Mislis od šume ne vidis drvo? Ovo kaj si napisao je isto...Neki ljudi od drveća ne vide šumu
Ne postoji 'besplatno' školstvo, zdravstvo, nastavi niz. Sve to košta i sve to mi plaćamo, a izvori financiranja mogu biti različiti. Autoceste koje su izgrađene se naplaćuju kroz cestarinu, uračunate su u cijeni goriva i plaća se cestarina prilikom registracije vozila. Niko ništa nije besplatno 'dao', nego su političari odlučili - a mi plaćamo. Tako da svaki puta kada neki političar zausti da su 'oni' izgradili slobodno znajte da laže jer ustvari grade oni koji to plaćaju - a to smo mi - građani ove države (i drugačije ne može biti).Da, a svi pišu o strukturi formiranja cijena goriva, ali tko vam daje mirovine, školstvo, fakultete, zdravstvo, kad bi se to pretvorilo u tržišno natjecanje, rijetko tko bi imao zdravstveno, školu bi mogli samo bogatiji upisivati, mislim tu i na faks.. koliko država daje za mirovine, mislim na razliku, itd.. on nekud se mora namaknuti da se imalo. Treba platiti avione, haubice itd.... koliko se autocesta izgradilo, jos uvijek u HR zivimo ko bubreg u loju u odnosu na drugu, mogu čak reći i razvivijenije od nas,ima i boljih i uređenih država ali ipak kod nas je puno bolje, mislim na način života, nego drugdje. Odite npr.u Rusiju ili Ameriku pa ćete vidjeti kak se tamo živi pod diktaturom ili čistim kapitalizmom. Pošli smo teška vremena, 40 50 god, pa od 90, pa financijske krize, covid krize i dobro se živi... mogućnosti su velike, izbora imas, prilika za napredak koliko hoćeš. Mlada smo država,ima prostora ohoho, ali imas slobodu govora, slobodno seces, sad da pričate jer je naftna kriza zbog par idiota u svijetu i da netko ne vidi drvo od šume je licemjerno. Opet u njemačkoj je preko 2,4€. Bude i to prošlo, ispuhati će se i taj balon i opet bude dobre...
Izdvojio budem samo ovaj detalj, s pitanjem: tko Vam daje mirovine.Da, a svi pišu o strukturi formiranja cijena goriva, ali tko vam daje mirovine
Ne postoji 'besplatno' školstvo, zdravstvo, nastavi niz. Sve to košta i sve to mi plaćamo, a izvori financiranja mogu biti različiti. Autoceste koje su izgrađene se naplaćuju kroz cestarinu, uračunate su u cijeni goriva i plaća se cestarina prilikom registracije vozila. Niko ništa nije besplatno 'dao', nego su političari odlučili - a mi plaćamo. Tako da svaki puta kada neki političar zausti da su 'oni' izgradili slobodno znajte da laže jer ustvari grade oni koji to plaćaju - a to smo mi - građani ove države (i drugačije ne može biti).
Što se tiče mirovina..... to je poseban slučaj. A ne bi trebalo tako biti. Poseban je zato jer mnogi primaju nepripadajuće im mirovine - a to im je omogučila politička odluka. A nepripadajuće su zato jer ih ti koji ih primaju političkim dekretom - nisu zaradili. Mirovina se mora zaraditi i uštedjeti i onda se isplaćuje ono što si odložio na stranu za stare dane. Čim se političkim dekretom omogući da se nekome isplaćuje mirovina a da taj nije dao odgovarajući doprinos u mirovinski fond iz kojega se isplaćuje - kompletan sistem se ruši kao kula od karata i to je ono što se kod nas događa. Kako je uopće moguće da istovremeno postoje različiti mirovniski zakoni za radnike i za saborske zastupnike? Ljudi koji donose zakone i odlučuju o našim sudbinama imaju neke posebne zakone za svoj mali, ekskluzivni krug bivših saborskih zastupnika.....
Što se tiče cijene dizel goriva u njemačkoj i bilo kakvih usporedbi sa nama - ajde izračunaj koliko litara goriva se može kupiti od prosječne njemačke plaće a koliko se litara može kupiti od prosječne plaće kod nas. Pa onda reci da je kod nas gorivo jeftino. A o tome koliko efikasno funkcionira njemačka državna administracija i naša državna administracija neću trošiti vrijeme, jer osim poreza i raznih daća treba gledati i što dobivamo - za to što plaćamo. Mi za sve ono što dajemo državi - dobivamo EU opasni otpad - i to u velikim količinama.
Država je napravila AC, svojim novcem. I putem kredita itd. Mi plaćamo uslugu kaj se vozimo. Nisu je građani napravili. Isto tako lokalne ceste. Plaćaš korištenje. Isto tako zdravstvo itd. Da su krali, a jesu, ali su neki i osuđeni. Opet imamo ac, lc, zdravstvo itd. Specifična situacija je kaj imamo nesposobnu oporbu koja je jadna i slaba, i dugo ćemo u tom vakumu biti. I zato je tak kak je, ali nije tako loše... kak se prikazuje...Ne postoji 'besplatno' školstvo, zdravstvo, nastavi niz. Sve to košta i sve to mi plaćamo, a izvori financiranja mogu biti različiti. Autoceste koje su izgrađene se naplaćuju kroz cestarinu, uračunate su u cijeni goriva i plaća se cestarina prilikom registracije vozila. Niko ništa nije besplatno 'dao', nego su političari odlučili - a mi plaćamo. Tako da svaki puta kada neki političar zausti da su 'oni' izgradili slobodno znajte da laže jer ustvari grade oni koji to plaćaju - a to smo mi - građani ove države (i drugačije ne može biti).
Što se tiče mirovina..... to je poseban slučaj. A ne bi trebalo tako biti. Poseban je zato jer mnogi primaju nepripadajuće im mirovine - a to im je omogučila politička odluka. A nepripadajuće su zato jer ih ti koji ih primaju političkim dekretom - nisu zaradili. Mirovina se mora zaraditi i uštedjeti i onda se isplaćuje ono što si odložio na stranu za stare dane. Čim se političkim dekretom omogući da se nekome isplaćuje mirovina a da taj nije dao odgovarajući doprinos u mirovinski fond iz kojega se isplaćuje - kompletan sistem se ruši kao kula od karata i to je ono što se kod nas događa. Kako je uopće moguće da istovremeno postoje različiti mirovniski zakoni za radnike i za saborske zastupnike? Ljudi koji donose zakone i odlučuju o našim sudbinama imaju neke posebne zakone za svoj mali, ekskluzivni krug bivših saborskih zastupnika.....
Što se tiče cijene dizel goriva u njemačkoj i bilo kakvih usporedbi sa nama - ajde izračunaj koliko litara goriva se može kupiti od prosječne njemačke plaće a koliko se litara može kupiti od prosječne plaće kod nas. Pa onda reci da je kod nas gorivo jeftino. A o tome koliko efikasno funkcionira njemačka državna administracija i naša državna administracija neću trošiti vrijeme, jer osim poreza i raznih daća treba gledati i što dobivamo - za to što plaćamo. Mi za sve ono što dajemo državi - dobivamo EU opasni otpad - i to u velikim količinama.
Državni proračun je naš novac. Mi smo izabrali političku ekipu koja je (dobro) odlučila izgraditi autoceste. Malo su pokrali, a država nije na vrijeme reagirala (uvijek su spori kada treba spriječiti korupciju), ali to je već neka druga priča. I naravo mi plaćamo vožnju i održavanje istih. Posao države je organizirati racionalnu izgradnju (znači maksimalno kvalitetno za minimalnu lovu) i racionalno održavanje cesta, pruga, luka i svega ostalog čime država raspolaže. Ako se nekoga uhvati u krađi - to se mora hitno procesuirati, sa time da ako se uhvati u krađi ministra koji je - po defaultu - dužan 'čuvati kasu' taj mora odležati maksimalnu moguću kaznu (nikakave uvijetne kazne i guljenja krumpira). Ako ga njegova politička stranka štiti - a dokazano je krao - treba mijenjati tu stranku koja je na vlasti. Nema tu velike mudrosti. Ako budu krali i oni slijedeći - i njih treba zatvarati i mijenjati, tko god oni bili. Tako se liječi korupcija. Ljudima mora biti jasno da kada kradu od države da budu dugo ležali. I onda će možda imati smisla udariti drakonsku kaznu za 'dva eura viška u kasi', prije ne. Ali onda treba svima nemilosrdno rušiti bespravno izgrađeno i još koje što. Treba nam LKY na vlasti nekoliko mandata, možda bi se onda nešto primilo kako spada.Država je napravila AC, svojim novcem. I putem kredita itd. Mi plaćamo uslugu kaj se vozimo. Nisu je građani napravili. Isto tako lokalne ceste. Plaćaš korištenje. Isto tako zdravstvo itd. Da su krali, a jesu, ali su neki i osuđeni. Opet imamo ac, lc, zdravstvo itd. Specifična situacija je kaj imamo nesposobnu oporbu koja je jadna i slaba, i dugo ćemo u tom vakumu biti. I zato je tak kak je, ali nije tako loše... kak se prikazuje...