Da je ovakvo objašnjenje bilo na samom početku nebi bilo potrebno ništa više sve bi se ukratko razjasnilo ali evo nek bude i ovako.
mislim da se tu netko malo prevario,jer ovlaštena osoba montira i pušta u pogon centralno grijanje samo kada je ono na pogon gradske plinske mreže...u vašem slučaju vi ste to grijanje na pelete/drva mogli i sami složiti i nitko vam ništa ne može.uostalom što nekog tamo inspektora briga vaše centralno grijanje ako je manje od 0,5 mw
citat zakona:
A) Proizvodnja toplinske energije
Članak 7.
(1) Proizvodnju toplinske energije obavlja pravna ili fizička osoba koja je od Hrvatske energetske regulatorne agencije – HERE (u daljnjem tekstu: Agencija) dobila dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti proizvod*nje toplinske energije.
(2) Dozvola nije potrebna za obavljanje energetske djelatnosti pro*izvodnje toplinske energije koja se proizvodi isključivo za vlastite potrebe ili se proizvodi u proizvodnim objektima snage do 0,5 MW.
(3) Energetski subjekt proizvodi toplinsku energiju u postrojenjima u svom vlasništvu ili u postrojenjima koje koristi na temelju ugovora zaključenog s vlasnikom postrojenja.[/U]
vas su mogli pozvati samo kao svjedoka ako je netko prijavio tog vašeg izvođača za neovlaštenu djelatnost....ili ako nije izdao račun.
Ovo je zakon o proizvodnji toplinske energije za tarifne kupce,kakve to veze ima sa postavljanjem grijanja u plastenicima?...
Za peći snage iznad 50kW(0,05MW) potrebna je kotlovnica...zbog toga je masa ljudi u mojoj okolici instalirala više manjih peći od 50kW,pogotovo oni koji se griju na plin,jer im nitko neće spojiti peć,ako nemaju uredne sve papire i suglasnosti...također je za dimnjake iznad 50kW snage potrebno imati atest,odnosno studiju utjecaja na okoliš...na primjer za peć snage 100kW na biomasu dimnjak bi morao biti visok 15 m,ako mu je promjer 300mm...pa probaj instalirati takav dimnjak negdje uz plastenik i nadaj se da ti nitko neće poslati inspekciju...:rolfer:
Želim ti puno sreće u proizvodnji povrća,jer sa ovakvom bahatosti će ti sigurno biti potrebna...
Ujedno,ovo je moj posljednji post na ovoj temi o grijanju plastenika...
Pozdrav svima...
Zašto se uzbuđivati zbog novopridošlice. Ispada da netko može ovdje uletjeti nešto napisati i forum stane. Možda je dovoljno tog jednog samo ignorirati pa možda i sam kasnije shvati način na koji se ovdje raspravlja. Uglavnom podržavam one koje ovdje, da se izrazim, poznajem, a nove ću podržavati kada se dokažu!kaže čovjek da je dobio poziv od inspektorata i di je sad problem?
valjda je to ovdje napisao jer je patološki lažac?...ili je htio svoj problem i primjer podijeliti sa ostatkom forumske nacije...
...dosad je pričao istinu, potkrjepljivao to foto materijalom i zaista nije bilo potrebe da ga se na ovaj način provocira...
...na stranu to kaj ga i osobno znam, pa živi svega 10-ak kilometara od mene, bori se sa svim i svačim otkad je počel s plastenicima, i vjerujem da je pomogao svojim postovima u x slučajeva...
i sad će ova tema ostati bez njega?
kako ćemo pratiti njegov sistem grijanja u sezoni?
molim hydru da odvrti ovu temu, ima i mojih slika peći, pa nek i mene osvijesti...:madmana:
...hvala...
iz vaših riječi stekli smo dojam da nas već sutra,bilo koga od nas,može zvati dr. inspektorat na informativni razgovor samo ako nam vire neki dimnjaci iz plastenika....što je po meni osobno potpuno smiješno.
a što vam je 100 kw snage grijanja za nešto konkretniji plastenik?mi imamo u jednom objektu peć na kruto gorivo od 400 kw i dimnjak je samo 7,5 metara i radi?pa 15 metara dimnjak nema niti susjedna pilana:madmana:
u sušari...a što tek reći za naše termogene koji su po 150 kw:roll::roll:? imaju možda 2m tankog inox dimnjaka ukupno u visinu...
Pratim ovo prepucavanje, nemojte misliti da sam odsutan :butthead:
Iskreno, često me postovi od temptationa lagano zbune i ne mogu vjerovati da jedan čovjek može imati toliko problema za vratom, ali eto očito ima.
Onako, malo podrugljivo, ali iskreno se nadam da će konačno doći vremena kada ćemo mi koji radimo sve legalno i sa dozvolama konačno biti ti koji mogu laganije disati. Koliko uspijem vidjeti, državne inspekcije na svim područjima su stisnule i čini se da će biti nekog reda, ako ne posustano.
Druga stvar je da definitivno nebi trebali raditi probleme oko grijanja plastenika, niti slati pozive, jer inspektor je plaćen da dolazi na teren po nečijoj prijavi i obavi uvid u stanje i napravi zapisnik. To naravno znam iz vlastitog iskustva... još jednom:butthead:
I opet one polemike oko toga treba li za neke objekte imati dozvole ili ne. Za plastenik definitivno ne ako slučajno ne trebaju neki priključci, a ako trebaju e onda trebaju i dozvole.
Ma to vrijeme je već odavno došlo i svi koji se ne pridržavaju zakona,dugoročno rade najviše sami sebi štetu...
Što se tiče inspekcije i slanja poziva,ceste su tih dana bile jedva prohodne u mome kraju zbog više od 0,5m snijega,da ne pričam kako je bilo na njivama,tako da mislim da je i to bio opravdani razlog zašto ne izlaziti na teren...
Ja sam inače prošle godine bio prisiljen staviti posebno brojilo za industrijsku struju u plastenike,jer inače mi nisu u HEP-u htjeli spojiti struju uslijed renoviranja obiteljske kuće...moj kolega je prošao još gore od mene,sa trafo- stanicom i uzemljenjem oko svih plastenika da bi dobio struju od strane HEP-a...
@hydra 'ajd da se malo okanemo pravnih poslova i razgovaramo o onome za što smo ovde.
Interesuje me kako postižete zadanu temperaturu u plastenicima (sa lakoćom ili ) odnosno da budem konkretan;
- kolia je zapremina vazduha na metar kvadratni ( prosječno sa visinom )?
- dupla folija i koje debljine?
- energent?
- sistem razvoda toplote (ako su cijevi, koje?)
- koliki vam je delta t
- imate li termalne zavijese?
- akumulator toplote?
- snaga peći?
Imam ja još pitanja, al' eto da za početak imao o čemu. Nadam se konstruktivnoj raspravi koja će nam svima pomoći. Takođe se nadam da i mi možemo pomoći tebi (ima ovde iskusnih proizvođača) pa na opštu korist da počnemo. Aj' artyman:
auuuuu koliko pitanja.............folija je dupla,dvolučni objekti gis impro,180 mikrona folija,spuštamo strop film folijom,grijemo zrak termogenima na ložu a metalne cijevi-tračnice po tlu,tu je peć na drva......
peć je centrometalova 380 kw,ništa posebno.
da bi valjalo grijati više,bi naravno,zapravo nikad dosta ,ali ne forsiramo preranu sadnju..
Ma daj čovječe......zbilja si ga pretjerao...istina hep zna biti naporan,ali ovo.....jeli taj tvoj frend možda grijao plastenike na struju elektrotermogenima,da mu treba trafostanica??DOBRO DA MU NISU UVJETOVALI DA SAGRADI NUKLEARKU:axe::axe::axe:....
Ma mogu ja to i poslikat,inače tamo gdje su njegovi plastenici je nenaseljeno područje i prolazi samo nekakav magistralni vod...
Postavili su mu uvjet minimalno 35 ili 45kW snage(zaboravio sam koliko točno) i naravno trafo-stanicu...
Na kraju priče,on je bio sretan da je dobio priključak,jer mnogi nisu te sreće...odnosno HEP ponekad baca astronomske cifre za priključke van naseljenog područja...