• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorenje (Štruc) MUTA

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
I koja je ovo muta, nije univerzal/specijal jer ima zaobljene linije. Ali po tome nije ni maestral on isto ima ostre linijie.
Ostaje pretraživanje oglasa.
Hvala još jednom na opširnim opisima...
Stari tip, Univerzal.

Tu od
25 Tra 2021
Poruka
59
Ja ti imam dvije mute maestral,staru plavo zutu i novu zelenu struc.
Razlika mehanickih ima oko nacina poluzja ukuljucivanja kuplunga (novi model puno bolje rijeseno).
LA300 bi zaobiso u sirokom luku jer to nije za radit nego za sarafit i slagat non stop i nikad neznas oce nece upalit i kad ce stat(motor ima konstrukcijskih problema s kojima je licenca prodana nekad DMB-u ).
Moja stara je imala LA300 i zamijenjen je kinezom KAMA 186FG5 (svi su kolko vidim 186F ti kinezi ne znam sta mu dode ovaj G5) po meni idealan motor za tu kombinaciju imam ga vec desetak godina i nikakvih problema nisam imao sa njim.
Noviji tip je sa ACME motorom mislim 349 ali nisam siguran otprilike 7-8 konja i koristimo ju samo za frezanje na selu oko oraha (kupljena rabljena sa neispravnim kuplungom inace u skoro novom stanju) stara freza ima roto malcer 80 cm.
Vrt koj je frezala je bio cca 350 i kosnje jedno 1500 kvadrata zaboravis kad si natocio jer ne trosi nista stim da se vrt prelazio na najdublje jednom i jos minimalno 2-3 puta na plitko jer stari hoce da je prah a za to je potrebna i vlaga i svasta jos da to mozes postic.
Ova sa benzincom freza pravac uz orahe i vocke lijevo i desno te ismice izmedu kad se preracuna to je oko 1000 kvadrata i potrosi sigurno 5 litara tako da naspram dizela trosi minimalno duplo.
Ja cesce radim sa starom i naviko sam na nju na novoj je polozaj rucki kod frezanja uzasno nisko tako da si uzasno
sagnut i totalno neprirodan polozaj barem meni ja sam 180cm i ima sigurnosnu rucku sa kojom ni otac ni ja ne radimo nego ju vezemo.
Sa roto plugom je otac jednom probao radit i nije bas bio odusevljen makar je prije toga htjeo ga kupit ja bi prije gledo roto plug Berta i jos da je okretac jer mislim da je upravljivost puno bolja jer ovo od mute je cijela skalamerija.
maestral ima prihvat na dva vijka na koj isto ide i brzi prihvat(on je oko 100E u slo) ili ako hoces koristiti prikljucke starog okruglog tipa ima isto za kupit spojnica novi-stari tip kako ti je ZJ vec pisao.
Jednom smo posudili specijal za prvi put pofrezat orahe na selu od rodaka on nema diferencijal i to okrenut i upravljat je muka naspram maestrala.
Ja da sebi trazim gledo bi maestral ili kosor (isto prihvat dva vijka) po mogucnoscu sa roto kosom i dizelom (roto kosa nova je 4100 a frezu rabljenu nades vec od 1000 kuna se naleti dok roto kosa rabljenuh bas i nema za neke normalne novce).
U prijasnjim postovima ces nac di su vec bile rasprave dizel ili benzinac meni osobno se dizel pokazao bolji.

Nadam se da sam pomogao
Bolje nije moglo. Kompletno iskustvo. Košnja je primarna i to roto kosa obavezno.

Zapalio sam se za roto plug jer sam vidio jedan video, gdje je muta rotoplug bio spojen na labin, i to je lijepo islo bez ikakvog napora, s time da je labin vukao, a ne gurao plug kao muta (tu dosta više trese, na prvi pogled). Drugi razlog je bio što roto ide dublje, i ne treba prelaziti više puta. A i cijena roto pluga od mute je čak i ispod 2000kn što je prihvatljivo,

Roto plug nije prioritet, pogotovo nakon negativnih iskustava, samo potvrđujete što sam prije čitao, ali bilo je ono ajmo probati :).
Za Berta roto plug nisam našao cijenu ali ako je slična cijena kao za labin razgrtač nije izgledna opcija.
To malo što bi frezao za vrt valjda će i freza sa mutom biti dovoljna.
Hvala puno na podijeljenim iskustvima. Pogotovo u vezi zamjene motora, i pouzdanosti.
Sada dolazi i opcija neka muta s lošim motorom a da ima priključke, pa zamijeniti motor i onda je mir dugoročno.

Stari tip, Univerzal.
Znači nisu samo kockasti....
Hvala na pojašnjenju.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Gdje ima jeftinih novih motora oko 8ks snage, benzinaca ili dizela, svejedno?

Tu od
25 Tra 2021
Poruka
59
Ja sam slozio kosor.. gore je diesel motor 8ks
I malcer od mute sa y noževima
Koji je motor ugrađen ? Kada se mijenja motor, da li se još nešto mijenja (kuplung/lamela) ?
Definitivno više ne zazirem od opcije zamjene motora, samo ako je ostalo ispravno i jeftino :).
Dobra slika nastavka, sve se vidi, na oglasima se obično tu niš ne vidi.
Glupo pitanje, koja je funkciija bijele ručkice (kao rucica ventila izgleda) prema malčeru ?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
To ti je okrugli, brzi prihvat, koji omogućava bočno nagibanje kosilice/malčera i brzo skidanje kad izvučeš tu ručicu van.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Mislim da te snage nema povoljnije u Hrvatskoj, stvarna snaga je 8.16ks.
Loncin te snage je 2549 kuna.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nekak mi 270cc i 9ks ne idu u isti koš. Motori od 270cc drugih proizvođača deklariraju 7ks.
9,tko ima Kohler CH395.
Inače, taj navedeni ima krivu osovinu (manje važno).

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Pa i nije kriva, nego ravna (cilindrična), a treba konusna. Imaju i sa konusnom radilicom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Prikolica Gorenje Muta

Ima li tko originalnu prikolicu za Gorenje Muta Univerzal (Specijal).
Trebala bi mi slika natpisne pločice i Garantni list/Upute za istu.
Detalji mogu na PP. 1618482246241blob.jpg

Posljednje uređivanje:

mudri2908

Novi član
Tu od
15 Lip 2020
Poruka
6
Koji je motor ugrađen ? Kada se mijenja motor, da li se još nešto mijenja (kuplung/lamela) ?
Definitivno više ne zazirem od opcije zamjene motora, samo ako je ostalo ispravno i jeftino :).
Dobra slika nastavka, sve se vidi, na oglasima se obično tu niš ne vidi.
Glupo pitanje, koja je funkciija bijele ručkice (kao rucica ventila izgleda) prema malčeru ?
Nisam prije vidio pitanje.
Motor je kineski Kipor mislim da 8ks dizel.
Nema potrebe mjenjati kuplung ako je ispravan.
Fuknkcija ruckice je kao sto je odgovorio ZJ za brzo skidanje prikljucaka.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ja sam stari konusni kuplung ipak zamijenil lamelastim, radi većeg momenta motora (11ks).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Imam strižnu od metra i frezu s 16 motika. Troši otprilike kao LA300, samo je skoro dvaput jači i ne treba ga ganjati preko 2...2500, jer ima momenta ko u priči. Po osjećaju ko Super specijal.
Nema vibracija i vrlo je tih, dubokih tonova.

I sam sam razmišljal o 186-ici, ali rekoh, ne treba mi to. Prevelik je i pretežak, a benzinac voli okretaje ako treba kositi na punom gasu. Dizelu je 3600 malo puno za stalni rad.

Najnoviji postovi

Na vrh