• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Dvoredna sijačica za kukuruz, Uređivanje

• Temu pokrenuo Ferđolinac
  • Datum prvog posta

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Prvotno napisano od jozek
nisi naveo koji tip sijačice :?: evo ja imam od skpr - 2 - 4 i 6;
kombinacije ti idu ovako: prvi broj ti je broj zubaca na osovini točka, drugi broj zubaca na lančaniku sijače osovine i treči razmak zrna u redu (cm).

17 - 8 = 18
15 - 8 = 20
13 - 8 = 23
10 - 8 = 30

17 - 10 = 22
15 - 10 = 25
13 - 10 = 28
10 - 10 = 36

17 - 14 = 31
15 - 14 = 34
13 - 14 = 39
10 - 14 = 50

mislim da bu ti ovo pomoglo ak ne samo pitaj :!:

To imaš u temi "sijačice za kukuruz"

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Prvotno napisano od jozek
nisi naveo koji tip sijačice :?: evo ja imam od skpr - 2 - 4 i 6;
kombinacije ti idu ovako: prvi broj ti je broj zubaca na osovini točka, drugi broj zubaca na lančaniku sijače osovine i treči razmak zrna u redu (cm).

17 - 8 = 18
15 - 8 = 20
13 - 8 = 23
10 - 8 = 30

17 - 10 = 22
15 - 10 = 25
13 - 10 = 28
10 - 10 = 36

17 - 14 = 31
15 - 14 = 34
13 - 14 = 39
10 - 14 = 50

mislim da bu ti ovo pomoglo ak ne samo pitaj :!:

To imaš u temi "sijačice za kukuruz"

jel ovo vazi i za olt mehanicku

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499
Pa, SKPR i MSK su OLT mehaničke. Za njih ti je i napisano.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499
SKPR ti je sijačica koja je imala najčešće žute lonce za gnojivo, za svaki red posebno, iza lonaca za sjeme.
MSK ti je cijela plava. Ima jedan, limeni spremnik za gnojivo, ispred lonaca za sjeme. Novi tip, koji je još uvijek u proizvodnji. SJetveni mehanizam je isti na obje sijačice, a razlika je u rami. Nova nema platformu za stajanje "suvozača".

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
znam kako izgleda i jedna i druga ali ove skracenice nisam znao,hvala na objasnjenju

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Moja je plava s žutim posudama za gnojivo i kukuruz, dakle na koji razmak idem tj na koju poziciju ide lanac, uslikat ću ako treba.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499
Moja je plava s žutim posudama za gnojivo i kukuruz, dakle na koji razmak idem tj na koju poziciju ide lanac, uslikat ću ako treba.

Ljudi su ti lijepo napisali brojeve zuba za pojedini razmak.
Prebroji zupce na lančanicima, ako nikak drugačije.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Ljudi su ti lijepo napisali brojeve zuba za pojedini razmak.
Prebroji zupce na lančanicima, ako nikak drugačije.

Pitao sam koji je razmak najbolje uzeti da se dobije dobar kukuruz, neka srednja veličina, ja sam koristio te sijačice uglavnom već namještene, a sad ima svoju pa problemi :)

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Pitao sam koji je razmak najbolje uzeti da se dobije dobar kukuruz, neka srednja veličina, ja sam koristio te sijačice uglavnom već namještene, a sad ima svoju pa problemi :)

Pa nema tu baš nekog "univerzalnog" razmaka, sve zavisi od hibrida koji se sije jer različite grupe zahtjevaju različite optimalne sklopove tj. različite razmake.:idea: Sklop posijanih zrna zavisi od razmaka redova i razmaka zrna u redu. Sijačice se iz tvornice isporučuju podešene na razmak redova od 70 cm. Imam ovdje uputstvo pa mogu to prepisati ako koga interesuje.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499

obično ti je 19...21cm

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Budem ja to poslikao i stavio tu kako je sada da mi netko kaže kako da namjestim na 20 cm, ja bi čak išao na veći razmak ako bi to značilo veći prinos.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Budem ja to poslikao i stavio tu kako je sada da mi netko kaže kako da namjestim na 20 cm, ja bi čak išao na veći razmak ako bi to značilo veći prinos.

Veći razmak znači manji broj biljaka po jedinici površine a samim tim i manji prinos. A evo kako da podesiš razmak:

Broj zubi lančanika na sjetvenoj osovni-----10-----8-----10
Broj zubi lančanika na osovini točka--------17-----13-----15
Razmak zrna u redu (cm)-------------------19-----20-----21,5

Posljednje uređivanje:

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300

Izbroj ove zubce na pogonskoj osovini(crveni krug na slici)).Takve zupčanike(ili lančanik) imaš i na sijačoj osovini(osovina koja ti prolazi ispod kutija za kukuruz) i njih izbroj (svaki zupčanik posebno).Po tabeli koja ti je napisana vršiš postavljanje pogonskog lanca na određeni zupčanik da bi dobio željeni razmak zrna u redu.
Pogledaj tabelu u postu br 21.
Primjer:Ako želiš razmak zrna od 20 cm,staviš pogonski lanac na lančanik pogonske osovine(osovina na kojoj su ti kotači sijačice) koji ima 15 zubi, a na sijačoj osovini staviš lanac na lančanik koji ima 8 zubi.
:weedman: :weedman: :weedman: :weedman: :weedman: :weedman: :weedman: :weedman: :rolleyess:

A

AGRIPLUS65

Guest
dal ima tko IMT 639 sijalicu za kukuruzu sa dvije kutije za gnojivo?

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Evo ovako je to kod mene bilo podešeno i bacala mi pregusto na 10 cm.

Kod mene lanac na najvećim zupčanicima, dakle ovaj gornji moram bacit na manji zupčanik?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499
Ovaj gornji ti je za pogon rasipača gnoja. Na manjem više baca.

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Gustavo.....lanac je kod tebe na najvećem lančaniku,zbog toga ti i sije gusto.Stavi lanac na manji lančanik pogonske osovine.Ova dva velika lančanika ja i ne koristimi.Kod mene su čak ovako odvojeni:

Uglavnom,što ti lančanik na pogonskoj osovini ima više zubi, a lančanik na sijaćoj osovini manje zubi,to će ti biti veća gustoća sijanja........i obratno.

Na vrh