• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ekološka proizvodnja

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nije da sam neki ekstra vjernik,ali reći ću jednostavno - Bog će nam naplatiti našu bahatost - karfiol od kile i pol ima malu crnu mrlju - kupcu ne valja,baci ga u smeće, krastavac se zakrivio - baci, nitko ga neće kupiti, jabuka iam crva - bacaj, hrapavu koru - bacaj, banana dobila piknje - bacaj, krava mora dati četerdeset litara mlijeka -
nema veze što trideset pet litara pojede, ona moja Šeka koja je dala deset a pojela dvije nije dobra - četerdesetlitrašici treba štala od šest miljuna kuna, Šeki je bila dobra ona u kojoj je i njena prabaka doživjela i rođenje i smrt.Tako nam treba - nek nam se naplati kad smo neumjereni u željama i zahtjevima.

dingo

Član
Tu od
14 Lis 2010
Poruka
734
U odnosu na pedesete godine prošlog stoljeća kokoši koje se uzgajaju za prehrambenu industriju učetverostručile su se!:mur:

Treba li što dodati ovome??:x:

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Nisam strućnjak za smilje, imam nešto u kamenjaru, donijela sam s mora, ali sumnjam da je sad vrijeme za razmnožavanje reznicama. Za ukorjenjivanje reznica struka preporučuje drugi dio kolovoza i to ide, isprobano na kalini i šimširu, lovor višnji i još nekim trajnicama. Podrum bojim se nije dovoljno svjetla, a vlaga bi mogla dovesti do botritisa. Zar nije jednostavnije i sigurnije podijeliti korjen i dobiti više biljaka. No ništa ne košta probati. Ja sve biljke sijem i pelcam u Klasmanovu zemlju i do sad je bilo u redu.
Što se tiče eko proizvodnje, bila sam skeptik do ove godine. Ne želim raspravljati o tome tko je eko proizvođač a tko kupuje eko znak. Svi živimo u istoj državi i znamo kakav smo narod i onda sukladno tome takva nam je i vlast (junačka narodna kaže - Narod ima vlast i popove kakve zaslužuje). I ne možemo od eko proizvoda tražiti apsolutnu čistoću. Zrak, voda, kiša - upitna čistoća. Kad govorim o eko proizvodu mislim na proizvod koji nije tretiran kemijskim sredstvima i gnojen mineralnim gnojivima. Da je moguće proizvesti je, to tvrdim i uspjela sam to ove godine koja je bila ne ponovila se. Imam povrće u plastenicima i vani, sađeno je na crnu mulch foliju. Urod u plastenicima je bio iznad svih očekivanja, još uvijek beremo papriku. Vani je bilo lošije, ali tu je krivac tuča koja je oderala dva puta i previše vode zbog kiše. Sjeme biljaka je iz vlastite proizvodnje dezinficirano u otopini čaja od kamilice prije sjetve. Kod proizvodnje rasada korištena su kupovna eko sredstva za zaštitu i ojačavanje biljki i eko sredstvo na bazi biljke neem kao insekticid. Kad smo biljke presadili u polje i plastenike počela su prskanja mlijekom, preslicom, soda bikarbonom, koprivom. U velike plastične kante trpali smo razne biljke da dobijemo otopinu za prihranu. Ove godine smo prihranjivali samo preko lista jer je zemlja bila premokra za zalijevanje. Moje su biljke bujne i što je najvažnije zdrave i još daju plodove i to obilno. Svatko tko je prskao papriku u plasteniku pesticidima zna da se mora obući zaštitno odjelo (stariji će razumjeti tip RBK izviđač), a kad špricate mlijekom, koprivom ili preslicom prst u uho i pjevaj, može i kratke hlače. Istina kad izađeš van smrdiš ko tvor - fermentirana kopriva ima jako neugodan miris, slijedi ju mlijeko, a za divno čudo preslica mi čak i miriši. Pravac pod tuš i zadovoljan prskač, a još zadovoljnije biljke. Dakle imam dokaz da je moguće uzgojiti eko povrće. Za voće ne znam, nisam probala. Kukuruz je moguće uzgojiti eko. Još uvijek se mogu nabaviti stare sorte kukuruza za sjeme i dalje ostavljati svoje sjeme. To nije zahtjevna kultura, a ne treba joj ni mineralno gnojivo. Bit će jako stretna i zahvalna dobije li kod sjetve umjesto mineralnog gnojiva eko granulirano gnojivo - prolazi kroz oltovu sijačicu, i još jednom dodati za prihranu. Najvažnije je da bez motike ne ide. Nije ni to najgora stvar na svijetu, međuredno se prođe frezom, redovi pročeprkaju motikom i tako dva puta. Prinos vjerojatno nije ni blizu referentnom, ali nije ni za baciti, a okus (kokošima nebitno), no jel netko u zadnje vrijeme probao peći ili kuhati tu kuruzu, kod nas kažu peciljke. Moj moto je -Manje je više, što u mojem slučaju znači manja površina, manja proizvodnja i dodati preradu u ciklus proizvodnje da se ono što se ne proda po cijenama koje su isplative ne baca nego prerađuje i plasira na tržište kao gotov proizvod. I da se razumijemo - rada ima daleko više nego u klasičnoj poljoprivredi, bez motike se neide ni pogledati polje.

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Adana, hvala na savjetu za smilje, a li najviše što se konačno javio netko tko radi isto kao ja. Ali bap sve, osim što ne uzgajam kukuruz, već sam prije objasnio zašto( nije nit toliko mala površina, ali jbg kada nisam siguran bil bi uz posao od jutra do mraka pa i vikendom stigel motikom po kukuruzu. Jedva stignem po vrtu iako radim vrt pod steljom i već dvije godine nema motike, samo vile i steljiranje, Jedino vađenje korova motikom i rukama, al kroz godinu, dvije ga više skoro niti neću imati. Primjetio sam ga da ga je manje od kada ne štiham nego prekrivam, ali slak i još neki se nedaju.

I da ima više posla, što je logično. To što ne štiham i derem motokultivatorom više svake godine, ne znači da je manje posla. Treba malčirati i znati malčirati sjeme, svaku biljku, s kojim malčem, treba brati i mješati koprive, gaveze, maslačke i sve drugo, ovisno za kaj ti treba. Treba pobirati puževe koji mi dolaze iz šikare koju je zadnjih tri godine ostavil neki vikendaš odmah kraj moga vrta. Zato sam nedavno nabavio Indijske trkačice, pa ćemo vidjeti na proljeće. Oo što podhitno moram je nabaviti plastenik ili ga napraviti sam, samo foliju kupiti.

I ne samo zboh paprike, koja nikako da mi uspije. Samo feferoni i sve moguće vrste čilija. To raste ko ludo. Ali rog, babure. Sve sitno. A uredno okopam, prignojavam, samo ne preko lista. Možda je u tome stvar.

Ove godine me kiša i puževi dotukli, ali je ipak bilo. Naravno da se može. I svako malo širim vrt i voćnjak.

Što se tiče smilja, jbg. probat ću sada ovako pošto sam pripremio grančice. Znam da se dijeljenjem korjena može širiti, ali sam jednostavno htio pokušati na ovaj način. Podrum mi nije klasičan, ima prozore, pa će svjetla biti taman, a manje je vlažan od kuće gore. Budem probal. Volim eksperimentirati.

Sam mi nije jasno kak kod tebe, ako si Zagorju, u kamenjaru prezimi ? Koja je to sorta ? Imami ja kamenjar gdje su mi kornjače, pa ak ide posadit ću tamo na proljeće.

A da ne govorim o kompostiranju. Imam fenomenalan glistnjak, ali treba i to znati.

Posljednje uređivanje od moderatora:

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Sorta je samonokla iskopana na Viru i preživjela je 5-6 zadnjih zima, ali je stradalo ove jeseni od kćerine motike - kaže dijete da je mislila kako je to drač. Inače, ako ti je lokacija Jakovlje, možemo se dovikivati preko šume umjesto kaj se dopisujemo preko foruma.

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
A u kojoj su ti šumi ?

Ja sam u brlogu lijevo od onga brega sa borovima.:icon_lol: Onaj dlakavi s toljagom.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Ja nisam u šumi, iako mi se često čini da jesam ne samo iz šume nego s drugog planeta. Ako sam dobro skužila na koji brlog misliš (iza frizeraja), onda sam ja s druge strane te šume, plastenike vidiš ako se popneš na brijeg.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
E, o ovome sam pričao. A najmanje jednom tjedno nešto takvo i to sve češće.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/...rane-zemlju-vise-ne-brane-od-mora/784318.aspx
Bravo kolega ti mi se svidjas,opasan si igrac a vidim nisi ni glup.Skuzil si da su Ameri sjebali Jugu al nazalost i nasu civilizaciju,majcica nas bu lepo kaznila, nije mi zal al mi je krivo sto smo drugima oduzeli srecu.Nemoj gubiti nadu, ima nas koje zanima ekologija al dosta ljudi jos spi,evo i ja trazim stare sorte voca i povrca za svoje potrebe makar su mi vec dosta podvalili al bu se naslo nadam se ovdje na forumu i da ova tema jednom krene.:icon_winkle:

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Hvala kolega hvala, al da ne ispadem skroman:icon_e_biggrin:, stvarno netreba biti jako pametan da znaš da je CIA, majko CIA ! sjebala Jugu u dogovoru s našim jelte uvaženim vođama. Ali nisu samo oni.

A što se tiče ekologije, ja nikada ne gubim nadu, samo ponekad ona izgubi mene.

E sada si me totalno zbunila. Pa ovdje ima jedno tri frizeraja, 33 plastenika i 333 bregova.

Konkretno ja sam ti u Igrišću, Hrgetička ulica iznad Ferkopa oko 300 metara, pa kod stoljetnog čarobnog hrasta pod nagibom od 38 stupnjeva gore lijevo. Pa desno.

Samo napisah Jakovlje da ljudi ne traže po enciklopediji kaj je to Igrišće.

A ti????? Koji frizeraj od ta tri ?

dingo

Član
Tu od
14 Lis 2010
Poruka
734
Hvala kolega hvala, al da ne ispadem skroman:icon_e_biggrin:, stvarno netreba biti jako pametan da znaš da je CIA, majko CIA ! sjebala Jugu u dogovoru s našim jelte uvaženim vođama. Ali nisu samo oni.

A što se tiče ekologije, ja nikada ne gubim nadu, samo ponekad ona izgubi mene.

Zar je budalu teško nasamarit? I pripiti nilski konj je u stanju nasamarit blesana, a kod nas je blesavost najraširenija bolest i nikakav lijek ne djeluje i sada molim vas odgovorite mi što osim rada može stvoriti novu vrijednost, a kod nas je rad obezvrijeđen ili sasvim iskorjenjen, a odgovornost i požrtvovnost su pojmovi kojima mnogi neznaju ni značenje, a djeca ih nisu u stanju ni pronaći u riječniku.
Kako niti jedna od tih službi ta sranja nije u stanju prodati Švabama ili Švedima ili Japancima!?
Šta troši ovaj narod? - čini se za doručak buniku, a za ručak šmrče karabit.:icon_madu:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Jao ljudi, vi ste uspili povezati raspad Juge s ekološkom proizvodnjom. Btw, kad je Strossmayer pravio đakovačku katedralu, na jednoj fresci je uprizorio sve južnoslavenske narode. To je bilo u idiličnim godinama kad su se svi lizali, Bugari i Srbi dolazili na hrvatske fakultete, Hrvati tiskali njihove knjige... Reko bi Balašević: ... ma prava ikebana :D: Eeeee, kad se počelo pričati o ujedinjenju, došlo se i do tema podjele vlasti. Onda je sve otišlo u tri krasne... Nakon toga je ona freska s početka priče postala svehrvatska freska, pa je Bugar postao Bosanac, Srbin Hercegovac, Crnogorac Dalmatinac, Slovenac Zagorac... Jugu su već prije ove izmislili, pa se raspala u ratu. I nastala je u ratu. Kao i ova nakon nje. I da netko sastavi neku novu i ta bi se isto tako raspala.

Ekološka poljoprivreda u Hrvatskoj je nešto sasvim drugo od kućnog vrta. Jako puno ljudi, ratara, je prešlo u ekološku proizvodnju, samo se o tome ne priča previše, valjda nije nitko primjetio. Ti ljudi to ne rade iz uvjerenja, nego zbog profita, što je sasvim normalno, jer od toga žive. Većina ih ima uz to i dosta zemlje koja nije u sustavu, zbog proizvodnje kukuruza (o tome sam s jednim članom vodio raspravu ovdje) i sumnjam da se svi drže propisa 100 %, ali propisi su kod nas, kao i o svemu drugome. Znate i sami da jedno vrijeme naše ekološke certifikate EU nije uopće priznavala. Mene, npr, muči uporaba stajnjaka u ekološkoj poljoprivredi, pa sam čak došao na ideju o proizvodnju ekoloških vitaminskih smjesa i dodatala za prehranu stoke. To čak ne bi ni bila prevelika investicija, samo ako se nađe tržište... Da ne tupim previše, sve je to super, ali većina naše ekološke proizvodnje se svodi na pir, proso, kamilicu, suncokret i soju, jer treba najmanje gnojiva i nema špricanja. Sve preko toga je kod nas neisplativo.

@gigausupi, probaj spajati postove, pišeš po tri posta za redom ;)

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Aha, sad kužim gdje si, mislila sam na frizeraj kod šume u Jakovlju kad ono mi smo mještani. Ja sam u Gajevoj - chili paprike (Volim ljuto).
I nešto što nema veze s temom - vidi sramote u Italiji. E što su zatvorili goli otok?

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Pardon velemožni neću nikad više. Samo me nemoj po guzi. Iako...hm...možda.:eek::

Ali, evo da te upoznam sa svojim likom i djelom ali jako kratko da se ne bi izdao, iako mi se i za to fućka kao i za tvoje upozorenje i kazne.

1. Ja sam jedan od nekoliko ljudi u ovoj državi koji je javno promovirao ozbiljnu ekološku proizvodnju, ali je druga stvar što država tu promociju baš i nije pratila, a i mnogi proizvođači su nekim incidentima izazvali sumnju kod potrošača. Isplativost je priča za sebe i to sa suncokretom i drugim nije istina.

2. Nisam ja taj koji je počeo o povijesti Juge i politici nego onaj prije mene. Ja sam samo kratko odgovorio. A vidim da se mnogi ubace tu i tamo sa sličnim upadicama. Meni je politike pun k....

3. Ako već želiš držati predavanje o povijesti, onda to čini točno. Ta freska nkada nije postala svehrvatska, osim možda u tvojoj glavi.A što se Juge tiče, tko je zazivao njenu obnovu ? Ja ne.

Hvala i laku noć.

Volim ljuto ! Pa već dugo mislim do vas po habanero i ostale mnogo gore strahote koje obožavam(nedavno radio tortilje i pomislih na vas).

Pratim vaš sajt. Onda znaš i moju ženu koja je prvi, a ja sam joj rekao i zadnji puta organizirala Jesen u Jakovlju, jer se namučila ko.... dok su se drugi dirali po onim stvarima, a za ništa, a jedva preživljavamo.

Nema više džabe ni kod stare babe.

Dalje, nećemo javno da se ne izdam. Sad znaš tko sam ja, a ja tko si ti. Čujemo se, a vjerojatno i vidimo.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Nemoraš se sekirat, i ako se izdaš, meni to neće previše značiti u životu. Niti me brine tko je tko, niti me zanima. A i onako CIA-a to sve prati, pa znaju sve i o meni i o tebi :D: A nisam ni moderator, pa ti ne mogu (niti želim) davati kazne. Možda si primjetio onog smajlija na kraju teksta, to bi trebao biti znak da se radi o dobronamjernom savjetu, da bi se lakše pratio forum i da bi se lakše komuniciralo na istome. Imaš opciju višestrukog odgovora, ili jednostavno naznačiš kome želiš što reći. Ništa više od savjeta, a na tebi je da ga prihvatiš ili ne, nije moj problem. Isto kao i prvi dio teksta, u kojemu se ne obraćam samo tebi. Iako si ti i do CIA-e dogurao. Iskreno, to mi je malko i simpatično. Većina ljudi koje znam osobno i koji uspiju povezati tajne službe sa svime oko nas su, kao bi se reklo u Dubrovniku, orđinali :D:

Ovo o isplativosti ili nisi dobro skužio ili je nešto drugo u pitanju. Ekološko ratarstvo, u ograničenim uvjetima, je isplativo, a povrtlarstvo samo u malim količinama i to kad si osiguraš tržište i kad ti nije osnovni izvor prihoda. Postoji i za to riješenje ali to bi zahtjevalo malo dužu raspravu i otkrivanje nekih poslovnih planova, a to bi bilo šteta, ne bih htio da netko ukrade ideju :p Ako uspije, bit će svi pravovremeno obaviješteni. Dobra je stvar to što smo u jednom trenutku došli do točke u kojoj su neki elementi ekološkog ratarstva isplativiji od konvencionalne proizvodnje, a to možemo isključivo zahvaliti kvaliteti tla, klimi i trendovima u Njemačkoj. A i ljudi su kod nas čudni, neki dan je jedan proizvođač spalio 1,5 t ekološkog češnjaka jer ga ne želi dati za 40 kn/kg. Smatra da vrijedi najmanje 50.

A propos freske, na njoj ne piše koga predstavlja, a povijest se kod nas uvijek tumači onako kako kome paše. Nitko nije ni rekao da netko zaziva Jugu, nego samo da su se raspale, nisi dobro pročitao.

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
E nemate sreće, evo mene opet !
Malo me žešće već dva mjeseca muči kronična nesanica, pa sam pokušao zaspati, ali ne ide, a liječnik, točnije psihić, mi je rekao da nikako ne forsiram. Pa eto ja ne forsiram.

Druže po forumu itp-u, duboko se izvinjavam, ali stvarno nisam skužio smajlića, a sadaznaš i zašto(gore navedeno).
To da ionako CIA sve prati to je valjda svakome već jasno, tako da ne brinem. Ali mogu ti j ai dalje od CIA-e dogurati, ali ovo nije politički forum. Ima tu svega stari...

A što se tiče ekološke poljoprivrede, ne samo ratarstva jedan od odgovora na problem vezan uz taj sektor si dao sam: "A i ljudi su kod nas čudni, neki dan je jedan proizvođač spalio 1,5 t ekološkog češnjaka jer ga ne želi dati za 40 kn/kg. Smatra da vrijedi najmanje 50. "

E pa ja mislim da moj auto vrijedi 4000 eura, ali on realno na tržištu vrijedi 1300 eura. I sada ću ga spaliti.

Međutim, opet ponavljam pojednostavljenu verziju nečega o čemu bi mogao razglabati, ali da ne gnjavim pučanstvo: Država NE ŽELI eko proizvodnju, makar sve vlade kao fol to ističu. Naša država i njeni "države gazde", žele uvoz svega i svačega, bio ili nebio.

Za to je više razloga, a mnoge sam objasnio ukratko u prijašnjim postovima. I onda licemjerna nedavna izjava jedne od dobro mi znane čelnice Agrokora, tzv žene zmaj: "Jeftina roba na hrvatskim policama je zato što je ljudi žele" .

Nisam znao jel bi plakao ili bi se smijao.

Kako sam u jednom postu rekao i mislim da mi je to bilo možda najpametnije što sam do sada rekao u životu: nama svima treba da država potpuno zatvori granice, pa da vidite onda kako bi se gradski i seoski snobovi, neradnici i paraziti uhvatili krčenja i sađenja i sijanja na stotine hektara neobrađene zemlje(ne računam oe pod minama) i potrudili izgraditi proizvodne pogone i stvarali izume i svašta.

Ali to niti trgovcima, uključujući Agrokor, niti državi ne ide na ruku.

Sada će neki reći da zazivam princip Sjeverne Koreje: Ne, ona nije sama zatvorila granice nego su joj zatvorili granice čisto zbog politike, a ne gospodarstva. Drugo, imaju vođe takve kakve imaju, diktatorske i elitu koja živi ko bogovi i zato narod živi relativnoj u bijedi.
Kod nas, kada ne bi billo takvih diktatora, muljatora i previše elite koja se dočepala bogatstva pljačkajući vlastiti narod, odnosno ono što je taj narod, naši očevi i djedovi stvarali, ne bi bilo nikakve oskudice.
Sve stvar organizacije i volje naroda da kao poslodavac kontrolira i miče svoje radnike(političare), kada god želi i čim vide da idu krivom smjeru ili naprave ijednu grešku.

Moš mislit.

To je to. Sve je rečeno. Nije to folozofija nitinuklearna fizika niti mi se o tome više da raspravljati.

Sada bi raspravljao o, primjerice, samodostatnom gospodarstvu, od skupljanja kišnice pa do izrade raketne peći ili zašto ljudima u zadnjih dana kokoši crkavaju i ne nesu jaja(moje dvije samo konačno počele nesti(), ali na sreću još ne crkavaju ili o ekološkim ženama:icon_super: !

Da, to spada pod ekologija, jer držima patke i kokoši u slobodnom uzgoju, što je, ajmo reći, poluekološki. I ženu.

Da, vidim što je u Italiji, ali za razliku od nas, to ti je tamo, kao u i Grčkoj i Španjolskoj - tradicija. Svako malo neko takvo općenarodno događanje, pa se brzo smiri.

Kao što si primjetila, jedan me član malo oprao(ali smo to sredili, došlo do nesporazuma), da što mi tu počeli o politici.

E jbg, sada imam veeliki problem: Kada me netko na nešto prisiljava, opominje ili mi niti krivom niti dužnom daje nekakve savjete, onda moje sinapse šalju ubrzano neurone u određene djelove mozga koji rade na način da imam potrebu raditi upravo suprotno.

Jer mi je dosta u životu uloge poslušnika i roba, što korporacije i država zahtjevaju.

A s druge strane, stvarno mi se ne da pričati o politici, odnosno ne na nivou na koji se inače u medijima priča, na takozvanom kulturnom nivou. Voda je prešla grlo i ulazi u usta. Nema više s tom gamadi kapitalističko-robovlasničko-profiterskom na lijepo.

Samo ću reći dokle je došlo, a uskoro će biti gore.

To je najbolje rekao jedan dedica u čekaonici kod moga liječnika u četvrtak: "Ovo je totalni nered. Dokle ćemo više dopuštati da nas gaze ! Pa zar se mi stari moramo boriti za ove mlade koji očito ništa ne žele promjeniti, potpuno su flegmatični i samo gledaju svoju korist, ako uopće i to gledaju ?"

Sve rečeno. Ajd, sada stvarno moram zaspati.

P.S. Poruka Itp-u: znam da su dva posta zaredom, ali sam odgovorio na pitanje koje mi je prije postavila Adan.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
To ti nije nesanica, a kamoli kronična kad u jedan u noći ideš spavati, ja još ni ne pomišljam na spavanje. Sad bez zeke, probaj čaj od matičnjaka (melise), pomaže kod nesanice.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
O samodostatnosti, barem onoj u proizvodnji hrane, bi mogli na dugo i na široko, čak bi se usudio reći da smo to skoro i postigli doma. A i o energetskoj, to mi je struka. To su stvari koje bi, ipak trebale izaći iz kruga obitelji. Obitelji su premale, nemamo više kućnih zajednica, osim nekoliko ekstrema, pa samim time i nema dovoljno ruku u obiteljima da rade sve poslove. Uvijek se sjetim priloga HRT-a o Hostetinu u Češkoj, to bi bilo izvrsno preslikati na naša sela.

Nije problem u državi, nego u krajnjim potrošačima, ne može država tebe natjerat da nešto kupiš ili ne. I sam si rekao da je važnije da dijete ima iphone ili šta ti ja znam, nego da kvalitetno jede. Najgore je što bi baba Ljerka mogla i biti u pravu. Znam x ljudi koji rađe kupuju u trgovačkim centrima nego od proizvođača. Iako je kod proizvođača jeftinije, lakše je sve đuture utrpati u kolica. I onda imaš vremena za sjedit na korzu i srat o nogometu i politici. Tu država ništa ne može. I ne treba zatvarati granice, većina naših ekoloških proizvoda upravo i ide van. Ne bi vjerovao kolike ustupke rade ti ljudi iz vana našim proizvođačima, od beskamatnog financiranja, pa do poklanjanja strojeva. A to ti iz prve ruke govorim. Jbg, na sjeveru Njemačke pada broj ekoloških proizvođača, a kod nas raste. Njihova zemlja je previše zatrovana i presiromašna da samo tako pređu na ekološku proizvodnju, a tržište raste svake godine. I tu je naša šansa. Ipak smo mi jako mali u odnosu na ostatak EU, nema smisla da se trpamo u konvencionalnoj proizvodnji pored tolike konkurencije i našeg ekološkog potencijala.

Već ako bi se zatvarali, ajmo onda biti ko Iran, ono što su oni napravili je nevjerojatno. S tom sam zemljom fasciniran, i kao inženjer i kao poljodjelac i kao penjač (malo offa, ali likovi puštaju s pojedinih planina vodu preko noći prave si privremene umjetne stijene, to bi volio vidjeti više nego išta).

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Hvala na savjetu, ali duga je to priča.
Nekoliko noći, ne zaredom, nisam uopće spavao, nisam mogao zaspati niti u ponoć, kada sam se budio u šest ujutro, a sada ak ne popijem tablete nema šanse da uopće zaspim ili u njaboljem sučaju oko četiri, pet ujutro.

Nisam već dugo noćni tip i želim se dovesti u red na način da opet, kao i prije, zaspim oko 11 ili u ponoć i probudim se oko šest ili najkasnije sedam. Moram zbog posla, prije toga nahraniti živine i drugo...

Probao matičnjak i sve druge slične čajeve. Proći će. Kad tad. Ali da mi je netko pričao ne bi mu vjerovao koja je to patnja. Da, nije to nesanica nego poremećaj spavanja, ali kako gods se zvalo to je užas.

Sada je već bolje, ali donedavno stvarno nije bilo ugodno blago rečeno. Udari ti na psihu sam tak.

Nego nije ovo tema. Ak ti se da odi na peradarstvo, opet ptičja gripa. Postavio sam temu. Ne znam jel imaš koke ili neku perad ili isključivo paprike.

E da, koliko plastenika imate i što još zanimljivog uzgajaš osim svih onih vrsta paprika, ali da je na koliko toliko eko način ?

U Njemačkoj je zemlja zatrovana pa su odustali od eko proizvodnje. Zar ne svaćaš sada o čemu pričam ?

Tako će, nastavi li se konvencionalna poljoprivreda širiti i kod nas( to će uraditi veliki) i tu će zemlja postati prezatrovana.

Ovo je totalno apsurd, ali šansa nam je u velikim područjima koji su još pod minama. To je najmanje zagađeno. Samo jednog lijepog dana kada sve to povade.

A što se tiče izjave da bi se to moralo proširiti izvan obiteljske zajednice - apsolutno se slažem.

Zadruge ! Samo ne eko samodostatne zadruge tipa tko će kome podmetnuti, tko uzeti više para, tko biti predsjednik ili osnovati zadrugu ili udrugu samo da bi pojedinci stisnuli državu prijetnjama blokadama i slično, pa potom dobili pare za svog džep ili ušli u politiku a takvih ima koliko hoćeš.

Da znam to za Iran. Zato ih ameri i guše. Pa i Gadafi je doveo u pustinju vodu na navjerojatan način i bio na korak do procvata poljoprivrede, a ne samo nafte, pa su ga ameri ukokali i evo što se sada događa u Libiji.

Shvati, ako velikima staneš na žulj(odnosno samo daš do znanja da bi im mogao malo omesti izvor zarade) zgazit će te na ovaj ili onaj način. Mi smo sva sreća premali, ali nas itekako gaze malo pomalo.

I da. Malo utopije. Zašto se svi veći proizvođači( ne mislim nakorporacije nego na nekoga tko živi koliko toliko od poljoprivrede ne ujedinite i prodajete robu direkt na kućnom pragu ili štandovima,sajmovima, preko oglasa... a ne trgovačkim centrima za siću ?

Pa u ovoj državi se nemogu udružiti niti petero ljudi, a da se nakon tjedan dana ne posvađaju !

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ma neće, shvaćaš što ti govorim, oni dolaze kod nas i daju nam ogromne cifre za proizvode u koje imaš minimum ulaganja. Znaju da im ne možemo biti neka ozbiljnija konkurencija, ali kvalitetu plaćaju. Kod Nijemaca je problem i kontaminacija zemljišta i nepovoljni klimatski uvjeti. Sjever Njemačke ima takvu klimu da neke stvari nemaju ni smisla, a Panonija je na savršenom položaju. Dobra je stvar što nema straha za nas od navale kupaca zemljište jer je jednostavno preskupo i previše rascjepkano, a i pokupovali su u Bugarskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj sve što su mislili. Još da se Vojvodina odvoji, pa da i njih prime u EU, mogli bi i mi tamo u kupovinu.

S minama je gotovo, ovdje na istoku skoro više i nema miniranih poljoprivrednih površina i to je sve odavno raspoređeno lokalnim poljoprivrednicima. Osim ako kreteni iz ministarstva s ovim novim zakonom ne naprave sranje, a s obzirom na njihove intelektualne sposobnosti, svašta je moguće. http://mojosijek.hr/kraja-2015-bit-ce-razminirane-sve-poljoprivredne-povrsine/

Zadruge su kod nas moguće samo ako uvedu zakon da svaka zadruga može imati više direktora nego članova. Sve ostalo je sviranje nekoj stvari. Pokušao sam, ali ne ide. Svatko ima svoju priču, svatko ima svoje sitne interese i svatko bi bio šef. I onda nakon nekog vremena nadolaze na ono što sam im ja govorio prije godinu dana. Ali nema veze, napravio sam im strojeve i pomagala, neka ljudi rade, do sada je bilo sve besplatno, a od ove godine će im biti najam 500 kn/dan + gorivo i vozač. A onako smo svi mogli povući i neka sredstva, možda kupiti i neki zajednički skladišni prostor...

Ja nisam veliki proizvođač, radim 15 jutara, nadam se da ću ove godine dobiti još 10, a i dalje ću biti na granici malih i srednjih gospodarstava, ali netko tko obrađuje 150 - 200 jutara ne može sve prodati na kućnom pragu. Ljudi, istina, prodaju jedan dio preko oglasa, ali kome će netko prodati 500 t kukuruza? Onome kome treba kukuruz za vlastite potrebe, dovoljno mu je 2-3 tone i miran je godinu dana. Privatne farme imaju dobavljače po ugovoru i dobivaju stočnu hranu iz mješaonica ili imaju svoju proizvodnju, a ostalo ti sve ide u izvoz. Mi ustvari jako puno žitarica i uljarica izvozimo, ali preko raznih špekulanta. Suncokreta proizvodimo dvostruko više od vlastitih potreba, tako da osim svojih potreba proizvedemo dovoljno za čitavu BiH i još ga ostane. Tako je i s kukuruzom. Ja s 5 kj kukuruza proizvedem 20-30 t godišnje, ovisno o ulaganju i uvjetima, a treba mi maksimalno 7. A što misliš koliko tek ostali proizvedu... To se može riješiti direktnim izvozom u Mađarsku ili Sloveniju, što neki i rade od prošle godine. Postoje granice isplativosti transporta, a mi smo u krugu od 500 km od te dvije zemlje u tim udaljenostima je transport kamionima isplativ, a do 100 km se isplati i velikim traktorima. Kako su Mađari prošle godine davali nadoknadu za prijevoz do granice, ako je dobra cijena, zašto ne?

Iranu mogu puvat pod rep samo, njima nitko ne može ništa :D:

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Pa to. Direktan izvoz velikih količina, mimo špekulanata i velikih trgovaca, samo prije toga se treba dogovoriti, udružiti, dobiti sredstva... A ono udružiti, evo primjera:

Susjed, neznam točno koliko zemlje ima, ali računaj neki prosjek u Zagorju oko tri do pet hektara, ima ih i koji imaju mnogo više... Uglavnom nema on baš para, ali prije dvije godine kupio manji kombajn za kukuruz. Ima i ovdje najma ali to im je pak preskupo, pa svađe...

I pitam ja njega baš dok je radio ogromnu nadstrešnicu za kombajn, što isto košta: pa dobro zakaj si kupovao sam kombajn, kaj se niste mogli vas dva tri, četiri udružiti i kupiti taj stroj koji im realno godišnje treba dva dana.

Kaže on meni: Eeeee... Prije dvije godine smo ja i još dva brata se dogovarali o zajedničkoj kupnji, pa su se ta dva brata međusobno posvađala oko nečega vezano za kombajn i sve je propalo.

Eto.

Na vrh