• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Goji bobice

gojibobice

Novi član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
26
Dragi forumaši, da ne mučite toliku muku uz goji bobice par savjeta.

1. Važan je ph zemlje - podiže se običnim pepelom samo od drveta dakle NE SMIJE biti ugljena u njemu

2. Obavezno gnojiti - prihranjivati. Navodnjavati u toku vegetacije ali ne previše. Više vode treba kod zametanja ploda.

3. U trećoj godini da se biljka osuši sama od sebe ? GLUPOST ! hahahahahaha

4. Jako je otporan na sušu. Rezultat ako se ne navodnjava biljka neće rasti ali se neće ni posušiti osim ako si totalno neodgovoran

5. Osjetljiv je na zadržavanje oborinskih vode na tlu pogotovo u tijeku vegetacije. Na žalost to sam osjetio na svojoj koži.

Zaštita plantaže od špricanja ukoliko netko pored vas ima nasad, zasadite običnu živicu ili još bolje aroniju kao živu ogradu jedino što aronija voli kiselo tlo i osjetljiva je na nedostatak vode. Ili postaviti neku gustu mrežu na ogradu

Nadam se da sam Vam pomogao sa ovim savjetima

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Pozdrav kolega, drago mi je da ste se javili ovdje!
Pretpostavljam da ste vi K.V. ? Ako jeste baš sam se ovih dana spremao da vas nazovem.
Čuo sam od kolege iz Osijeka da ste imali nekih problema prošle godine sa nasadom pa me zanimalo što se dogodilo? Kakav je bio urod i jeste uspjeli riješit plasman? Može sve i na PM.

gojibobice

Novi član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
26
Pozdrav kolega, drago mi je da ste se javili ovdje!
Pretpostavljam da ste vi K.V. ? Ako jeste baš sam se ovih dana spremao da vas nazovem.
Čuo sam od kolege iz Osijeka da ste imali nekih problema prošle godine sa nasadom pa me zanimalo što se dogodilo? Kakav je bio urod i jeste uspjeli riješit plasman? Može sve i na PM.

Da, ja sam Krešimir Vladić. Mislim da znam o kojem kolegi iz Osijeka govorite ali nebitno. Dakle, imao sam problema sa plantažom usljed zadržavanje viška vode na zemlji što je rezultiralo sušenjem večeg broja sadnica. Zato sam to spomenuo već na svojem prvom postu da se isto ne dogodi i ostalima . S druge strane ostalim sadnicama, onima koje su preživjele trebalo je neko vrijeme da uđu u vegetaciju, dakle svakako su kasnile sa vegetacijom i još k tome dok im se korjenova masa obnovila tako da nisam imao previše ploda. Ono šta nas ne uspije slomiti to nas onda ojaća :) Dakle ove godine ponovno dopunjujem nasad sa novim sadnicama ali ovaj puta iz svojeg uzgoja. Uspio sam nabaviti visokokvalitetno sjeme pa ćemo vidjeti već ove godine rezultate. Barem se nadam :) Problem zadržavanja viška vode sam riješio sa gredicama i brazdama dakle goji sadim na gredice u proljeće i za svaki slučaj na jesen radim brazdu u sredini svakog reda kako bi voda mogla nesmetano odlaziti tj odtjecati. Ukoliko sadnite goji na gredice, koliko sam dobio informacija takav nasad će prije krenuti u vegetaciju Po mojim sadašnjim saznanjima vezanim uz moju plantažu meni je potrebno navodnjavanje prve dve-tri godine jer imam relativno visoke podzemene vode , super bunar koji usred ljeta daje 800lit/min i najviše iz tog razloga nastavljam dalje na istom zemljištu.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Nije vas strah "divljaka" iz sjemena? Od kuda ste nabavili sjeme Austrija, Njemacka? Hibrid nq1, nb-1?
Ja sam prvotno razmisljao o sadnji na gredice i foliji, gredice se opet malo slegnu a ne mozete gnojit preko folije osim fertirigacijom. Ako nemate foliju morate obradjivat zemlju pa ju razbacate.
Na novim parcelama prodjite velikim podrivacem na cca 80 cm i problem rijesen ili rigolanje. Na postojecem nasadu takodjer probajte podrivat. Ja sad krecem u izradu podrivaca za svoju parcelu pa cu svake godine podrivat kuda prolazim traktorom. Koliko se sjecam imate tomo vinkovica, kolega sa foruma ARNO (nije vam daleko Bjelovar) ima podrivac napravljen za tv 22ks i vuce ga sa 3 tijela na dubinu od 30-40 cm, normalno ovisi kakva je zemlja ali se pojedina tijela vade pa se moze prvi puta i sa jednim tijelom.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
jedna opaska na gredice...
mislim da sam istu stvar napravio i sam, doduše s jednom drugom voćnom vrstom, i to super funkcionira...ali!!!...
posebnu pozornost treba obratiti na glodavce, jer dobivaju super suho stanište, pa su skloni grickanju korijena...

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Da, to svi kazu koji imaju gredice i foliju. Treba onda cijev ili bocu coca cole (odrezat vrh) i brodilon unutra. Cuo sam da i ampule amonijaka dobro tjeraju voluharice ali treba ih stalno mijenjat i mislim da to onda kosta.
Makar ako se stalno obradjuje izmedju folija, frezanje pa i podrivanje, proc ce voluharice dalje gdje je mir.

Posljednje uređivanje:

gojibobice

Novi član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
26
Sjeme sam nabavio iz Holandije jedva nekako od poznanika. Podrivač je ok, slažem se ali moj tomica ima svega 20 ks pa nisam siguran koliko bi to imalo svrhe raditi sa tomicom jer je moja zemlja ilovačasto pjeskovita a jači trakot automatski znači i širiji ne može ući u moj red na plantaži. Slažem se sa problemom voluharica. Njih riješavam između ostaloga sa škanjcima i sovama. Podignuti ću na proljeće dva velika križa na plantaži za njih da mogu na njima čučiti i čekati. Nadalje tu i tamo ću im donjeti malo sirovog mesa tako da se naviknu boraviti u blizini plantaže a dok čekaju da im klopu donesem dotle mi skeniraju plantažu. Na plantaži sam isto tako napravio malu kučicu u šupi u nadi da mi se nastani kuna zlatica. Ali ono najvažnije do sada nisam imao neke veće štete od voluharica. Moj prijatelj koji ima isto podignut nasad na gredice nabavio je štakoraše pse i ti malci od cucki mu potamane u dan-dva sve voluharice. Dakle ima više metoda da se ta gamad suzbije. s obzirom da sam eko nasad nesmijem ali vi ostali koji niste u eko uzgoju bacite malo umjetnjaka na jesen ili sada u zimi i njihov miris će potjerati voluharice jer im navodno smrdi.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Kolega vuce sa 22ks 3 radna tijela, 20ks nije puno manje a prvi put se moze proc sa jednim tijelom pa onda sa dva, ili ostavit bocno tijelo pa jednom gore i onda nazad.
Takodjer planiram postavit dva stupa ali vise zbog cvoraka dok ne postavim mrezu. Jedino ne znam koja visina je dovoljna. Makar je iznad parcele brdo sa drvecem i stalno kruze skanjci. Cuo sam da je dobro i zive pilice bacit. Jeste imali problema sa pticama i bobicama?

@ sugarray: ja cu tek nakon trece godine zatravnjivat samo sredinu kud ide traktor, oko vocaka cu i dalje okapat.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Na nekoliko biljaka sam primjetio da su pocrnile neke grane, na jednoj slici se vidi da čak i kolac i žica imaju crne fleke, što bi to moglo biti? Radi se o 5 biljaka od 3000.

1394222008-894-x-657px-1.jpg

1394222058-897-x-659px-2.jpg

1394222093-900-x-661px-3.jpg

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Pozdrav kolega!
Kao prvo, vidim da imaš okolo šumu, koja strana ti je slobodna tj. hoćeš imat dosta sunca?
Prihranu baci što prije jer je krenula vegetacija. Koliko ćeš bacit ti ovisi o analizi zemlje.
Ja svoje orezujem u cilindar, ako ćeš težit tome da što prije dobiješ gotovi uzgojni oblik ćeš bočne grane rezat na 30cm, a ako ti je važno da ove godine imaš nešto za jest ćeš ih puštat da vise. Jesi radio zimsku rezidbu, makar se kod gojia reže cijelo proljeće i ljeto?
Čije sadnice imaš?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
Na nekoliko biljaka sam primjetio da su pocrnile neke grane, na jednoj slici se vidi da čak i kolac i žica imaju crne fleke, što bi to moglo biti? Radi se o 5 biljaka od 3000.

da nisu gljive čađavice?...kao posljedica obitavanja lisnih ušiju...

dvideko

Novi član
Tu od
30 Ožu 2014
Poruka
13
Pozdrav kolega Hele,šuma nije problem nalazi se na sjeveru,orjentacija parcele je sjeveroistok jugozapad sunca ima skoro cijeli dan,u jesen sam stavio italpolina pileće gnojivo,neznam dali da i sad nešto stavim,orezivao sam neki dan nekih 100 komada velikih do 180 cm. biti će u obliku kišobrana ,neznam dali je to najbolje rješenje pošto sam sadio dosta gusto između biljaka na 1m. a redovi na 1.2 m. nego dali se možemo čuti nekako na mob:. da ne tipkam toliko,imam dosta nejasnoća....

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
da nisu gljive čađavice?...kao posljedica obitavanja lisnih ušiju...

Nisu, rano je još bilo za uši a nije bilo ni lišća. Prema Institutu za zaštitu bilja su saprofitske gljivice, djeluju na kolcima na razgrađivanju drveta. Nebi trebalo smetat goji-u.

@ dvidenko:

Ja sam opet prešao na Italpolinu, ne znam šta si stavljao, u kojoj količini a i da znam bez analize ništa od toga. S obzirom da spominješ kišobran pretpostavljam da su sadnice iz D. Bistre. Definitivno si sadio pregusto, ja sam između redova 2m i između biljaka 1.2m, to je minimum i imat ću problema. Broj ti šaljem na PM.

dvideko

Novi član
Tu od
30 Ožu 2014
Poruka
13
a.615742808508843.1073741831.440612192688

Primjetio sam da se vrhovi listova na nekim biljkama počeli sušiti,ima li to veze sa vremenom,ono vruće pa kiša ili je nešto drugo,treba li neko preventivno prskanje obaviti

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Stavi slike da vidimo. Ja sam za vikend skidao zaperke i primjetio sam na par biljaka suhe vrhove na pojedinim mjestima. Na nekim biljkama su mi se posusili svi lisni pupovi. E sad, posto su sve biljke potjerale u sijecnju sumnjam na 2 stvari, prvo da ih je ofurio mraz i hladnoca a drugo da sam ih ja sa bakrom.

dvideko

Novi član
Tu od
30 Ožu 2014
Poruka
13
Slikao sam ali sa mobitelom pa se baš ne vidi dobro

Prilozi

• 10258142_615742958508828_6216033257662440132_n.jpg
    10258142_615742958508828_6216033257662440132_n.jpg
    43.9 KB · Pregleda: 335

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Da, niš se ne vidi, poslikaj bliže. Jel skidaš ove grane šta ti strše na sve strane, pogotovo ove niže šta ti imaju prevelik kut?

Najnoviji postovi

Na vrh