• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidrauličko kočenje prikolice

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Re: hidrauličke kočnice

Bi. Jedino pogledaj da bude i sila slična zračnima.

B

Bobo

Guest

Ova prikolica koci kao sumanuta. Kad je prazna, hoce rudu iscupati, al kad ju nakrka punu zrna i vozi na silos, sve je OK. koliko znam da nema tu nekih proracuna, nego je samo covjek slozio shemu u glavi, sve povario i gotova stvar.

Na prikolici rade i zracne kocnice i hidraulicne.

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

ma zračne bi izbacio jer su meni nepotrebne odnosno samo bi izvadio osigurač s cilindra da ga uljni dok bude radio neče vuč stalno nutra van da ga ne haba pa kad budem trebao samo stavio osigurač na zračne i imam zračne nije neki problem.
mene samo zanima jel bi traktor mogao dovoljno ulja preko pedale pogurnut ta 2 cilindra. jer kad bi kočio i stisnuo pedalu bojim se da nebi dovoljno ulja poslalo u prikolicu da nebi to funkcioniralo odnosno da bi traktor kočio a prikolica da nebi još imala nikakvih naznaka za kočenje. radi se o osjetljivosti cilindra i pritisku. pritisak traktor ima al neznam jel bi bio dovoljno količinski ulja za kočenje recimo da on daje oko 1 ulja u kočnice preikolice a daje manje jer bi to bilo dovoljno za to.

dali neko zna tvornički kakve uljne kočnice imaju prikolice????

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Pozdrav kikic MF ako sam dobro shvatio ti imaš na traktoru hidrauličke kočnice koje koče na traktoru a ne izvod za hidrauličke kočnice prikolice kako se dalo naslutiti u prijašnim postovima.Prikolica sa hidrauličkim kočnicama koči sa uljem i pritiskom iz hidraulike,a za to trebaš poseban ventil što "malo" zakomplicira i još "malo" poskupljuje stvar.
Mislim da smo ovu temu dosta dobro razradili i ako se potrudiš da je pročitaš bit če ti sve puno jasnije ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

još da nadodam ..cilindar zracnog ne treba odvajati od sustava jer se ništa ne "hauba "ako ga izvlaci npr. cilindar hidrauličke kočnice ...

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

shvačam. traktor ima hidraulični izvod za kočnice otraga. jer sam od kuma kopčio cisternus hidrauličnim kočnicama i isprobavao na skliskom i kočila je i cisterna i traktor. priključak postoji otraga koji gura ulje kad pritisnem pedalu kočnice. malo sam krivo gore objasnio pa se ispričavam tko nije shvatio :oops: uglavnom mf 3080 mi ima hidraulične kočnice tvornički složene za prikolicu :D

evo ja sam to sve lijepo proučio i vidio daosta natezanja i objašnjavanja i skontao neke stvari. e sad ovako ja na traktoru imam hidraulične kočnice izvod posebno odvojen baš za kočnice za prikolicu. znači nebi kočio preko kiper ventila s ručicom neko preko hidraulične nožne pedale koja je na traktoru več postoječa za kočenje prikolice. znači na traktoru je to riješeno.

e sad prikolica je 2 osovine kamionska nosivosti 16 tona dupli kotači. ja bi stavio hidraulični cilindra umjesto zračnih odnosno koristili bi se obadva al da zračnih bi ugradio hidraulične.
e sad slijedi ono kaj mene muči. pošto su 4 zračna cilindra, za svaki kotač je jedan zračni cilindar, a ja bi da me ne košta toliko novčano, stavio za 2 kotača jedan uljni cilindar. ali me muči neznam kolko bi morao biti debljina sviječe cilindra i kolko bi cilindra morao biti jak da bi kočio 2 dupla kotača za jednu osovinu????? kolko bi ti cilindri koštali.

znači ako ste me skužili kaj sam mislio reči. stavio bi na 2 osovine 2 kočiona hidraulična cilindra, a nebi stavljao 4 kako su sad stavljena 4 zračna za svaki kotač. ja bi za 2 kotača jedan hidraulični. i dali bi oni bili dovoljno jaki da zadrže 16 tona odnosno nekih realnih 12 tona barem.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912

Ja planiram jedno jednostavno, jeftino, a ne bas idealno rjesenaj kocenja jednosovinke. O cemu se radi na traktrou imam mehanicke kocnice. na prikolici su mi zracne kocnice i sad ja umjesto zracnog cilindar cu staviti dvojsmjerni hidraulicni cilindar i spojiti ga na letvu koja koci ali spojiti ga sa oprugom odgovarajuce velicine i postlati je tako kad cilindar dođe do kraja da koci silom kuju ja zelim.Opruga ce omogucivati mekse kocenje i da se nesto ne polomi. na traktoru ima viska komnadi za dvosmjerne cilindre.
Sto mislite o ovome strucnjaci.

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Kikic tako več može.Za odabir promjera cilindra je najbitnije znati koji ti je pritisak u hidrauličnom sistemu kočnica i onda izračunati kolika je sila sa zrakom na zračnim cilindrima i približno dostiči jednaku silu sa hidrauličnim cilindrima sa hidrauličkim pritiskom.Snaga cilindra se računa površina×tlak.Možeš i izmjerit na kumovoj mogu bit i malo veči pošto češ stavit jedan cilindar na osovinu.
Powershift i o tome smo raspravljali u toj temi i tu nije problem tvrdog kočenja več to da moraš raditi dvije radnje a kad ti je sila malo je napeto stiskati kočnicu i tražiti komandu,problem je i u otpuštanju kočnica.Neki forumaši več imaju takav sistem i sve piše na stranicama prije pa malo prolistaj ima razloga za i protiv.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912

Da ovisno po kom terenu se vozi, kod mene je brdovito i onda je na posetku spustanja niz padinu, povuucem rucicu, cilindar nspana oprugu koliko zelim, kad se spustim utpusti kocnicu i po gasu.U takvim situiacijama fukcionira da postedim kocnice traktora i sigurnost pri spustanju.

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

majstor kaže:
Kikic tako več može.Za odabir promjera cilindra je najbitnije znati koji ti je pritisak u hidrauličnom sistemu kočnica i onda izračunati kolika je sila sa zrakom na zračnim cilindrima i približno dostiči jednaku silu sa hidrauličnim cilindrima sa hidrauličkim pritiskom.Snaga cilindra se računa površina×tlak.Možeš i izmjerit na kumovoj mogu bit i malo veči pošto češ stavit jedan cilindar na osovinu.

on ima cisternu 7000 litara i mislim da je to dosta da kupim takva 2 cilindra za svoju prikolicu. tlak je standardan na svim traktorima. zavisi kolko stisneš tak koči odnosno tolki tlak da cilindr to mi nije porblem. vidit ču kolki je kumov cilindar i riješit ču to sad kad sam siguran u to hvala na pomoči forumaši :D

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

J..... te kumova cisterna i kumov cilindar ..kako si nedoj.... ...ljepo ti majstor kaže što i kako napraviti
1 . pronađi podatak tlaka u tvojem traktoru ,odnosno tlaku u sistemu kočenja ili izmjeri manometrom (samo pazi i manometar košta )
2. izmjeru ukupnu poveršinu zracnih cilindara po osovini (ako misliš staviti na svaku osovinu jedan cilindar)
3. iz površine i tlaka zraka zracnih kočnica izračunaj silu koju daju zracni cilindri
sila = površina aktivnog dijela cilindra x pritisak zraka
Tako dobiješ podatak o sili koju daje zracni cilindar .
Tu silu podijeli sa tlakom koji daje hidrauicni sistem traktor i dobit češ površinu klipa hidraulickog cilindra .
E sad ako ti sfali novaca javi se meni, ja cu ti poslati ...

Puknuti, smiri zivce.

Bobo

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

puknuti kaže:
Puknuti, smiri zivce.

Bobo
Jel to neka prijetnja , ili nešto vezano uz hidraulične kočnice?
Ako ti misliš da sam naživčen u 7 sati ujutu ,zamisli tak kaj bi tek sad mogao napisati ...
Gadi mi se licemjerstvo ljudi koji se skrivaju iza monitora a ustvari bi bili riječitiji i prostiji od mene .
Na piku sam jer govorim ..ma klinac govorim- nego pišem kaj mislim ..ako ovo mjesto nije spremno na istinu mogu ja pričekati još koje vrijeme .

B

Bobo

Guest

Nista nemoj preosobno shvacati, ali...

I tebe i jos neke sam vec prije privatnih poruka opominjao da smanjite s psovkama.

Ak se ja mogu suzdrzavati na forumu, mogu i ostali...

Z

zami

Guest

Bok svima, ima možda ko rješenja za imt 539? trebaju mi kočnice

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789

Hidrauličke ili mehaničke?
Za zemljane terene ili asvaltirane površine?

Z

zami

Guest

hidraulične jer mi jih ima prikolica

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Mijenjao pakne na desnom tocku, kocnice su hidraulicne. Sda kad po sklisko terenu kocim desnim kotacem , koci mi i lijevi, tako kad se hocu okrenuti u lijevu stranu i pomoci lijevom kocnicom kako koci i desno mozda manje nego lijevu, okretanje je otezano. Sto je razlog, majstro kaze da traktor ima nekakv ventil koji silu kocenj prebacuje na drugi kotac, kao ima prednju vucu pa mu neda da ga tako okrece, zabacuje. Ja ipak mislim da treba nesto podesiti ili je nesto u kvaru.

fendonja

Član
Tu od
11 Pro 2010
Poruka
326
ima ko ideju kak sloziti hidraulicne kocnice za kocenje prikolice na malom fergicu?..naime, djed je kupio prikolicu sa hidraulicnim kocnicama pa misli kociti preko izvoda za kipanje i to preko onog ventila kao sto je na sipovim beracima tako da ne mora mijenjati uvijek crijeva od kocnica i kipera..kak bi se u praksi takvo kocenje pokazalo??

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
o tome se dosta pisalo pogledaj malo po forumu, i ja sam o tome razmisljao, najdenostavniji nacin ravodnika na traktoru (komanda) cilindar na priolici koji bih spojio preko opruge sa polugom kocenja, jer se ovom komandom nemoze precizno dozirati sila mocenja, a opruga bi bila ta koja bi se nategla u slucaju da zadrzim komnadu dulje no sto je potrebno. ovo bi sluzilo samo za spustanje niz nizbrdice, nije za cestu uporabu.

Ima i drugih nacina, ali skupljih.

fendonja

Član
Tu od
11 Pro 2010
Poruka
326
o tome se dosta pisalo pogledaj malo po forumu, i ja sam o tome razmisljao, najdenostavniji nacin ravodnika na traktoru (komanda) cilindar na priolici koji bih spojio preko opruge sa polugom kocenja, jer se ovom komandom nemoze precizno dozirati sila mocenja, a opruga bi bila ta koja bi se nategla u slucaju da zadrzim komnadu dulje no sto je potrebno. ovo bi sluzilo samo za spustanje niz nizbrdice, nije za cestu uporabu.

Ima i drugih nacina, ali skupljih.

tak sam i ja nesto mislio

Na vrh