• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Herbicidi, insekticidi, pesticidi, fungicidi u ratarstvu

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Kako mislis dikamba?
Vidim da dobro baratas s tim pa zelim biti siguran. Nije mi se za igrat s tim tako da sigurno necu mjesat.
Samo mi ovo nije jasno. Chaman=nikosulfuron=motivell
Ndam se da se Hurky neće ljutit jer se obračaš njemu..
Dikamba.. je aktivna tvar koja se nalazi u herbicidima poput Banvel, Task,Motikan...i baš Dikamba, tako je i Nikosulfuron aktivna tvar u Motivelu, Chaman, Talon, Samson....a postoje i herbicidi koji imaju više aktivnih tvari u sebi...npr. Elumis..mezotrion + nikosulfuron.
Da pojednostavim..dikamba je za širokolisne a nikosulfuron za uskolisne.
Sorry Hurky.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Hvala, no pitao sam o duopaku s prosle stranice, znaci chaman(nikosulfuron)+mustang(2,4D) kako se oni mogu mjesat, a motivell koji je po sastavu isti kao chaman ne moze s mustangom.
Onda sam dobio odgovor zato sto je dikamba no ni u jednom nije aktivna tvar.
U svakom slucaju korisno pojasnjenje.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Ja stavljam 2 litre na jutro, a šprica nema veze koliko je litara, trebaš znati koliko trošiš vode na jutro, pa toliko staviš vode. Npr. s diznama 03, i mojom brzinom kretanja traktora ja utrošim 160 litara vode po jutru.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
ja sam ju tako naredio na manometru kad idem traktorom 1 brzom na 1200 obrtaja motora da šprica potroši svih 300 L,uvijek ostane malo. Dizne imam plave.Ide 3,5 L na hektar pa zato pitam

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
krivo si naredio, trošiš više vode i goriva nego je potrebno.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Zašto bi? Bolje je više vode kad se radi o zemljišnim herbicidima, 400-500l/ha.. Sa 330l i 04 diznama se prelazi ral, sa 440l hektar.. Stavi 2l Lumaxa na špricu, s 300l vode predji ral i to je to.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Ok hvala na informaciji. Ako budem morao ići u korekciju sa Laudisom,koliko njega da uzmem na špricu ako šprica troši 300 L na jutro zemlje ? Sad pada kiša kod mene pa kad se prosuši išao bih špricat,kukuruz je do 2 lista i malo je trava krenula al nije strašno...

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Koliko znam Laudis je za preko lista za njega bi trebao staviti manje dizne ili povećati brzinu s ovima koje imaš..

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Koje da uzmem ako su ove na šprici plave,to bi trebalo biti četvorka,onda bi trebao dvojku ili ? U pravu si za Laudis,on ide preko lista i u prašku je,moraš ga prvo rastopit sa strane u nekoj kanti i onda uliti u špricu ...

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
To ti bude netko iskusniji rekao, ja sam sebi uzeo 02 no nisam još prskao s njima..

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Zašto bi? Bolje je više vode kad se radi o zemljišnim herbicidima, 400-500l/ha.. Sa 330l i 04 diznama se prelazi ral, sa 440l hektar.. Stavi 2l Lumaxa na špricu, s 300l vode predji ral i to je to.
Zašto bi????? Zato jer utrošiš duplo više vode od mene, a matematika kaže da na 100 rali potrošiš više od mene 16000 litara vode, koja ako ide legalno preko vodomjera košta, te uz adekvatno podešavanje manometra nema potrebe držati 1200 okretaja. A učinak mog prskanja je bezprijekoran, s ispravnom prskalicom i diznama, a s keramičkim diznama okruglog mlaza kada prskam preko lista utrošim 160 litara na hektar.
Eto zato bi....

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Tvoja priča drži vodu za korekciju, prskanje preko lista, za zemljišne je potrebno ipak nešto više vode za pravi učinak...

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Ja koristim vodu iz bunara tako da ju ne moram plaćat jer ne ide preko vodomjera. Onda bi trebao smanjit pritisak na manometru da baci barem 200 L na jutro ili promijenit dizne

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Mile, kao prvo, nema veze koliko ide vode, ne prska se sa vodom nego sa otrovom. Važna je koncentracija :)
Ja trošim, 330l na ral i pol 1. brzinom na 539, 3 bara, 04 dize., a mogu komotno rastegnuti tu količinu na hektar, samo moram pojačati koncentraciju.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
A sta sam ja rekao, fino kažem čovjeku nek šiba 2 l lumax-a na špricu i nek poprska ral.. Prskao sam i ja sa 330l špricom pa znam, sad imam 440l, s njom prelazim hektar i stavim 4l Lumax-a..

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Koje da uzmem ako su ove na šprici plave,to bi trebalo biti četvorka,onda bi trebao dvojku ili ? U pravu si za Laudis,on ide preko lista i u prašku je,moraš ga prvo rastopit sa strane u nekoj kanti i onda uliti u špricu ...

Laudis ti je u tekučem stanju,dobro ga promučkaj prije upotrebe.
Nemoj trošiti puno vode,bezveze se vozaš sa prskalicom,trošak si povečavaš,trošiš vrijeme bezveze.

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Pozdrav!
Zna li netko dobro objasniti koje su dizne kojeg promjera (prema boji). Ja sam nedavno složio prskalicu i imam crne i plave dizne. Koje troše najmanje vode po hektaru? Koji je optimalan pritisak za prskanje?

Najnoviji postovi

Na vrh