Da li samo odslušati ili debelo platiti? Ja ozbiljno razmišljam o izlasku iz eko proizvodnje. Ne mislim mijenjati način proizvodnje, ali mi je puni kufer papirologije koju moram voditi. Kad sam ulazila u ekološku mislila sam da će oni na temelju analiza zemlje i bilja reči jesam li eko ili ne, a ono ispada da je eko onaj ko dobro vodi papire. Po tome kaj sve treba pisati ne stignem ni na zahod, a kamoli nešto napraviti. Ja sam u prijelaznom razdoblju, a po priči onih koji su ušli u eko i imali inspekciju (navodno izlazi državna) izludili su. Hvataju se za svaku stavku u dnevniku proizvodnje. Dave do besvjesti. Zar se to nemože jednostavnije? U redu je da se vodi što je i kad sijano, sađeno, obrađivano, prihranjivano, špricano i čime, to vodimo i radi sebe. Ali nije mi jasno zašto je bitno u koliko sati je započeto zalijevanje i kad je završeno, zašto je bitno koliko sati sam nosila špricu na leđima, ako napišem da sam čajem od koprive i preslice u određenom omjeru pošpricala parcelu od 800 m2. Jel netko od vas ušao u eko proizvodnju i imao susret s inspekcijom i mora li se to baš tako piskarati do besvjesti. U mojoj eko stanici su rekli da to nije tako strašno, navečer zapišeš kaj si danas radil i to je to. Samo su zaboravili da nama u sezoni posla dan počinje najkasnije u pet, a završava oko ponoći i da se od umora jedva možemo otuširati. Kome je tada snage i volje pisati dnevnik proizvodnje? Ajde nek me netko razveseli da nije tako i da ima jednostavniji postupak.