• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

drvena sječka-iskustva

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Za veču količino sitnijeg šiblja čekičar je bolji. Sjeckalica(disk) je za deblje komade.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Dakle za šiblje je bubanjski dizajn bolji. Onda čisti diskasti dizajn sjeckalice (kao onaj sa njuškala) za mene nije. Napomena ovih amerikanaca (pod chipping) je da je bolji/prikladniji bubanjsti dizajn sa reznim mlatećim noževima od dizajna sa čekićima (nenaoštreni noževi) za mokri otpad tj. za kompost iz zelene mase, a za drvenu masu da je bolji bubanj sa čekićima. Odabir ide za bubanjski dizajn sa bočnim diskom na kojem su noževi. A da li su u bubnju noževi ili čekići - tu ću gledati prije povoljnost.

Posljednje uređivanje:

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Odličan dizaj stroja za sječku koji je proizvođač-forumaš iz Italije napravio (skup je ali mu je ideja odlična) : Ceccato Tritone Monster. Možda jednog dana majstori kod nas poput Karasa i sl. naprave tako nešto i ponude po povoljnijoj cijeni.

dado0803

Član
Tu od
14 Pro 2013
Poruka
33
Bok ljudi... ;)
Kako sam kroz ovu godinu od samog ranog proljeća rušio i izvlačio drva za ogrijev, itd...ostalo mi je dosta granjevine od bukve i graba, debljine od cca 2 -8 cm. E sad, većinom sam to hrpao i ostavljao složeno pa me zanima vaše mišljenje o jednoj stvari... Mislio sam to samljet na onu manju traktorsku sječkalicu i pokušat prodat u vrećama kao malč za voćke, biljke, vrtove, itd... Vidim da ima takvih oglasa a i kontaktirao sam neke ljude koji kažu da je bilo razdoblja u godini kad nisu mogli nadavati robe (sječke-malča).. Pa me zanima vaše mišljenje o tome i ako netko ima čak iskustva direktno s time. Hvala unaprijed i pozdrav... :D

dado0803

Član
Tu od
14 Pro 2013
Poruka
33
Hvala puno, koristan link.. ;)
Nego, dali zna tko način kako obojati sječku u boju, za dekorativnu svrhu?! Hvalaaa..

dado0803

Član
Tu od
14 Pro 2013
Poruka
33
I još nešto zaboravih pitat...koliko se otprilike kubika sječke može dobiti iz jednog kubika pilanskog otpada (jelovi okrajci, itd)?! Hvala..

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
852
Želim ti napomenuti,da kad se zasecka skupaj,mali nastane volumen.Dosta veliki kup grana trebaš,da je npr nasuti kubik ove pilovine ili kako bi kazao mleveni stvari.I jako dosta truda treba ulagati,kad ove široke grane guraš u mlin.Ak je vruče,odmah se utrudiš...Dosta ti pomogne,ak ima mlin vučne valje,da sam vuče unutra,al priporuka, je da ima 2 komada valja,jer sigurnije i brže vuče.

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
nemam traktor, al bi mi dobro dosao jedan stroj za usitnjavanje granja, do 10-15cm... grane su suhe ili svjeze orezane... a namjena je kompost odnosno nece se koristiti za ogrjev...

imate neki stroj za preporučiti a da je samostalan tj da radi na neki svoj motor (dizel ili benzin, svejedno) jer su lokacije udaljene od civilizacije...

hvala

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
852
Čovijek zlatni ima toga koliko poželiš, ako ima novaca. Malo pogoglaš i pronađe se takvih il ovakvih modelov i kapacitet. Maleni po večini imaju mali benzinski motor gore, kojeg može nositi kompletnega jedan čovijek, al malo teže čini se meni napraveno je, da se ga vuče autom, opet sa svojim motorm. Največi i najteži sa svojim motorom so dizelski.

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
Nasao sam na netu svakakve modele, ali svi su ili kardanski za traktor ili benzinski, a meni bi trebao dizel...
doduse, nasao sam jedan dizelski al u mađarskoj..:icon_e_confused:

jel mi moze netko konkretnije reći, gdje ima takvih samostalnih dizel strojeva? još kad bi se mogao prikačiti na auto-kuku bilo bi super :)
znači, može biti sječka može biti drobilica da mi sve samelje, nebitno...
thx!

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
hvala na informaciji!

Raspitati cu se ako imaju kakvog zastupnika u HR... vise bih volio da platim u kunama direkt tu u HR... a i zbog prijevoza bi mi bilo lakše...

hvala jos jednom!

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
852
To ti je jedna od 100 opcij. Ima toga puno. Pogoglaj. I uspoređuj cijene-zaisti stroj ima ponekad u SLO i HR orng razlike, jer trebaš ponekad napuniti još jedan dodatan prazan đep. Znam, da svi trebamo nešto zaraditi, al ponekad si dileri bar po moje previše kruha oduzmejo. Gledao sam više artikla. Cijena bila za istog različta i od 40-uskoro 80 postova.:(wasntme):Kao kažem, nek zaradi i prodavač, al ne toliko:icon_scratch:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Vladimirac na djelu :(emo):

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=RjWnDx906w0[/YT]

Ima li neko detaljniji prikaz dozatora koji ide na peć za ovaj materijal??

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
852
Kao prvo, neznam, kakva je to poanta svega, ak traktor vuče ovo seckalicu, a dosta manji motor ugrađen je integrirano na nju.
Kao drugo, stroj radi po meni super secku, jer nije previše usitnjena.
Kao treče, ovaj stroj NIJE napraven po nikakvim sigurnostnim normama.ČOVIJEK NE SMIJE U NIKAKVOM PRIMERU DOSTIČI, DA SA RUKOM DOSTIŽE DO VUČNOG DODAVAČA. Dodavač sa jakom lahkočom zahvati rukavice i odjelo.

Savo, nemam slike podavača u peč. Pričao sam sa prodavačem peči o tome. PUNO dosta je komplikovano, nego kod PELETA. A se ne siječam više zašto. A i jedan put sve je veče, kao kod podavača za pelete.
Inače mogu ti kazati, da sam sa vlastitim očima vidijo, kako izgleda jednostavan, kod kuče napraveni podavač secke kod jednog čovijeka. Kazao mi je zanimivo, da radi bezprekorno.
Sastojijo je sa rezervoara i obične peči na drva. Transporter bijo je napraveni sa okruglih dvih cijeva,fi 120mm, koje su jedna prema drugi stojili u 90stupnjeva vodoravno. U križišču tih cijeva bijo je opet mali prostor kutija 15x15cm kocka. Unutra cijeva puži, koj je svaki od njih imao naravno svoj motorčič i mali reduktor. Na kraju ulaza u peč imao je stikalo sa tipalom. Kad se secka odgorjela, počeo je podavač tako dugo vrtiejti i dodavati materijal, dok se nije tipalo podignulo i izključilo transportere.
Dvije transportera postoje zbog požarne sigurnosti je kazao.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Da i meni je zapao za oko bahati pristup rukovaoca i mjere NEsigurnosti.

Pa ovaj sa snimka vjerovatno postavio motor od vladimirca radi potrošnje , vidiš da je ispred neki jači traktor.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Slažem se da nisu poštivani sigurnosni propisi, ali pred kraj videa se vidi da pomicanjem one lučne poluge transporter i valjci trenutno staju.
No, stroj mi izgleda jako moćan. Ona jedna grana je valjda oko 15 cm debljine.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
852
Dobro, ako se on tako jako zanaša na ovaj sigurnostni mehanizam. U paniki sam bog zna, ak bude nanjo pomislijo, ili dospije do stroja koja druga osoba, koja nije saznata sa svim opasnostima i načinom aktivacije poluge!.
Savo, poznati sam po mržnji sigurnostnih naprava i mehanizma, al kod ovog stroja NEMA kompromisa, bar kod mene. Istina je, da sam i sam skratijo mizo dodavanja i kod mog malog strojčiča, al moram ti kazati, da sam dodao drugo zaščito, koja nadomesti kraču mizo. Jako smeta kod rada,(ne mogu se snaginjati do vučnog valja) al OSTAT če.

Imam sa izkustva dost situacija, kako su il da kažem SMO ljudi naopako reagirali kod opasnosti, al ne bi želijo zaprljavati teme, jer bi izašao sa nje.
Preventiva najbolja je.!

Najnoviji postovi

Na vrh