• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorivo ti ljuto ...

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Da nisu u bivšoj državi izgrađene tvornice,ovi danas nebi imali što uništiti...ali nisu niti jednu tvornicu izgradili,niti jednu bolnicu,ništa bitno nisu stvorili,a nama prodaju spike,udružite se,prerađujte proizvode,bla bla kenj kenj...a što oni rade...?

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ali ne može nikako biti povezan finalni proizvod sa našom sirovinom. Kruh je kod nas štruca 8-10 kn, treba 450 000 t pšenice, a proizvodimo 950 000 t, znači da bi kruh trebao biti 6-7, a nije... udio pšenice u štruci po ovogodišnjim cijenama je 0,90 kn... Oni kažu naša pšenica je smeće, moramo sve izvesti van, pa ako od duplo proizvedene nema dovoljno dobre za nas, mislim da netko nekoga pošteno j.... imali smo tvornice šećera, tvornice svega, pa nismo ih mi narod zatvorili i napravili si da budemo ovisni o uvozu, nego ovi gore...
E sad tu počinjemo miješati socijalnu politiku i konzumerizam, odnosno kapitalizam i socijaldemokraciju, a jedno ne ide s drugim.
Kako je tebi kao proizvođaču dozvoljeno uložiti sirovinu i plasirati proizvod (kako-tako plasirati, najlakše nam je svima kakati, a predajemo u najbliže otkupno mjesto, dok bi mogli van RH tražiti plasman i organizirati logistiku, ali opet druga tema, zanemarimo ju.) tako je isto dozvoljeno i tom prerađivaču uložiti sirovinu i prodati gotov proizvod po cijeni po kojoj on želi, uračunajmo troškove proizvodnje, prijevoza, poreza itd, i doći ćemo do zbroja koliko taj proizvod mora vrjediti da bi bili u plusu, e sad svako sebi može odresiti koliko želi da bude njegov postotak, a uzme ga i trgovac pa računajmo i to.

Ako bi išli nekim redom, da li bi se ti prvi složio da pokriješ uloženo i zaradiš bubam, 10% i to je to? Vjerujem da ne bi.

I samo za kraj, ne pravi se kruh samo od brašna ako ćemo ići u dubiozu. 😉

Za zatvaranje tvornica treba zahvaliti vladi, ne zato što su ih oni zatvorili, već baš naprotiv, nisu pustili tvornice da se održe same za sebe, htjeli su furati baš tu prokletu socijalnu politiku koja ne funkcionira u kapitalizmu. Zašto EU gura da se sve privatizira? Zato jer samo tako rentabline tvrke mogu opstati, sve što je na nekakvim pomoćnim aparatima države ili fondova, dugoročno doživljava devastaciju i odlazi u nepovrat.

A da se na izvozu operu novci, to i slijep vidi, ali je najlakše reći, netko je zaradio na nama, a nismo se niti potrudili naći nešto bolje, ne gocorim za pojedinca, nego globalno.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ne treba tražit nad kruhom pogaču kak se veli😉ja sam prvi da se pomogne nekome ko se bavi poljoprivredom kak spada, koji nešto proizvodi, da imamo svi neku korist od toga, ali ali. Ja znam da ti bude najprije dam neko litru mlijeka onaj kaj ima doma kravu, dve. Onaj kaj ih ima 200 taj ti bi rekel da nema, nije mu dosta to kaj ima.A kakve sve mašine i traktore ima? A kuka za naftu? Pa kam to vodi? I niko mi nemre reći da to nije istina i da to nije tak.
Znaći trebal bi svako radit koliko može i koliko ima mogućnosti.
A ne se oslanjati na nekoga i čekati ovo ono.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,716
Prijatel, ti si zaposlen i delaš kod gazde, poljoprivreda ti je hobi. Da li se buniš gda dobiješ božićnicu, uskrsnicu, dodatak za prijevoz, K15, dječji dodatak.....? Mislim da se ne buniš.
Tak su ti i poticaji za one koji se bave poljoprivredom i žive od nje.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Nije isto, ja ak dobim dobim, ak ne ne, živim kak mogu,ne tražim nikoga niš da mi da.
Pokrivam se kak mogu, ne pušim Malboro, pušim za kaj imam.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Sit gladnome ne vjeruje.
Dobro kaže @AirBoX ,lijeni smo se potruditi kako bi plasirali vlastiti proizvod po željenoj cijeni,ali...to mnogo toga povlači za sobom(skladišni prostor,prijevoz,utovar...da ne nabrajam).
Nije svatko u mogućnosti to izvesti,iako znam već nekoliko ljudi koji direktno dogovaraju sa ljudima vani otkup,i ide roba direkt u izvoz,bez naših gulikoža.
Ali drugi im zavide jer su sposobni,i to je taj jal.
Kolega @Kupljenec razumijem te jer tako kao ti razmišlja velika večina ljudi koji ne rade poljoprivredu ili koji su ajmo ih nazvati vikend poljoprivrednicima.
Padate na natpise u novinama/portalima o silnim milijunima koji dopadnu poljoprivrednike.
Ti isti poljoprivrednici su belje,vupik,žito,i dalje da ne nabrajam jer ih ima poviše,i oni beru vrhnje od recimo 70-80% tih silnih milijuna(milijardi).
Ima opet megalomana kojima nije dosta 200 krava kak si napisao,ali mnogo ih od tih koji imaju 200 krava,jedva spajaju kraj s krajem.
Puno ih je i u kreditima,i raznoraznim dubiozama i oni nemogu nakon 20,30 ili 50 godina stvaranja odustati,mogu,ali nije to lako jer nije se sve to ni preko noći stvorilo.
Nemoram ti pisati da su zlatnih godina mlijeko plaćali "zlatom" i navukli se ljudi na svašta,pa i tih famoznih kredita koje dan danas nisu otplatili jer su ih uvjerili da farme,strojeve od nekoliko milijuna kn budu otplatiti dok kažeš keks,al u praksi je malo drugačije.
Jedne godine opali suša,druge tuča,treće uvedu mikotoksine,i eto veselja...zadnji čavao u lijes mljekarstva je cijena mlijeka od 1.5kn,a troškovi su se samo povećavali.
Znam jedan slučaj da je račun za struju i vodu bio preko 20 tisuća kuna,a mlijeka nisi prodali za 15 tisuća.
Prodavale se krave za cijenu odojaka da se podmire rate,pa zar je to rješenje?(genetiku koja se godinama stvarala,da bude sve po ps-u,prodati za siću)
Ako želiš blesavi primjer,zar bi i ti alat koji ti donosi novce i kojeg si skupo platio,ako zaškripi prodavao po kunu,pa da nemaš ni alata,niti para?mislim da nebi.
Primjer je blesav jer alat ne traži hranu,mužnju,itd ali kužiš poantu.
Zar je tebi ok da u Austriji obitelj sa 20ak krava i 20ak hektara zemlje živi normalno,a kod nas sa 200 krava i 200ha si jad i bijeda?
Mislim da svoje nezadovoljstvo usmjeravaš na vrijedne ljude,umjesto na sustav koji nevalja..ili ćeš savjetovati,da se presele u Austriju...?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
"Ne bi se štel mešati", "ne talasaj", "gledam svoja posla" i slično u istom tonu su "naši uvriježeni društveni stavovi", da svi mi žmirimo na sve loše oko sebe, tako dugo dok se ne dotakne i nas samih. Onda je uglavnom več kasno...

Konstatiram da smo ovdje mnogi djelomično u pravu i djelomično u krivi, ali smo svi s "dobrim namjerama", samo što možda neki put nedovoljno pojasnimo naše stavove drugima, pa nas oni krivo razumiju.

Društvo, Država, nam je jako bolesno, evo samo par primjera tih bolesti:

- Mnogi se budu sjetili nekih naših vrlih političara, koji su prije nekoliko godina, prije avionskog snimanja nekog našeg otoka, za potrebu pripreme legalizacije bespravno izgrađenih objekata, ubrzano zabijali kolce i gradili improvizirane krovove, koji budu odglumili da su tu izgrađeni objekti koje budu onda lako legalizirali i prevarili Državu "koju i oni vode" za visoke troškove legalizacije. Neusporedivo je legalizirati takvu situaciju, u odnosu gdje je neka obitelj iz jednostavnog nedovoljnog poznavanja pravne regulative kroz godine izgradila, ili naslijedila nekakve građevinske objekte, koje bude trebala legalizirati. Ovi su prvi rak rana društva i bolesno pokvareni dio društva koje treba prokazati, kazniti i iskorjeniti. Ovim drugima treba pružiti svaku potrebnu pomoć da legaliziraju svoje, jer nisu ništa napravili svjesno i namjerno.

- U poljoprivredi ima mnogo slučajeva gdje mnogi primaju poticaje za pašnjake koje ne pasu, za zemlju koju ne oru, stoji zapuštena, a ubiru financijska sredstva i sve druge pogodnosti, poput jeftinijeg goriva itd. Istovremeno ima puno poštenih poljoprivrednika koji se svaki dan pošteno bore da zarade kruh svoj svakidašnji. Niti @Kupljenec, niti ja niti itko drugi pametan ne izjednačava takve primjere, niti ih trpamo u isti koš. Ne postoji ničija ljubomora ako si netko kupi traktor za milijun kuna i dalje s njim radi svoje imanje. Ali postoje znanja i saznanja kada se s takvim mogućnostima itekako izmanipuliralo, kada su na kraju poticaji i sredstva za izgradnju farme nađu pretočena u bezvezni apartman na moru, pa prestižno šminkerski auto, a onda se na sav glas cvili "ja nemam za kavu" ili "ja nemam dosta plavog dizela". Nismo svi koji to promatramo niti slijepi, niti blesavi.

Dakle što trebamo svi zajedno, trebamo upirati prstom u sve one koji su štetočine društva, trebamo vršiti pritisak na zakonodavne službe da ih izdvajaju i sankcioniraju iz našeg društva, te da im više ne dopuste da zloupotrebljavaju sredstva namijenjena kao pomoć i poticaj poštenim ljudima i poštenom radu. Tada bude tih sredstava na raspolaganju puno više ostalo za poštene i radišne.

Gdje je tu razlika između socijalizma i kapitalizma, gdje je tu konzumerizam, preživljavanje, lakomost ili nasušna potreba, s vremenom prosudite sami.

Ovdje ste u Vašim raspravama svi u pravu, neki manje neki više ovisno o trenutku inspiracije i izražavanja u "trenutku tipkanja", jer iza sebe imate Vaš težak rad i rezultate toga rada. Neka, nema veze, bolji su i ovakvi razgovori nego šutnja, nego nikakvi.

Sve najbolje Vam želim svima i ugodan dan.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ako znate nekog lovca u mutnom,prijavite ga ministarstvu poljoprivrede i to je to.
Tu se na forumu svaki poljoprivrednik koji ostvaruje poticaj osjeća prozvano zbog takvih,a vjerujem da na forumu nema lovaca u mutnom te ljudi pošteno rade i traže savjete,razmjenjuju iskustva i slične stvari.
Nemojte stalno jedno te isto tupiti.
Ako netko ne obrađuje zemlju i vi to znate da ostvaruju poticaj,poslikajte,prijavite inspekciji,oni na svaku prijavu moraju izaći van i to je to.
Druge nema.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
E upravo tako. Ja postavim pitanje za nešto što mi utječe na proizvodnju, ako s ničim drugim onda sa troškom vremena, kanistera, smradom sve odjeće na dizel od pretakanja. A rasprava u par minuta ode u smjeru komentara na indexu kad se objavi bilo koji članak o poljoprivredi.

Ne smeta meni plavi dizel za ništa. I ne smeta mi da ostane. Ali morate shvatiti da u krugu 50 km od mene ima 3 pumpe s plavim. Nema kod svakog u selu pumpa koja ga drži. A tocit ga u kanistere, pa pretakanje u traktor, pa se prolije, pa neće raditi pumpa. Pa moraš gledati gdje držati kanistere. E to je muka.

Po vijestima se već danima provlači ideja da se ukine plavi i lijepo sam pitao jel ima tko kakve informacije o tome. Ako ništa drugo da ne istocim sve u kanistere ako će se od 1.1 krenuti sa eurodizelom.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Uvijek sam za argumentiranu raspravu. Svugdje ima lovaca u mutnom. I među poljoprivrednicima, među javnim službenicima, među vojnim invalidima i sl… Al ovdje se od strane nekih ljudi provlače teze da su poljoprivrednici koji dobe poticaj ili pravo na kupovinu plavog dizela paraziti koji žive na grbači onih koji rade i traže kruha preko pogače. Svakom imalo razumnom i inteligentnom je jasno da to nije tak. Kak mi je rekel jedan kolega forumaš, forum je ko selska birtija… I sve ja to kužim. Al nikad mi nebude jasan taj stav ljudi “nema veze kaj je meni krepala krava ako su susjedu krepale dvije”. Ljudi zbog svojih kompleksa, ljubomore, zavisti… govore stvari i pokušavaju plasirati teze da bi se svi koji rade nešto trebali osjećati posramljeno jer eto kupuju plavi dizel i dobivaju “poticaj”. Govore da mi dobivamo nešto za badava, sa očitim nepoznavanjem i razumijevanjem načina funkcioniranja sustava i razloga zašto to držva radi. Jer, zamisli, nisu poljoprivrednici ti koji su odlučili da će dobivati poticaj nego je tako propisala držva radi svojih razloga. I sad, kad ti čekaju da im država isplati ono što je sama propisala, su paraziti. Neki dan je država ograničila cijenu suncokretovog ulja. Drugi dan je cijena suncokreta pala 40 lipa/kg. Uz prinos od 3,5 t/ha to je -1400 kn/ha. To je otprilike iznos tog famoznog poticaja po ha. Al sad već ulazim u argumentiranu raspravu, a oni koji plasiraju gore spomenute teze to niti kuže niti žele kužiti…

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Jutros krenuo pisati onako - vrlo opširan tekst s primjerima i objašnjenjima, ali nakon utrošenih pola sata sam zapravo shvatio da nema potrebe, jer što god napisao ja ili bilo tko drugi, te riječi padaju na gluhe uši i one koji ne razumiju ili ne žele, pa sam to sve fino pobrisao i krenuo u dan kao i obično ne osvrčući se na ono što drugi govore ili misle, jer ne živim od njih i njihovog mišljenja. Na žalost mnogi su se u to uvjerili, ali na njihovu štetu jer su mislili da ja marim za njih i njihove stavove, dapače čak su se i drznuli u ispravljanje krive drine, ali su kasno shvatili da ja ne hajem za njih.

Pa tako i ovo, lagano pod tepihić i dalje u novi dan, plavi dizel neće otići u povijest u to sam gotovo 100% siguran i to je to.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,386
Ti koji usmjeruju na to da smo paraziti, njima drugi plaćaju doprinose, dok mi plaćamo sami i imamo davanja državi, vrlo je očigledno da ne znaju kakva su to i kolika davanja... također poticaj nije uopće onoliki koliko piše po portalima i uopće to nije nikakvo poticanje jer se evo specifično u mom i očevom slučaju oporezovan je opet... Specifičan narod gdje se nas tretira ko smeće...

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Da je od poljoprivrede živjeti lako, živio bi svako. A ne radio za druge i hobirao u poljoprivredi s 200 kvadrata krumpira, i malo vrta i tvrdio da plavi i cijena plavoga nije bitna. Barel nafte 85$ a cijena veća nego kad je bio 140$ prije desetak godina. I tko je tu lud??? Dok neki zavidne drugima i opterećuju se onim čime nebi trebali, naftna industrija trlja ruke jer su ljudi opterećeni nebitnim stvarima.

Najnoviji postovi

Na vrh