• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Grijanje plastenika

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
gdje ste kupovali narebrene cijevi za grijanje i pošto.Ja moram još malo pojačati cijevi po m2 pa da mogu usporediti cijene.

Ja sam ih mislio kupiti, al' nema ih kod mene u blizini. Na kraju sam se odlučio za čelične.:mrgreen:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Što kažete na dizalice topline?

OVE ZIME ĆU TE GRIJATI, IDUĆE LJETO ĆU TE HLADITI

NOVO NA HRVATSKOM TRŽIŠTU!

DIZALICA TOPLINE U PRODAJI

TOPLINSKA PUMPA VODA-VODA:
FENIX STANDARD 14
16.000,00 KN +PDV

Za površine do 250 m²

NAJPOVOLJNIJA GEOTERMALNA PUMPA!

Proizvedeno u Hrvatskoj - Fenix toplinske pumpe!

POSEBNE POGODNOSTI u vrijeme promotivne prodaje:
- Besplatna dostava na području Osječko-baranjske županije
- Besplatna montaža
- Garancija 5 godina

• Ekonomično grijanje i hlađenje u jednom sistemu
• Jedini izvor energije koji pumpa treba za rad jest: bunar ili sondirano bušenje, te električnu energiju
• Zaboravite na plinski priključak, spremnike za lož ulja, drvarnice, dimnjake i sl.
• FENIX STANDARD 14 može ugrijati ili ohladiti zatvoreni prostor do 250 m²
• Namjenjeno za obiteljske domove, urede, radionice, plastenike i staklenike
• Jednostavna ugradnja, montaža, servis
• Tehnologija budućnosti grijanja i hlađenja zatvorenog prostora
• Ekološki prihvatljivo s najmanjom emisijom CO2 i obnovljivim izvorom energije

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Što kažete na dizalice topline?

OVE ZIME ĆU TE GRIJATI, IDUĆE LJETO ĆU TE HLADITI

NOVO NA HRVATSKOM TRŽIŠTU!

DIZALICA TOPLINE U PRODAJI

TOPLINSKA PUMPA VODA-VODA:
FENIX STANDARD 14
16.000,00 KN +PDV

Za površine do 250 m²

NAJPOVOLJNIJA GEOTERMALNA PUMPA!

Proizvedeno u Hrvatskoj - Fenix toplinske pumpe!

POSEBNE POGODNOSTI u vrijeme promotivne prodaje:
- Besplatna dostava na području Osječko-baranjske županije
- Besplatna montaža
- Garancija 5 godina

• Ekonomično grijanje i hlađenje u jednom sistemu
• Jedini izvor energije koji pumpa treba za rad jest: bunar ili sondirano bušenje, te električnu energiju
• Zaboravite na plinski priključak, spremnike za lož ulja, drvarnice, dimnjake i sl.
• FENIX STANDARD 14 može ugrijati ili ohladiti zatvoreni prostor do 250 m²
• Namjenjeno za obiteljske domove, urede, radionice, plastenike i staklenike
• Jednostavna ugradnja, montaža, servis
• Tehnologija budućnosti grijanja i hlađenja zatvorenog prostora
• Ekološki prihvatljivo s najmanjom emisijom CO2 i obnovljivim izvorom energije

ovo je prava stvar.poslao sam im upit,pa ću vidjeti da li će se javiti.zanima me koliko rupa moram kopati za ovaj sistem bunara jer imam vodu na 4m ispod površine.ako ovo riješim,biću jako sretan jer mrzim vukljačenje i muke sa drvima zbog grijanja

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Na nekoj prezentaciji su. Evo ima ovdje malo više o isplativosti.
http://fenix-tp.hr/kalkulacije.html
Utrošak energije je 1 kw. Nema posude za vodu odmah grije vodu na 55 stupnjeva. Nije mi tu sad sve jasno, ali kad sam vidio kako kompresori udaraju vodu malo mi je jasnije. to je sličan princim kao i ona hidrosnična pumpa, mehanička energija se pretvara u termičku. Uvjerljivo naj naj isplativija šema. Poz

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Pa piše bušenje bunara 3500 kn. To je malo i pretjerano zato što na području grada za 1250 kn ti izbuše bunar. To su bunari fi50 to je dovoljno za za 20 takvih dizalica a ne jednu ;) Znači 1250 x 2. Poz

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
to bušenje neka prepuste meni,ja hoću da znam koje cijevi idu u bunar i koliko njih?

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Nema nigdje cifre koliko košta papirologija za bušenje bunara,dok su što se tiče ugradnje plina sve uredno obračunali...to su priče za malu djecu...
Buderusove toplinske pumpe isplative su tek nakon 17 godina u odnosu na plin kao energent...
Sa ovima si vidim već prve godine u plusu...:rolfer:

Buderus je u svemu skuplji,radovi bušenja su nenormalno skupi.tu su lokalni "bušači" puno povoljniji od ovih

seva

Član
Tu od
8 Tra 2010
Poruka
234
Ja i komšo smo ručnim svrdlom izbušili 5.5 metara fi 400mm, za 10 sati i uz gajbu piva
......

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Ja i komšo smo ručnim svrdlom izbušili 5.5 metara fi 400mm, za 10 sati i uz gajbu piva
......

svaka čast.kad budem ja bušio,(ako bude od ovog išta) zovem vas i pored pive ima da okrenemo i janje :partyman:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
alo, biseri, a da probate kombinirkom samo stisnut cijev u zemlju, mislim da je to malo lakše nego bušit do iznemoglosti....:gitarist:
naravno, ako sam sad nekome pomogal, dužan je :partyman:...
inače, o grijanju na vodu...jedino i onda kad bude se moglo dobiti barem 20 puta više energije nego što uložim.
al pratim ja i dalje nove tehnologije...i lagano pilim...drva...:rolfer:

Inače, moj pra-pra-pra predak je imal šumu, i kad mu je trebalo topline, uzel je konja, žagu i sani ili kola, zrušil drvo i dovukal ga doma...
Ložil je sirovo, kao i sve generacije (jedno 500-600 godina) iza njega do mene...jer mu nitko nije objasnil da suho drvo bolje grije.
i da, hodal je bos po snijegu, a kad bi mu bilo zima skočil je u Kupu do koljena i zgrijal si noge...:gitarist:
Dakle, da podvučem, kad Vam bu najjače zima skočite u rijeku ili potok i...:weedman:
sam pazite da nebu preveć vruća, rado se pod nokte zavuče...:rolfer::rolfer::rolfer:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Toplotne pumpe :mrgreen: još jedna u nizu marketinških fora :prayer: platiš pet, dobiješ šest :rolfer: Vaše je samo da izbušite rupu i od nas kupite ovaj hiper-svemirsko-nuklearno-radioaktivni uređaj i uz utrošak el. energije od 1W koji vam je potreban samo da upalite LED osvijetljenje dok zurite u displej našeg reaktora to je sav trošak sa kojim ćete zimi hodati u kratkim rukavima pod nailonom, a ljeti nositi bundu. Zapamtite, investicija se isplati već završetkom prve sezone. I to nije sve, ako naručite odmah na poklon dobijate mikser.
Ako slučajno naš uređaj ne bude isplativ kao što smo rekli, iduće sezone ćemo izmisliti novi. :mrgreen: I ne zaboravite; Holanđani su inače priglup narod jer oni još uvijek staklenike griju na glupu ložu ili biomasu ( ko im je kriv kad još nisu izmislili toplotnu pumpu ili nisu svjesni kolika je ušteda ako investiraju u nju)

edit: da sad ne dužim, o toplotnim pumpama sam se već prije načitao i o njihovih 120% iskorištenja.

Posljednje uređivanje:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Toplotne pumpe :mrgreen: još jedna u nizu marketinških fora :prayer: platiš pet, dobiješ šest :rolfer: Vaše je samo da izbušite rupu i od nas kupite ovaj hiper-svemirsko-nuklearno-radioaktivni uređaj i uz utrošak el. energije od 1W koji vam je potreban samo da upalite LED osvijetljenje dok zurite u displej našeg reaktora to je sav trošak sa kojim ćete zimi hodati u kratkim rukavima pod nailonom, a ljeti nositi bundu. Zapamtite, investicija se isplati već završetkom prve sezone. I to nije sve, ako naručite odmah na poklon dobijate mikser.
Ako slučajno naš uređaj ne bude isplativ kao što smo rekli, iduće sezone ćemo izmisliti novi. :mrgreen: I ne zaboravite; Holanđani su inače priglup narod jer oni još uvijek staklenike griju na glupu ložu ili biomasu ( ko im je kriv kad još nisu izmislili toplotnu pumpu ili nisu svjesni kolika je ušteda ako investiraju u nju)

Al si ga ti nadrobio ha nije ni čudo. Što si tolko zapeo jesi ti malo to bolje pogledao izgleda da nisi pa si sad ljut što si kupio peć a pojavi se ovo i sad ti muka e a da si malo bolje pogledao vidio bi da ta firma postoji već dugi niz godina i da su joj reference boli glava osnovana je tamo neke davne 2011 godine znaš šta to znači to je bila stašna borba za tržište a tek marketing i ostale finese pa predavanja pa organizirani posjeti kod onih koji su to ugradili kod nas a pošto ih još nema onda posjet kod onih koji bi trebali itd. A što ti bolan spominješ holanđane kad imaš peć pa skoro kao i oni samo oni nemaju svoju šumu kao ti pa ti sad krivo. E moj denis jel ti vidiš šta bosanska glava gura a evo i Darijo bi nekim kombinirkama kopao bunare da ga je..... neznam kako kombinirke stanu u jednu šaku a on bi to gurao u zemlju kao da nezna za čega to služi između ostalog i za pišanje.
E moj Denisu toliko si me ražočarao da više nemogu ni pisat sad bi popio jedno dobro vino al žena odma krešti nesmiješ znaš da imaš šećer.
E može ona bit sretna što nije u Bosni dao bi ja njoj njezin šećer iz ušesa.

Oćemo mi sutra čitat oglas Denis Denis prodaje peć a kupuje neznam ni kako se zove pa sretno denis.
Ajd saće kava.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
A
E moj Denisu toliko si me ražočarao da više nemogu ni pisat sad bi popio jedno dobro vino al žena odma krešti nesmiješ znaš da imaš šećer.
E može ona bit sretna što nije u Bosni dao bi ja njoj njezin šećer iz ušesa.

'oćete vi u EU pa nemo'š ni vlastitoj ženi komandovat'.:mrgreen:

...bi ga, ja se uvijek ..ebem. Kad kupim čelične cijevi za grijanje, oni imisle fleksibilne isključivo za plastenike. Kad kupim peć na smeće kojeg imam u izobilju oni izmisle toplotnu pumpu na struju. Nikad doći pameti :rolleyess: puno razmišljam i uvijek se na kraju z..bem umijesto da pratim inovacije i pustim mozak na pašu.

Kad smo već kod grijanja, možda mi neko može napraviti proračun disipacije za čelik površine 0,05m2 (metar cijevi pola cola).

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
'oćete vi u EU pa nemo'š ni vlastitoj ženi komandovat'.:mrgreen:

...bi ga, ja se uvijek ..ebem. Kad kupim čelične cijevi za grijanje, oni imisle fleksibilne isključivo za plastenike. Kad kupim peć na smeće kojeg imam u izobilju oni izmisle toplotnu pumpu na struju. Nikad doći pameti :rolleyess: puno razmišljam i uvijek se na kraju z..bem umijesto da pratim inovacije i pustim mozak na pašu.

Kad smo već kod grijanja, možda mi neko može napraviti proračun disipacije za čelik površine 0,05m2 (metar cijevi pola cola).

Ja znam jednog forumaša ako ga lijepo fino zamoliš on ima da napravi nema šta čovjek nezna izračunat a uvjek nešto kanta a nikako da skonta. A štaš i on je bosanac.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
ma to si sam izračunaš, evo ti mala skripta...

http://sk.scribd.com/doc/36402664/8/PRIJENOS-TOPLINE

:vragek::vragek::vragek:

Odlično! Ima sve. :mrgreen: E, sad oni meni; prisilna konvekcija i zatvoreno strujanje ( pa normalno da će se fluid kretati )
pa za otvorena strujanja "
Strujanje oko cilindra vrlo je kompleksno i zbog toga teško predvidivo. Na naletnom dijelu oblikuje se laminarni oblik strujanja, dok je na stražnjem dijelu stujanje turbulentno. Zbog toga se ovdje ne koristi kriterij strujanja u obliku Reynoldsovog Re k. Iz istih razloga teorijsko rješavanje prijelaza topline je vrlo otežano,...."

ma da...

Posljednje uređivanje:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Pitanje. Da li je tko radio sa IC grijalicama? Neki dan sam bio sa frendov u zimskoj bašti jednog kafa kad je konobarica upalila te grijalice. Kako je ona upalila tako sam ja osjetio toplotu. Momentalno! Prostudirao sam malo što kažu o njima i načelno ne griju zrak nego koliko sam skužio reflektirajuće tijelo. Znači u našem smislu bi to bilo biljka, supstrat, kontejner... E sad pošto svijetli i još grije, kako bi se to odrazilo na rasadu? Naravno dok radi toplo je dok ne radi fajront. No ima grijalica sa tri grijaca i pališ koliko ti treba 600 w, 1200 w i 1800w to je jedan primjer. Kontam da bi to možda bilo dobro za par kvadrata dok je rasada mala.Što mislite? Hvala

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Pitanje. Da li je tko radio sa IC grijalicama? Neki dan sam bio sa frendov u zimskoj bašti jednog kafa kad je konobarica upalila te grijalice. Kako je ona upalila tako sam ja osjetio toplotu. Momentalno! Prostudirao sam malo što kažu o njima i načelno ne griju zrak nego koliko sam skužio reflektirajuće tijelo. Znači u našem smislu bi to bilo biljka, supstrat, kontejner... E sad pošto svijetli i još grije, kako bi se to odrazilo na rasadu? Naravno dok radi toplo je dok ne radi fajront. No ima grijalica sa tri grijaca i pališ koliko ti treba 600 w, 1200 w i 1800w to je jedan primjer. Kontam da bi to možda bilo dobro za par kvadrata dok je rasada mala.Što mislite? Hvala

Nemam pojma kako bi išlo sa biljkama, ali tehnologija mi je poznata već desetak godina. U svoje vrijeme dok sam se svaki dan susretao sa ponajviše elektroinstalaterima, pa građevincima, monterima grijanja, monterima plinskih inst., vodoinstalaterima.....:rolleyess: bio sam svijedok ugradnje jednog među prvim sistemima na površini od oko pola hektara (hala Banjalučkog velesajma). E, ono što mogu reći je da radi :mrgreen: , a za utrošak plina i isplativost se nisam raspitivao. bila mi je zanimljiva sama tehnologija i činjenica da se u sistemu samo zagrijava organska materija. To vam je nešto slično kao da ste u mikrovalnoj :rolfer:
Ako te baš interesuje mogu nazvati kolegu da ga pitam.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
postoje tri osnovna načina kako se nešto može zagrijati:
1. Konvekcija
2. Radijacija
3. Infracrvena svjetlost

ono što ljudsko tijelo najviše cijeni je ovo treće, zbog toga što ne stvara one minus ione koji isušuju sluznice nosa i očiju...vjerujem da tako i biljke razmišljaju...

ovo troje u grijanju kuće možete postići jedino ako imate stare (ili nove) kaljeve peći, one rade na sva tri principa i stvaraju izuzetno ugodnu atmosferu.

Najnoviji postovi

Na vrh