• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

drvena sječka-iskustva

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
zvao sam ovaj oglas, covjek kaze da od 1m3 drveta dobije oko 3m3 jecke, i to sa ovim strojem napravi za 1 sat, traktor 70ks, ako kubik ogrijeva vrijedi 40 eura, onda dodje nekih 50 eura da bi vrijedilo ovih 3m3, koiko granja trebas isjeci, za to prikolica ne bude dovoljna, neznam kakva je racunica bas, mozda u zemljama gdje nakon sjece moras skolniti granje, dok je kod nas ovakva situacija da sasijeku iskoriste sta im valja i idu dalje, milim da nema neke matematike, nece niko da se zjebava sa granjem.

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Uhuhu , gadna računica

Ova mašina djeluje moćno

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=QImWetJ6cOA[/YT]

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
zvao sam ovaj oglas, covjek kaze da od 1m3 drveta dobije oko 3m3 jecke,

Iskreno, mislim da je ovo nemoguće.

Ovo me mučilo pa sam išao provjeriti
1 kubik oblovine = 1,4 prm = 2 kubika nasutih kratkih cjepanica = 3 kubika nasute sječke

Kad ložiš cjepanice i sječku je velika razlika. Kod sječke je veća goriva površina nego kod cjepanice, pa je i temperatura veća. Klasična peć na centralno bi mogla vrlo lako eksplodirati. Ako bi mogao složiti dozator onda je druga priča.

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
za sječku treba dežurnog ložača ..a stroj nikako bez dozatora ..to ti ruke potrga

vaš velečasni

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Iskreno, mislim da je ovo nemoguće.

Ovo me mučilo pa sam išao provjeriti
1 kubik oblovine = 1,4 prm = 2 kubika nasutih kratkih cjepanica = 3 kubika nasute sječke

Što onda ispada da tona sječke teško može stati na neku prikolicu koja je pogodna za šumu

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Što onda ispada da tona sječke teško može stati na neku prikolicu koja je pogodna za šumu

Stalo bi onako, jedva. Zaboravio sam u zadnjem odgovoru dati i sliku.
30tj2mp.jpg

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Pa i nisi , prvo si napisao da je jedan kubik trupca = 6m3 sječke , kasnije si prepravio

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
POWER to ziher zamleve na veličino kot ovaj moj Kinez od 1cm2 pa tja do 5cm2.
Inače mali djelovi za obično peč.Ali može se tamo i to kuriti-paliti.Prvo 4 obična drva i onda sipaš nešto te male mlevenke i sagori bez problema.Mi sad kurimo upravo to robo.nema problema .Mlevenko sipaš,dok je vatra jaka,jer inače vatru zaguši.

neznalica

Član
Tu od
2 Svi 2013
Poruka
35
Danas uspio uhvatit prijatelja on ima ugovor s HS i placa po toni 40 eura ali vlaga mora biti do 35% preko odredenog postotka vlage idu odbici koji su cinimi se da je reko 6 eura ali nije se mogo sijetit za kolki postotak vlage.
Savoris suta sjednem za komp pa ti potrazim podatke o usitnjivacima..

pegula

Novi član
Tu od
16 Sij 2014
Poruka
8
Trebaš li možda sirovinu za proizvodnju sječke, ili znaš tko treba. Radi se o crnogorici koja je prerasla i volio bi je maknuti s parcele.

zivcani

Novi član
Tu od
17 Ruj 2013
Poruka
4
Pozdrav svima članovima.
Vidim da je tema malo umrla ali mislim da je hvale vrijedna.
Ja sam prošle godine sve granje od čišćenja posjeda pokurio u običnom Centrometalu u obliku sječke. Evo ove godine sam uzeo malo veči strojčić koji radi do debljine od 10 cm. Jučer sam za 2 sata efektivno nasječkao punu auto prikolicu plus dvije jumbo vreče sam. Da mije bio netko da malo prinese bilo bi i malo brže gotovo. Torpedo od 62ks niti ne osjeti.

Pozz.:(nod):

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
hoby sjeckalica granja

Imam BCS 740 motokultivator i za njega bih htio uzeti priključak za mljevenje-sjeckanje grana. Nakon proljetnog obrezivanja starog voćnjaka ili rušenja stabala - da ne trebam spaljivati vani granje koje nije za cjepanice za ogrijev.
Polu-profi priključak za tako nešto je dosta skup - kao npr. ovaj.
Tko u Hrvatskoj ili Sloveniji nudi neke hobi priključke za sječenje granja?
Talijanski FBC BIO.S2.MC je 3 puta povoljniji, a vjerojatno bi dobro došao!?
Isti takav sa traktorskim pogonom:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=k5fC6kHS3kE[/YT]​
Za do 50mm promjera grane - meni dosta, a rezultat odličan! Ako tako radi, cijena mi je prihvtljiva-podnošljiva.
Imaju i za do 100mm promjera grane:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=CHas1ueLSB0[/YT]​
Zelenu bio masu da je može raditi nije mi važno jer imam malčer sa Y noževima Bera 65cm.

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423
[YT]www.youtube.com/watch?v=eVjKFNyMXCU[/YT]
Možda bi ovaj princip sa krupnijom sječkom bio bolji za klasične peći .

Posljednje uređivanje od moderatora:

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
¸Meni je i ovo zanimljivo rješenje , pogoni su mogući razno razni , a za pripremu drva za roštilj idealno ,,,

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=mlyUDxqZQpo[/YT]

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
pile , banzeki , cirkulari , kalači su odavna aut i nisu u formi ..samo ludi rvati kasniju s svemu pa i u tome ..jer nije kalač ako nema 10 tona sile ..a te sile treba za manje od 5 % cjepanica .

Ali najjače od svega kaj se bude sad javila akipa koja tvrdi da ima najtvrđa drva , dio koji iz vlastitog iskustva znaju kako je ovo štetno za reduktor je prizvodi aksijalne sile ..ekipa koja zna da je to opasno držati rukom i još par onih od kojih mi je muka ...Prije 20 godina sam drva promjera do cca 30 mm rezao na škare za lim ..da i takva smo spremali jer osima kaj jebački gore nismo imali kalane bukve metrica i višemetrica .
A najjači su oni koji imaju peč plamen požega na lamel parketu pa prije unošenja drva u kuču ista usisavaju da ne bi unesli prašine u prostoriju u kojoj lože

https://www.youtube.com/watch?v=_ORDJ-7dZG8
Mjenja tri stroja i dva čovjeka

Posljednje uređivanje od moderatora:

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Ta dva načina - uređaja su prikladni za opciju da želim granje iskoristiti u nekoj peći ili ognjištu. Nisam za te opcije jer ne mislim na taj način iskorištavati granje tj. više ne ložimo na drva, a za roštilj ima drva dosta...
Bitno mi je samo da granje ne trebam spaljivati (vatrogasni problemi), a ako sječku i ne iskoristim da ona može lako istrunuti i da ne smeta kod daljnje obrade voćnjaka tj. održavanja površine. Sječku bi možda kasnije u budućnosti i koristio za loženje, no otom potom...
Ima li neka firma koja se u Hrvatskoj ili Sloveniji bavi prodajomm takvih sjeckalica granja u sječku kao npr. one spomenute talijanske sjeckalice?

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Zanimljiv uređaj koji radi pelete - za po doma!
Nije to niti toliko skupo - a sam si radiš pelete. Treba trofazni priključak i domaće pelete su tu ;-)

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Vidim da te drobilice/sjeckalice granja u sječku imaju razne konstrukcije. Ovaj sa njuškala ima samo fiksne noževe koji su na rotirajućem bubnju, dok drugi imaju uz te fiksne rotirajuće noževe i slobodno vrteće noževe ili čekiće koji još dodatno usitne. Ti slobodno rotirajući na bolcnama - njih može biti 2 vrste: sa oštricom i nazubljenjem (kao od strižne kose) tzv. noževi koji još režu sječku ili sa tupom oštricom masivniji tzv. čekići koji drobe udarajući komade o obodno sito.
Koja je konstrukcija u kom pogledu bolja?

Najnoviji postovi

Na vrh