• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidrauličko kočenje prikolice

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Re: hidrauličke kočnice

zbalija kaže:
ZJ kaže:
Nacrtaj samo kockice za ono kaj neznaš i točnu shemu instalacije. To bude dovoljno.
Cilindar kočnice ti se jako kratko puni: možda 1 sek, a za to vrijeme ni ne primjetiš da volan ide teško.

ZJ o.k. !

Budem nacrtal shemu, prvo ju prekopiram na papir sa traktora, a tu ću stavit pravu sa simbolima.

Vidim da si prije pital kako radi hidraulika, odgovor je sljedeći na ler gasu opće ne podiže ni praznog kamoli da ima gore neki teret. Kad želim podiči neki teži teret moram dodat gas na cca 2000 rpm, sad nabavljam pumpu jačeg kapaciteta, pa mislim da ću taj problem riješiti oko podizanja!

Netreba ti pumpa većeg protoka, već bi samo trebalo ugraditi prioritetni ventil između hidraulike i volana. Najjednostavnije ti je kupiti onoga za Torpedo 48 ili 55, i mislim da bi odgovaral po protoku.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

ZJ kaže:
Malo pazi na način pisanja, jer se lako izgubi smisao teksta (podebljano).
Netreba ti pumpa većeg protoka, već bi samo trebalo ugraditi prioritetni ventil između hidraulike i volana. Najjednostavnije ti je kupiti onoga za Torpedo 48 ili 55, i mislim da bi odgovaral po protoku.

ZJ hvala na upozorenju, ispravio sam greške, ispričavam se svima! :oops:

Evo slike dali misliš na ovo što ja zovem razdjelnik hidraulike ( na slici zelena strelica), na žalost nemam bolje slike tog elementa hidraulike:

Obrisan neispravan link.

Na tom "ventilu" ili kaj je već se razdjeljuje tlačni vod!

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Evo nacrtao sam shemu hidrauličke instalacije.
Nadam se da su svi znakovi dobri, lakše mi je pročitati shemu, nego ju nacrtati.
Nisam baš u školi bio neki tehnički crtač! :oops:
Ako sam koji element krivo nacrtao neka ne netko ispravi!

Ovako nekako bi to trebalo izgledati:

Obrisan neispravan link.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Da, iznad pumpe postoji samo T prema volanu i hidraulici. Pitam se kak to uopće hoće raditi?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Za puknutog:
mjeril sam danas stanje polužja na prikolici, i izgleda jako zanimljivo: Zračni cilindar je ø100mm, duljina poluga je 175mm, a hod nekakvih 50...55mm. Cilindri koje imam su predugog hoda (200mm), pa sam u potrazi za dva kom. plunger cilindara, ø25...30, oko 80mm hoda.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

ZJ kaže:
Da, iznad pumpe postoji samo T prema volanu i hidraulici. Pitam se kak to uopće hoće raditi?

A radi već 28 godina, tako su u tvornici konstruirali!

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

ZJ kaže:
Pozdrav ZJ pogledaj temu o nama gdje se predstavlja zbalija tamo jebolja slika sa tim ventilom.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

majstor kaže:
ZJ kaže:
Pozdrav ZJ pogledaj temu o nama gdje se predstavlja zbalija tamo jebolja slika sa tim ventilom.

Majstor misliš na ovu sliku?

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Tu se vidi da je direkno spojen tlačni dio voda volan-sigurnosni ventil volana.

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Pozdrav zbalija na te slike sam mislio samo sad više gledam manje razumijem. Možeš li mi reči kamo je spojena cijev koja ide iz ventila koji napaja kiper ventil?

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

majstor kaže:
Pozdrav zbalija na te slike sam mislio samo sad više gledam manje razumijem. Možeš li mi reči kamo je spojena cijev koja ide iz ventila koji napaja kiper ventil?

Majstore evo objašnjenja gdje je spojen tlačni vod sa razvodnikom, ako ti nije još jasno pitaj!

Obrisan neispravan link.

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Tu sam shvatio ali mene zanima ona malo viša što se vrača i dolazi ispod tlačnog ventila a ne vidi se kamo je spojena. Morat ču se naučit postavljat slike pa če onda i komunikacija biti lakša.Evo mislim da mi se i slika u glavi posložila. Ta cijev koja mi nije jasna je ustvari tlačna koja ide iz pumpe na prioritetni ventil a iz njega donja cijev u kiper ventil a gornja preko T komada na volan i sigurnosni ventil.Ta teorija je točna ako je sigurnosni ventil spojen sa dvije cijevi a ne sa tri kako se čini na slici.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

majstor kaže:
Tu sam shvatio ali mene zanima ona malo viša što se vrača i dolazi ispod tlačnog ventila a ne vidi se kamo je spojena. Morat ču se naučit postavljat slike pa če onda i komunikacija biti lakša.

Ako misliš na onu deblju ono je drenažni (povratni) vod.

Evo opet slike ako sam dobro shvatio što te zanima:

Obrisan neispravan link.

Ako sam dobro svati ovo daljnjeg objašnjenja:

Obrisan neispravan link.

Dali imaš možda msn, pa da lakše i brže razmijenimo pitanja i odgovore?

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Preko elektronike samnom nemožeš lako a još manje brže.Zanima me samo koja cijev dolazi iz pumpe.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Moga si jednostavno napisati da te zanima visokotlačni cjevovod koji dolazi iz pumpe da se ja ne mučim i da ne zauzimam prostor na foruma bezvezne!

Evo odgovora koja cijev dolazi iz pumpe:

Obrisan neispravan link.

Nadam se da sam konačno shvatio što te zanima!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

ZJ kaže:
Za puknutog:
mjeril sam danas stanje polužja na prikolici, i izgleda jako zanimljivo: Zračni cilindar je ø100mm, duljina poluga je 175mm, a hod nekakvih 50...55mm. Cilindri koje imam su predugog hoda (200mm), pa sam u potrazi za dva kom. plunger cilindara, ø25...30, oko 80mm hoda.

Tvoj zracni daje na 6 bara silu od 470 Kg ..
Ako hidraulicnog montiraš ispod zracnog a ovome je poluga tih 175 mm , :scratch i (sad na glas razmišljam)
mogao bi mu namontirati uporište :pola od ovih 100mm je 50mm +nosac 15mm + pola od hid .cilindra cca 25mm = 90 mm niže od uporišta zracnog ..
Na tom mjestu ti je cilindar radne površine od fi 25 cca 200 kila manje ,a fi 30 200 kila više .
Racunao sam da je tlak hidraulike 160 bara
Nadam se da me matematika danas nije iznevjerila :oops:

Ne vidim razloga zašto ti smeta duži hod tih cilindara koje imaš , jedino vodi racuna da prošlicaš ušicu tih 55 mm plus rezerva koja ce ti doci s trošenjem obloga ,odnosno to ce biti manje jer ce hid. biti na manjem kraku .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

ZJ kaže:
Kaj je ovo oznaceno na slici?-
To nije obicni T koji djeli ulje na dvije grane ,da li ima na tom ventilu nešto drugo osim tih cjevi ? ...
Neki cep ili nešto za podešavanje ..meni to izgleda kao redosljedni ventil .
Ako je tako @Zbalijina šema ima smisla :scratch
2wdy1kp.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

puknuti kaže:
ZJ kaže:
Za puknutog:

Tvoj zracni daje na 6 bara silu od 470 Kg ..
Ako hidraulicnog montiraš ispod zracnog a ovome je poluga tih 175 mm , :scratch i (sad na glas razmišljam)
mogao bi mu namontirati uporište :pola od ovih 100mm je 50mm +nosac 15mm + pola od hid .cilindra cca 25mm = 90 mm niže od uporišta zracnog ..
Na tom mjestu ti je cilindar radne površine od fi 25 cca 200 kila manje ,a fi 30 200 kila više .
Racunao sam da je tlak hidraulike 160 bara
Nadam se da me matematika danas nije iznevjerila :oops:

Ne vidim razloga zašto ti smeta duži hod tih cilindara koje imaš , jedino vodi racuna da prošlicaš ušicu tih 55 mm plus rezerva koja ce ti doci s trošenjem obloga ,odnosno to ce biti manje jer ce hid. biti na manjem kraku .

Nije problem, znam to i sam izračunati. Samo sam izmjeril kad sam već imal priliku. Naime, prikolici sam priuštil novu obuću (čarape i šlape), tj. nove felge i gume, pa sam dizal sanduk da vidim kak joj šlape pristaju.
Zakaj mi smeta predugi cilindar? Zato kaj bi nosač trebal produljivati. Jednostavnije je naći novi kraći cilindar.
BTW, na novim Tehnostroj prikolicama je cilindar ø25x80mm.
Tlak na Same-u je 180 bara, a mislim da je toliko i na Štore-u. Moram izmjeriti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

puknuti kaže:
ZJ kaže:
To nije obicni T koji djeli ulje na dvije grane ,da li ima na tom ventilu nešto drugo osim tih cjevi ? ...
2wdy1kp.jpg
Slike su slabe kvalitete, pa izgleda kao obični T. No možda je unutra prioritetni ventil ili samo dvije prigušnice???

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

ZJ kaže:
puknuti kaže:
ZJ kaže:
2wdy1kp.jpg
Slike su slabe kvalitete, pa izgleda kao obični T. No možda je unutra prioritetni ventil ili samo dvije prigušnice???

To nije T komad, mislim da je neki ventil, ili čak razdjeljivač protoka, najme sa druge strane ima neki čep.
Mislim da ima neki ventil unutra, jer ove dvije cijevi (od volana i razvodnika) nisu točno jedna ispod druge nego su razmaknute. Cijev od razvodnika je bliže naprijed, a cijev od volana i sigurnosnog ventila je bolje odostraga.
Na obični T komad su jedinio spojeni sigurnosni ventil-upravljač i taj komad (to se dobro vidi na slici).
Slika je loša jer imam VGA kameru na mobitelu, bude slikao sa više pozicija pa bude možda bolje jasno.

Znam da je tak kocka proizvodnje Prve Petoljetke!

Evo oznake tog elementa pa možda netko razjasni o čemu je riječ:

A 55-56 00
8237 80j

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Još nešto mi nije jasno: sigurnosni ventil bi trebal biti i na hidraulici, a ne samo volanu. Jel' postoje 2 ili samo onaj iza volana?
Bilo bi zanimljivo pogledati kak je to Filipan spojil na ovom "novom" TV-u od člana siniša

Na vrh