• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulika

Č

Čugi

Guest
Bobo kaže:
Branko ili ZJ (ne sjecam se koji) je ukazao na vrlo bitan nedostatak hidraulicnih kocnica, a to je kad ju nekome posudis tko moze koristiti hidraulicne kocnice na prikolici, vjerovatno nema isto ulje u sistemu kao i tvoj traktor i dolazi do ubrzanog kvarenja ulja...

Kad već to pominješ, da podsetimo, isto važi i za kipanje kad posudiš prikolicu! Što se tiče kočnica, protivnik sam hidrauličnih na prikolicama, razloge neću ponavljati!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
kod nas 50% traktora nema kočnice ili akumuklator kak spada, tak da ima puno traktora na bregovima , sam spustiš i pali :shock: :shock: :shock: :shock:
ima jedan frajer kod nas ima 5 traktora i jedan akumulator , spoji dva taktora na sajlu, sjedne u prvi upali ga i krene, on ide, siđe s njega i skoči u drugi-pali njega jer ga prvi vuče, kad ga upali stisne kočnicu da prvi krepa, i tak svaki dan :shock: :shock:
frajer nije sam svoj u glavi, ja da to probam nebi tu pisao sad više :shock:
što se tiče da nama ne treba kočnice na traktoru ima tu nešto, prije dvije godine na antunovo, rana zora, rosa se sjaji, idem ja pokupit travu iz vočnjaka, breg da se smrzneš, kupim ja i treba malo poterat, ja poteram kad neče kočit , propadnu kočnice, traktor ide sve brže, ja izbacim iz brzine jer če u iber turažu, ide ko raketa, neče usporit ni na livadi, ispred mene rijeka , šta sad :?: :scratch
ništ , ja skreno da se ne slupam sve, traktor na bok, slupano jedno staklo i retrovizor smrskan, ruda pukla i to sva šteta , glava krvava.
čuva nas neko na bilogori šta mi sve izvodimo, frajer pušta sa zekanom 7x11 dvije prikolice 10 tonke niz jako opasan i dug breg, naravno šta je bilo, dar mar :shock: , to je nama za dobro jutro
zato želim imat na novom kakve takve kočnice ,. da vam i dalje pišem :D :D :D :D :D

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
zetor 4320 mi ima kompresor, koju on tonažu prikolice može zaustavit na bregu sa zračnim kočnicama :?: :?: :?:
bum na case uzeo kompresor pa sam miran sa posuđenim prikolicama, ipak one nisu moje pa valja vratit cjelo i ispravno :D :D

R

ROKI

Guest
Ma može kolko hoćeš. ZRAK koči prikolicu. Probaj malo skopčat dva i dva.

R

Ratarko

Guest
bogec kaže:
zetor 4320 mi ima kompresor, koju on tonažu prikolice može zaustavit na bregu sa zračnim kočnicama :?: :?: :?:
bum na case uzeo kompresor pa sam miran sa posuđenim prikolicama, ipak one nisu moje pa valja vratit cjelo i ispravno :D :D

Zaustaviti će on i tri puta veću prikolicu nego li ju može povući sa mjesta.
Po pitanju hidro kočnica na traktorima mislim da ste svi debelo OFF kada spominjete miješanje ulja ali kako nemam dokaze onda ne mogu detaljnije osim ovoga . Traktori novije proizvodnje imaju zatvoren uljni sustav za kočenje tako da nema problema sa mješanjem ulja kao što spominjete sa prikolicama kipericama ... a kada sam već kod kipanja mogu reći da nisam nikada imao problema sa kipanjem prikolica koje se posuđuju po 10 okolnih sela zato jer kao imaju pomiješano ulje ... sve je to ulje .

R

ROKI

Guest
Nisi u pravu Ratarko. Ti recimo uzmeš moju prikolicu koju ja kočim sa rusom i imam u njemu neko pregoreno i prljavo ulje. A ti kočiš sa novim MF u kojem je puno bolje ulje i bolja pumpa i ventili i sve. I nakon upotrebe moje prikolice tebi recimo ode uljna pumpa kvragu zato što je ostatak mog lošeg ulja iz crijeva "ušao" u tvoj traktor pri kočenju.

Kad mi je došao New Holland onda sam iz rusove hidraulike ispustio ininu 5-icu i nasuo ulje koje ide u NH-vu hidrauliku. A iz svih priključaka koji koriste ulje sam ispustio ostatak ulja iz crijeva. Kad se ulja različite viskoznosti i kvalitete mješaju dolazi do problema. Ja sam recimo do nedavno imao u rusovoj hidraulici motorno ulje i sad zamisli kad bi se to ulje stalno pomalo mješalo sa tvojim hidro. uljem u MF-u tjekom čestog posudjivanja prikolice.

R

Ratarko

Guest
Ništa od toga Roki ... svako ulje ima svoj filter koji ako se mijenja kada je propisano neće nikakva pumpa otići i slične fore . Moj MF radi sa prikolicom sa kojom radi i RX koji ima potpuno drugačije ulje koje služi za kipanje ... Nema tu problema .

R

ROKI

Guest
A čemu onda posebna ulja, za svaku namjenu i za svaki stroj? Znači ti sad možeš sipat u hidrauliku svog MF-a INA Super 3 ili u mjenjač njegov?

R

Ratarko

Guest
Ja vam kažem da će prije Rokiju ponovo zaribati motor na rusu nego li ću ja imati problema po pitanju mješanja ulja u MF-u . Sekirate se previše . Sve je to ulje , bitno da ga ima . Koliko vas je stvarno imalo probleme po pitanju toga ? Vjerojatno nitko ...

Roki naravno da neću sipati krivo ulje u stroj ali da ću imati problema zbog toga - jok .

Č

Čugi

Guest
Kažeš nećeš sipati krivo ulje, a sa druge strane upravo to ulje koje ne bi sipao, dolazi ti u traktor!?
Možda problema nema sada, ali mislim da posle dužeg perioda do njih lako može doći.

R

ROKI

Guest
Čugi kaže:
Kažeš nećeš sipati krivo ulje, a sa druge strane upravo to ulje koje ne bi sipao, dolazi ti u traktor!?
Možda problema nema sada, ali mislim da posle dužeg perioda do njih lako može doći.

Definitivno je tako. No dobro, svatko zna svoje.

R

Ratarko

Guest
Čugi svako ulje ima svoje intervale izmjene .
Mjenjaj ga na vrijeme , uvijek ga drži na pravom nivou i nema problema .
Pa nismo od jučer , dok je ulja bilo sve je išlo kada ga nema onda su problemi .
Ja na to mješanje ulja ne obračam pažnju , nikada nisam i sve radi ispravno ali ako vi želite ispuhivati sistem zato što ste nekome posudili prikolicu , samo naprijed ja vas ne kočim nego samo kažem da nema potrebe .

B

Bobo

Guest
Nevezano za hidrauliku, ali ima veze s uljem...

U ladi mijenjali ulje i sipali Valvoline u nju... prije dva tijedna pogledam ulje, kad ono skoro do MIN. Uspem Castrola sto mi je od prosle promijene ostalo. Ulje se pretvorilo u ZVAKU... Jedva ga ispustili iz auta...

Pa ti mijesaj ulja koliko god hoces... To sto ti se sjetvospremac nece sklopiti za 10 sekundi vec za 15 i nije neki problem , ali kad u kocnicama mijesas ulje, to je sasvim drugi par opanaka. Probaj pomijesati dvije razlicite starosti ulja razlicitih proizvodjaca. vrlo vjerovatno ces dobiti reakciju. Ili ce se poceti pjenusati, ili ce se preko zime smrzavati, ili ce izgubiti svojstva "ljepljenja" na metal...

Pa ti vidi sto ti je bitnije.

ROKI ne da je u pravu, nago jooj sto je u pravu! Svaka cast jer je sve ulje stavio jednako...

Č

Čugi

Guest
E tu je problem Ratarko, što ne menjaju svi hidraulično ulje redovno, te čestim posuđivanjem prikolice dolazi do mešanja tvog ulja sa tamo nekim. No dobro, svako ima svoje, ja se držim toga da ne posuđujem tuđe prikolice, osim u krajnjoj nuždi.

V

VTZ

Guest
Malo ipak pretjerujete s tim tvrdnjama o štetnosti mješanja ulja, jer kada se klip koji je bio priključen na hidrauliku vrati u početni položaj, večina ulja vrati se opet u traktor iz kojeg je došla. Sigurno da će se ulja malo pomiješati, ali ne radi se o prevelikim količinama, niti to značajno može pokvariti kvalitetu ulja.

Ulje više od toga kvari vlaga, jer su mineralna ulja podosta higroskopična, a vlaga ubrzano izaziva koroziju u sistemu.

R

Ratarko

Guest
Bobo nisi me razumio .
Mislim da u hidraulični kočioni sustav na traktorima ide uvijek isto ulje , barem noviji traktori .
Rekao bih da je to zatvoren sustav , da se ne mješa sa ostalim uljem u traktoru kao kod kipanja prikolice recimo .
Kao što rekoh u to sve nisam siguran ... nemam dokaz da je tako izvedeno .
Ako netko zna na kojem principu rade hidro kočnice na novim traktorima neka napiše .

B

Bobo

Guest
Normalna stvar da je ulje za kocnice odvojeno od ostalog ulja, ako si na to mislio?

U kocnice ide rijetko ulje koje trpi vece pritiske... recimo INA UKA ulja...

Stos kod mijesanja je taj da ti u RX-u imas INA ulje upitne kvalitete, i na MF-u imas neki vrhunski shell. U kocnicama prikolice ti je INA ulje iz RX-a. i sad ti zakopcas tu prikolicu na MF i kocis s njom cijeli dan u repi recimo i kipas s njom... ulje iz prikolice ce se pomijesati s uljem u traktoru i iz kocnica i iz hidraulike...

Samo je bitno da imas ista ulja i u strojevima i u traktoru, i nemas problema...

R

ROKI

Guest
VTZ jesi kad probao kad priključivaš spojnicu za kipu na trktoru pritisnit onu sisicu na muškom priključku? Ako nisi probaj, jer nekad zna izaći voda koja se nakupi vjerojatno od kondenzacije, a pogotovo ako strojevi stoje na kiši.

Lijepo se kaže da ulja NIJE preporučljivo mješati. ;) A vi kako želite, samo od mene nećete dobit prikolicu. Ne, ne. :lol:

Najnoviji postovi

Na vrh