Re: Podrivanje
Razlika je velika u tipovima tala tako da negdi podrivanje ide,a negdi ne ide. Fendt 311 iz Vinkovci ( tip mi radi usluge tako da se dugo poznamo) ima punu kapu ta dva radna tjela da vuče i vuče ih u laganoj zemlji. Kada bi došao u Brod vukao bi ih na 40-45 cm i to jedva! Takodjer nisu niti svi podrivači isti. Razlikuju se u: broju radnih organa, širini, visini te razmku istih, kutu prodiranja u tlo, težini, debljini okvira, koliko izdižu i mješaju tlo, za koju su radnu dubinu predvidjeni i za koji tip tla. Za rusa sam kupio podrivač sa jednim tijelom i kuglom za krtičnu drenažu. Klirens mu je 80 cm, a težina oko 150 kg. Jesenas sam ga vukao u sojištu na 70-ak cm bez brige brzinom kojom i orem. Ali u 6 godina zatravljenom voćnjaku ide 50-65 cm i to JEDVA i polako jer traktor nema kila ( 4 t ) da ga vuče u tako teškim uvjetima suhe jeseni. ÄŒak sam ga uspio saviti te nakon pojačavanja nije mrdao nigdi više. Za duboko podrivanje traktor treba imati kila i biti što duži ( stabilniji ) da bi ga mogao vući bez brige, jasno uz odgovarajući broj radnih tijela. Sada su uvjeti za podrivanje idealni jer je tlo suho i u dubljim slojevima tako da se dobro rastresa i puca na sve strane što je i cilj podrivanja ( povećati kapacitet tla za vodu i zrak ). Podrivanje vlažnog tla nema smisla niti efekta.