• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Grijanje plastenika

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
@ denisv
jeli to peć za rasadu ili za proizvodnju.

Ove godine ću na nju gurati nešto malo proizvodnje, a na godinu ako sve bude po planu taj ću plastenik koristiti za rasadu.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
ja moram duplirat kw , jer ova viadrus od 30 kw na kruta mi je samo za tunele tj rasadu , pa ce bit i malo ranoga paradajza :gitarist:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Koliko ćeš litara antifriza trebati za takav sistem?...i ja sam isto planirao pufere,ali samo bi me antifriz koštao 6000 eur...

:rolfer::rolfer::rolfer:

inače, voda iz pufera ne kruži sistemom, ona je samo u puferu koji je dobro debelo izoliran, a svoju energiju predaje ili oduzima spiralama koje prolaze kroz pufer (akumulator topline), a u kojima kruži tekućina iz sistema...

daklem, ne treba 6000 eura za to...:mrgreen:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Koliko ćeš litara antifriza trebati za takav sistem?...i ja sam isto planirao pufere,ali samo bi me antifriz koštao 6000 eur...

To kad jednom naložim, ne gasim do ljeta :mrgreen:
Ne planiram prelazni period kad bi eventualno prekidao sa grijanjem. Znači, početak zime potpalim, početak ljeta ugasim.
Za svaki slučaj imam i agregat (zbog pumpi), a planiram postaviti i invertor za ne daj Bože. U sistemu su dvije pumpe i dva trokraka ventila sa regulacijom temperature (jedan u sistemu peć-akumulator i jedan u sistemu akumulator grijani prostor). Akumulatori su odlična stvar u svakom pogledu; nagli izlazak sunca-peć nastavlja u punom režimu i energiju automatski šalje u akumulator, oscilacije u režimu loženja-nema uticaja na grijani prostor, naglo zahlađenje (peć nije u radnom režimu)-energija ide odmah iz pufera .........
Antifriz=0,00

Posljednje uređivanje:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Dali netko možda ima nacrt pufera ali u presjeku da se vidi kako treba biti iznutra da se vidi presjek spirale ulazi i izlazi itd.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
@teptation kad si već investirao u peći na pelet trebao si staviti i još po bar 500-1000l pufera pa taman i praznio sistem kad ga ne koristiš. Isplatilo bi ti se vremenom. Mada, nikad nije kasno da ih dodaš.
Što se tiče ispuštanja sistema kad nije u funkciji to je bar lako i nije neki veliki trošak. Koliko vidim sistem ti je otvoreni pa ti nije problem sa ozračivanjem.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Ispravak, 50kW. (stalno mi u glavi 50, 65 jer sam cijeli dan gledao ovu od 65 :mrgreen: )

kotaofk.jpg

presekfk.gif

Malo sam tražio i vidim da ovaj proizvođač ima peć od 400kw ali nigdje da nađem ništa više o njoj zaš li možda gdje da pogledam. Koja cjena je ove tvoje u eurima.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Malo sam tražio i vidim da ovaj proizvođač ima peć od 400kw ali nigdje da nađem ništa više o njoj zaš li možda gdje da pogledam. Koja cjena je ove tvoje u eurima.

Moja je nova oko 1250 eur. Da budem iskren ja sam svoju platio upola jer je radila jednu sezonu. Čovijeku previše snage, a meni taman.

Link je komercijalan, pa ako ne može ostati nek ga moderatori brišu. Do tad ćeš imati prilike okvirno pogledati presjeke peći na sajtu :mrgreen:

http://www.dzonikom.com/katalog/kot...8&sl=radijatorr.gif&paritet=1&i=c&ids=#kotaor

400 kW je isplatnije praviti nego kupovati gotovu. Ja da nisam naletio na ovu, pravio bi. Na godinu ću je praviti sam sebi po ukusu. Takvog ložišta da mogu kremirati sve što mi padne pod ruke.

edit: kod peći je fora što više razvući dodirnu površinu. Narvano, ne možeš je dovesti u idealan stepen iskorištenja, al' možeš maltene natjerti gasove da uspore do te mjere da ih ventilator mora vući. Može se uraditi i fora sa dimnjakom (podtlak). Opet, kad čovjek ima vremena treba malo gledati idejna riješenja drugih pa izvlačiti ono najbolje. sreća pa sad na netu ima svega ;)

Posljednje uređivanje:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Svakako stavi antifriz,veći je efekt grijanja i zadržavanja topline,a pumpe i peć će ti duže trajati ako ga imaš u sistemu...

Razmislit ću.

Ti si vidim išao sa fleksibilnim crijevima? Ja planiram grijati krastavac i o svakakvim opcijama sam razmišljao. (imao sam prije alkaten, al' to ti je zlo. Širi se i skuplja nekontrolisano) Na kraju sam ipak kupio 3/4 crne čelične, hidroispitane. Čak mi je i aluminium bio u opciji. 4 eur. kila u Fealu. Kad napraviš kalkulaciju maltene košta isto k'o čelična. Odustao sam zbog disipacije. Da bi postigao dobar efekat moro bi ići sa skroz debelom stijenkom i onda opet ništa (gledajući financijski). Tako da, ove će mi ujedno služiti i za kolica. :mrgreen:

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Ova peć Radijator je jako dobra, kod mene je svi majstori hvale, ja imam isto trajno žareću peć ( Kostajnica) i ima potpuno iste karakteristike kao i Radijator. I jedna i druga imaju veoma dobro iskorištenje ogreva, ono što mi je zanimljivo kod ovih peći je da na radnoj temperaturi od 70 stepeni mogu da naslonim obraz na sulunar koji je samo malo mlak, a kod neki drugi peći primijetio sam da su sulunari vreli što po mome znači da imaju velike gibitke kroz dimnjak.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Fleksibilne predaju više topline u prostor,ali imaju veće trenje,pa treba i jača pumpa...

Ma, ukopat ću još nešto alkatena na dvadesetak cm po rubovima plastenika. Imam ga u podrumu u komadima po 50,100, 200 metara više ne znam ni ja. Bolje mu je u zemlji nego gdje je sad.:mrgreen:

A kak imaš regulaciju na miš ventilima,ručnu ili automatsku?

Ručnu.

Al', žestoko sam u dilemi da investiram u automatsku. :scratch

Miladine, koja je snaga tvoje peći? Ti ono griješ kuću i plastenike za rasadu sa istom?

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Grijem rasadnik i kuću snaga je 32 KW.

Znači peć stigne sve i na najvećim hladnoćama. Mislim, nemaš problema u plasteniku s temperaturom? ( koliku površinu plastenika griješ?)

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Kuća je 120m2 a dio rasadnika koji grijem sa kućom je 45m2 i na -26 stepeni u kući je prosjek 23 stepena a u rasadniku je 15-17 stepeni i to noći.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
.
Na godinu ću je praviti sam sebi po ukusu. Takvog ložišta da mogu kremirati sve što mi padne pod ruke.

Prijatelju Denis ako ti treba pomoć da što prije bude gotova peć samo reci odma dolazim a kad bude gotova da isprobamo kako kremira.:gitarist::D:p

Posljednje uređivanje:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
.

Prijatelju Denis ako ti treba pomoć da što prije bude gotova peć samo reci odma dolazim

Dogovoreno.:weedman:

Posljednje uređivanje:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Spirala u akumulatoru toplote (grijanje stambenih, poslovnih i ostalih obijekata koji to zahtijevaju) služi za zagrijavanje sanitarne vode.

edit: Pit'o bi samo DARIJUS-a; jes' ti ikad pek'o rakiju na klasičan veseli stroj?

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
točno je ovo što je temptation napisao...

i da, denisv, točno je i ovo što si ti napisao

i da, pekao sam rakiju...

...ali ima nešto istine i u mojem postu...

prava istina je kad sve skupa zbrojiš i staviš na jedno mjesto...jer svatko od nas je obuhvatio temu s jednog aspekta...i zato :partyman:rakija

Verticillium

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
63
gdje ste kupovali narebrene cijevi za grijanje i pošto.Ja moram još malo pojačati cijevi po m2 pa da mogu usporediti cijene.

Najnoviji postovi

Na vrh