• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorenje (Štruc) MUTA

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
160
Pozdrav, imam pitanje u vezi Gorenje mute. Gore je motor Acme ADN37W dizel i neki dan je "nestao" mjerač ulja, pa bih vas zamolio ak ima neko taj motor da mi napise mjere mjerača (duljinu i položaj onih zareza za minimum i maksimum). Hvala unaprijed! :)

Vrbno

Član
Tu od
1 Ožu 2014
Poruka
84
Mjerač za sličan motor sam kupio u zgb u blizini autobusnog kolodvora oko 30 kn. Istina, bio je za agregat, lombardini motor, ali ima toga u prodaji, nije rijetkost da se traži. Ak je pomoglo, super.

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
160
Hvala, ali problem je u tome gdje god sam trazio nisam bas nasao djelove za Acme motore, a ne bih htio riskirati jer je motor u poprilicno dobrom stanju, pa ak neko ima da mi napise dimenzije pa onda prema tome potrazim. :)

malinar73

Novi član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
11
Samogradnja kardanske prikolice za MTK Muta Maestral

Pozdrav,molio bih za pomoć imam mutu maestral,nova,(kineski motor,10ks sa kardanskim izlazom)pa sam počeo da pravim prikolicu pa neznam koje gume da od auta stavim jer je naprijed 4x12 na mašini,a ladin mi je diferencijal 41 zub,pa ko zna da mi pomogne.Hvala unaprijed.

Posljednje uređivanje od moderatora:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Re: Samogradnja kardanske prikolice za MTK Muta Maestral

pitanje je dal muta ima prenos usaglasen za prikolicu i koji bi odnos diferencijala bio i guma. nije to labin . to jedino ako je ko vec pravio pa uspeo da proracuna prenos

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746

Kao sto vica kaze, fali ti prijenosni omjer izmedju kotaca i kardana na frezi. Jel ima taj model uopce sinkonizirani kardan?
Vec sam razmisljao napraviti matematicki algoritam u Excelu. To bi bilo veliko olaksanje. Uvrstis npr. promjer kotaca na traktoru, omjer traktorskog kardana, omjer u difu prikolice, i da ti program automatski izbaci dimenzije npr. kotaca prikolice. Ili bilo koju drugu varijablu. Najveci posao je napraviti bazu podataka koji bi povezao dimenziju kotaca i promjer istog. A to je poprilicno nezahvalni posao, ako nista drugo, problematican je taj promjer kotaca. Em dimenzije nisu standardizirane, em sam nalazio na razlicite dimenzije za jednu te istu gumu.

malinar73

Novi član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
11

Hvala na odgovoru,jedan mi je čovjek rekao da on ima mutu maestral,i da su mu prednji točkovi 4x12, a na prikolici su 5x12,a gdje sam kupio u doboju kažu mi da tako ide,ali nezna koje auto gume mu odgovaraju,većina kaze da mogu felge 13 ali obim guma mora da bude,(a ako je ladin diferencijal)pa mi je potrebno dali neko zna koje gume odgovaraju.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

opet napominjem ,ako nemas sinhroni prenos u menjacu za pogon prikolice nista nema od toga. jedina jos mogucnost postoji ako postoji mogucnost da se razblokiraju tockovi mute pa samo pogonom kardana voziti. moraju se znati tacne karakteristike tog modela da bi se znalo nesto sa tacnoscu reci. ovako mozes samo polomiti nesto u menjacu da bi shvatio. najmanji su problem gume

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Pozdrav,molio bih za pomoć imam mutu maestral,nova,(kineski motor,10ks sa kardanskim izlazom)pa sam počeo da pravim prikolicu pa neznam koje gume da od auta stavim jer je naprijed 4x12 na mašini,a ladin mi je diferencijal 41 zub,pa ko zna da mi pomogne.Hvala unaprijed.

pitanje je dal muta ima prenos usaglasen za prikolicu i koji bi odnos diferencijala bio i guma. nije to labin . to jedino ako je ko vec pravio pa uspeo da proracuna prenos

Hvala na odgovoru,jedan mi je čovjek rekao da on ima mutu maestral,i da su mu prednji točkovi 4x12, a na prikolici su 5x12,a gdje sam kupio u doboju kažu mi da tako ide,ali nezna koje auto gume mu odgovaraju,većina kaze da mogu felge 13 ali obim guma mora da bude,(a ako je ladin diferencijal)pa mi je potrebno dali neko zna koje gume odgovaraju.

Kao prvo, molim vas da počnete pisati po pravilima, jer se ovo neda čitati. Točka, razmak, veliko slovo itd. Nepridržavanje osnovnih pravila je, u najmanju ruku, nepristojno, te se takve poruke inače brišu.

Kao drugo, takvih je pitanja već bilo, i riješena su odavno, pa samo treba malo potražiti.

Imaš li na svojem MTK dva kardana ili nemaš? Ako imaš, gornji kardan ti je sinkroniziran s kotačima i moreš imati 4x4 pogon, a ako nemaš, nemreš imati pogon prikolice.

Ako imaš, SVE odgovore imaš u OVOJ temi, poruke broj 336 i 337.

Posljednje uređivanje:

malinar73

Novi član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
11
Z J Hvala na uputi za odgovor,ja sam već zanao da prednje gume moraju biti 4x12,a zadnje 5x12,i da ladin diferencijal moze sa 41/10,ali ja neću stavljati motokultivatorske gume, nego auto gume pa moram znati ko ima ili ko zna koliki je obim motokultivatorske gume u centimetrima(otprilike oko 180 cm),da bi prenio tu dužinu gume(5X12)na auto gumu(a felge od juge i gume 13R 80 145.je obim176,62 cm)a 1-2 cm smije biti odstupanje,veće nesmije.pozdrav.

Prednje gume moraju da budu manje,u odnosu na zadnje4x12,5x12,dok neznam za auto gume.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nebi ti savjetoval auto gume. Imaju ošiji grip na terenu, a predobar na asfaltu. Znaš da se taj pogon neda isključiti, pa bi pužno kolo moglo nastradati.

Ak misliš računati, onda bi bilo nekak ovak:
4,00-12: promjer 20", odnosno opseg 1600mm
5,00-12: promjer 22", odnosno opseg 1755mm

Zači, trebaš naći parove guma koje imaju 10% veći promjer/opseg.
135-12 imaju promjer oko 520mm, a za 10% veće moraju imati promjer od 570mm.
dimenzija bi, dakle, trebala biti 165/70-13.

malinar73

Novi član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
11
Velika hvala na odgovoru,ako sam dobro skonto 1755 mm i plus 1,75 cm veće gume pozadi,(a te su 13R 70 165,ili 13 R 80 145)ako nisam upravu ispravi me.Lijep pozdrav.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
vezano za staru mutu univerzal, onu prebrzu, i frezanje s njom elegantno ju se da usporit felgama od opel astre f, i izradom 2 adaptera od po 4 L profila i 4 komada navojne šipke od 12mm,+ 4 samokočeće matice,jer su oble i felga na njih lipo legne..
usporavanje joj je oko 20tak posto,čime postaje sličnija maestralu,nego univerzalu, ili 10% brža od maestrala a 20% sporija od univerzala..tamo su vam slike kako se napravi adaptere za pod svaku felgu, da ih se može montirati, i demontirati..
preporuka je na felgu stegniti vide i matice a onda na to nabit povarene i već izbušene l profile..na l profilima probušite rupe od 15mm,i morate ih pogoditi u milimetar,s točnim udaljenostima od susjednih rupa, točno u sredini L profila, pa onda na točnu udaljenost od ruba L profila, i to svakog L profila da udaljenost bude jednaka!!!,
teško je pogodit sve 4 rupe ako to promašite,a i kasnije to može klapat i uništavat navoje koji su tvornički..koristite pomično mjerilo,jer metrom nećete bit precizni i prvo bulinajte za rupe da vam borel ne šeta..rupe moraju bit precizne, ili veće..vide/navojne šipke, će nekako uć, ili ćete ih izbrusit malo..popustite ih kad se olade iza varenja..
time muta postaje pristojniji stroj za rad s njim, a za baš pravu stvar, još bi joj tribalo ugradit nekih 60% jači motor..tad bi bila baš zmaj..
12,-14 konja, bila bi vrhunski mtk...:cool:
http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?p=1081308#post1081308

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Odlično, bitno je da rade posao. Što se tiče slika probaj sa nekim drugim servisom, ja koristim www.dodaj.rs .
Taj motor od 14 konjića je skoro duplo jači od la300, kako bi se zupčanici u mjenjaču obradovali takvoj promjeni? :)

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
negdi sam čita da se muta prodavala i sa 14 konja..
vjerovatno nebi bila ovako robusna i izdržljiva ka s ovim motorom..

neznam sad točno, čekat ću suvlju zemlju i smiravanje ovog ludila od vrimena, pa ću vidit detaljnije šta sam točno dobija..
bolje, definitivno je, takve felge i mrva l profila ne koštaju 2-3 pive, na nekom otpadu..
a trud je definitivno manji nego se lomit s njom, ubrzanom, na gumenim kolima..
dojma sam da će bit još bolje da povarim još po 4 lima 20x5,izmedju ovih, i da će tad bit najbolja..ali prvo želim točan dojam ovako..
dojma sam i ovako "namokro",da nije loša,da bi i ovaj motor moga bit ok..

pazi, ja nemam montirano ono ralo ispod freza, neću ga ni montirati, namjera mi je na te rupe konstruirat i napravit željezno usko kolo, radijusa nekih 8-10 cm, koje će se na inbus ili mini ručicu, dizat ili spuštat, i tako davat frezi dubinu i stabilnost, a motor oslobodit nekog naglijeg zakopavanja..
ali kad je lipo suva zemlja ruje moja muta i bez tog lima,(kola) ne guši se..
tako da bi po ovom "odnosu snaga" i 1 konj više bija pomoć, ima bi isto ovo na 1/4 pitomijem gasu, ili na cenat dva dublje ukopanoj frezi..10 konja bi bilo nakomod..12, idealno, ili 14,bi bilo već i lagano "prese_avanje"...:icon_mrgreen:
ali, isplativost svega toga će reć da će ostat kako je, uz minimalne preinake..

nedostatak je to šta ću za medjuredno možda napravit još jedan par kola ali maksimalno prema kultivatoru..sadašnja su kola 5-6 centi šira nego gumena..a moguće je imat 10 cm uža nego gumena!!!medjuredno to znači..
dok bi mi se na sve 4 freze, takva uska kola zaprpala i lega bi mtk na zemlju...

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Po podacima koje ja imam najjači u ponudi za mutu je bio ADN-37W (377 kubika, 6.5kW). E sad, kod nas svako preračunava to po nekom drugom standardu pa dođe od 9 do 12 ks. Ovaj sad ti je 5.1kW pa vidi koliko bi zamjena dobro došla. Što kažeš taman koliko treba da se lagano radi. :)

Samo ljudi te motore cijene kao da su od suvog zlata. Ja za auto kupim motor sa papirima za 350€, a najjeftiniji 6ld360 da bilo čemu valja nisam našao ispod 450€.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Postoji muta sa LDA 450,ima je kod mene komšija origi motor gore.Ova muta ima samo priključak rotacioni plug,drugog nema.Kad je budem vidio da je ima vani biče i slika.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
ma čini mi se da će se prije koristit tehnika više prolaza nego tražit jači motor..
još ću googlati za idejama za točne nacrte za kolo iza freza i mehanizam jednostavne i precizne regulacije dubine frezanja..da mogu svaki djir regulirati,koliko će dubok bit idući..neke od vučnih freza imaju kolce iza da se da stavit i skinit..
sadašnjem motoru ne smrdi dim na ulje, često pali na zub, nekad mu se nakrešem matere, ali sam tome sam kriv..karb je drža gorivo,dok ga zadnji put nisam čistija..sad moram špinicu zatvarat..o-ring u špinici traje po godine-godinu, pa se raspadne..u rezervoaru mi se čini da ima neke fine hrdje..gorivo loše ide, i teško puni filter goriva koji je odma ispod špine..sve su to sitni minusi koji se daju s malo truda i investicije riješiti..ne riješim, pa čupam konop...:icon_twisted:
ali, čini mi se, daleko je to još od novog motora..samo da me vrag ne razuvjeri..:icon_cry:

Na vrh