• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

El. motori i zastitne sklopke

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,727
3 fazni motor Sever, 1 brzina, 4.8A, 2.2kW, cos φ 0.86, 1430°/min, 50Hz

power

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
114
Znaci brzina mu je 1430 sta mu je ovo 0,86 nisam električar ne znam oznaku

power

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
114
Otac ga postavljao na cirkular pa mu dvoica "elektricara" Kopcali struju pa bio spor. A 1430 obrtaja nije sporo. Bio je skopcan tako sto su ona gore tri izlaza spojena premosnicama a faze bile dovedene na donja tri izlaza. Je moguće da nije dobro kopcan pa je bio spor

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,727
Spojen je u zvijezdu...tako da ne radi punom snagom. Samo neznam dali taj motor može da radi u trokut. Cosφ je iskoristivost motora. Čim je to bliži 1 to je motor bolji.

power

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
114
Ja sam njega juce premostio spojio one tri gornje sa one tri dole i uključio sam radio je normalno. Znaci prvu gore spojio sa prvom dole tako sve tri i onda skopcao struju to bi trebalo biti u trokut ???

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,727
Lijevo je zvijezda, desno je trokut:
3f_motor.gif

Ako se ne pregrijava biti će ok...

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,727
Preporučam da koristiš sklopku zvjezda trokut...Nije baš dobro da kresne odmah u trokut.

TKM-20C_ok2.gif

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,727
A zašto ne....neće mu škoditi. Motor će imati mekši start.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kad bi startao pod 100 posto opterečenjem ima smisla ..ali ovako ...grebenjača zvijezda trokut dođe malo bogatstvo

vaš velečasni

power

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
114
Da u pravu si. Kad ga startujem spojen u trokut. Bas dobro ga trzne pri startu. Potražiti cu tu sklopku

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,727
I na koliko okretaja se vrti cirkular i kojeg je promjera??
Prepostavljam da ste stavili remenice 2:1

power

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
114
Da u pravu si. Kad ga startujem spojen u trokut. Bas dobro ga trzne pri startu. Potražiti cu tu sklopku

Naravno ako ne bude prislana. Motor ce mi pogoniti jednu manju oblaricu sad.

power

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
114
Drugi je sad na cikularu a trenutno pravim jednu oblaricu tacnije slajfericu i tu cu ga postaviti. Tako da nema opterećenja mislim da nece biti ni 30% njegove snage iskorišteno. Mogao bi i manji motor postaviti al sad ovaj imam

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,600
3 fazni motor Sever, 1 brzina, 4.8A, 2.2kW, cos φ 0.86, 1430°/min, 50Hz
Spojen je u zvijezdu...tako da ne radi punom snagom. Samo neznam dali taj motor može da radi u trokut. Cosφ je iskoristivost motora. Čim je to bliži 1 to je motor bolji.
Ne mora biti bolji. Ima samo bolji magnetski krug i manju struju praznog hoda.
Ono kaj govori o njegovoj iskoristivosti je eta, i taj podatak ne piše, ali se lako izračuna.

Lijevo je zvijezda, desno je trokut:
3f_motor.gif

Ako se ne pregrijava biti će ok...
Bio je u zvijezdi a sad je u trokut po ovoj semi. Tako ce i ostati.
Nek tak i ostane jel je to ispravno.
Na pločici piše D380V. Znači da na mreži 400(380)V mora biti spojen u trokut.
Inače, ovo je rjeđa izvedba motora. Obično je granica izvedbe spoja namota negdje na 3...4kW. Ja imam motor 5.5kW u spoju Y380V (dakle u zvijezda spoju). To je još veća egzotika.

2.2 kw u zvijewzda -trokut , radi čega?
A zašto ne....neće mu škoditi. Motor će imati mekši start.
Nema razloga za pokretanje zvijezda-trokut na tak malom motoru. Obično su takvi motori spojeni u Y400V, pa nemreš spojiti takvu sklopku.

Kad bi startao pod 100 posto opterečenjem ima smisla ..ali ovako ...grebenjača zvijezda trokut dođe malo bogatstvo
Kad bi startal sa 100% opterećenjem, trebal bi ga startati direktno, jer u zvijezdi nebi mogel pokrenuti teret (motor tada ima samo 1/3 snage).
Zvijezda-trokut pokretanje ima smisla kod malih tereta i velikih zamašnih masa.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,600
...Znaci da ga ostavim u trokut spojenog.
Da, ostavi jer je tak ispravno, i u skladu s onim kaj piše na njegovoj pločici: D380V.

Najnoviji postovi

Na vrh