@ metka: tek sam sada vidio postove, ako imaš bilo kakvih pitanja samo pitaj.
Kad si pisao post već je bilo sve posađeno.
@ darijus: ma grde živine da, i dalje ih ima ali u manjoj mjeri, prema stručnjacima bi sada trebale krenut dalje. Nisam na kraju ničim špricao, kada su prošle vrućine je to puno bolje izgledalo.
Ovih dana okapao, pljevio, pikao kolce, vezao i postavljao stupove za žicu za crijevo za navodnjavanje. Imao sam i radnike za kolce jer uz posao i ovo vrijeme nisam stigao. Jučer počeo rezat višak izboja iz korjena i skidat niske grane.Evo slikica danas po kiši slikano pa je oštrina koma.
Posto sam i ja zagazio malo u temu sa Goji bobicama i zelim da posadim na 30 ari. Ja cu svoje sadnice da sam uzgajam iz semena u plasteniku. Semenke sam kupio na netu prodavci se kunu da su dobre i da radjaju. U planu imam da posadim oko 500 sadnica i da radim sistem kap po kam sa folijom.
Svaku fazu cu da slikam pa komentari iskusnijih bi mi bili od velike pomoci.
Mesto gde cu da posadim je na blagoj padini nadam se da to ne predstavlja problem inace mesto je dosta osuncano.
Razlog sto sadim iz semena je taj sto sam upoznat sa celom pricom u vezi sa Goji sadnicama koje se nude u Srbiji po ceni od 5e pa navise sve zavisno od starosti biljke.
Nedoumicu isto imam oko sadnje posto vam video dve vrsta plantaza, na prvoj plantazi se uzgaja kao drvo i odmah po sanji se postavlju kolci koji je drze dok sam drugu plantazu video da biljka sama raste i spusta se po zemlji.
@ metko: Jeste bili jos poslije u Koprivnici?
Pozdrav Dimitrije.
Sta se tice uzgojnog oblika, pred koji tjedan sam prvi puta na youtube vidio te sadnice u Srbiji koje "plaze" po podu. Jako me zanima kako se bore sa bolestima, pa. nakon kise grane u blatu, kako dobivaju bobice sunca. Covjek digne granu a odozdo sve puno bobica. Inace kod nas svi za koje ja znam imaju na kolce osim jednog covjeka u Varazdinu koji je sadio na zicu. U Spanjolskoj su Njemci zasadili najvecu plantazu u Europi i uzgajaju goji u obliku grma, ne kao u Srbiji vec nesto kao aroniju.
Nemas sta dvojit oko uzgojnog oblika, ovisi koju sortu imas. Moje nebi rasle kao ove u srbiji jer dok ih nisam sve povezao na kolce ove koje su bile polegnute su dobivale grane u zrak a polegnuta grana je odumirala.
Za pocetak ti je bitna analiza tla, idealno ph 8.2-8.4, mislim da je i neki minimum 8 sati sunca dnevno.
Zelim ti puno uspjeha sa sadnjom iz sjemena ali mislim da je to najlosija varijanta, bojim se da ce ti malo uspjet i upitna je kvaliteta tj. rodnost kasnije. Neka ti radje netko da reznica kada ce prorjedjivat.
Ja sam razmisljao o sadnji na foliju, javilo se nekoliko problema. Kada sam sadio zemlja nije bila dovoljno suha za radit humke, kako poslije zapiknut kolac, kako unest kasnije gnojiva da popravis recimo humus, voluharice i misevi obozavaju bit ispod folije, ako ides eko ne mozes bilo koju foliju.
Moze da bude da je pepelnica. Jer nisi mozda video da li ima nesto belo pre nego sto list poceo da susi? Najbolje da odes i pitas u poljoprivednu apoteku i da ti tamo na licu mesta kazu sta je.Nitko nema ideju sto bi moglo bit?