• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Grijanje plastenika

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Našao sam rad objavljen 10/2012 g. Sve o utrošku energije, uštedi, temperaturi, rast salate itd sa IC grijalicom. Ukoliko nekog zanima neka moi pošalje mail pa ću mu poslati pdf file. Poz

Recimo da bi mnoge zanimalo ukoliko bi bilo ekonomski opravdano. U tom kontekstu ne spominješ ništa osim što je u tvom izlaganju prvenstveno akcenat stavljen na samo interesovanje iz puke radoznalosti. :mrgreen:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Jel se ti to šališ ili ozbiljno?...grijanje salate nije isplativo niti na biomasu sa ovakvom cijenom salate kakva je sada...

baš sam to štel reći kad sam vidil da ju griješ, al ugrizal sam se za jezik...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
U pokusu koji su provodili salata je bila dole da ne bude samo prazna zemlja. Ne zanima me grijanje salate samo sitno kvadrata za rasadu. Našao sam direktan link...
http://www.hindawi.com/journals/ame/2012/789515/

yup, malo sam proučil...
priznali su da je ušteda u tome što se tlo hladi sporije, tj. ohlađivanje se pomiče za par sati dublje u noć...
dimenzija plastenika u tlocrtu im je pribiližno 4 kvadrata (zerku više), nisu napisali visinu... i to troši na ic grijanje 600 w na sat...instalirali su snagu od 4x250 w, dakle 1kw...

podvucimo crtu, ja sam ti reko dva kw na 30 kvadrata, oni s 2 kw griju upola manje...ali recimo da nisam skužil čime je plastenik pokriven...

uglavno, još mislim da smo i ameri i ja blizu istog rezultata...
a rezultat je da je to SKUPO.
pametnije ti je dat 50 kuna i kupit kontejner salate...:vragek:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Ma to je samo za probu ove zime,da vidim kak će cijela stvar funkcionirat...
Grijanje je namijenjeno isključivo za toplokrvne bilke...
I da,tjedan dana nakon puštanja u pogon,već je došao poštar sa pozivom da se javim u državni inspektorat i dam izjavu...

Kakvu izjavu u vezi čega jel u vezi grijanja ako je ti se onda moraš preselit.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
I da,tjedan dana nakon puštanja u pogon,već je došao poštar sa pozivom da se javim u državni inspektorat i dam izjavu...

Kakvu izjavu jbt. :confused: šta je to kod vas :confused: ni grijanje na svoju njivu nemoš' uvest' bez papira?
Pitaj ih treba li im 25% od bubrega :mrgreen:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
A tražili su me izjavu koja firma mi je puštala peći u pogon,da li su oni ovlašteni serviseri za te vrste peći itd...

Ja sam mislio nešto drugo a ono samo hoće da uhvate one koji rade na crnjaka. E što bi sada dobro sjeo jedan crnjak.

H

hydra

Guest
Ma to je samo za probu ove zime,da vidim kak će cijela stvar funkcionirat...
Grijanje je namijenjeno isključivo za toplokrvne bilke...

poštovanje...želio bih da nam poštovani član foruma temptation pobliže razjasni nedoumice oko državnog inspektorata i relaciju sa njegovim postavljanjem grijanja u plastenik.koliko je meni poznato državni inspektorat izlazi na teren po prijavi u velikoj većini slučajeva ili kada je neka akcija.u vašem slučaju to nije učinjeno,kako vi to kažete već su vas direktno pozvali na razgovor...ima tu puno nelogičnosti...
ako vas je netko prijavio,ne znam oko zagađivanja okoline ili nepropisne gradnje ili slično inspektor je to dužan provjeriti na licu mjesta jer kako će vas uopće pozvati na razgovor prije nego utvrdi činjenično stanje na terenu i na koncu vašu adresu?pa nije državni inspektorat-tajna policija da sve zna???

uostalom ,koliko smo vidjeli iz vaše priče,riječ je o malom energetskom pogonu(neznatne veličine i snage) koje ne podpada pod nadležnost nijednog inspektorata(zamislite da pozivaju na razgovor svakoga tko instalira centralno u kuću-čisti nonsens,uostalom i zašto bi?),pa sam slobodan zaključiti da ste u ovom primjeru samo plašili forumaše,vrlo šupljikavom pričom...
ipak ,ako uspješno dokažete(molim dokaze) da ste pisali istinu,primite moje izvinjenje zbog neopravdane sumnje...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Temtetion evo čovjek se danas registrirao i odma te po meni malo teško optužio za lažno iznošenje podataka. Svojom obranom inspektora i inspektorata nemogu drugo zaključit nego da je i sam inspektor ili je usko vezan za inspektorat. Neznam dali to ima veze sa zakonom o kažnjavanju na internetu ali ti si pozvan da dokažeš nešto što po meni nemoraš nikom dokazivat. Ajde da sad čujemo i tebe.

H

hydra

Guest
Zbog čega bi to državni inspektorat morao izaći na teren?...tehnika je napredovala i masa stvari vidljiva je iz satelitskih snimaka...nisu izašli na teren niti prije 7 godina kad su mi donijeli rješenje o rušenju plastenika...
Izgleda mi da još uvijek ima ljudi koji smatraju nas poljoprivrednike bedakima,pa se čak nadaju da ćemo neke stvari objavljivat na internetu da bi dokazali da ne lažemo...

poštovanje kolega temptation....
vi nas ovdje želite ubijediti da su vas ti neki super-turbo-inspektori putem satelita locirali,te vam poslali poziv na obavjestni razgovor???
pa to je fantastično, jeste li vi sigurni da vas je na obavjestni razgovor pozvao inspektorat ili možda james bond osobno??jer kada bi inspektori putem satelita mogli locirati opaku kotlovnicu centralnog grijanja reda veličine 100 kw(dim. vjerovatno 2m2 iz zraka) ili još bolje pripadajući dimnjak fi 200 mm te na osnovu toga odmah vam pronaći adresu .....e onda bi naša država bila informatički 20 godina ispred japana ...fantastično..

ključno još nismo razjasnili,maštoviti kolega,ZAŠTO?koji bi bio ključni razlog za postupanje državnog inspektorata prema vama?
barem nam pročitajte u donjem dijelu "zapisnika" razlog i objašnjenje postupka,da se zajednički nasmijemo...hvala.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Osobno ja bi više volio da zovu pismenim putem da se nešto obrazloži, nego da pišu dnevnice, tuku kilometre sve na račun PO. Poz

H

hydra

Guest
A vidiš meni baš nije smiješno kad moram obilaziti kancelarije,a vjeruj mi imam pametnijeg posla...
Predmet nadzora:neregistrirano obavljanje djelatnosti montiranja i puštanja u pogon centralnog grijanja...

mislim da se tu netko malo prevario,jer ovlaštena osoba montira i pušta u pogon centralno grijanje samo kada je ono na pogon gradske plinske mreže...u vašem slučaju vi ste to grijanje na pelete/drva mogli i sami složiti i nitko vam ništa ne može.uostalom što nekog tamo inspektora briga vaše centralno grijanje ako je manje od 0,5 mw
citat zakona:
A) Proizvodnja toplinske energije

Članak 7.
(1) Proizvodnju toplinske energije obavlja pravna ili fizička osoba koja je od Hrvatske energetske regulatorne agencije – HERE (u daljnjem tekstu: Agencija) dobila dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti proizvod*nje toplinske energije.
(2) Dozvola nije potrebna za obavljanje energetske djelatnosti pro*izvodnje toplinske energije koja se proizvodi isključivo za vlastite potrebe ili se proizvodi u proizvodnim objektima snage do 0,5 MW.
(3) Energetski subjekt proizvodi toplinsku energiju u postrojenjima u svom vlasništvu ili u postrojenjima koje koristi na temelju ugovora zaključenog s vlasnikom postrojenja.[/U]

vas su mogli pozvati samo kao svjedoka ako je netko prijavio tog vašeg izvođača za neovlaštenu djelatnost....ili ako nije izdao račun.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
A valjda ćemo jedanput popit negdje nekakvo pićence:partyman:,pa ću ti pokazat zapisnik,da vidiš da je to sve živa istina...

Piće možemo popit i bez zapisnika koji meni nije potreban. Meni samo nije jasno zašto se netko uzbuđuje zbog tuđih problema.

Posljednje uređivanje:

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
mislim da se tu netko malo prevario,jer ovlaštena osoba montira i pušta u pogon centralno grijanje samo kada je ono na pogon gradske plinske mreže...u vašem slučaju vi ste to grijanje na pelete/drva mogli i sami složiti i nitko vam ništa ne može.uostalom što nekog tamo inspektora briga vaše centralno grijanje ako je manje od 0,5 mw
citat zakona:
A) Proizvodnja toplinske energije

Članak 7.
(1) Proizvodnju toplinske energije obavlja pravna ili fizička osoba koja je od Hrvatske energetske regulatorne agencije – HERE (u daljnjem tekstu: Agencija) dobila dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti proizvod*nje toplinske energije.
(2) Dozvola nije potrebna za obavljanje energetske djelatnosti pro*izvodnje toplinske energije koja se proizvodi isključivo za vlastite potrebe ili se proizvodi u proizvodnim objektima snage do 0,5 MW.
(3) Energetski subjekt proizvodi toplinsku energiju u postrojenjima u svom vlasništvu ili u postrojenjima koje koristi na temelju ugovora zaključenog s vlasnikom postrojenja.[/U]

vas su mogli pozvati samo kao svjedoka ako je netko prijavio tog vašeg izvođača za neovlaštenu djelatnost....ili ako nije izdao račun.

Ajde čovječe ne znam šta želiš ovime dokazivati. Mislim da za takvu polemiku ima drugih foruma. Ili si ovdje zalutao pa pronađi novi put, ili se prešaltaj na teme kojima je ovaj forum posvećen!
Uglavnom zašto bi se netko tebi trebao pravdati za ono što kaže, odnosno napiše !?
Priznam ti jedino ako si Chuck Norris. E onda možeš sve.

Posljednje uređivanje:
H

hydra

Guest
Mislim da sam ja ipak kao okrivljenik,a ne svjedok...prijava je došla anonimno da se na mojoj kućnoj adresi odvija neovlaštena montaža centralnog grijanja...budući da ne bih dobio garanciju na peći da ih je u pogon pustio neovlašteni serviser,na moju sreću imao sam za njih sve potrebne papire...

poštovanje kolega.iz vaših riječi mogu zaključiti samo da imate užasno napasne susjede koji se ne libe aktivirati solidno poznanstvo u inspektoratu da vam (uzaludno) napakoste...jer nema tog inspektora koji vas kao naručioca radova može zakonski taknuti oko predmeta "neovlaštena montaža centralnog grijanja" osim ako se predmetna prijava odnosi na izvođača radova.

H

hydra

Guest
Ajde čovječe ne znam šta želiš ovime dokazivati. Mislim da za takvu polemiku ima drugih foruma. Ili si ovdje zalutao pa pronađi novi put, ili se prešaltaj na teme kojima je ovaj forum posvećen!
Uglavnom zašto bi se netko tebi trebao pravdati za ono što kaže, odnosno napiše !?
Priznam ti jedino ako si Chuck Norris. E onda možeš sve.

poštovanje i vama.
možda je bitno da vam se predstavim jer je to možda i bitniji dio početka forumske rasprave....bavim se proizvodnjom povrća trenutno na 0,5 ha plastenika ali širimo djelatnost na nekoliko lokacija diljem države tako da se u dogledno vrijeme mislimo zaustaviti na 5 ha...
riječ je o hidroponskoj proizvodnji i naravno da nam je tematika oko grijanja zapela za oko na forumu,s obzirom da je to bitni dio u proizvodnji....
zaintrigriralo nas je zašto je tu kolega temptation umješao inspektorat u investiciju grijanja i što je ako je, budući da smo dosta radili po tom pitanju samo smo htjeli da se čitaoci,povrtlari,budući investitori ne dovode u zablude i odustanu od investicija u grijanje zato što......hm,kolega temptation ima loše susjedstvo.

nadam se da se razumijemo.
jer ,kako to da nas,ali i mnoge poput nas proizvođače,i u slavoniji,zagrebu,splitu,zadru itd nikakvi inspektori nisu ganjali premda se dim iz naših blokova po 0,5 mw vidi i sa mjeseca(a kamoli iz inspektorskih satelita,ha,ha)??

shodno tome,kolega,nisam zalutao na ovaj dio foruma,već samo kolegu temptationa pozivam da iznese egzaktnije dokaze svojih priča,tek toliko da se zainteresirani investitori ne dovode u nedoumicu na osnovu njegovih tvrdnji...

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
meni je prodavaš rekao kako , se sve iznad 90 kw smarta kao veliki kotao te se uz izgradnju istog treba priložiti razna dokumentacija

a što se tiče garancije je normalna stvar , sumnjam da je netko prijavio , onaj tko je prodao tu peć je to morao prijaviti da ju je prodao

bar je tako meni rekao onaj u centrometalu

Najnoviji postovi

Na vrh