• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Grijanje plastenika

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Joj kad ti bubne dimnjak :)

Mudro zboriš kolega. :icon_mrgreen:

Pet metara ako nije na temelju koji sadrži bar 2m3 betona bi trebao da bude ukopan za trećinu što otprilike iznosi 1,66 m plus armiran bar pola ukupne visine.

Po svoj građevinsko-ekonomskoj logici i ako je cigla džabe opet je skuplji od dimnjaka koji je napravljen od metalne cijevi. Drugo je dimnjak koji je zidan uz oslonac, odnosno kućni iliti dimnjak u obijektu.

edit: mislim, samko radi ti kako misliš da je najbolje jer ni ja ne volim kad mi neko soli pamet, al' ja ga ne bi zid'o pet metara.

Posljednje uređivanje:

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
neće bubnit ništa , mast trast mi ;-)

sad sam ja nešto shvatio, da ću ja najbolje zidati njega do nekih 3 metra i onda cijev gore i kad budem stavljao drugi najlon samo skinem cijev

samo ću još morat podignit ovaj trenutni što imam , e sad pošto ide duplo jača viadrusova da neće biti problema zbog fi 160 ?

nego kakav vi dimnjak imate ? od obične metalne cijevi i nemate problema nikakvih?

Posljednje uređivanje:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
samo ću još morat podignit ovaj trenutni što imam , e sad pošto ide duplo jača viadrusova da neće biti problema zbog fi 160 ?

35 kW min. fi 180, 50 kW min. fi 200 .....i tako dalje...Što se tiče visine preporučuje se i više od 5m, al' iz iskustva nekako ide i tako.
E sad što se tiče tvoje peći na 160 nisi rekao koje će biti snage. Jedno je jasno; teško da ćeš izvući maksimalnu snagu s tim presjekom. Radiće ona i na taj dimnjak samo kad otvoriš klapnu da joj dodaš malo snage bljunut će dim na vrata, a kad smanjiš zrak da ne dimi smanjio si i snagu.
Najbolje ti je da razvališ sve i kupiš lima 1,5 ili dvojke i odeš kod nekog da ti srola cijev bar fi 200. Razvijena mjera za lim ti je 628 mm tako da iz male table možeš vući samo dva metra, ako nabaviš tablu 1250 x 2500 onda od jedne može izaći 5m.

nego kakav vi dimnjak imate ? od obične metalne cijevi i nemate problema nikakvih?

Ja dimnjake pravim od lima (kao što sam i tebi predložio) Gotova cijev ti je skupa k'o dragi kamen. Za peć od 35 kW imam fi 180 pet metara, a za peć koju trenutno instaliram 50 kW sam napravio fi 200 6m.
Problema sam imao dok mi je visina bila samo 3m. Kad sam produžio ovaj od 180 na 5m problemi su prestali.

Tu od
19 Lip 2011
Poruka
228
Ja dimnjake pravim od lima (kao što sam i tebi predložio) Gotova cijev ti je skupa k'o dragi kamen. Za peć od 35 kW imam fi 180 pet metara, a za peć koju trenutno instaliram 50 kW sam napravio fi 200 6m.
Problema sam imao dok mi je visina bila samo 3m. Kad sam produžio ovaj od 180 na 5m problemi su prestali.[/QUOTE]

kakvog lima? el obicnog crnog? koja debljina i kak spajas na spojevima, a izolacija izvana??

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
imad cijev bez izolcije? kondenzacija?

Izolaciju možeš staviti, a i ne moraš. Izolovat' možeš sa 5 cm kamene vune (mekane) i obložiti 0,5 pocinčanim limom.
Kondenzacija i čađ sasvim lijepo silaze dole ako je dimnjak počet od osnove odnosno zemlje i ima na dnu vratašca za čišćenje. Ako cijev ide direktno sa peći preko koljena pa gore onda je jedini način čišćenja rastavljanje. :icon_mrgreen:

kakvog lima? el obicnog crnog? koja debljina i kak spajas na spojevima, a izolacija izvana??

Od crnog lima 1,5 ili 2 mm. Varim cijelom dužinom po šavu i na sastavima cijevi (CO2). Izlaz iz većine peći je od trojke, pa kad propane on, propašće i dimnjak :icon_mrgreen:
Vuče savim dobro i bez izolacije, al' ako finansije dozvoljavaju poželjna je. Čađi i kondenza se riješim tako da mi je sad na ovom novom izvedba slijedeća; Kutijasti dio 220 x 220 (kvadratni presijek) od osnove do visine 2 m, na dnu otvor sa vratima za čišćenje (taj dio je ujedno i separator) Od tog dijela redukcija na fi 200 i narednih 5 m (naravno mjesto nastavka ojačano uzdužnim ukrućenjem)...

Posljednje uređivanje:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
'ajd da ne kažete da neću da postavim slike. :icon_mrgreen:

130228165155.jpg

130228134615.jpg

130228165236.jpg

130228134736.jpg

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
@ Denis jel to nije malo tih cjevi na taj prostor i od kojeg materijala su one i još ona pumpa na čemu ti je ona na vrućoj vodi ili povratu.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
@ Denis jel to nije malo tih cjevi na taj prostor i od kojeg materijala su one i još ona pumpa na čemu ti je ona na vrućoj vodi ili povratu.

Cijevi su aluminijum-polietilen 3/4, dakle po nekom ekvivalentu isijavanja trebalo bi da su približno identične sa crnim cijevima. Za sad sam stavio toliko, vidjet ću kako će se ponašati pa ću dodavati po potrebi.
Pumpa je na vrućoj iz akumulatora, druga pumpa je peć-akumulator (u tzv. kotlovnici) isto na toploj.

Posljednje uređivanje:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Cijevi su aluminijum-polietilen 3/4, dakle po nekom ekvivalentu isijavanja trebalo bi da su približno identične sa crnim cijevima. Za sad sam stavio toliko, vidjet ću kako će se ponašati pa ću dodavati po potrebi.
Pumpa je na vrućoj iz akumulatora, druga pumpa je peć-akumulator (u tzv. kotlovnici) isto na toploj.

Ako je pumpa na vrućoj to znači da vuče vodu iz spremnika. A ja gdje god da sam gledao pumpa uvjek bude na povratu gura hladnu vodu u peć ili spremnik.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Ako je pumpa na vrućoj to znači da vuče vodu iz spremnika. A ja gdje god da sam gledao pumpa uvjek bude na povratu gura hladnu vodu u peć ili spremnik.

Može i tako. Imao sam prije i tako skopčano sam što ti je kod mene otvoreni sistem (bez ekspanzije) pa bi u tim uslovima samo pritisak od preliva gurao vodu kroz sistem, a to ti je malo. :icon_wink:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Može i tako. Imao sam prije i tako skopčano sam što ti je kod mene otvoreni sistem (bez ekspanzije) pa bi u tim uslovima samo pritisak od preliva gurao vodu. :icon_wink:

Tako je povikaše seljaci.

A zašto si radio otvoreni sistem jel on ima kakvih prednosti na zatvoreni.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Tako je povikaše seljaci.

A zašto si radio otvoreni sistem jel on ima kakvih prednosti na zatvoreni.

Pa, prva prednost je ta što mi ekspanzija uopšte ne treba, jer na zapreminu akumulatora i zapreminu vode u peći i sistemu (oko 3500l) trebala bi mi i veća ekspanzija. Druga stvar, nemam problema sa ozrakom. Kod radijatora je lakše izbiti zrak jer oni imaju ozračni ventil, meni se na crijeva to ne postavlja. Vremenom on izbije na vrh akumulatora i slobodno odleprša u atmosferu. U slučaju pregrijavanja isto ima prednosti...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Kad računaš da će grijanje da proradi da vidimo kako to sve funkcioniše. Zabilježi koje su greške da se mogu ispravit kod nekog.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Kad računaš da će grijanje da proradi da vidimo kako to sve funkcioniše. Zabilježi koje su greške da se mogu ispravit kod nekog.

Sutra puštam u pogon i palim roštilj :fiery: ako bude sve po planu. Stavit ću u noćnom periodu senzor termometra vani (Wireless) i termometar unutra. Izvještavam vas o stanju delta t.

Dobit ćete slike i o stanju termometara na akumulatoru (stavio sam ih tri komada vertikalno).

Eto, testirat ćemo neki period pa ako bude grešaka znat će se.

Najnoviji postovi

Na vrh