a pogotovo tako velikog),npr koliko ulja ide u motor, mjenjač, hidrauliku, koliko koštaju gume i sl.
Također su i priključci skupi, novi plug za taj traktor je 20-30 000kn (možda i više) a gdje su svi ostali priključci.
Planiram uzet nešto i neće puno radit pa se nadam da neće biti previše troškova, i uziman samo s gumama koje su min 85 %, za početak, ostalo pojma nemam koliki s troškovi ne, al samo da mi ne dođu prvih primjer 300 sati pa ćemo nekako.
Gledao sam sve te nove traktore i za dlaku me izađu previše (treba gledat i pdv), ja mislim da sam se odlučio za steyt 9078 ili case cs78 ili 9086 cs86, šta se nađe u bolje stanju, konji definitivno ne igraju ulogu i hoću da ima EHR i šta ide od komfora uz takvu opremu.
Zasad plaćam usluge na 7 ha, radio bi još 3 sigurnih da imam svoj traktor, a kad (ako) ga budem imao se nadam na tih 3 biti još 3-4, a moguće i više ako mi jedan dio dokle netko drugi ne preotme, radi se ratarstvo, i od priključki mi treba plug, rotodrljača, neka tanjurača za kamenito tlo, sijačica, neznam kako se točno kaže ono s čime se prođe po njivi nakon žetve i zobaticu i prikolicu mi je jedan već poklonio, prikolica će mi trebati samo za šumu, za ostalo imam kamion.
Iskreno kažem da hoću da je udoban, eto, znam da bi to sve mogao raditi s nekim starim Zetorom i zna da za njega su dijelovi slobodno se može reći jako jeftini ali takav neželim, proxima je preskupa na ono šta nudi, po meni.
Da je para uzeo bi ovaj
http://www.lindner-traktoren.at/en/landwirtschaft/geotrac/geotrac-74/
ili ovaj
http://www.steyr-traktoren.com/distributor_en/Products/Pages/KOMPAKT_S.aspx
ali nemam, i sada se samo nadam da neću baš mačka u vreći kupiti.
Ne znam zasto si spreman platit 20000€ za 15 godina starog polovnjaka kad za malo vise dobijes novog s makar dvije godine garancije. Ili ti je toliko stalo da je to neki premium model.
Radije bi sto puta uzeo nesto nizeg razreda i novo.
.
Neću ne dati toliko, do 16 000 eura ako je to godište, ići se oni i za te pare jer ovo je previše i niko to neće dati ne.
Prošlu srijedu sam bio djir Zagreb, Bjelovar, Vrbovec, Samobor i ta okolica ne, sutra mi treba doći orati za heljdu, pa drugi mi sijati kukuruz i kad to riješim idem vidjeti još par primjeri na ovoj ruti (Pazin-Ljubljana-Murska Subota-Ptuj-Buče-Novo Mesto-Pazin) pa se nadam da ćemo se dogovorit ja i prodavatelj šta.