• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidrauličko kočenje prikolice

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Re: hidrauličke kočnice

ZJ kaže:
Još nešto mi nije jasno: sigurnosni ventil bi trebal biti i na hidraulici, a ne samo volanu. Jel' postoje 2 ili samo onaj iza volana?

Da na tom modelu TV su dva sigurnosna ventila.
Drugi sigurnosni je u razvodniku hidraulike, taj koji je u razvodniku imaju ga svi modeli TV.

Ovo žuto uokvireno je sigurnosni ventil na razvodniku:

Obrisan neispravan link.

ZJ kaže:
Bilo bi zanimljivo pogledati kak je to Filipan spojil na ovom "novom" TV-u od člana siniša

Mislim da je na njegovom TV volan spojen direktno sa običnim T komadom, tako sam barem ja uspio zaključiti na par slika koje sam vidio koje mi je pokazao g. Filipa! Ne tvrdi da je 100%, ali sam tako vidi na slikama.

B

belic0209

Guest

Postovanje forumasi,dali je netko od vas radio priključak na tomi serije 800 imam problema s time pa bi volio da to napravim.Hvala!

B

Bobo

Guest

Moje isprike...

Slucajno sam obrisao post clana ZJ, jer nisam znao o cemu se radi dok nisam vidio ovo u drugoj temi...

ZJ kaže:
puknuti kaže:
Jel ima neki link , slika , skica na škerniclu....
kako rade te "prave" francuske, njemacke ili bilo koje hidraulicne kocnicena prikolici i kaj se od opreme ugrađuje na traktor ?
Čuj, ovo moramo nastaviti u temi "Hidraulične kočnice", pa se selim tamo. OK?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

puknuti kaže:
kako rade te "prave" francuske, njemacke ili bilo koje hidraulicne kocnicena prikolici i kaj se od opreme ugrađuje na traktor ?

Francuska (i za naše tržište također) izvedba, za brzine do 30km/h, je najjednostavnija. Prilikom kočenja, kočni ventil na traktoru gura tlak (u kočni cilindar) proporcionalan tlaku u hidruličkim kočnicama traktora. Samo tlak ulja za kočenje prikolice stvara hidraulička pumpa na traktoru. Kočni uređaj na prikolici je jednostavan, i sastoji se samo od kočnog cilindra i tlačnog crijeva prema traktoru.
Prednosti: jednostavnost sustava, niska cijena instalacije na prikolici.
Mane: nema kočenja ako se motor ugasi ili pak pukne crijevo radi otkvačivanja prikolice.

Talijanska(i za naše tržište također, no prema narudžbi) izvedba, za brzine do 40km/h, je kompliciranija. Kočni ventil je drugačiji, ima na sebi ručicu za otkočivanje prikolice. Kad se priključi crijevo za kočenje prikolice i ručicom na ventilu uključe kočnice (pretpostavlja se da motor, odnosno pumpa hidraulike, radi), ventil digne tlak ulja u sustavu kočenja, te "napuni" hiroakumulator. Prilikom kočenja, kočni ventil na traktoru smanjuje tlak u sustavu kočnica na prikolici, dakle obrnuto je proporcionalan tlaku u hidruličkim kočnicama traktora. Pri tome razvodni (sigurnosni) ventil na prikolici preusmjerava tlak akumuliran u hidroakumulatoru u kočni cilindar. Kočni uređaj na prikolici je kompliciraniji, a sastoji se od razvodnog (sigurnosni) ventila, hidroakumulatora, kočnog cilindra i tlačnog crijeva prema traktoru.
Ovaj sustav je principom ekvivalentan jednocjevnim zračnim kočnicama, s prednošću da dok motor radi, na nizbrdici se nemože ostati bez tlaka (kao kod zračnog). Dakle, po sigurnosti su između jednocjevnih i dvocjevnih zračnih kočnica.
Prednosti: jednostavnost sustava, niska cijena instalacije na traktoru, nešto skuplja i kompliciranija na prikolici, sigurnosna kočnica. Koči prikolice do 40km/h.
Mane: skuplja instalacija na prikolici ( u rangu sa zračnom), kompliciranije održavanje, nije moguća (jednostavna) samogradnja sustava na no name prikolice.

Njemački sustav kočnica priznaje samo zrak.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Bobo kaže:
Moje isprike...

Slucajno sam obrisao post clana ZJ, jer nisam znao o cemu se radi dok nisam vidio ovo u drugoj temi...

ZJ kaže:
puknuti kaže:
Čuj, ovo moramo nastaviti u temi "Hidraulične kočnice", pa se selim tamo. OK?
E Bobo, opet si počel...moral budem po drugi put otići... ;)
A kaj imaš protiv mene? :scratch

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

ZJ kaže:
Francuska
Talijanska
Talijani drže stalan tlak u sistemu ,koji ? maximalni ? pa to i nije za pohvalu :scratch
Kaj nema sheme instalacija koja je ugrađuje na traktor ? ..vidio sam onu sliku za štore ..tamo se ne vidi ništa kaj me zanima
Negdje si napisao da gasiš štore kad spuštaš preko kiper ventila, jer ti cvili sigurnosni ..
Na štore je ugrađen razvodnik s tri položaja ,ali je izvod sano jedan ...mjesto prikljucka drugog izvoda je blindirano ...
Skini taj cep i spoji to negdje na povrat ili natrag u mjenjac da izbjegneš ovo gore

Havla ,sve mi to djeluje prekomplicirano za samogradnju ..a xxx stotica eura mi se ne daje za to ...
Odbacujem sve to u korist dobre stare sajle i poluge ...Danas ima inox sajli , kvalitetnih bužira ..tako da nema potrebe za održavanjem ...malo Wd-a i idemo dalje ;) ...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

puknuti kaže:
ZJ kaže:
Francuska
Talijanska
1. Talijani drže stalan tlak u sistemu ,koji ? maximalni ? pa to i nije za pohvalu :scratch
Kaj nema sheme instalacija koja je ugrađuje na traktor ? ..vidio sam onu sliku za štore ..tamo se ne vidi ništa kaj me zanima
2. Negdje si napisao da gasiš štore kad spuštaš preko kiper ventila, jer ti cvili sigurnosni ..
Na štore je ugrađen razvodnik s tri položaja ,ali je izvod sano jedan ...mjesto prikljucka drugog izvoda je blindirano ...
Skini taj cep i spoji to negdje na povrat ili natrag u mjenjac da izbjegneš ovo gore

Havla ,sve mi to djeluje prekomplicirano za samogradnju ..a xxx stotica eura mi se ne daje za to ...
3. Odbacujem sve to u korist dobre stare sajle i poluge ...Danas ima inox sajli , kvalitetnih bužira ..tako da nema potrebe za održavanjem ...malo Wd-a i idemo dalje ;) ...
1. Možda nisam dobro napisal. Kočni ventil na traktoru "nadruka" tlak u akumulator (što traje vrlo kratko) i dalje je tlak u zatvorenom sustavu, jer kočni ventil pušta ulje prema slijedećim razvodnicima (koliko ja znam). Koliki je tlak nezanam.
Uostalom, slično je i kod zraka, samo kaj je kod zraka tlak u posudi na prikolici jednak tlaku zraka na traktoru, a ovdje je stalan tlak između kočnog ventila i prikolice, a prije ventila može biti i bez tlaka.
Shema instalacije je identična kao i za Francusku verziju ventila. Opis samog ventila:
- tlačni ulaz (od pumpe)
- tlačni izlaz (powerbeyond) prema razvodnicima (slijedeći potrošači)
- povrat ulja (bez tlaka, prilikom kočenja/otkočivanja prikolice)
- izlaz za priključak prikolice
- dva ulaza za priključak hidrauličkih kočnica traktora (za traktore s 2 hidraulička cilindra za svaku stranu. Kad se stisne jedna pedala, prikolica nije kočena).

Francuska (jednostavnija) verzija:

Slika izvedbe na Tehnostoj prikolici:

Talijanska (sigurnosna) verzija:

A ovak to izgleda na prikolici (nažalost mala je slika):
c42594f4.jpg

2. Planiram malo modificirati instalaciju, no ne stižem...

3. Ta varijanta ti ostaje i kad imaš i hidraulične i zračne kočnice kao rezervna, tak i tak...

B

Bobo

Guest

ZJ kaže:

Ne idi nikuda, tek si dosao... Trebaju te ljudi ovdje i vise nego na onom forumu koliko vidim, jer ovdje vise ljudi prilazi prakticnim rjesenjima nego kupovnim, a tu si ipak maher i imas sto ljudima reci i objasniti.

S druge strane nista protiv tebe nit ikoga nemam, jer svaki dan nekog vraga od tebe naucim i ja kao i ostatak foruma... Greskom sam obrisao post, jer je u njemu bio samo onaj citirani dio i nista vise, pa sam mislio da si se i ti zeznuo u postanju, ali sam kasnije skuzio u pregledu drugih tema o cemu se radi, te se odmah ispricao u vratio ono sto je tu i bilo

Nisam toliki mamlaz koliko ljudi misle, a i pametnomm se greska potkrade, a gdje nece meni... ;) ;) ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Bobo kaže:
ZJ kaže:

Ne idi nikuda, tek si dosao... Trebaju te ljudi ovdje i vise nego na onom forumu koliko vidim, jer ovdje vise ljudi prilazi prakticnim rjesenjima nego kupovnim, a tu si ipak maher i imas sto ljudima reci i objasniti.

S druge strane nista protiv tebe nit ikoga nemam, jer svaki dan nekog vraga od tebe naucim i ja kao i ostatak foruma... Greskom sam obrisao post, jer je u njemu bio samo onaj citirani dio i nista vise, pa sam mislio da si se i ti zeznuo u postanju, ali sam kasnije skuzio u pregledu drugih tema o cemu se radi, te se odmah ispricao u vratio ono sto je tu i bilo

Nisam toliki mamlaz koliko ljudi misle, a i pametnomm se greska potkrade, a gdje nece meni... ;) ;) ;)

Dobro Bobo, šalil sam se. Pa videl si ;)
Ali te moram malo podsjetiti na prošlost ;)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

puknuti kaže:
ZJ kaže:
Da, iznad pumpe postoji samo T prema volanu i hidraulici. Pitam se kak to uopće hoće raditi?
Kaj je ovo oznaceno na slici?-
To nije obicni T koji djeli ulje na dvije grane ,da li ima na tom ventilu nešto drugo osim tih cjevi ? ...
Neki cep ili nešto za podešavanje ..meni to izgleda kao redosljedni ventil .
Ako je tako @Zbalijina šema ima smisla :scratch
2wdy1kp.jpg

Evo opet sam aktivirao temu o ventilu, ali sad pišem sa provjerenim informacijama!

Ova kocka koja je označena na slici je razdjeljivač protoka sa ugrađenim ventilom unutra.

ZJ kaže:
Bilo bi zanimljivo pogledati kak je to Filipan spojil na ovom "novom" TV-u od člana siniša

Na TV na kojeg g. Filipan naknadno ugradio hidrauličnu glavu od slovenskog AGT je i ugradio i ventil prioriteta!

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

puknuti kaže:
Kaj je ovo oznaceno na slici?-
To nije obicni T koji djeli ulje na dvije grane ,da li ima na tom ventilu nešto drugo osim tih cjevi ? ...
Neki cep ili nešto za podešavanje ..meni to izgleda kao redosljedni ventil .
Ako je tako @Zbalijina šema ima smisla :scratch
2wdy1kp.jpg

Evo informacija iz tvornice direktno!
Zamolio sam našeg forumaša zoran frenki da se raspita u Prvoj Petoljetci o čemu se radi i danas mi je odgovorio na e-mal pa ja sad stavljam njegov tekst koji je on meni napisao:

zoran frenki kaže:
Sad sam se cuo sa majstorom,postavio si mi ono pitanje sad
sam cuo majstora i informisao o onom uredjaju.Toje uredjaj koji drzi
pritisak u glavu upravljaca

Znači ako sam dobro svati njegove riječi radi se o nepovratnom ventilu!

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571

Pozdrav! Ja imam problem na Ursusu. Problem je taj da kad naspem ulje za kočnice ono za par dana nestane. Prije par danasam malo nasuo i traktor nije ni palit ni pomaknit a ulja nema! Gdje to sve ulje nestane??

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Marko355 ulje je najvjerivatnije iscurilo kroz radne kočne cilindre!

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Krade ti susjed!!! :lol: :lol: :lol:
Ma šalim se...verovatno ti curi negde, i iskapa na neki deo,i nevidiš jer nema traga dole!
Negde se taloži!
Dobro ti to pregledaj,,,i naćeš gde je problem!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571

Sutra ču pogeldat, sad je več mrak a u šupi se nevidi dobro....

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Već sam mu rekao, ili crijevo od posude ili na cilindru, ode onaj mesingani obruč pokida vanjusku gumicu te ulje iscuri...
U biti slijeva se po cilindru pa na cijevi, pa do najniže točke gdje pada na zemlju...

Glavni cilindar je 150kn, a ovaj drugi je nešto jeftiniji. Da ako se odma primjeti, dovoljan je i samo zamjena gumica, što kod mene nije bio slučaj, jer one i dalje koče dok ima u sistemu ulja....

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

više se ne sječam da li sam negdje spomenul koji sam ja "problem" sa kvačilom imal na zetoru 6340,nakon otprilike 2 g. "propala" mi papuča od kvačila -propustil ulje gornji cilindar-zamijenim klipič sa gumicama prođe 3 mjeseca opet isto. zamijenim komplet klip i opet nakon kratkog vremena isto s tim da je sada propustil i donji cilindar sreča što mi se prodavač smiloval i dal savjet --NIKAKO NE TOČITI ININO UKA ULJE već neko strano ,ja kupil valvoline za kočnice i od onda nisam imal problema . razlog je u tome što je inino pre agresivno i "pojede" gumice

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571

Sad sam pogledao i na onom kraj točka, gdje su zupčanici i sve to, na desnoj strani je malo od ulja oko šarafa i spojeva a na ljevoj je samo na jednom mjestu. Jel moguče da se ulje tu zadržava?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Dečki, malo ste fulali temu. Ovdje su tema hidrauličke kočnice NA PRIKOLICI.

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

Bobo kaže:
Ma na ovo sam i mislio! Dakle, bolje dati 220€, nego 600-700 za uredjaj koji ce jednaki posao odradjivati.

I moj jedan kolega je pravio s hidraulicnim cilindrima kocnice na prikolici, jer na traktoru ima izvod za takve kocnice, a nema kompresor za ukopca zracne...

Sjecate se svi Coca-Cola prikolice, zar ne?

Neispravan link obrisan!

@TV: ovo sto kocis s kiper ventilom nije dobro ni po prikolicu, ni po kocnice na prikolici, ni po mehanizam za kocenje prikolice. Velike se sile tu stvaraju...

Predlazem da postelas kocnice na prikolici kako treba, te da ih spajas na normalan izvod na traktoru, a ne na izvod za kipanje. mislim, radi kako zelis, ali ovo nije bas dobar sistem kako ti radis...

evo u potrazi sam za hidrauličnim cilindrima za prikolicu. i sad prikolica ima zračne kočnice al pošto ja nemam kompresora na mf-ovima nek samo uljne kočnice. ja bi sad zračne zamjenio uljnima. dakle imam ovakav princip zračnih kočnica kao na bobovoj slici i mene zanima jer bi to funkcioniralo da ja stavim obični cilindrar od hidraulike kao ovaj na slici i dali bi to funkcioniralo???? imam 2 obična jednoradna cilindra i samo me zanima jle bi to igralo ulogu kočnice na prikolici

Na vrh