• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Domaći proizvodi!

• Temu pokrenuo Željko
  • Datum prvog posta

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Da neotvaram novu temu: Radim prepravku cirkulara, (zamjenio ga za plug) pa su na red i došli ležaji osovine pile.
Ležaji su dvoredni kuglični 34x72x23 proizvodnje USSR znači ruski, lufta nema na njima , jedino malo jače se čuje onako žuborenje kad se zavrte, dali je dovoljno da ih samo operem sa benzinom i namažem sa mašču, i dali je normalno kod tih ležaja da se vanjska košuljica može ovako zakrenuti na kuglicama.(( nisam se susreto još sa tim dvorednim ležajima)?
WCLer9Z.jpg
[/URL][/IMG]
a>
ca2j25V.jpg
[/URL][/IMG]

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Ja imam na nekom pravljenom malom cirkularu slicne dvorede lezaje i imaju pomaka u stranu e sad dal bas toliko nemogu sa sigurnoscu reci.Ako se malo cuju operi i ubaci masti ali ne previse jer se hoce grejati od viska. Verovatno je uslo sitne prljavstine pa se malo cuju ali posto nemaju lufta rakao bih da mogu jos posluziti. Ruski lezajevi su vrlo cudni koliko mogu raditi dugo cak i blago osteceni da se cuju.Inace su ti lezajevi malo skuplji bar kod nas. Probaj pa ces lako zamenuti u medjuvremenu ako neki pocne brundati previse. To je neka vrsta koja podnosi rad osovine pod manjim uglom i cesto se koristi u slicne namene

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
Po opisu ležaja bi to trebao biti 2207. Te vrste ležaja ima i na rotoru malčera. Vanjska košuljica je normalno da se može tako zaokrenuti na kuglicama. Ako se čuju i dalje nakon što su oprani i podmazani, treba staviti nove, cijena oko 140 kn.
500_500.jpg

Posljednje uređivanje:

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Opro sam ih i podmazo, čuju se manje kad zavrtim rukom osovinu.
Moram skinit remenicu sa te osovine i napravit manju, pa ću vidit kad motor zavrti kolko če se ćut.
Inače su ležaji u dvodjelnim kučištima,
Ovi skuplji su valjkasti, pa ovi kuglični sa večim kuglicama, i onda su najjeftiniji oni kuglični sa manjim kuglicama. Sve ista dimenzija ležaja.

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Samo ih podmaži i probaj raditi, ako ih bude jače čuti onda ih treba mijenjati. Otvoreni su, pa lako sakupljaju nečistoću.:icon_smile:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
To su ti samoudesivi lageri.
Nema sreće sa sidanjem i pranjem, jer kad si jednom naprave stazu a ti ih okreneš, više ne budu dugo trajali.
Bolje da si odmah postavil nove.
Imam ja 2206 na čekićaru i cirkularu i neznam koji put ih moram mijenjati.
Zato sam kupil bačvaste dvoredne (22206, jer je pri meni osovina fi 30). Ti bi valjda trebali nadživjeti.

Posljednje uređivanje:

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Probat ću ovako , jer mi je problem što je ovaj 34x72x23, a ovi svi novi ležaji su 35x72x23.
Ima osovina mesa dalje 36mm je osovina, al onda moram pomjerat kučišta i štota, ili navarivat osovinu pa tokarit.
Neplaniram ja puno rezat sa tim cirkularim, to je za oko kuće i sitnija drva.
Nisam se baš usrečio sa tim cirkularom.

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Bilo dosadno preko zime pa ja napravio cirkular,za moje ptrebe je odlican,ja sam prezadovoljan :(rofl):
20150304140059.jpg

20150304140114.jpg

20150304140108.jpg

20150304140123.jpg

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Jedan brzinski stroj, sklepan jedno prijepodne prije posla. Posao odradio odlično.
Motike skinio i vratio, sad fleksu u ruke i razmontirat ovaj profil sa rame. Sad će bit jebade, netko je to momački zavario :(giggle):

Ta rama bi trebala postati vadilica za češnjak.

PcBkidl.jpg

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Za vadilicu te pitam. Bili smo već pričali o tome, a ne znam koliko redova misliš vaditi s time. Evo što smo mi radili za 5 redova i radi dosta dobro. Samo što je sve rađeno od UNP profila i nema šanse da se išta savije.

Prilozi

• 20140709_174736.jpg
    20140709_174736.jpg
    81.7 KB · Pregleda: 264
  • 20140709_174742.jpg
    20140709_174742.jpg
    82.3 KB · Pregleda: 243

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Aha, pardon. Za svih pet redova je u planu, takvo nešto kao tvoje.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Mislim da ćeš morati nešto jače naći. To je od Hmezadovog rasipača rama, bojim se da ti neće biti dovoljno jako. Veliki je problem balans. Ovo bure bude puno vode, jer je inače problem, neće u zemlju. Nož je od gredera, ali to se može od bilo čega napraviti, čak ako možeš naći par starih lemeša i pospajati. Ovo je 1200 ili 1000 mm dužine, ne sjećam se više. Ovisno kakva je hidraulika, ali bilo bi dobro i kotače staviti. Onda ga možeš naštimati da ti ide taman ispod glavice i puno je manji otpor, pa se, logično, lakše i vuče. Ovo čudo se vuklo sa svim i svačim, od Rakovice 60 ks, do Zetora Proxime 85 ks. I jedna zgodna stvar, prođeš pola sata - sat ranije s ovim čudom i onda kreneš vaditi, on posiječe korijen korovu i ostanu samo luk. Vadiš ga s dva prsta ako hoćeš. Čuo sam da u Vupiku pošpricaju vodom prije vađenja, ali mislim da nema potrebe za tim.
I da, zemlja ti bude čista, samo zakopčaj sijačicu i sij što hoćeš.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Jedan u selu je kupio iz Srbije ako se ne varam. IMT 533 je vukao. Isto takav princip, svih 5 redova je hvatala. Sad se ne sjećam, ali mislim da idu prvo točkovi, onda nož. Išla je u zemlju samo tako, gusta ambrozija nije bila nikakav problem. Prvo sam bio skeptičan prema tome, a onda kada sam vidio iznenadio sam se.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Kod vas su još mekše zemlje, pa može i manji traktor. Ovdje točkovi svakako gaze po tragu od traktora, pa nije bitno jesu li naprijed ili nazad, ali lakše je kad su iza, onda pritišću nož prema dolje. Ma ovo sve živo proguta. Ja sam mislio praviti i rešetku, samo da ga diže na površinu, ali nema od toga ništa. To bi bilo u nekom slučaju da se iza napravi još platforma za sjedenje i da sa svake strane sjedi po jedno i da ga ubacuju u neke spremnike u sredini, ali to je već posao koji se ne isplati ispod 4-5 hektara.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Evo da se javim, cirkular je složen, još treba stavit točkove jer je pretežak.
i još neke sitnice.
Uglavnom ona velika remenica nije htjela dolje nikako, i čekičem sam udarao, stavio ju okomito na tvrdo i udarao,
na kraju sam ju rasjecao sa brusilicom samo da spasim ležaj, i opet ga nisam mogo spasit, razrezo sam ga i skinio i onda samo par udaraca čekičem po remenici uz osovinu i remenica je bila dolje, smijo sam se sam sebi,hehe.
Kod tokara napravljena remenica 6.5 cm promjera, kupljen ležaj jednoredni kruti 35x72x23,(ipak je 35 jer mjesto za ležaj je bilo uže iztokareno pa nisam mogo izmjerit) poslje se sjetio kad sam pogledo da su od honde ležaji točkova iste dimenzije samo uži, a imam ih kod kuće rabljene ali dobre hehe.
Probao rezat i odlično reže, brzina je dobra, sve u svemu još jedno novo iskustvo, hvala svima na pomoči.
mRCzWAj.jpg
[/URL][/IMG]
4z6GXbM.jpg
[/URL][/IMG]

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ako je nekada problem svući remenicu ili nešto slično sa osovine onda za remenicu zavariti neku jaču maticu i uvrtanjem vijka odnosno guranjem u osovinu može da se ostvari veća sila nego radafcigerom , Naravno kasnije maticu odbrusiti
Prednost ovoga je što se remenica ne deformiše ako je velikog prečnika kao što to radi radafciger kada je vuče za krajeve
Naravno ako je ovo moguće jer ima dosta faktora koji to i sprečavaju

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585

Probao rezat i odlično reže, brzina je dobra, sve u svemu još jedno novo iskustvo, hvala svima na pomoči

Po ovim slikama , meni je malo čudna izvedba cikulara ,,
Kučišta ležaja sa osovinom su trebala biti sa donje strane prvoga stola ( ili gornji stol spustiti na minimum do osovine ), onda ne bi trebao drugi stol ,,, time bi se dobila veća iskoristivost pile koja je u ovom slučaju dosta udaljena od središta osovine to jest ovako viđeno barem 10 cm neiskorišteno što bi rekli pila od fi 200 mm ne bi rezala ništa ,, znači treba veća pila što nosi i manju snagu motora , koja je već dosta izreducirana odnosom remenice motora i osovine , misli da se ovom izvedbom i kombinacijom remenica moći rezati samo tanji komadi a o nekoj normalnoj cjepanici se ne smije ni pomisliti , trebalo bi još malo poraditi na njemu te bi se sa istim motorom dala izvući veća snaga i iskoristivost :smile:

Najnoviji postovi

Na vrh