• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidrauličko kočenje prikolice

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest
Re: hidrauličke kočnice

ZJ kaže:
Znam, uvijek :D Šala!!!

Trebal bi promijeniti "kiper ventil" i stvar bi i spuštala.

Još nekaj: pogledaj (na ravnom i na mjestu) kad zakočiš, jel ti kočni cilindar uvijek izlazi do kraja van ili možeš postepeno kočiti. Bolje rečeno, kad kočiš praznu prikolicu jel kočnica blokira kotače, odnosno kad je puna koči li ju dovoljno?
Još jednostavnije: možeš li pritiskom na pedalu regulirati silu kočenja?

ja mislim da se ne može postepeno kočiti,ali ne blokiraju mi točkovi kad skroz stisnem nožnu kočnicu na traktoru.meni koči odlično i prezadovoljan sam s tim. ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

TOMO VINKOVIĆ kaže:
Još nekaj: pogledaj (na ravnom i na mjestu) kad zakočiš, jel ti kočni cilindar uvijek izlazi do kraja van ili možeš postepeno kočiti. Bolje rečeno, kad kočiš praznu prikolicu jel kočnica blokira kotače, odnosno kad je puna koči li ju dovoljno?
Još jednostavnije: možeš li pritiskom na pedalu regulirati silu kočenja?

ja mislim da se ne može postepeno kočiti,ali ne blokiraju mi točkovi kad skroz stisnem nožnu kočnicu na traktoru.meni koči odlično i prezadovoljan sam s tim. ;)[/quote]
Probaj kad budeš u prilici.

Usput, kad stigneš, uslikaj mehanizam kočnice na prikolici. Hvala!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Evo ti dva primjera , slikao sam to u Gudivcu ..mislim da su bile manje prikolice ..2-3 tone ..vidi se po kotacima ...

Ja sam na prikolici sa zracnim kocnicama imao 2 cilindra ,bili su oni manji vjerojatno fi 80 mm .
Oni na 6 bara daju silu od 300 kg svaki ..znaci 600 zajedno
prikolica je kocila i sebe i traktor , uvjek podešena na naslabijem podrucju ...- ko luda
Ekvivalentno toj sili a pritisku od 160 bara (tako mi se cini da ima štore ,ispravi me ako griješim )
bi bio cilindar s kljipnjacom fi 22 . To su uglavnom plunžer cilindri i njegova radna površina je promjer klipnjace .

2wnbh8i.jpg

Ova ima vijak za odzracivanje , no u praksi možda i dobro dođe malo zraka jer se zrak može stlaciti pa se ponaša kao akumulator ..Dobro je i staviti što više crijeva ..radi iste funkcije
t6s32c.jpg

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

kod mene je sistem kao ovaj na drugoj slici.

isprobat ću kad budem vozio traktor pa ću ti reći. ;)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

ZJ kaže:
Puknuti, ova zadnja shema ti je potpuno točna. Kak vidiš i sam, i ventil za kipanje i ventil za kočenje su predviđeni da imaju direktni povrat (bez tlaka). Sve bi bilo bolje da ovaj kiper ventil ima i slobodni povrat, pa da možeš i spuštati prikolicu kad je ista zakočena.
To kaj je kočni ventil poslije kiper ventila (na TV-u) je ovdje manje važno, jer se ionak u vožnji ne diže prikolica, ili poluge hidraulike (ako se i dižu, to traje koju sekundu).

PS, vidim da znaš hidraulične sheme: čim se ti to baviš :scratch

Za TV-a: ti možeš kipati zakočenu prikolicu, no nemreš ju spuštati dok je zakočena. Jesam li u pravu?

Zj imam pitanje ja imam na svojem hidraulični volan iako ugradim taj ventil kako se bude ponašao volan kad budem kočio prikolicu?
Dali budem mogao skretati kad on blokira povratni vod?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

zbalija kaže:
Zj imam pitanje ja imam na svojem hidraulični volan iako ugradim taj ventil kako se bude ponašao volan kad budem kočio prikolicu?
Dali budem mogao skretati kad on blokira povratni vod?
Neznam kak ti je sad spojeno, tj. kakva je shema. Probaj istovremeno skretati i recimo dizati plug ili frezu, pa budeš odmah znal.
Zapravo...kad je prikolica zakočena, možda bi volan čak i bolje radil. Probaj! Baš me zanima.

Osobno, ne volim jednu pumpu za dvije funkcije (kak je pri tebi) ako nema djelitelja protoka (flow divider). Varijanta s ventilom prioriteta isto radi (na Torpedo traktorima), no neznam kak bi se to ponašalo s kočnicama.
Problematičan je ovaj ventil s tri priključka: da je s 4, ugradil bi ga ispred volana i gotovo (jer on vrlo kratko zatvara, ako ga uopće i zatvori do kraja, protok ulja).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

puknuti kaže:
Evo ti dva primjera , slikao sam to u Gudivcu ..mislim da su bile manje prikolice ..2-3 tone ..vidi se po kotacima ...

Ja sam na prikolici sa zracnim kocnicama imao 2 cilindra ,bili su oni manji vjerojatno fi 80 mm .
prikolica je kocila i sebe i traktor , uvjek podešena na naslabijem podrucju ...- ko luda
Ekvivalentno toj sili a pritisku od 160 bara (tako mi se cini da ima štore ,ispravi me ako griješim )
bi bio cilindar s kljipnjacom fi 22 . To su uglavnom plunžer cilindri i njegova radna površina je promjer klipnjace .

Hvala!
Imam jedan par (plunger) cilindara, taman za to. I dvije prikolice s tromlima. I dva traktora, doduše bez hid. kočnih ventila, ali oba imaju kiper ventile ;)
A na jednoj prikolici to izgleda ovak:

Napomena: zračni uređaj treba ostati, a hidrauliku samo dograditi.

G

GROF

Guest

puknuti kaže:

2wnbh8i.jpg

Ova ima vijak za odzracivanje , no u praksi možda i dobro dođe malo zraka jer se zrak može stlaciti pa se ponaša kao akumulator ..Dobro je i staviti što više crijeva ..radi iste funkcije
t6s32c.jpg

POŠTOVANJE! NADASVE VRIDNOMA ČLANU I HIDRAULIČARU!; ...puknutome!!!

...ove slikice o sistemu kočenja kod vinkovića., ča si slikal u gudovcu na sajmu?., prva slikica je hittnerova prikolica., druga slikica je primina prikolica - sistem kočenja., sistem koji se koristi preko 30 godin u tvornici "tomo vinković".-

...sve si puknuti dobro objasnil., sada sam te razumil!
...ovako je bilo na svim tim malim traktorićima do sada., sada to koristi i primjenjuje samo prima na svojim strojevima., dok je hittner napravil nešto slično., po meni bolje, puno bolje., ali kod samog stroja - traktora, na traktoru je puno, puno drugačiji i bolji sistem izvedene hidraulike.-

...ča je kodmene problem???., problem je ča ima puno hidraulike., jer ja., ja sam broj 2 /dva/., iliti bi rekli ljudi prekompliciran i frend od marfija!., pa je sve lagani pop.......!!!., i dok čekam iz slovenije!!! BATEK-a., biće red uzet u obzir domaće., domaće je domaće., a to si ti; PUKNUTI!., moraćemo dogovorit kakovu janjetinu-odojak kodmene u liki i napravit hidrauliku kako bog! zapovida., naravno uz sve moguće dogovore i blagoslove u samoboru., pa u liku na remont!!!... puknuti., čujemo se i vidimo na cugi!...

bog!., narode moj...

P.S. ...INTERESANTNO!., NA FORUMU SAM OKO DVI GODINE!., POMOGAL SAM OKO 80 LJUDI-FORUMAŠA., JA - MOJA MALENKOST, POSTAVIL SAM ZA UPIT - POMOĆ, OKO 5 /PET/ ZAMOLBI, ZAHTJEVA., NIS DOBIL NITI JEDAN DOBAR ODGOVOR, MIŠLJENJE, SOLUCIJU, PRIJEDLOG, POMOĆ, IDEJU, .../čast! izuzecima...!!!/...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

GROF kaže:
...ča je kodmene problem???., problem je ča ima puno hidraulike., jer ja., ja sam broj 2 /dva/., iliti bi rekli ljudi prekompliciran i frend od marfija!., pa je sve lagani pop.......!!!., i dok čekam iz slovenije!!! BATEK-a., biće red uzet u obzir domaće., domaće je domaće., a to si ti; PUKNUTI!., moraćemo dogovorit kakovu janjetinu-odojak kodmene u liki i napravit hidrauliku kako bog! zapovida., naravno uz sve moguće dogovore i blagoslove u samoboru., pa u liku na remont!!!... puknuti., čujemo se i vidimo na cugi!...
Ide taj tvoj prvom prilikom na "grabu" ..ne bu nas nitko sexal ,pa ni marfi ..
Teško je ovako napamet o tvom sistemu ...Prvo treba nacrtati kako je kod tebe sve to spojeno i onda ubacit tu dubiozu u glavu
U Liku možemo da ode snjeg ..nemam zimske gume

GROF kaže:
P.S. ...INTERESANTNO!., NA FORUMU SAM OKO DVI GODINE!., POMOGAL SAM OKO 80 LJUDI-FORUMAŠA., JA - MOJA MALENKOST, POSTAVIL SAM ZA UPIT - POMOĆ, OKO 5 /PET/ ZAMOLBI, ZAHTJEVA., NIS DOBIL NITI JEDAN DOBAR ODGOVOR, MIŠLJENJE, SOLUCIJU, PRIJEDLOG, POMOĆ, IDEJU, .../čast! izuzecima...!!!/...
JA vjerujem da se svi pomalo tako osjecamo , najgore je kad dobimo dva razlicita mišljenja ..poslje sam još gluplji ..
Onda mozak na sito i riješi sam problem ..
Tako se i ja cesto osjecam grofe , važno je nesebicno pomagati ;)

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

koilko ja vidim nema razlike-obe prikolice koče na isti princip. ;) :roll:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

ZJ kaže:
Hvala!
Imam jedan par (plunger) cilindara, taman za to. I dvije prikolice s tromlima. I dva traktora, doduše bez hid. kočnih ventila, ali oba imaju kiper ventile ;)
A na jednoj prikolici to izgleda ovak:

Napomena: zračni uređaj treba ostati, a hidrauliku samo dograditi.
Po meni jedino da ga namontiraš ispod ovog zracnog ..
Koji je promjer ovog cilindra ?
Racunaj da dobiješ isti moment na ekcentrima ,hidroulicnom cilindru bude manja poluga pa može biti i malo veca radna površina .
Moraš prošlicati ušicu(kao na ovim moji slikama) inace bi imao problema kad koristiš zrak ..
Zracni cilindar ne treba prošlicanu ušicu jer je on konstrukcijski tako napravljen da se može izvlaciti ušica bez otpora ..

Djelitelja protoka ima dvije vrste ( koliko ja znam) ventilski i zubcasti ..
Ventil djeli 50:50 i realno izgubio bi komociju ostale hidraulike na stroju tj. 50% manji protok za volan , hidrauliku traktora , izvode i ostalo kaj vec imaš gore ..
Zubcaste raspodjeljivace protoka je možda moguce nabaviti s drukcijim omjerom npr. 80:20 ,nisam ih sretao ali ne vidim razloga da to ne bi bilo moguce .
+ obavezno sigurnosni ventil ispred raspodjelivaca protoka

Prooritetni ventil ili redosljedni je jednostavnija varijanta ali po meni loša strana je to kaj ti pumpa stalno napucava
pritisak prioriteta ...i sad ako je tebi za kocenje potrebno 14o-150 bara pumpa ti stalo radi na tom pritisku ..
kaj za posljedicu ima betpotrebno oduzimanje snage motora , zagrijavanje ulja i habanje pumpe ...
Mogao bi staviti cilindar vece radne površine i prioritetom mu osigurati tlak ne veci od 20-30 bara ..ali opet dodatno sve zakompliciraš ...

Za oba sistema bi mogao ugraditi slavinu za zaobiđeš sve te ventile ali onda treba stalno o tom vodit racuna da se ne zaboravi kad se koristi prikolica ...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Još me nekaj muči s tim ventilom na TV-u.
Dok je prikolica zakočena, pa kaj cijelo vrijeme hidraulika radi na iberdruk ventilu???

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

ZJ kaže:
Dok je prikolica zakočena, pa kaj cijelo vrijeme hidraulika radi na iberdruk ventilu???
Ja mislim da da i to mi predstavlja veliki problem posebno kad je prikolica otkopčana i traktor radi pod ručnom.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

ZJ kaže:
Zbalija ti je stavio sliku upozorenja iz uputa Tv-a na 3 stranici teme ..
Evo ga ponovno
Obrisan neispravan link.

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

ZJ kaže:
Evo kak to izgleda na Štore-u. Čim nabavim ventil, ide na njega.
ZJ zar nemaš na štoreu kompresor i na prikolici zračnu instalaciju lakše je to osposobiti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

puknuti kaže:
ZJ kaže:
Zbalija ti je stavio sliku upozorenja iz uputa Tv-a na 3 stranici teme ..
Evo ga ponovno
Obrisan neispravan link.

Videl sam to, no tek sad sam shvatil. Tak isto radi razvodnik (dvoradni, s montiranom jednom cijevi) na Štore-u. Zato gasim motor kad spuštam kiper (ili prije bunker od berača).

Da rezimiram, taj ventil je s...nje. Dok ne nađem onoga s 4 priključka, neću ni razmatrati ugradnju hid. kočnog ventila na traktor.

Odgovor Zbaliji se sam nameće: kad je prikolica zakočena, volan radi "punim plućima" (jer je po svoj prilici spojen paralelno hidrauliki i kočnom ventilu).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

majstor kaže:
...
ZJ zar nemaš na štoreu kompresor i na prikolici zračnu instalaciju lakše je to osposobiti.

Ne nemam. Moj je narančasti, 1981. g. Kompresore su imali neki "super" modeli, oni ciglaste boje.
Iskreno, ni ne žalim ga kaj ga nemam, jer bi 99% vremena trošil snagu motora bez razloga. Osim toga, na Same-a nije ni moguće ugraditi kompresor, pa mi nije zanimljivo. Hidraulične bi mi pasale radi jednostavnosti i uniformnosti korištenja na oba traktora (isti sustav kočenja).
A i ova zračna instalacija s jednom cijevi mi se ne sviđa.
Inače, na prikolici je zračna instalacija vjerojatno ispravna, samo treba obnovu jer je prikolica 27 g. mlada (kupljena prije godinu i pol).

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

ZJ kaže:
Odgovor Zbaliji se sam nameće: kad je prikolica zakočena, volan radi "punim plućima" (jer je po svoj prilici spojen paralelno hidrauliki i kočnom ventilu).

ZJ znam da bi zadil kad bi zakočil, ali mene zanima kako bi se ponašal volan za vrijeme punjenja cilindra.

Možda uspijem nacrtati shemu!
Još kad bi mi netko dal sinbol za hidrulični volan bilo bi super, ostale sibole imam!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

zbalija kaže:
ZJ kaže:

ZJ znam da bi zadil kad bi zakočil, ali mene zanima kako bi se ponašal volan za vrijeme punjenja cilindra.

Možda uspijem nacrtati shemu!
Još kad bi mi netko dal sinbol za hidrulični volan bilo bi super, ostale sibole imam!

Nacrtaj samo kockice za ono kaj neznaš i točnu shemu instalacije. To bude dovoljno.
Cilindar kočnice ti se jako kratko puni: možda 1 sek, a za to vrijeme ni ne primjetiš da volan ide teško.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

ZJ kaže:
Nacrtaj samo kockice za ono kaj neznaš i točnu shemu instalacije. To bude dovoljno.
Cilindar kočnice ti se jako kratko puni: možda 1 sek, a za to vrijeme ni ne primjetiš da volan ide teško.

ZJ o.k. !

Budem nacrtal shemu, prvo ju prekopiram na papir sa traktora, a tu ću stavit pravu sa simbolima.

Vidim da si prije pital kako radi hidraulika, odgovor je sljedeći na ler gasu opće ne podiže ni praznog kamoli da ima gore neki teret. Kad želim podiči neki teži teret moram dodat gas na cca 2000 rpm, sad nabavljam pumpu jačeg kapaciteta, pa mislim da ću taj problem riješiti oko podizanja!

Na vrh