Sit gladnome ne vjeruje.
Dobro kaže
@AirBoX ,lijeni smo se potruditi kako bi plasirali vlastiti proizvod po željenoj cijeni,ali...to mnogo toga povlači za sobom(skladišni prostor,prijevoz,utovar...da ne nabrajam).
Nije svatko u mogućnosti to izvesti,iako znam već nekoliko ljudi koji direktno dogovaraju sa ljudima vani otkup,i ide roba direkt u izvoz,bez naših gulikoža.
Ali drugi im zavide jer su sposobni,i to je taj jal.
Kolega
@Kupljenec razumijem te jer tako kao ti razmišlja velika večina ljudi koji ne rade poljoprivredu ili koji su ajmo ih nazvati vikend poljoprivrednicima.
Padate na natpise u novinama/portalima o silnim milijunima koji dopadnu poljoprivrednike.
Ti isti poljoprivrednici su belje,vupik,žito,i dalje da ne nabrajam jer ih ima poviše,i oni beru vrhnje od recimo 70-80% tih silnih milijuna(milijardi).
Ima opet megalomana kojima nije dosta 200 krava kak si napisao,ali mnogo ih od tih koji imaju 200 krava,jedva spajaju kraj s krajem.
Puno ih je i u kreditima,i raznoraznim dubiozama i oni nemogu nakon 20,30 ili 50 godina stvaranja odustati,mogu,ali nije to lako jer nije se sve to ni preko noći stvorilo.
Nemoram ti pisati da su zlatnih godina mlijeko plaćali "zlatom" i navukli se ljudi na svašta,pa i tih famoznih kredita koje dan danas nisu otplatili jer su ih uvjerili da farme,strojeve od nekoliko milijuna kn budu otplatiti dok kažeš keks,al u praksi je malo drugačije.
Jedne godine opali suša,druge tuča,treće uvedu mikotoksine,i eto veselja...zadnji čavao u lijes mljekarstva je cijena mlijeka od 1.5kn,a troškovi su se samo povećavali.
Znam jedan slučaj da je račun za struju i vodu bio preko 20 tisuća kuna,a mlijeka nisi prodali za 15 tisuća.
Prodavale se krave za cijenu odojaka da se podmire rate,pa zar je to rješenje?(genetiku koja se godinama stvarala,da bude sve po ps-u,prodati za siću)
Ako želiš blesavi primjer,zar bi i ti alat koji ti donosi novce i kojeg si skupo platio,ako zaškripi prodavao po kunu,pa da nemaš ni alata,niti para?mislim da nebi.
Primjer je blesav jer alat ne traži hranu,mužnju,itd ali kužiš poantu.
Zar je tebi ok da u Austriji obitelj sa 20ak krava i 20ak hektara zemlje živi normalno,a kod nas sa 200 krava i 200ha si jad i bijeda?
Mislim da svoje nezadovoljstvo usmjeravaš na vrijedne ljude,umjesto na sustav koji nevalja..ili ćeš savjetovati,da se presele u Austriju...?