• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Enciklopedija zaboravljenih traktora

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
Odnedavno sam korisnik ovog foruma i mogu samo reći riječi hvale...veću količinu korisnih informacija o poljoprivredi, posebno mehanizaciji, nigdje nisam vidio na jezicima bivše SFRJ.

Kao veliki ljubitelj poljoprivredne mehanizacije, posebno traktora svih vsta i veličina, odlučio sam otvoriti ovu temu. Zamislio sam je kao mjesto gdje bi skupili sva naša saznanja o raznim nekada divnim, a sada zaboravljenim mašinama koje su mnogim generacijama bile uzdanica na polju. Vidjeo sam da ovdje postoji tema posvećena oldtimer traktorima, ali je malo razudjena i ne nudi dovoljno informacija.

Ako se moderatori slažu s tim, bilo bi lijepo kada bi ova tema postala i ostala enciklopedijskog karaktera. Dakle, ako imate informacije o nekom traktoru koji je već rijedak, ali se negdje još koristi, podijelite ih sa nama, može nekome zatrebati.

Nadam se da će tema ostati onakva kakvu sam je zamislio i postati jedan poudzan i poučan izvor informacija koje, kao što sam rekao, mogu nekome zatrebati, a na ovaj način ih možemo učiniti dostupnim većem broju ljudi i na taj način ih sačuvati od zaborava.

Molim korisnike da se drže teme i da, ako su u mogućnosti, posvete jednom brendu ili posebnom traktoru jedan post, kako bi tema ostala pregledna.
 

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
Dutra

Dutra, ili skraženo od Diesel Universal TRActor, je madjarska marka traktora, čije su se fabrike nalazile u blizini Budimpešte. Marka je postojala od 1961. do 1973. godine, a originalno je nosila ime "Crvena zvezda" (prevod). Posle 1973. ime Dutra se gubi i brend kao takav prestaje postojati, mada je iz istog izrasla današnja "RABA".

DUTRA je proizvodila gotovo isključivo traktore, i to uglavnom mašine relativno velike snage. Najpoznatiji model bio je, sada u nekim krugovima legendarni DUTRA D4K-B 4WD sa šestocilindarskim motorima od 100 do 125KS, mada treba napomenuti da se uglavnom radilo o originalnom Perkins dizel motorima koji su ugradjivani na šasiju proizvedenu u Budimpešti, što je imalo za posljedicu da i danas veliki broj ovih traktora živi i čak i radi na polju, gdje bez problema posle više od 40 godina vuku 3 ili 4 brazde.

Na narednim slikama prikazano je nekoliko ovih starih, divnih mašina, sa kojima se današnje nalickane elektronske džidže ne mogu mjeriti, ne po snazi, već po šarmu.

dutrad4kb_01.jpg


lindeny03.jpg


3624612661_11ea0fd0a7.jpg


Kao što se sa slika vidi, DUTRA traktori su imali nekoliko konstruktivnih specifičnosti. Naime, motor je bio jako isturen prema naprijed, što je inače osobina zglobnih Skoda i KIrovets traktora (mislim ovdje na istočnjačke mašine). Ovakva konstrukcija je imala za posljedicu da, kada je trakor bio opterećen nekom radnom mašinom nazad, dolazilo do "uravnoteženja" traktora, čime je trakcija postaja nevjerovatna. Takodje, ovi traktori su imali ravan prednji most sa klasičnim zakretanjem, dakle nisu bili zglobni. Sličnu konstrukciju nalazimo još kod američkih County traktora, pa mislim da su Rusi u tom slučaju ukrali ideju od Amera, pošto su County traktori prilično stariji.

Ovdje imate i par videa na kojima se vide sposobnosti ovih mašina:

[youtube:19q53tz1]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5rPK2S30AUk&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5rPK2S30AUk&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:19q53tz1]

[youtube:19q53tz1]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/b57Lkh5jUvI&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/b57Lkh5jUvI&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:19q53tz1]
 

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
Deering

Deering Harvester Company je osnovana od strane William Deering daaaaaaavne nešto prije 1902. godine (tačan podatak mi nije poznat. Te davne 1902. godine McCormick i Deering vrše fuziju i nastaje International Harvester Company ili i danas poznati IHC. Proizvodili su razne poljoprivredne mašine, a danas se posebno pamte uglavnom njihovi traktori. Naravno, u to doba nije bilo gumenih točkova za te jednocilindarske mašine, pa je vožnja po relativno tvrdjim putevima sasvim sigurno morala biti prilično truckava. Danas se tragovi drevnog Deering-a nalaze u CASE IH.

Deering traktori nisu bili pretjerano jaki i imali su samo 15KS, ali sam siguran da su u oranju bili sasvim dobri (mada spori naravno) kad se uzme u obzir kakve su točkove imali (nema šanse da prokliže na zemlji). Sasvim žive i relativno očuvane primjerke i danas je moguće u kupiti u zemljama Zapadne Evrope i u USA i cijene se kreću od 4500 evra pa nadalje.

Na narednom videu prikazan je moderniji primjerak McCormick-Deering trakora u odličnom stanju:

[youtube:1bpozt9r]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/VIPahdb36qY&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/VIPahdb36qY&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:1bpozt9r]

a_vintage_mccormick_deering_tractor_outside_hayes__1451174790.JPG


McCormick_Deering_tractor.jpg


19271530.jpg


[youtube:1bpozt9r]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/q6Eg3Ozn2OY&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/q6Eg3Ozn2OY&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:1bpozt9r]

[youtube:1bpozt9r]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/G5U9IgrNPUg&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/G5U9IgrNPUg&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:1bpozt9r]
 
B

Bobo

Guest
Dat cu i ja svoj doprinos ovoj temi:

Proizvodjac traktora (mislim da je francuski) o kojima ne znam puno, samo znam da su im traktori bili odlicni, pogotovo je hvaljen model BIMA 300 s kojim su Francuzi cak pokusali oboriti rekord u oranju, ali mislim da nisu uspjeli, ili su ga cak mozda i drzali dok onaj MF nije srusio rekord. Ne znam zasto ih vise ne proizvode, jer su za laka francuska tla bili stvoreni, a traktor se mogao agregatirati s jako puno prikljucaka. Skretanje naprijed i nazad, mogucnost stavljanja dodatnog rezervoara goriva iza kabine (par tisuca litara), koji je mogao biti i spremnik sredstava za zastitu bilja...

Uglavnom, evo vam par slika ovog, za mene, velicanstvenog traktora:

bimaburgain21159099955.jpg


bima2030020page1.jpg


bima300vert1159099773.jpg


e7e0144811084c2a9282086.jpg


Napustena BIMA 300
7a186748205c45dabbfb10e.jpg


Jedan mali video clip BIMA traktora
[youtube:s20jhznx]scJteVHULoc[/youtube:s20jhznx]
 

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
Allis-Chalmers

Allis-Chalmers je veoma stara kompanija čiji korijeni sežu još do 1840. godine. Prvenstveno se bavila izradom mašina na vodeni pogon kao što su mlinovi i vodenice, a kasnije, udruživši se sa mnogim drugim kompanijama iz najrazličitijih oblasti industrije, postala je vodeći proizvodjač mašina na parni pogon kao što su to lokomotive i rani parni traktori. Zanimljiv je podatak da je Allic-Chalmers prizvodila pumpe za separaciju urana koje su korištene tokom sprovodjenja Manhattan projekta, kao i da je proizvodila električne motore za američke borbene podmornice. Kompanija i danas postoji i sjedište joj je u Hjustonu, država Texas.

Kako nas ovdje ne zanimaju te mašine, treba napomenuti da je Allis-Challmers ostala zapamćena ni po čemu drugome sem po svojim narandžastim traktorima.

Najpoznatiji model traktora bio je Model WC koji se proizvodio od 1933. do 1948. godine. Imao je za to vrijeme uobičajen prednji most sa spojenim točkovima (neki modeli su imali dva točka, neki samo jedan). Takodje, Model WC je prvi traktor u SAD koji je nosio gumene točkove. Imao je motor sa 4 cilindra sa 22 KS na točkovima i 30KS na remenici.
Model WC jer bio jako popularan za vrijeme Velike Depresike pošto se sklapao od najrazličtijih dijelova i mogao je da vuče plug sa čak dvije brazde. Takodje, njegova cijena je bila niska jer je koristio čelični okvirni ram a ne odlivke od sivog liva koji su u to vrijeme bili jako skupi. Sa svojim nevjerovatno minimalističkim dizajnom (praktično, sastojao se od 3 ili 4 toča, motoroa i sjedala), te gumenim točkovima, koštao je samo 825 dolara (tadašnjih) a proizvedeno ih je 178 000 od 1934 do 1948.

wc_lrg.jpg


122.jpg


Equipment16.jpg


plough017.jpg


Evo ga ore lijepih 25cm:

[youtube:uudtenj7]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ttupyA4Eaus&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ttupyA4Eaus&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:uudtenj7]
 

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
BIMA

Bobo, svaka čast za BIMU, nikad ranije nisam vidjeo ovo čudo. Nevjerovatno kako je traktor konstruisan, više liči na neki kombajn sa svim tim priključcima...ne znam, ali ovaj njegov koncept me mnogo podsjeća na ove najnovije Claas makine kojima se okreće kabina...mislim da je Claas malo krao ideje :)

PS

Jooj, srce me zaboli kad vidim ovako neku prelijepu mašinu bačenu u neki ćošak, zaraslu u korov...šmrc :(
 

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
Fortschritt

Fortschritt GmbH je veliki istočnonjemačkiu proizvodjač traktora i drugih poljoprivrednih mašina, kao i kamiona. Centara firme nalazila se u Neustadt, Saxony. Pod tim imenom postojala je sve do 1997. godine, kada je preuzma CASE IH, čime Fortschritt prestaje da postoji.

Firma je osnovana davnog 1. jula 1948. godine. Tokom godina, spajajući se sa drugim preduzećima, firma je mijenjala ime sve do 1955. godine kada je konačno registrovana i zavedena kao "Fortschritt" (Napredak, prev.)

Godine 1978. firma je doživjela vrhunac uspijeha, kada se sastojala od 60 proizvodnih pogona i 15 distributivnih preduzeća, sa više od 55.000 zaposlenih. Nakon 1989. godine kada su se Istočna i Zapadna Njemačka konačno spojile, divovski kombinat se raspada na niz manjih preduzeća koja su bezuspiješno pokušala samostalno opstati. Centralu Forstchirtt se nekako održala u životu sve do 1997. godine kada je preuzima CASE IH. Pod njihovim vodjstvom, nastavlja se produkcija nekih poljoprivrednih strojeva sve do 2004. godine kada se pogoni u potpunosti gase, a svi radnici ostaju bez posla. Na mjestu gdje je nekada nasta Fortschritt, danas firma Capron proizvodi Hymer kamp-kućice.

Najpoznatiji proizvod ove kompanije bili su naravno veliki plavi trakori, čije su oznake prikazane u daljem tekstu.

ZT300
ZT303
ZT304
ZT305
ZT307
ZT320
ZT323
ZT325
ZT403
ZT423
ZT300GB
ZT320GB
ZT300ZMF

Sama ideja za ozradu velikih traktora javlja se 1962. godine u DDR ministarstvu poljoprivrede kao dio programa za razvoj i unapredjenje poljoprivrede. Cilj je bila izrada traktora snage od 100KS i vučne moći od 1.4Mp, čime bi se dostigli tadašnji svjetski standardi. Prvi funkcionalan prototip predstavljen je 1964. godine pod oznakom ZT 300. Sve do 1967. godine ZT 300 je bio stalno unapredjivan i testiran pod vodjstvom Dipl. Ing. Erwin Stieglitz, kada je 1. jula iste godine traktor ocijenjen kao uspiješan, čime su stvoreni uslovi za serijsku proizvodnju. Iste godine krenula je serijska proizvodnja, no nije se stalo sa razvojem već su se uporedo sa proizvodnjom stalno javljale nove verzije i prototipi, čime su se ukupan kvalitet i funkcionalnost stalno poboljšavali. Zanimljiv je detalj da se snaga od 100KS nije smjela preći, kako Fortschritt traktori ne bi postali konkurencija divovskom UdSSR.

Velika mana prvih modela bile su previše mali zadnji pneumatici, što je loše uticalo na performanse. Zbog potražnje na tržištu, već 1971. u ponudi se našla i 4WD verzija oznake ZT 303, koji je nudio 25% veću vučnu snage i izvanredne perfomanse na brdovitim terenima, posebno kada se uzme u obzir da je standardan traktor u DDR u to vrijeme imao tek oko 40-50KS, dok je ZT 303 nudi 101KS iz 4-cilindarskog dizel motora zapremina 6500ccm. Velika zapremina, kao i visok kvalitet, omogućavali su da ZT 300 i ZT 303 rade od 1500-2000 sati bez remonta motora, što je za tadašnje standarde bilo nevjerovatno mnogo. Sve do 1984. godine proizvodili su se ZT 300 te ZT 303 i ZT 505 bez posebnih promjena, a od 1984. godine počela je proizvodnja ZT 320 i ZT 323 koji su imali 120KS i sasvim promijenjenu kabinu.

Treba napomenuti da je ZT 303 za to vrijeme bio veoma masivan traktor, sa čak 5255kg bez tegova. Dimenzije traktora su takodje zavidne, dužina je bila 4690cm bez tegova, širina 2020mm, visina 1800mm, osovinski razmak 2800mm a klirens 460mm (za ZT 300, ZT 303 je imao klirens od 360mm).

Modeli ZT 303 i kasniji imali su poboljšane košuljice cilindara kao i interkuler, čime je omogućeno da izdrže i više od 4000 sati, što je i za današnje standarde zavidna cifra.

Bitno je napomenuti da motor za ZT seriju potiče od kamiona troosovinca oznake W50 originalne snage od 125KS koja je smanjena prvo na 90KS za prve modele ZT 300, zatim na 101KS za ZT 303 a potom na 120KS za ZT323.

Mjenjači kod svih ZT traktora su bili gotovo isti, sem dodataka za prednji pogon. Imali su 3 grupe po tri brzine, što im je davali 9 brzina naprijed i 6 brzina nazad. Mjenjači su imali ULS (unterlaststufe) koja je mogla prepoloviti svaku brzinu bez prekida toka snage (slično imaju i neki Zetori).

Maksinalna brzina je originalno definisana kao 28km/h, mada su ZT traktori mogli ići 32km/h.

Prednja osovina kod ZT traktora sa prednjim pogonoim u potpunosti je preuzeta od kamina od kojeg je uzet i motor. POošto je origilano bila proračunata za daleko veće brzine i opterećenja na kamionu kojeg je koristila i vojska, to se ista pokazala kao jedinstveno pouzdana i izdržljiva na svim terenima. Prednji pogon se uključivao ručno, pomoću pneumatskog cilindra.


Svi ZT traktori su imali servo mjenjače, no prvi su imali tek "polu-servo", dok su kasniji (svi sa prednjim pogonom) imali poptuno hidraulično upravljanje.

Kočnice su bile unutrašnje, potopljene u ulje, i bile su dovoljno moćne za kočenje prikolica ukupne mase od čak 30 tona.

Traktori su imali standardno kačanje sa tri tačke, dok su se prikoci kačale na automatsku ili na visoku kuku. Nosivost hidraulike je bila od 3 do 3.5 tona. Standardno su imali zadnji priključak za kardan sa 520/1000 (ili 720, nisam siguran) obrtaja, dok su neki modeli imali i prednji kardan kao i prednju hidrauliku.

Kasniji modeli, od ZT 305 pa nadalje, imali su kočenje i na prednjoj osovini.

Dosta je bilo priče, sada neke slike i videi:

ZT 300

DSCI0078v.jpg


Fortschritt-ZT-300-C-266262.jpg


Fortschritt-ZT-300-531322.jpg


zt315ib419x0y.jpg


ZT 303


zt303ohl8kd7g.jpg


Žalosno...

92de38e2.jpg


ZT 320/323
(ovaj ima 120KS, 1989. godište i košta 4000 evra)
Fortschritt-ZT-323A-222499.jpg


forszajnaszfx3.jpg


p1040906.jpg


p1040907.jpg


Specijalne izvedbe:

7cad6653_FortschrittZT300GBTraktorLandmaschineDDRKettenfahrzeug.jpg


Sada nekoliko videa:

Na ovom se vidi i kamion čiji su motor i prednja osovina korišteni za ZT traktore.

[youtube:2866905c]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/C9548xz1Pvg&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/C9548xz1Pvg&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/youtube:2866905c]

[youtube:2866905c]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_RTrFlI5yvA&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_RTrFlI5yvA&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2866905c]

[youtube:2866905c]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/tmYdeEltw6k&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/tmYdeEltw6k&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2866905c]

http://www.youtube.com/watch?v=cFmTw_Ki0WQ

http://www.youtube.com/watch?v=RaNvOVRYgpw

[youtube:2866905c]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/djCmXiu7y4Y&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/djCmXiu7y4Y&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2866905c]

[youtube:2866905c]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kVxQesX8IaQ&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kVxQesX8IaQ&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2866905c]

[youtube:2866905c]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Xk6hjADfagQ&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Xk6hjADfagQ&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2866905c]


[youtube:2866905c]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Xk6hjADfagQ&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Xk6hjADfagQ&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2866905c]

http://www.youtube.com/watch?v=Ii0pucnRzik


Oaj video je baš dobar :)

[youtube:2866905c]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/AsUbjCo2v4I&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/AsUbjCo2v4I&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2866905c]



[youtube:2866905c]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ePXbwWetYis&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ePXbwWetYis&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2866905c]


Evo šta stari Fortschritt radi novom Massey Ferguson traktoru (koji je doduše lakši sigurno jednu tonu :) )

[youtube:2866905c]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/mW-G3nvtR8Y&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/mW-G3nvtR8Y&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2866905c]
 
L

Lamborghini R2

Guest
ja bih vas htio pitati da li zna neko od forumaša nešto o traktorima Ifa??
 

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
Lamborghini R2 kaže:
ja bih vas htio pitati da li zna neko od forumaša nešto o traktorima Ifa??

IFA (Industrieverband Fahrzeugbau) je divovski drevni njemački (mislim na DDR) kombinat za proizvodnju raznih vozila i mehanzacije, od motocikala, automobila, kamiona, autobusa, traktora...Fortschritt o kojem sam već pisao spada u IFA grupaciju, praktično svi kombinati, postrojenja, fabrike, sve marke su bile dio IFA.

Koji traktor te zanima, koji model? Treba mi tačno ime kako bih pronašao podatke. Najpoznatiji i prvi traktor uopšte proizveden u DDR bio je IFA RS01 Pionier, i to 1949. godine. Prvi modeli imali su vodom hladjeni dizel sa 4 cilindra koji se palio na benzin, a potom je u radu prelazio na dizel, dok su kasnije prešli na pokretanje komprimiranim vazduhom. Kako to nije valjalo, prešli su na elektrostarter sa dva akomulatora (12V).

Inače, RS01 Pionier je važio za ekstremno dugotrajnu i otpornu mašinu, i danas ih u Njemačkoj koriste tu i tamo, ima i da se nadju na oglasima, mada su poskupi prilično pošto su postali jako rijetki.

Ako te još nešto zanima, javi. Znam engleski i njemački odlično, pa uvijek iskopam informacije :)

Imaš dalje neke slike:

RS01.jpg


19154_1.jpg


(Prvi s lijeva je Lanz Buldog, a drugi je Pionier RS01/40)

lanz-bulldog-rs0140-pionier-standen-28485.jpg



Inače, što se tiče Fortschritt traktora o kojima sam govorio u prethodnom postu, nevjerovato je ali istinito, mašine sa 90-101KS mogu da se kupe za 1500-3500 evra u ispravnom stanju, dok se ZT 323 mogu kupiti za 4000-10000 evra, zavisi od godišta, pošto ih ima i iz 1994. godine. Cijena im naravno zavisi od očuvanosti, pa se malo lošiji modeli kreću od 4000-5000 evra, dok su odlično očuvani ili restaurirani modeli i do 10 000 evra. Inače, planiram na ljeto da uvezem jedan ZT 300 ili ZT 303 (duplak), da imam malo za majstorisanja a i dubokog oranja, mogu odlični da se kupe za 2000 evra.
 
G

GROF

Guest
pozdrav bećarima najboljeg poljoprivrednog-foruma!

... pratim ove stare strojčuge! i stvarno su od komada., istina i Bog! nekako mi se više svidjadu oni, negoli ovi današnji lipicaneri!., danas je sve nekako slickano i upicanjeno u nekakovome celofanu., čovik dobi dojam koda vozi limuzinu a ne traktor., jer sam mišljenja da traktor mora ostat traktor!; grub, robusan, jak, onako mrcina od gvoždjurije!!!., uopće se netrebamo čudit kada uskoro luksuzno opremljenu limuzinu vidimo grubu i sabitu ko kakov traktor!...

Svakako za kraj moga štiva i pametovanja moram se najiskrenije zahvaliti vridnome, mladome, početniku - forumašu na voj velikoj muki i trudu, pedantnosti oko praćenja, pronalaženja, keljenja i znanja o svim tim starim - provjerenim mašin-geverama iz nekoga drugoga i drugačijega svita!., forumašu; zombie666 !!! najiskrenija fala i svaka čast!
... nemoj posustajat!., lipo te za čitat i gljedat!., Bog!., čitamo se...
 

Bimbo

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
333
Prvi jugoslovenski u1090 traktor proizveden je u industriji motora 1949. g.Kao i u proizvodnji avionskih motora i kamiona.
Prvi protutipovi traktora Zadrugar T-08 izrađeni su 1949.g.
Prvi traktor Zadrugar T-08 bio je sa benzinskim šestocilindričnim motorom koji se serijski proizvodila industria motora.
Do 1954.g.proizvedeno je 2,520 traktora Zadrugar T-08.
Plavi je sa dizel motorom
 

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
Кировец (Kirovets) - Rusija

Кировец ili češće Kirovets (engleski prevod) je stara, tradicionalna ruska marka traktora. Prvenstveno je nosila ime Putilow-Werke a od 1934. godine nosi ime Kirow-Werke. Firma i danas postoji i centarala se nalazi još uvijek u Sankt Petersburg-u(ex Lenjingrad, ex Staljingrad).

Po Lenjinovoj ličnoj naredbi, razvoj i proizvodnja traktora otpočela je davne 1926. godine kada su, sve do 1932. godine, korištene licence Fordson traktora. Od 1934. godine firma mijenja ime u Kirow-Werke i taktori nose ime Kirovets, s tim da su svi dijelovi originalno rusko djelo, dakle nisu koristili tudje licence.

1962. godine predstavljen je najpoznatiji traktor ove firme pod imeno K-700, koji je imao V-12 dizel motor (neke verzije su imale i turbo-punjenje) sa otprilike 260KS. Od 1962. godine proizvedeno je preko 400.000 traktora! Aktuelni model nosi ime K-744 i nudi se u dijapazonu od 250KS do 420KS.

Kirovets K-700

Traktor se proizvodi od 1962. godine i spada u klasu teških traktora sa pogonom na svim točkovima. Vučna moć im je bila nevjerovatnih 50MN i imali su zglobno zakretanje, s tim da je upravljanje bilo hidraulično i pokretno u svim pravcima. Prve verzije su imale dizel sa 8 cilindara i 215KS. Sledeća varijanta bio je K-700A koji je imao šire gume i dva tanka od po 320 litara dizela. Već 1975. godine nastaje K-701 sa V-12 atmosferskim dizel motorom i 300KS. Usled velike potrošnje, razvijena je verzija K-701M sa V-8 turbo-dizel motorom i 330KS koji je bio mnogo ekonomičniji. SPecijalno, 1980. godine izradjena je i mala serija (samo 5 primjeraka) modela K-710 sa V-12 motorom i turbo punjenjem sa čak 500KS.

K-700 i njegove verzije su bili veoma pouzdani i dugotrajni traktori, a na velikim površinama su bili vrlo efikasno i isplativi. Sa druge strane, nisu bili naročito omiljeni medju vozačima usljed ogromne buke i "ljuljkavog" kretanja koje je bilo uzrokovano veoma velikim gumama sa vrlo niskim pritiskom punjenja.

Zanimljv detalj je startovanje motora. Kako su svi motori bili prilično veliki i ogromne zapremine, to je elektropokretanje bilo teško izvedivo i skupo, pa su K-700 i ostali imali pokreranje pomoću pomoćnog benzinskog agregata koji se startovao kao npr. motorna testera, povlačenjem uzice. Mali benzinac je pokretao zamajac i kada se dostigne odredjeni broj obrataja, zamajac se spajao sa vratilom motora čime su se ti ogromni dizel motori startovali.

Slike:

Kirovets-K-700-A-617286.jpg


Kirovets-K-700-A-384221.jpg


Kirovets-K-700-A--Motor-612932.jpg


Kirovets-K700-602626.jpg


E ovo je motor :)

Kirovets-K-700-A--Motor-612928.jpg


Kirovets-K-700-A-58609.jpg


Danas se K-700 često sreću na velikim imanjima gdje ih koriste za tabanje silaže.

0.jpg



K-710

Kakve samo auspuhe ima!

k-710.jpg


K-744

Kirovets-K744A-653623.jpg


Kirovets-K-744-650248.jpg


K%20744P21.JPG


[youtube:2m52hlyt]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5uRiwwRNmj8&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5uRiwwRNmj8&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2m52hlyt]

[youtube:2m52hlyt]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/TQIdcUZ_6hc&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/TQIdcUZ_6hc&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2m52hlyt]


[youtube:2m52hlyt]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/AY7_v0fsoyQ&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/AY7_v0fsoyQ&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2m52hlyt]

[youtube:2m52hlyt]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/S8uYa_dH3-8&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/S8uYa_dH3-8&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2m52hlyt]

Najbolji video uopšte :) :)

[youtube:2m52hlyt]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-NnkyWZgtx8&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-NnkyWZgtx8&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:2m52hlyt]


Inače, K-700 se mogu kupiti u npr Njemačkoj za 4500-5000 evra u ispravnom stanju.
 

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418
OK, super je taj Kiro ali evo Fendt ga povuče:

[youtube:3erl7jxn]G8COXHzCDgA&hl[/youtube:3erl7jxn]
Ne kužim kako vam se dopadaju prastari traktori, pa tko bi više radio satima u tim smećima. Oni su još jedino za suvenire i podsjetnik na prošla vremena
 

zombie666

Član
Tu od
3 Lis 2009
Poruka
246
Koko kaže:
OK, super je taj Kiro ali evo Fendt ga povuče:

[youtube:wcwc7b1l]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/G8COXHzCDgA&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/G8COXHzCDgA&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:wcwc7b1l]

Ne kužim kako vam se dopadaju prastari traktori, pa tko bi više radio satima u tim smećima. Oni su još jedino za suvenire i podsjetnik na prošla vremena

Ne kužiš ti u čemu je fazon...ta "smeća" su radila i proizvodila hranu za bezbrojne ljude širom svijeta, bila su ponos svojim vlasnicima, plod su bezbrojnih proračuna, eksperimenata...i sam sam inženjer storjarstva, pa zna šta znači ručno, bez pomoći modernih sredstava (CAD, CAM, CAE, CIM, CNC....) stvarati nešto tako moćno i izdržljivo kao što je to traktor, i što je još u stanju da radi i posle 50,60, 70 i više godina...

Ne kužiš kakvu vrijednost imaju te mašine...imaju jedinstven šarm koji samo pravi ljubitelji mogu doživjeti i cijeniti...

I što je najvažnije, te mašine rade...rade i rade i rade...Kiro i danas radi po Njemačkoj, tabajući silažu, a u Češkoj, Poljskoj, Rusiji itd i dan danas oru i spremaju zemlju...i tako dan za danom, decenijama i radiće još decenijama, sve dok bude onih voljnih da im stežu zavrtnje, podmazuju ježajeve i sipaju dizel.

Sve ove nove mašine su divne i udobne i bolje u mnogo čemu...ali šta činiti s njom kad za samo deset godina neki elektronski dio bude nedostupan?

Uzgred, video koji si postavio je odavno na Youtube i svi znaju da je namješten, postoji drugi na kojem su nezavisni ljubitelji uradili isto sa dva traktora i Kirovets (500KS) je povukao Fendt...iz vrlo prostog razloga što je teži i jači.

PS

Kad postavljaš video, prvo klikni na YOUTUBE dugme, potom izmedju zagrada paste embed code koji su pokupio sa YOutube.
 
B

Bobo

Guest
Kirovec je DALEKO od zaboravljenog traktora. Po poljskoj ih jos jako jako puno radi i to punom parom. Ljudi kupuju stare izradjene traktore, i sredjuju ih i koriste ih opet 30 godina na velikim poljima s velikim prikljuccima.
 

Bimbo

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
333
vidio sam takav u Gorjanima kod Đakova nisam znao koji je traktor ali sam pretpostavljo da je ruski stvarno je mrcina,benzinski motor za palenje ima 2 cilindra.
 
B

Bobo

Guest
Puno traktora s velikim motorima je imalo takav sistem paljenja. Negdje sam procitao da mozes dobiti i MTZ s takvim paljenjem (modeli za sibitr i slicne uzasne uvjete). Prvi JD traktori su se tako palili; jedan cilindar, al ogroman. Nema tog anlasera ;)

CATERPILLAR strojevi su takodjer koristili takav sistem.

Paljenje HARKOV K-150-K traktora:
[youtube:3snfcrzo]36c9wNK346E[/youtube:3snfcrzo]

Steta pa je po toplom vremenu, pa uhvati "na zub"

Inace, taj sistem paljenja kirovcu nijeobavezan, ima i normalan anlaser. U ovom slucaju, prije paljenja se treba ukljuciti elektromotor koji pokrece uljnu pumpu da krene ulje cirkulirati kroz motor, i onda BRUMMM!!!
 
B

Bobo

Guest
Danas se osvrcem na proizvod mastovitog Britanca koji je ocito bio ispred svog vremena.

TRANTOR - TRANsport tracTOR

Naime, Velika Britanija je bila u potrebi za poljoprivrednim vozilom koje ce biti slicno Land Roveru, ali koje ce sluziti farmeru na nacin da ce imati osnovnu verziju hidraulika, da ima kardanski izlaz za pokretanje kojekakvih pumpi za navodnjavanje i slicnih strojeva. Prva zamisao Land Rovera je bio AgRover, ali nije im bas poslo za rukom i to je jedan inzinjer iz grupe znao i usporedo s Land Roverovim istrazivanjima proveo svoje istrazivanje, i odlucio je konstruirati stroj "iz nule". Stroj koji je konstruirao je imao zadnji pogon, kardan, hidraulik, kocenje na sva 4 kotaca, kao i ovjes na sva 4, putna brzina veca od 60km/h i tom brzinom je mogao vuci teret do 10t, dok je AgRover mogao samo 3t...

Tako je zapocela era TRANTORA, vozila koje je 1970-ih bilo ispred svoga vremena. Trziste nisu mogli naci u Velikoj Britaniji za koje je namjenjan, pa je Trantor radio po africi i aziji, cak i po Australiji. Tek ih je nekolicina ostala u Britaniji i potraznja je porasla, ali i trebalo ja unaprijediti Trantor, pa je dobio i prednji pogon, bolji hidraulik i jaci motor. Putne brzine i dalje preko 60km/h.

Na zalost, bio je to Fastrackov djed i ispred svog vremena, pa je Trantor pao u zaborav, jer "kome treba brz traktor?!?"


Trantor Mk1:

trantormk1pete.jpg


trantormk1.jpg



Trantor Mk2:

trantormk2front.jpg


trantormk2back.jpg


Trantor se od 2005.g. proizvodi u Indiji kao traktor koji i dalje ide 65km/h, ali nema prednju vucu, ali i dalje moze u polju obavljati sve poslove.:

hmttrantorsml.jpg
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Svaka čast svima na ovoj temi, lijepo se vratiti kroz prošlost :shock: Ali ovaj Trantor je vrhunski :shock: Jel prati neki Bosanac temu da nas provede kroz povijest BNT Travnik gusjeničarskih traktora?
 
Na vrh