mario kaže:Ratarko, zar nebi morali nekako drugačije to računati jer i ja imam 480 gumu a moja je 34 cola a tvoja 30 tako da je tu razlika?
mario kaže:Pa kako nema, pa veća je površina ako je veća felga.
Simon1980 kaže:malo ču uskočit...možda zaista više gume dodiruje tla ako je promjer gume veči al postavio bih pitanje; nije li na recimo jedan kvadratni cm tla djelovala sumasumarom jednaka teža; jer ako predpostavljamo kod jednake širine gume i različitih premjera, ove sile teže traktora se nanose na isto mjesto/na isti kolotek/na isto širino ......ja to govorim za gaženje tla....a kod različito širokih guma te sile se prerazporedžjuju na veču površino kod širih guma, i tako dođe do manjeg gaženja. A šta se tiče promjera kola, ako je več istina da je kod večeg promjera veča dodirna površina gume na tla (više bih rekao, da tome više znači tlak u gumi...), to je dobro jer zbog toga ima manjeg proklizavanja ( usporedba; ista širina gume a različiti promjer)....nadam se da ste me razumjeli šta sam želio da kažem i nek me netko popravi ako nije tako nekako...