• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulika

B

Bobo

Guest
He he... daj na brzinu proleti sve teme, pa rijesi off topic ;)
 
B

Bobo

Guest
Bitno je, kako ne bi bilo?

Recimo TUBER 40 digne nekih 500-tinjak kg, a moze nositi recimo, 800kg... sto onda?
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,073
velicina pumpe nije presudna za silu dizanje nego njen pritisak i zapremina klipa
svaka pumpa je priblizno iste "snage=pritiska" od velicine pumpe samo je zavisna brzina dizanja a teret nije PROVJERENO
 
B

Bobo

Guest
Ne znam niti iz iskustva koliko max moze moj 539 ili 549 podici, pa se ravnam prema podatcima koje citam sa prospekta... Netko je napisao da ono cudo dize oko 500Kg, tj da mu je to podizna moc, sto mi se cini nekako pre malo :scratch

Uglavnom, sve ovisi kakva je pumpa, kakav je hidraulicni cilindar/cilindri, te kako su poluge hidraulika rijesene konstrukcijski...
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,073
tako je slazem se sa tobom mnogo faktora utice na to samo ovdje na nasim terenima i nije pametno se zezati sa velikim potezanjima na polugama posto ima mnogo nagiba

ja na rusa kad zakacim roto-drljacu veoma pazim gdje i koliko visoko je dizem "nekada guza presijeca rebrastu armaturu" :shock:
 
R

ROKI

Guest
Jednu trećinu do 50 % od tvorničke nosivosti slobodno OTPIŠITE u svakodnevnom poslu. Opet to ovisi od traktora do traktora (mislim na marku). MTZ 52 tvornički diže 800 kg, a u praksi? U praksi diže puno više od toga. I šta na to reći?

Imam nacrt metalnog nastavka pomoću kojeg se može povećati nosivost kod svih MTZ traktora. Tako npr. MTZ 82 diže 12-rednu OLT-ovu pneumatsku sijačicu sa uredjajem za doziranje pesticida i to bez ikakve brige i problema što se tiče nosivosti. Stvar je jednostavna, al radi ko sat. ;)

Nosivost MTZ 52 u gornjem tekstu sam napisao bez tog "nastavka".
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,073
nisam mjerio koliko dize ali znam da sam jednom potegao neku banderu da izvadim ali nisam znao da je zabetonirana kada sam je povukao nagore gume su legle na pola (zadnje) a prednje u zrak :mrgreen:
 
B

Bobo

Guest
IMT ima u dodatnoj opremi "uredjaj" koji se kopca nazad a hidraulik i jedan dio koji se upre u prednji most, kad se hidraulik digne, podizu se sva 4 kotaca odjednom ;) Konstrukcija je vrlo jednostavna, da jednostavnija ne moze biti ;)
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
zapamtite jedno: nisu svi konji isti konji!
isto vam je i sa kardanom uzmite imt 560 i zetora 4320 i sipov silo mlin za isti radni učinak, na istoj rupi otvoreno, ista količina , zetor hladan ko špricer, a imt na generalku, isto konja a izlazna snaga različita , dok je 558 puno jači na kardanu od 560, to je provjereno kod nas u selu ,jer mi puno meljemo vlažni kukuruz u vreće.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,073
ja mislim da ovdje nije bilo pomeni o kardanima nego o hidraulici :scratch
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
savoris kaže:
ja mislim da ovdje nije bilo pomeni o kardanima nego o hidraulici :scratch

mili moj pročitaj alenov post treći je po redu, sve ti ovisi koliko traktor može izdržat, to je stvar majstora koji su to kakti konstruirali, to je bio moj osvrt da je sa svime tako :!:
a ak baš hočeš imam 539 i balu sjenaže od cca 800 kg (mokra skroz) sam dignuo bez većih problema, ali vožnja je u prvoj pomočnoj, samo po ravnom, to je iz iskustva, a ako hočete neku manju uzbrdicu proć morate na rikverc ić, to je jedino što sam ja tako jako opteretio ferka ;)
 
B

Bobo

Guest
Ne znam bas da ju je bez problema podigao... Jes vidio kako se Mariov 542 "klacka" sa balom od nekih 700Kg?

Uglavnom, 539 moze dici 800Kg, ali to mu je vec na granici da se nesto ne odlomi. Znam sigurno da moj recimo to ne bi mogao podici, jer bi popucali vijci na podiznim polugama ;)
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
to sam samo jednom dignuo jer sam morao ić u štalu a nisam imao balu doveženu u štagalj da ju otvorim, mic po mic sam išao, a kad sam se okretao ureu sam stavio na haubu, jer je volan bio ko servo, al izdržo je hidraulik, e kad sam bio ljen prekapčat strojeve :oops:
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
Ja sad stalno bale vozim s 542, vozim ih na rikverc, a nekad i prema naprijed ako nije teška.
Ona bala s kojom se je 542 dizao na mjestu je imala preko 800 kg. Po dvorištu, po ravnom ga derem u trećoj i četvrtoj i nije me uopće strah da će što puknut.

Podizna moć je zbilja mala od 500 kg, barem da je 1000. :D :D
 
V

VTZ

Guest
O kojem god traktoru se radilo, konstruktori neće dozvoliti da zbog ovješenog i podignutog prevelikog tereta traktor gubi stabilnost, tj. da teret diže traktor na zadnje kotače. Najmanji je problem povečati silu podizanja cilinda, jer sila raste s kvadratom promjerom klipa. Dovoljno je povećati promjer za nekih 10-12 mm, i svaki traktor dizat će tolike terete, da će oni u stvari podizati traktor.. Zbog toga postoje utezi, ali dugoročno gledano, radi se o velikim naprezanjima šasije i mogućnosti da jednom nešto pukne.
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
VTZ to što govoriš su čiste gluposti.
Kako konstruktori nebi dopustili, pa svaki traktor diže triput više nego što može nosit.
Moj Lambo diže 4800, a ima opciju 6200 znači i 4 puta više nego što može nosit.
 
R

ROKI

Guest
Da mario, ali nema trika da on digne tih 6200 kg. Zamisli koliko bi naprezanje cijelog traktora bilo kad bi nosio teret od 3000 kg? Puko bi ko čačkalica. I za utovarivače kažu npr. da nosi 1300 kg, a kad bi stalno radio sa tih 1300 kg nebi dugo radio. ;)
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
Pa znam da nema šanse da digne tu težinu, ali će zato bez naprezanja hidraulika podizati nekih 1000 kg ako joj je podizna moć 6200 kg, a da diže 1000 kg a podizna moć joj je npr 1200 onda bi to išlo teško.
 
B

Bobo

Guest
Trebao bi se i Ratarko tu oglasiti, jer na hurlimanu ima dodatne cilindre na hidrauliku.

dakle hurliman radi s prskalicom od 1000 litara, ako se dobro sjecam, i bez dodatnih cilindara ju je tesko nosio, bolje ce Ratarko znati reci...

@VTZ, to sto pises povecanje promjera podiznih cilindara se upravo radi sa pomocnim cilindrima. U danom trenutku u podizanju sudjeluje vise ulja i hidraulika lakse podize neki teret.
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
čovjek u susjednom selu ima same eksplorer 2 sa največim i najširjim gumama, ima prednji utovarivač sigma 4, kad diže paletu sa agrodolom mora bit na ravnom jer se prekreče, a ima iza sebe roto balu, znači da ga i na bok može bacit, koliko sam ja skužio da svi traktori do 100 ks imaju problema sa teretima večim od tonu, ne samo case ili same jer su pre lagani , premda utovarivač može, nije sigurno zbog samog traktora, to je ono što ja mogu zaključit koji ču tek kupit veliki traktor, jer pitam ljude kak rade sa tim, pa da me nebi ratarko došao dizat kad se prekrenem :scratch
 

Najnoviji postovi

Na vrh