• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Grijanje plastenika

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Dali netko ima nekakvu šemu, nacrt ili nešto slično za stroj za proizvodnju briketa razmišljam kako da napravim stroj za briketiranje a nemam nikakvu ni šemu ni nacrt.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Pa mogu ti ja uslikati kako je kolega napravio briketirku po nacrtu iz sam svoj majstor. Doduše on radi sa papirom ali isti je princip za piljevinu. Ne bi vjerovali kolika je kalorijska energija 1 kg briketiranog papira :)

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Pa mogu ti ja uslikati kako je kolega napravio briketirku po nacrtu iz sam svoj majstor. Doduše on radi sa papirom ali isti je princip za piljevinu. Ne bi vjerovali kolika je kalorijska energija 1 kg briketiranog papira :)

Molim te uslikaj ali sve detalje.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
kum koji mi je dosada radio rasadu u grijanom plasteniku završio na nekoj operaciji i sad ja tražim nekoga tko bi mi uzgojio rasadu,sve moje,od sjemena,prskanja itd,znači samo trebam grijanje,netko tko grije svoje pa da ubaci mojih tridesetak kontejnera. zovnem ja ove iz Agrofruktusa u Donji Miholjac i kaže čovjek 1,80 plus pdv,pa previše skroz,kupiš gotov flanac za tu lovu,i kaže čovjek ljudi dovoze puno toga,rade punom parom,pa tko to radi nije mi jasno,ako već trebam onda ću si sam napraviti grijanje i sve to a ne plaćati toliko??

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
kum koji mi je dosada radio rasadu u grijanom plasteniku završio na nekoj operaciji i sad ja tražim nekoga tko bi mi uzgojio rasadu,sve moje,od sjemena,prskanja itd,znači samo trebam grijanje,netko tko grije svoje pa da ubaci mojih tridesetak kontejnera. zovnem ja ove iz Agrofruktusa u Donji Miholjac i kaže čovjek 1,80 plus pdv,pa previše skroz,kupiš gotov flanac za tu lovu,i kaže čovjek ljudi dovoze puno toga,rade punom parom,pa tko to radi nije mi jasno,ako već trebam onda ću si sam napraviti grijanje i sve to a ne plaćati toliko??

Možda je mislio 1,80 Kn po kontejneru !!!:) :)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ma ako ti treba za ranije, naruči kompletno sve i progutaj to...nema te računice na kojoj će ti se isplatit grijat 30 kontejnera...
ja krećem tek od 20-25. veljače na dalje, sad ni ne pomišljam trošit vrijeme i novac na grijanje...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ma ako ti treba za ranije, naruči kompletno sve i progutaj to...nema te računice na kojoj će ti se isplatit grijat 30 kontejnera...
ja krećem tek od 20-25. veljače na dalje, sad ni ne pomišljam trošit vrijeme i novac na grijanje...

ma kako nema računice,2500kn samo tih nekoliko kontejnera da im platim,pa grijem se cijelu zimu za te pare.

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
@samko da ne razglabamo u paradajzu o grijanju :icon_wink: pit'o bi te; koliko su visoki tuneli?

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
o,8 x 1,40

I dužina je ukupno 20+ metara?
Ja imam isto toliko i peć od 35kW (imam i napravljena dva izlaza za još jedan plastenik) gotovo da nikad ne smijem otvoriti klapnu. Drva uvijak tinjaju u peći tako da jedno loženje bude po šest sati. Ako otvorim klapnu, a ne otkrijem tunele, prokuha za minut. :icon_mrgreen:

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Ja imam loša drva ali za 4 tunela je klapna relativno nisko možda kažiprst može proći. Kad sam s ugljenom eksperimnetiso na početku sezone dok mi nije bila klapna namještena da se može sputit do kraja kako bi se vatra ugasila skoro mi je pošteno prokuhala (prešlo 105) :icon_blackeye:

Ja ovako ložim svakih 3 sata :mur:

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Ja imam loša drva ali za 4 tunela je klapna relativno nisko možda kažiprst može proći. Kad sam s ugljenom eksperimnetiso na početku sezone dok mi nije bila klapna namještena da se može sputit do kraja kako bi se vatra ugasila skoro mi je pošteno prokuhala (prešlo 105) :icon_blackeye:

Ja ovako ložim svakih 3 sata :mur:

Ja ne ložim ništa sitno jer iako je klapna zatvorena znaju da planu i eto ti belaja. :icon_eyes: Samo panjeve osrednje veličine (kao otprilike trećina otvora za loženje), a i veće kd ih imam. Što krupnija, bolje mi drže vatru. Mislim da mi je peć neiskorištena jer je do sad nisam ložio u full režimu. U drugi plastenik stavljam 50 kW pa ćemo vidjeti.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Kako mogu planuti kad je klapna zatvorena ? Kod mene kad se klapna spusti do kraja i najjača vatra se momentalno ugasi. Ne volim ja panjeve bolje normalno cijepano drvo ložim i nemam brige po noći hoće li se uhvatit ili ne.

Viadrus inače ima malo ložište , ja ložim 40 dugačko i širina 30 i visina nekih 35 i to izgori :mad::
(lipa ako znaš što je to)

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Kako mogu planuti kad je klapna zatvorena ?

Zatvorena i dobro naliježe i nemam pojma gdje se provuče ono malo zraka :icon_pray:, a promijena se već osjeti i kad je podignem i milimetar dva. Dimnjak mi je fi 180 i visok je pet metara. (pored plastenika), a za ovu od 500kW sam napravio fi 200 šest metara.

Kod mene kad se klapna spusti do kraja i najjača vatra se momentalno ugasi. Ne volim ja panjeve bolje normalno cijepano drvo ložim i nemam brige po noći hoće li se uhvatit ili ne.

Ma, kad ima žara na rešetci gori i najkrupniji panj. Ja pepeo izgrnem samo onoliko da može ući malo zraka pod rešetku tako da mi se ne desi da se ugasi vatra kad sve propane kroz nju.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Uhvate se ali eto ja ga bolje ložim po danu, sigurno je sigurno. Ja sam ti takav, ako nešto može krenuti po krivu, krenuti će .

Ja sam napravio dimnjak fi 160 , 4 metra otprilike možda malo više i od sad zidam dimnjak ...

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
metalnim ?

imam puno odličnih cigli kući pa ćeme izaći jeftinije i mogu onda napraviti puno viši dimnjak, a izadnji put kad sam radio u mom mjestu nisu imali veliku ploču za rezanje pa sam morao malom raditi rupe i izlaze

normalno unutra ide staklena vuna i ona cijev

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
metalnim ?

imam puno odličnih cigli kući pa ćeme izaći jeftinije i mogu onda napraviti puno viši dimnjak, a izadnji put kad sam radio u mom mjestu nisu imali veliku ploču za rezanje pa sam morao malom raditi rupe i izlaze

normalno unutra ide staklena vuna i ona cijev

Pa koliko visoko misliš zidati? Zidani dimnjak koji sam sebe nosi je ipak projekat. Za pet metara visine u osnovi mora biti barem 2x veći presjek u odnosu na vrh + armatura + temelj...

Najnoviji postovi

Na vrh