Ekipa pozdrav,
imao sam jučer "malu" nesreću(svoju nespretnost/neznanje i neiskustvo na djelu) sa običnom izmjenom ulja.
Naima prema uputstvima sa stranice:
Motokultivator Gorenje Muta sa motorom Lombardini LA300Modeli univerzal/special/kosačica
dokumen.tips
na stranici 14 piše da za diesel motor u filter zraka ide 0.27 litara ulja, a na nekoj kasnijoj stranici piše da je količina ulja u filteru zraka označena na unutrašnjoj strani filtera...
Prvo, nisam nigdje na unutrašnjosti filtera našao nikakvu oznaku količine ulja, vidio sam koliko je ulja bilo unutra kad sam filter skinuo ali sam mislio da je to premalo tj potrošeno jer je bilo cca 1 deci u pitanju...
Onda sam stavio tih 0.27 u filter i hondu upalio....
I tad kreće zlo i naopako, 30 sekundi pakla hehe.
Povukla je ulje iz filtera zraka u motor i krenula u iberturažu, dimila kao blesava radila, po zvuku sudeći, na jedno 4000-5000 okretaja (možda griješim ali tako mi je zvučalo) i nisam je mogao ugasiti, još je pritom i puklo jedno 4 puta iz auspuha uz pojavu plamena, kao kad na motosusretima turiraju motore da pucaju iz auspuha.
Normalno, kad sam se sjetio skinuti filter tj donji dio kućišta filtera zraka već je potrošila praktički sav višak ulja i spustila je obrtaje u normalu.
Tu sam je ugasio i ostavio malo da se hladi (nije bila prevruća ali onako, ugrijala se na brzinu ajmo reći).
Onda sam ponovo ispustio to ulje iz motora za slučaj da je nešto unutra pobrusila i bacila kakvu špenu u ulje... i pustio da se dobro ocijedi, ispirio taj ostatak ulja kompresorom i stavio novo ulje, ponovo...
Pustio sam je još jedno pola sata na miru, stavio isto tako malu količinu ulja kakva je i bila na početku u filteru, znači možda jedan deci ili manje..
Upalio je ponovo i pustio da radi na leru 5-10 minuta, onda opet ugasio i pustio, pa upalio i probao voziti.
Sve mi je djelovalo dobro i normalno kao i inače.
Samo me zanima jesam li pri toj iberturaži od cca 20-30 sekundi mogao "pojesti" motor na brzinu? Što mislite ima li većih posljedica za nju nakon ovog?
I drugo, koja je zapravo propisana količina ulja u filteru zraka i ima li ikakve oznake da ju vi znate? Po čemu se orijentirati kod iduće izmjene?
Hvala unaprijed.