• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Duboka obrada podrivačem - PODRIVANJE

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,651
Ja ću ispodrivati kad skinem pšenicu. A i moram čekati da mi netko vrati podrivač. Tko god da ga je posudio lani 😂
1000064923.jpg

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,651
Zvao sam Šogora pa me stero u rodni kraj 😂.

Šalu na stranu. Još malo pa to ide pod malčer...

Jedan red ću ostaviti pa ću onda pokositi za kokoši, fazane I ostale ptice..

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
294
'Podrivana' zemlja je daleko ranjivija novim kompakcijama u sljedećim godinama + sad je još ranjivija novim kompakcijama i pri većim dubinama a to je sad već jako ozbiljan problem ;)
Npr, taban pluga je kod većine na nivou od 25-30cm zavisi kako tko ore i u prosjeku je taj taban 'debljine' 5-10cm. Podrivanjem ga razbijaš, ali takva podrivana struktura je sada ranjivija novoj kompakciji (posebno ako se radi zimi i sad u proljeće) i sad omogućuješ u takvom podrivanom zemljištu da stvoriš još veću kompakciju i ono što je veći problem je što će sad ta kompakcija biti daleko deblja i diže se na granicu debljine od čak 15-20cm i više! A zbog strukture zemlje (veći postotak gline) u donjim profilima zemljišta taj taban pluga biljke s korijenjem puno teže probijaju, tj ne probijaju!
Ima baš puno istraživanja na tu temu, gdje su gledali kretanje prinosa 'podrivač'-plug kroz 5-10g.U većini slučajeva prinos će u prvoj godini biti veći 10-20% na podrivanom, ALI već sljedeće godine prinosi ostaju isti i na oranom i na podrivanom samo što na podrivanom 'tabani pluga' tj točnije debljina kompaktnog sloja u tlu je sve deblja i deblja, pa kod dosta tipova zemljišta se u 5oj i više godina javlja solidan pad prinosa poslije podrivača pa ćemo na kraju kao Ameri početi koristiti vibraone podrivače koji idu 60-100+ cm i pokreću se preko kardana da rastresaju zemlju cijelom dubinom...
A novonastali 'vertikalni taban pluga' neću ni komentirati...
Pa sad još kad fino utjeraš u sjetvi i zaštiti traktor sa uskim gumama takva zemlja baš to 'voli'...

Regenerativni i konzervacijski poljoprivrednici bi ovo trebali znati....
Kao što sam rekao i dalje tvrdim, 98% poljoprivrednika (možda sam i preoptimističan..) nije spremno za takav način obrade a zbog svog 'neznanja' će na kraju napraviti više štete zemljištu a 'htjeli' su ga popraviti a na kraju će samo dobiti kontraefekt i zato i dalje stojim iza svoje tvrdnje jer svaki dan sve više svjedočim tome..., ''Ako si uništavao zemlju sa plugom, nastavit ćeš ju uništavati i sa regenerativnim i konzervacijskim pristupom samo sad s još većim posljedicama za tlo...'' A ništa ne krade prinos i ne uništava tlo i živi svijet u njemu kao kompakcija!!

P.S.
*'Prednost' pluga je tu što ti taj 'taban pluga' zadržavaš u najoptimalnijem profilu zemljišta za biljku, tzv ''top soil'' gdje je tlo humoznije pa ipak biljke lakše prodiru kroz njega, ne uspijeva cijeli korijenov sistem ali biljka ipak nađe put.

Na vrh