• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Domaca izrada sjetvospremaca

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Zar nebi bilo lakše napraviti od ježeva da na okruglu cijev povariti klinove od brana u četri reda mislim da bi bilo bolje od ježeva

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
mislim da bi bili predugi...jedino ih kratiti...ali to bi samo rupe ostavljalo a nebi zaravnalo i još bolje usitnilo...po meni najbolji su valjci a za ježa je treba puno zajebancije da se napravi...

izzyvz

Član
Tu od
14 Ruj 2009
Poruka
185
Nisam ja u sustavu pdv-a al si mogu rjesiti povrat pdv-a.Imam dovoljno željeza doma samo bi trbao kupiti za ovir malo jace.A kak bi najlakse napravio jezeve i valjak?

Daj odaj tajnu kak ces si rjesit povrat pdv-a.
Ocu i ja tak.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
S opruge su najpovoljnije u Trgoagenciji, tamo uzmes odmah i kucista s lezajima za rotore, ostalo na otpadu. Prednju gredu bi ti svakako preporucio neki jaci materijal a ne flah.
Prije pocetka nabave materijala i svasanja bilo bi najbolje sve stavit na papir pa ako je razlika nesto malo od gotovoga onda :(n):

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
http://www.trgo-agencija.hr/detalji...7a47ef15fd5bd.opruga-s-12-sjetvospremaca.aspx

55 kuna komad
25 komada 1375 kuna još ako si u sustavu uzmeš to prek računa

Da nebi malo......:biggrin:
Na tu S oprugu ide još dolje nož, koji je 10-15 kn + nosač s vijkom, uglavnom računaj si S opruga s nožem je 75 kn+ nosač. I to onda ode daleeeeeko od ovih tvojih 1375 kn:icon_wink:

Decki ja bi zamolio ko ima sjetvospremac da mi slikne malo da vidim kak to tocno izgleda pa si stvorim u glavi neku viziju al ovaj od Šanane mi je prekrasan.Naci 2.5 metra za mojeg zekana,da li da pravim valjak u cjelini ili u dva djela?
Ovako prijatelju, 2.5m ti je puno za 4320, neznam na kakvom si polažaju i kakvu imaš zemlju, ali ako nemaš BRZINU s sjetvospremačem, to ti nije nikakav posao, samo crte ostaju iza tebe!
Ja sam probal raditi s 2,5m i IMT 565, direkt u brazdu nejde, jedva 1. i to ga moram nosit na hidrauliku, drugi trag več ide lakše, ali da ugleda brdo, gotov je, nema brzine.
Za traktor bez prednejg pogona oko 60 ks je 220 cm uvrh glave s duplim valjcima, ali da je pravi sjetvospremač, ne nešto lagano koje bude samo skakalo po oranju, to onda nije sjetvospremaš, to je onda laka drlja:biggrin:

Ako ne ostaje ovak iza tebe, zaboravi posao :)
Slika2012.jpg

Inače, pošto ti se svidio ovaj sjetvospremač, da ti odmah kažem par detalja.
Za ovaj sjetvospremač je najtaman traktor 70-75 ks s prednjim pogonom, znači za idealan rad, da ima snage i brzine. Slabiji traktor ga bude vukao, ali u večoj brzini nema snage.
On se zbog svoje konstrukcije takve kakve vidiš na slici dosta teško vuče, pa čak i traktor od 95 ks ima nekog posla s njime.
Ne priznajem kad mi netko veli da vuče sjetvospremač od 3m s 50 ks traktorom, jer je takav sjetvospremač za mene bezvezan. I to nije posao!
Ovi ježevi kao što vidiš na slici stalno guraju i usitnjavaju zemlju ispred sebe pa je samim time i teže ga za vuči, valjak iza služi samo za fino poravnanje.
Ja ga vučem oko 10 km/h direkt u oranje, znači prvi prohod i takav posao odradim da na zimskom oranju nema potrebe ići dva puta tragom.

Evo ti još koaj slika pa si mozgaj malo, moj savjet, 2.20 !
aNaNa018pre.jpg

aNaNa025.jpg

aNaNa027-1.jpg

aNaNa028.jpg

Posljednje uređivanje:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
ŠANANA: ne sviđa mi se rad tvog sjetvospremača na prvoj slici kaj si postavio..Zakaj ti ostaje tak neravno iza tebe,vide se stalno neki jarkovi??

Znam kaj je greška jer je to bilo i kod mene i uspio sam malo otklonit to al nisam baš zadovoljan..Po meni bolje da imaš 2 reda "flah" valjaka nego ove ježeve kaj imaš..

Evo ja sam zadovoljan kad mi ostaje ovako iza zadnjeg prohoda:
20493262.jpg

mada moglo bi i to ravnije biti,ali moj spremač je napravljen u kučnoj izvedbi i valjci nisu najsretnije rješeni pa i ovako radi dobro..Brzinu imam oko 10-12km/h..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Znam kolega, ni meni se ne sviđa!!!!
I sam bi radije da su svi ovi valjci straga iz dva djela, puno bi bolje radilo i nebi se poznali ti prelazi iza.
No to je samo ono zbog oka, kad se posije kukuruz to se više neprimjeti pa samm time niej ni bitno, bitno ej da on fino radi i napravi svoj posao još da je oko 3 m zahvata, bilo bi super :)

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Evo da se malo ja nadovežem na ovu priču...
da se mene pita, nebi ja išel u izradu sjetvospremača!
kao prvo, budeš se namučil kak ovo,kak ono...nikad da ga usavršiš
i na kraju dok ga "napraviš" budu se pokazale mane koje budeš moral ispravljati tokom rada, a to nebude baš veselo...
dobrio, možda ga i od prve napraviš odlično, a nebude trebalo preinaka...

a sama cijena izrade(doduše neznam kojim materijalom rasplažeš-očito imaš nekaj doma kad si pital za izradu) te bude došla približno koliko i sjetvospremač, polovni naravno!

tak da ja definitivno nebi išel u izradu, već bi pronjuškal i uzel polovni!
2,00 do 2,30 taman za zeku tvojeg! naravno,ovisno o vrsti i količini radnih tijela!

ja ti imam za zeku IMT FOP KONGSKLIDE 220 cm...savršena kombinacija!
prvi prolaz 2. a drugi 3. i super napravi-nekih 10 km/h u trećoj i to ti je to...
star je 23 godine, dal bi ruku u vatru da je kvalitetniji od ovih novih kaj se sad delaju... :)

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Ovaj je tak, li la!
ima boljih, malo pronjuškaj
moja preporuka IMT 220 cm = 5000 kn i mirna Bosna...bez puno kompliciranja

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Naci IMT da trazim?

pa da, to ti je moja preporuka
ali naravno, ima i drugih kvalitetnih!
pronjuškaj malo, budeš videl kaj se nudi!

eto, to je moje mišljenje-bolje da ga kupiš za nekih 5 000 kn a da je kompletan i ispravan nego da ga ideš delat za 3500 kn pa ga budeš još usavršaval 2 sezone

ali, tebi na volju!
živio!

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Dobri su i RAU sjetvospremači, i to ne samo da su dobri, nego i odlični!
Mislim da je možda čak i ovaj s tvog oglasa rau proizvodnje.

B

Bobo

Guest
Belec!!! Pojma nemas...

IMT sjetvospremac se mora nositi na tockovima, jer su mu valjci zicani i te zie u malo tezoj zemlji frcaju kad ga se malo potjera da je to nesto strasno. drugo, na federima su i ne prave skoro nikakav pritisak na zemlju. IMT valja samo na laksim tlima.

Ovaj oglasa za koji kazes da je TAK-TAk je proizvodnja RAU i od malih sjetvospremaca je on tata i mama za sve ostale.

Imam identican kao i ovaj sa slike i 549 ga ima sta vuci, tocnije, toliko je izgorio pod njim da ga sad moram vuci u 1. brzini jer u 2. vise nema snage. RAU 2.20 je za 60ks taman, dok ce traktor 60ks IMT 2.20 pokidati kroz par sezona ozbiljnijeg rada na tezoj zemlji.

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Belec!!! Pojma nemas...

IMT sjetvospremac se mora nositi na tockovima, jer su mu valjci zicani i te zie u malo tezoj zemlji frcaju kad ga se malo potjera da je to nesto strasno. drugo, na federima su i ne prave skoro nikakav pritisak na zemlju. IMT valja samo na laksim tlima.

Ovaj oglasa za koji kazes da je TAK-TAk je proizvodnja RAU i od malih sjetvospremaca je on tata i mama za sve ostale.

Imam identican kao i ovaj sa slike i 549 ga ima sta vuci, tocnije, toliko je izgorio pod njim da ga sad moram vuci u 1. brzini jer u 2. vise nema snage. RAU 2.20 je za 60ks taman, dok ce traktor 60ks IMT 2.20 pokidati kroz par sezona ozbiljnijeg rada na tezoj zemlji.

opaaaaa
Gle, ja velim iz osobnog iskustva kak mi se pokazal IMT, vidim kak dela i u kakvom je stanju nakon tolkih godina, istina,NEJE DELAL GODIŠNJE 80 RALI, ali je delal 15 i evo ga ko curica!
i neje delal na teškoj zemlji, nego većinom na laganoj zemlji! Vlekel ga je 7211 i neje ga pokidal
tak da neznam kak se ponaša v teškoj zemlji

ali ako Ivica nema tešku zemlju,neku ilovaču, glinu ili sl. bude mu super poslužil!
i vjerojatno nebude radil puno s njim, tak da Bobo, moraš priznati da mu IMT bude dobar izbor!

oke, možda sem malo podcjenil ovaj iz oglasnika, moja isprika!

hehe, naravno da ti je izgoril 549...
dobro znaš da nije on za takve pothvate! da si imal Z5011 pod njim-nebi izgorel! :)
no dobro,nije tema TRAKTOR, VEĆ SJETVOSPREMAČ

B

Bobo

Guest
Jos jednom kazem... Gume na IMT sjetvospremacu su veliki minus, valjci su mo jos i veci minus...

Jedan od lijekova je da se zice iza povare za one valovite tanjure ili jednostavno povaditi zice i zamjeniti ih flahovima sto je puno bolje i dugotrajnije rjesenje...

Kongskilde je skandinavska firma i jako dobro u svijetu poznata no sve mi se cini da je taj stroj radjen za njihovo podneblje a da su ovi to prekopirali kao i 90% skandinavskih prikljucaka... kamo li srece da su od vederstadta uzeli licencu ali sta je tu je ;)

U glavnom, ovaj s njuskala pojede bilo kakav IMT 2.20 kladim se u janje tko god hoce.

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Nemoj biti smješan, kakav Vaderstad! hehe
Ni u snu nemru srbi to kopirati! :)

OKE, kužim tvoju teoriju...al ja ti opet velim da je za neke lagane zemlje taj IMT odličan...i radi super, kad ga znaš uposlit kak treba!
Ali eto, očito ima i nedostataka koje je nisam primjetil jer nemam zemlju u kojoj bi to došlo do izražaja!

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Ovo je Rau,240 cm,zetor 4911 ga jedva nosi,a radit sa njim ni pomislit.
Imao je žičane valjke,ali nije to dobro radilo,pa smo to izrezali i stavili flahove,sad je onako kako treba biti.

Uploaded with ImageShack.us

Na vrh