• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

drvena sječka-iskustva

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Pa osjetno je da je teže nego sirovo .
Malo smo se igrali pa ubacivali sirovo i suvo sličnog prečnika , vladimirac otprilike u kontinuitetu može da melje sirovo do 10tak cm , suvo otprilike do nekih 8 cm . Nismo mjerili , od oka su mjere.
Dok sa intervalima u vuči može da melje i deblje ali rijedak slučaj će biti da mi treba deblje pošto radim iza drvosječa.
A najlakše melje ono drvo koje je presuvo , njega bukvalno drobi i ne iziskuje mnogo snage .
Nismo se trudili da izmjerimo koliko treba za prikolicu ali otprilike prikolica od 3-4 kubika bi trebala biti za jedan sat , sve zavisi od debljine granja i brzine hranjenja.
Znači pričam o mojim realnim uslovima rada , ako bi bila veća debljina drva i jači pogonski traktor ta ista prikolica bi sa ovom mašinom bila za 10-15 minuta.

Evo je iskipana.

IMG_20241024_102146_2.jpg

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Evo ga i današnji ulov , samljeli smo i ove tri prikolice hrastovine i to je količina sa kojom ću dočekati zimu , ukupno sa onim od neki dan otprilike bi bilo nekih 22/25 kubika računajući od oka po prikolicama.
I danas smo radili malo deblje ogranke pa smo kopčali dajca kao pogonskog za drobilicu i tek se sada vidi moćnost ove mašine . IMG_20241030_155453_9.jpg

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ma biti će nema brige pošto nijedno drvo nisam ja oborio nego sam kupio otpad iza sjekača.
Otprilike 1 % onoga što ova ekipa sruši.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ako tako nastavite, za nekoliko godina na Majevici šume nece biti,,(y)
Sad si me posjetil kak je sdvosječa došel na dogovor zaposel:
Nije baš izgledal nešto i šef mu veli da za 20 min treba srušiti drvo u blizini. On se vrati za 10 min i šef ga pita kakav je problem. Sam posjekel, kratko odgovori. Šef se čudi kak brzo ali mu da još jedan zadatak. Posjeci onih pet stabala i javi mi se za sat i pol. Evo njega prije nego je prošlo sat vremena i odmah veli: sam posjekel.
- Čovječe, gdje si ti prije radil.
- U Sahari.
- Ali tamo nema drva.
- Sam posjekel.

Na vrh