• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorivo ti ljuto ...

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,667
Da, a svi pišu o strukturi formiranja cijena goriva, ali tko vam daje mirovine, školstvo, fakultete, zdravstvo, kad bi se to pretvorilo u tržišno natjecanje, rijetko tko bi imao zdravstveno, školu bi mogli samo bogatiji upisivati, mislim tu i na faks.. koliko država daje za mirovine, mislim na razliku, itd.. on nekud se mora namaknuti da se imalo. Treba platiti avione, haubice itd.... koliko se autocesta izgradilo, jos uvijek u HR zivimo ko bubreg u loju u odnosu na drugu, mogu čak reći i razvivijenije od nas,ima i boljih i uređenih država ali ipak kod nas je puno bolje, mislim na način života, nego drugdje. Odite npr.u Rusiju ili Ameriku pa ćete vidjeti kak se tamo živi pod diktaturom ili čistim kapitalizmom. Pošli smo teška vremena, 40 50 god, pa od 90, pa financijske krize, covid krize i dobro se živi... mogućnosti su velike, izbora imas, prilika za napredak koliko hoćeš. Mlada smo država,ima prostora ohoho, ali imas slobodu govora, slobodno seces, sad da pričate jer je naftna kriza zbog par idiota u svijetu i da netko ne vidi drvo od šume je licemjerno. Opet u njemačkoj je preko 2,4€. Bude i to prošlo, ispuhati će se i taj balon i opet bude dobre... a ono najbitnije sam zaboravio, a fondove i poticaje, kapitalna i to.... jbte kak se dobro živi....

Posljednje uređivanje:

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,027
Da, a svi pišu o strukturi formiranja cijena goriva, ali tko vam daje mirovine, školstvo, fakultete, zdravstvo, kad bi se to pretvorilo u tržišno natjecanje, rijetko tko bi imao zdravstveno, školu bi mogli samo bogatiji upisivati, mislim tu i na faks.. koliko država daje za mirovine, mislim na razliku, itd.. on nekud se mora namaknuti da se imalo. Treba platiti avione, haubice itd.... koliko se autocesta izgradilo, jos uvijek u HR zivimo ko bubreg u loju u odnosu na drugu, mogu čak reći i razvivijenije od nas,ima i boljih i uređenih država ali ipak kod nas je puno bolje, mislim na način života, nego drugdje. Odite npr.u Rusiju ili Ameriku pa ćete vidjeti kak se tamo živi pod diktaturom ili čistim kapitalizmom. Pošli smo teška vremena, 40 50 god, pa od 90, pa financijske krize, covid krize i dobro se živi... mogućnosti su velike, izbora imas, prilika za napredak koliko hoćeš. Mlada smo država,ima prostora ohoho, ali imas slobodu govora, slobodno seces, sad da pričate jer je naftna kriza zbog par idiota u svijetu i da netko ne vidi drvo od šume je licemjerno. Opet u njemačkoj je preko 2,4€. Bude i to prošlo, ispuhati će se i taj balon i opet bude dobre...
Ne postoji 'besplatno' školstvo, zdravstvo, nastavi niz. Sve to košta i sve to mi plaćamo, a izvori financiranja mogu biti različiti. Autoceste koje su izgrađene se naplaćuju kroz cestarinu, uračunate su u cijeni goriva i plaća se cestarina prilikom registracije vozila. Niko ništa nije besplatno 'dao', nego su političari odlučili - a mi plaćamo. Tako da svaki puta kada neki političar zausti da su 'oni' izgradili slobodno znajte da laže jer ustvari grade oni koji to plaćaju - a to smo mi - građani ove države (i drugačije ne može biti).
Što se tiče mirovina..... to je poseban slučaj. A ne bi trebalo tako biti. Poseban je zato jer mnogi primaju nepripadajuće im mirovine - a to im je omogučila politička odluka. A nepripadajuće su zato jer ih ti koji ih primaju političkim dekretom - nisu zaradili. Mirovina se mora zaraditi i uštedjeti i onda se isplaćuje ono što si odložio na stranu za stare dane. Čim se političkim dekretom omogući da se nekome isplaćuje mirovina a da taj nije dao odgovarajući doprinos u mirovinski fond iz kojega se isplaćuje - kompletan sistem se ruši kao kula od karata i to je ono što se kod nas događa. Kako je uopće moguće da istovremeno postoje različiti mirovniski zakoni za radnike i za saborske zastupnike? Ljudi koji donose zakone i odlučuju o našim sudbinama imaju neke posebne zakone za svoj mali, ekskluzivni krug bivših saborskih zastupnika.....
Što se tiče cijene dizel goriva u njemačkoj i bilo kakvih usporedbi sa nama - ajde izračunaj koliko litara goriva se može kupiti od prosječne njemačke plaće a koliko se litara može kupiti od prosječne plaće kod nas. Pa onda reci da je kod nas gorivo jeftino. A o tome koliko efikasno funkcionira njemačka državna administracija i naša državna administracija neću trošiti vrijeme, jer osim poreza i raznih daća treba gledati i što dobivamo - za to što plaćamo. Mi za sve ono što dajemo državi - dobivamo EU opasni otpad - i to u velikim količinama.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,667
I to je takav model,naravno da nije besplatno, ali da ti to plaćaš a ne da je takav model, ne bi djeci mogao priustiti vrtic, skolu, faks, zubara, doktora. a tko tebi brani da zaradjus u HR kao i ovi u njemačkoj, imas prilike i mogućnosti.
Pitam te koliko je najam, životni troškovi, koliko Njemcima ostane, tu je ključ. Ta razlika se jako smanjila. Pises demagogiju ko I 90% ostalih i stalno se ponavljaju, upravo to. Političara ima svugdje, evo recimo da si u Rusiji bio bio topovsko meso. Reces nesto protiv vlasti ides u gulag. Opet je bolje u HR. Otpad je prisutan od 90, to je opće poznato da se zakapa, i uvozi. Nije to nis novo, nego je senzacija na koju svi padaju. Administracija je takva kakva je, opet se rade škole, vrtići, kuće stanovi, nije da je administracija takva da ne mozes nista raditi. napisao sam da ima prostora za napredak ali vama je očito čaša uvijek napola prazna. A vidjeti ćeš da se političari nisu uzbudili zbog Gospića i otpada, svi će biti u čudu kada se bude tamo kopao litij, nove tvornice, zaposlenih brdo. Ako ti je tako loše u HR kaj ne odeš u njemačku? Kad je tamo tako dobro.... mi ni neznamo kako je nama dobro...

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
12,356
Kod Amera uplaćuješ u Mirovinski fond na svoj račun. Kredit dižeš sa njega. Kad odlučiš $ podigneš odjednom ili mjesečno.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,765
Da, a svi pišu o strukturi formiranja cijena goriva, ali tko vam daje mirovine
Izdvojio budem samo ovaj detalj, s pitanjem: tko Vam daje mirovine.
Ja sam iz generacije koja je radila jako puno, za jako malo novaca.
Naše su plaće bile male, poslije su došli i minimalci, krediti su nam bili skupi i veliki.
Prije nego su meni u tvornici isplatili mjesečnu plaću prvo su mi oduzeli za nekoliko fondova, među njima za zdravstvenu zaštitu i za mirovinski.
Iz spomenutih se razloga ne smatram nametnikom društva. Ja i supruga smo državi poklonili svatko od nas puni radni staž. Puni, ja čak imam i ponešto viška, nije bitno. Nemam benificirani ništa.

Smatram nedopustivim nazivati da nama netko nešto daje.

Uzimali su nam preko 40 godina svakome.

Danas daju samo svojim poltronima, žetonima i lažnima "svih vrsta".
Za Vas mlađe od nas, bi bilo jako pametno da si uzmete 2 kutije za cipele. Pod hitno počnite u jednu kutiju štediti za onda dok više ne budete mogli raditi, a penzija Vam bude kazna. U drugu počnite štediti za doktore, zubare i počnite se bojati da bi mogli biti bolesni, jednoga dana.

Takvima kako sam ja radio i odradio, sve HR vlade ne daju penziju nego kaznu, kaznu za pošteni rad. Čini mi se da smo mi kategorija budala koja izumire, Vi mlađi ste na redu da sami sebi uredite svoje novo normalno. Meni i takvima je svejedno, vjerujem da je to Vama mnogima jasno.

Dok ne budem imao za gorivo za auto, ja budem ostao dostojanstven i u tome.

Neke ljude je nemoguće probuditi, moje je da probam na korektan način.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,667
Žao mi je plus ali krvo razmišljaš, nisi ti uplaćivali mirovine za sebe, vec za druge, ja radim i uplaćuje mirovinu za tebe. Nisi poklonio radni staz nikom nego si radio za sebe i zaradio si. Napravio si hizu, grunt, trsje, gorice. Ali država uplaćuje milijarde eura za razliku u mirovinama, jer to kaj ste uplaćivali nije dovoljno da imate te mirovine koje imate. Ali opet imao si mogucnosti otići u njemačku. Hvala Bogu da nisi. Opet imas dobar život. Jasno, nikom 60, 70 nije bilo lako. Od režima do neimastine. Ali u tim vremenima si stvorio više nego kaj mogu ja sad, danas. Opet meni država uzme puno iz bruta i kaj imam veću plaću više me kaznjava. Al opet ne kukam, ne pljujem po drzavi, borim se, gledam da mi je dobro. Smatram da imamo dobre mogucnosti, da se dobro zivi u hr.

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,593
Dobro živi onaj tko mafija ili krade i onaj koji krvnički radi. Samo je pitanje ovog tko krvnički radi što mu ostane od života ....

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,667
Ne postoji 'besplatno' školstvo, zdravstvo, nastavi niz. Sve to košta i sve to mi plaćamo, a izvori financiranja mogu biti različiti. Autoceste koje su izgrađene se naplaćuju kroz cestarinu, uračunate su u cijeni goriva i plaća se cestarina prilikom registracije vozila. Niko ništa nije besplatno 'dao', nego su političari odlučili - a mi plaćamo. Tako da svaki puta kada neki političar zausti da su 'oni' izgradili slobodno znajte da laže jer ustvari grade oni koji to plaćaju - a to smo mi - građani ove države (i drugačije ne može biti).
Što se tiče mirovina..... to je poseban slučaj. A ne bi trebalo tako biti. Poseban je zato jer mnogi primaju nepripadajuće im mirovine - a to im je omogučila politička odluka. A nepripadajuće su zato jer ih ti koji ih primaju političkim dekretom - nisu zaradili. Mirovina se mora zaraditi i uštedjeti i onda se isplaćuje ono što si odložio na stranu za stare dane. Čim se političkim dekretom omogući da se nekome isplaćuje mirovina a da taj nije dao odgovarajući doprinos u mirovinski fond iz kojega se isplaćuje - kompletan sistem se ruši kao kula od karata i to je ono što se kod nas događa. Kako je uopće moguće da istovremeno postoje različiti mirovniski zakoni za radnike i za saborske zastupnike? Ljudi koji donose zakone i odlučuju o našim sudbinama imaju neke posebne zakone za svoj mali, ekskluzivni krug bivših saborskih zastupnika.....
Što se tiče cijene dizel goriva u njemačkoj i bilo kakvih usporedbi sa nama - ajde izračunaj koliko litara goriva se može kupiti od prosječne njemačke plaće a koliko se litara može kupiti od prosječne plaće kod nas. Pa onda reci da je kod nas gorivo jeftino. A o tome koliko efikasno funkcionira njemačka državna administracija i naša državna administracija neću trošiti vrijeme, jer osim poreza i raznih daća treba gledati i što dobivamo - za to što plaćamo. Mi za sve ono što dajemo državi - dobivamo EU opasni otpad - i to u velikim količinama.
Država je napravila AC, svojim novcem. I putem kredita itd. Mi plaćamo uslugu kaj se vozimo. Nisu je građani napravili. Isto tako lokalne ceste. Plaćaš korištenje. Isto tako zdravstvo itd. Da su krali, a jesu, ali su neki i osuđeni. Opet imamo ac, lc, zdravstvo itd. Specifična situacija je kaj imamo nesposobnu oporbu koja je jadna i slaba, i dugo ćemo u tom vakumu biti. I zato je tak kak je, ali nije tako loše... kak se prikazuje...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,765
@mladenko znam ja što je "međugeneracijska solidarnost". Postane gadno dok sve postane velika nepravda.

Ne kukam ja, ja sam zadovoljan.

Nisam bio rođen u "kroz dvije ili tri generacije dobro situiranoj obitelji", pa samo nastavio održavati hladni pogon, ili raditi minimalni korak naprijed, makar pofarbati fasadu od djedovine. Nisam ni ljubomoran na sve takve, kaj god.
Usprkos tome preživjeli smo nekako život, godine idu, lete ko minute. Bilo je neopisivo puno odricanja, rada i improvizacija.
Htio bi nekada imati kukuružnjak da imam kam' s kuruzom. Majstori su skupi, materijal isto, pljuni u šake, budi sam svoj majstor. Za koju godinu, hm trebam još jedan, idem napraviti i njega. Švas aparat, terolitku v ruke i nikad odmora. Za odmor na popravak nekakvog traktora, za krpanje buđeta i tako, non stop nešto. Da sve to u HR, nisam niti pomišljao da odem. Tu su i naša djeca, ali i Država bi morala biti bolja i pravednija.

Povlađuje određenim skupinama, evo kamionđijskom lobiju, na uštrb željeznice. Zato sam i natuknuo tko vozi teret, moglo bi to i pametnije. Ili Državi ovako bolje odgovara, željeznica je mrtva, a šleperi divljaju... diesel teče.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,027
Država je napravila AC, svojim novcem. I putem kredita itd. Mi plaćamo uslugu kaj se vozimo. Nisu je građani napravili. Isto tako lokalne ceste. Plaćaš korištenje. Isto tako zdravstvo itd. Da su krali, a jesu, ali su neki i osuđeni. Opet imamo ac, lc, zdravstvo itd. Specifična situacija je kaj imamo nesposobnu oporbu koja je jadna i slaba, i dugo ćemo u tom vakumu biti. I zato je tak kak je, ali nije tako loše... kak se prikazuje...
Državni proračun je naš novac. Mi smo izabrali političku ekipu koja je (dobro) odlučila izgraditi autoceste. Malo su pokrali, a država nije na vrijeme reagirala (uvijek su spori kada treba spriječiti korupciju), ali to je već neka druga priča. I naravo mi plaćamo vožnju i održavanje istih. Posao države je organizirati racionalnu izgradnju (znači maksimalno kvalitetno za minimalnu lovu) i racionalno održavanje cesta, pruga, luka i svega ostalog čime država raspolaže. Ako se nekoga uhvati u krađi - to se mora hitno procesuirati, sa time da ako se uhvati u krađi ministra koji je - po defaultu - dužan 'čuvati kasu' taj mora odležati maksimalnu moguću kaznu (nikakave uvijetne kazne i guljenja krumpira). Ako ga njegova politička stranka štiti - a dokazano je krao - treba mijenjati tu stranku koja je na vlasti. Nema tu velike mudrosti. Ako budu krali i oni slijedeći - i njih treba zatvarati i mijenjati, tko god oni bili. Tako se liječi korupcija. Ljudima mora biti jasno da kada kradu od države da budu dugo ležali. I onda će možda imati smisla udariti drakonsku kaznu za 'dva eura viška u kasi', prije ne. Ali onda treba svima nemilosrdno rušiti bespravno izgrađeno i još koje što. Treba nam LKY na vlasti nekoliko mandata, možda bi se onda nešto primilo kako spada.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,027
A da, moglo bi bolje, i pravednije, to se apsolutno slažem. Ali jbg bar ne zuje dronovi iznad nas...
Pravednije će biti tek kada se raja počne malo jače čuti, kod nas raja šuti ko zalivena a političarima je to znak da mogu još više krasti i pritiskati. I onda dođu izbori pa ista ta raja misli da nema boljih na svijetu i ponovno biraju isto, jedino razumijem ekipu koja je materijalno zainteresirana za neku određenu političku stranku, tu je motiv jasan. Svi ostali (a to je velika većina) nemaju motiva glasati isto ako vide da postoje velika odstupanja između onoga što se priča prije izbora i onoga što se dešava u stvarnosti kada se osvoji vlast.

Najnoviji postovi

Na vrh