• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorenje (Štruc) MUTA

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Taj klin bi trebal biti dio gornje poluge sve zajedno jedan komad.KPL komad odkovan i taj klin na kraju termički obradjen,klin i poluga u jednom.
 
Posljednje uređivanje:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
???
jel ovo meni,kolega ZJ ?
život djece, pa ne idu dica samnom u polje,niti plešu oko mtk-a..
nije ovo dlaku preradikalno napisano?
ako si mislija na motor,istina je,na motoru su svakodnevno..vozim ih 99% uličicama kojima se vozi do 30km/h,na maxi skuter sidnu 2 diteta samnom bez problema,i voze se po kilometar dva tako..
opet je to "luk i voda",ne vozim ih brže ni bržim ulicama niti se vozikam s njima,to je samo transport,jedinim transportnim sredstvom koje imam,kad žena odveze auto..da ni tako,nebi mora vidili..dica su 6 i 8g.,nisu bebe,imaju kacige,i znaju vozit bicikle oboje..

samo mene muči da se neće moć okrenit ovaj komad šta se ušteka u mtk,da je drugačiji,nekako kraći,iako mi se prvi tren učinilo da je isti..moram tamo vidit da li se to opustit onom vidom i zakrenit,jer će na ovom bit gadno bušit još jednu rupu..
aj živija :icon_pidu:
 

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
ništa od toga..drugačiji je komad..ostaje probat suzit freze i vidit oće li sužene moć dublje frezat..eventualno bulinat onaj komad i vidit da nije od običnog željeza i da li se izbušit još jedna rupa,pa se probat poigrat priko zime..
 
E

el pibe

Guest
Trebaš suziti frezu diko i hiti gore veće noževe pa da vidiš dubine koliko hoćeš.Samo pazi da ti ne zapnu za haubu makar ima i za to lijeka.Imaš tri flaha za napraviti,zabušiti par rupa,produžiš pant i odmakneš haubu koliko ti treba.Nije velika investicija samo treba naći noževe.
 

21yes

Član
Tu od
22 Ožu 2008
Poruka
436
El pibe iz tvog posta razaznajem da ti nisi napravio kao što sugeriraš već samo vjeruješ da je to rješenje za veću dubinu. Muta ionako ima duge noževe, a upotreba dužeg noža ukoliko bi razmak rupa za prihvat i nagib noža bili odgovarajuči bi po meni povečala mogučnost loma kučišta freze a na što su freze od mute osjetljive. Moje iskustvo s goldonijem na primjer je da što je freza šira bolje ulazi u zemlju.
 
E

el pibe

Guest
Nisam napravio niti imam potrebu.U prijašnjim postovima sam napomenuo da sam zadovoljan sa Mutom.I nemam kaj prčkati po njoj.Jer su je razvili švicarski inženjeri.Tak da ni izašla iz neke kućne radinosti.Dao sam svoje skromno mišljenje i jasno sam rekao ukoliko stavi veće noževe mora (suziti) frezu tako da smanji otpor.Znači ima prostora da stavi veće noževe sigurno 30% i nemre strgati prenos sigurno.Tko je ikad frezao sa Mutom taj zna ako zemlja nije izorana da će slabo frezati(isključujem pjaskovitu zemlju).Ja samo znam da što je šira freza treba biti i jači motor.
 
E

el pibe

Guest
muta u akciji ogrtanja kukuruza
 

Prilozi

  • 006.jpg
    006.jpg
    73.7 KB · Pregleda: 155
  • 009.jpg
    009.jpg
    82.1 KB · Pregleda: 146

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
bit će to dobro za krumpire,ogrtat i vadit(skinit sve nože)..za zagrtat bilo šta..dubinu ću probat dobit suženim frezama i ovim sadašnjim noževima..to još nisam proba..
ako se bude dalo dobit 5cm dublje bit će dosta..
samo triba vrimena uvatit,i smislit kako napravit te razgrtače od lima od 2mm,njega imam u garaži..tribat će iza lima nekakva ojačanja...
od ovih kišetina je nikla travurina, a nemam ju kad pofrezat da se ne osimeni...:fiery:

el pibe,koliko dugo već imaš ta "krila" iza freze,pati li freza s tim?
po nekoj logici, manje nego sa kompletnim noževima, jel?
 
E

el pibe

Guest
Bubamarac,ja imam tu napravu gore dobrih dvadeset godina.Nisam primjetio opterećenje recimo kod frezanja i priprema gredica za krumpir freza je podešena na široko i sprava je gore i ide bez problema.U pravilu je ne spuštam puno niže od zahvata noževa tako da ne mora naprava dodatno(orati)znači razgrče ono što je pofrezano.I naravno preduvijet da je dobro pripremljena podloga i nema muke.
 

gordan1982

Član
Tu od
30 Sij 2013
Poruka
366
drustvo,imam pitanje vezano uz striznu kosu za Mutu Kosor. kad kosim,jel treba cime podmazivati kosu kod kosnje? znaci ne sami ekscentar,vec sami list kose. moj stric kad kosi sa Imt ili sa Gorenje podmazuje sa starim uljem,a meni se cini da sa time samo travu/sjeno sjebe jer smrdi i ima okus starog ulja...
 

tosimoto

Novi član
Tu od
17 Svi 2014
Poruka
6
Konačno rotacioni plug isproban, strašna stvar :icon_kidra:, kada se dobro podesi kosina pluga radi odlično. Isproban u starom šljiviku koji nije preoran ono što mi znamo 70 godina sigurno i radi bez problema i to dubina oko 20 cm iako mi i nije potrebno toliko a vadi i stare trule zaostale panjeve bez problema
kratak snimak čisto da se vidi kako radi

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=xYYMnUus4Vo&feature=youtu.be[/YT]

i još jedan kratak snimak

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=1URpS2PDunc&feature=youtu.be[/YT]
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
E

el pibe

Guest
Gordan,ovak kod mene se uvijek greben znao namazati uljem prije košnje.Malo kosu razradiš na prazno i ti znaš kaj je (zvrtnjak)tam je sturiraš napraviš otkos.Uglavnom se na tim međama nemre naći dobre trave i nije je šteta.Tamo otpadne to ulje a opet ga ostane u nekoj mjeri da greben lakše vozi.I nemaš straha nebu blago cagnulo.A kosa pjeva:D:
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,567
List kose može se podmazivati i sa Extra djevičanskim maslinovim uljem. Malo je skuplje ali je bar ekološki ! :D:
 

21yes

Član
Tu od
22 Ožu 2008
Poruka
436
List se ne podmazuje sa uljem, a ukoliko se trava koristi za ishranu životinja to je zabranjeno.
 

gordan1982

Član
Tu od
30 Sij 2013
Poruka
366
,a i po meni nema previse potrebe za podmazivanjem lista,jer ako treba podmazivati,onda moras stati svakih par metara i podmazivati... a ja nisam nikoga primjerice videl da striznu kosu na traktoru podmaziva... da svako malo skace dole s traktora...
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
E

el pibe

Guest
Zna on dobro zakaj sam mu to napisao.Nije to nikakvo vrijeđanje ja isto iznosim svoje mišljenje.A mislim da je i bit foruma da nismo svi istomišljenici.Imam neka iskustva (Muta je kod mene skoro 30 godina)i znam kak takve kose funkcioniraju.A i nagledao sam se drugih da podmazivaju greben.Znači nisam jedini kaj je to radio niti sam to izmislio.A Bogami nije mi se ni jedna životinja otrovala.Probaj slobodno i bez ulja samo neš se nakosil.To ti velim iz iskustva.Ako već znaš odgovore zakaj pitaš?Samo trošimo vrijeme i misto na forumu.
 

gordan1982

Član
Tu od
30 Sij 2013
Poruka
366
pa recimo,probal sam sa mutom kosit i sa podmazivanjem i bez njega i isto mi kosi,a nisam jos cul da se koja krava otrovala,ali razmisljam malo ekoloski,jer i zivotinji isto ko i covjeku nepase sve,ali pojede jer nema bolje. kak bi bilo da ti jedes salatu zacinjenu sa starim uljem??? pitam za misljenja,one koji su iskusni u tome i koji znaju kak treba...
 
E

el pibe

Guest
Meni ne kosi isto bez ulja.Frikcija(trenje) materijal se grije neprimjetno i širi se a samim time kosilica teže radi.A ja sam se dosad najeo dosta 95-ice u dimu.A gle ak hoćeš baš ekološko 100%.Onda stari zemi ručnu kosu,brus i vužgi ga Blaž.Ja ti velim brineš se bez razloga,ta količina ulja je neznatna i bezopasna.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,703
Re: Podmazivanje strižne kose

,a i po meni nema previse potrebe za podmazivanjem lista,jer ako treba podmazivati,onda moras stati svakih par metara i podmazivati... a ja nisam nikoga primjerice videl da striznu kosu na traktoru podmaziva... da svako malo skace dole s traktora...
O da, dela se to. Pogotovo kad je livada suha. Netreba ju kupati v ulju, već treba blago namazati petu kose i klizače. Inače, pri montaži gredlja kose na traktoru, uvijek sam još mašću namazal i ušice kojima se kugla povezuje s pogonom. Jer tko ne maže niti ne vozi. I ovo stoji kaj je El pibe rekel. Namažeš, provrtiš malo na prazno, i zakosiš tam gde se nebu skupljalo za sijeno.
Ova na MTK nema petu, ali klizače i mjesto pogona ima.
 
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,703
Re: Rotacijski plug

...Konačno rotacioni plug isproban, strašna stvar :icon_kidra:,
U kojoj to brzini ideš? Nekak mi se čini brzo :icon_redface:
 

Najnoviji postovi

Na vrh