• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidromotori

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Stalno me muci taj hidromotor na transportnoj traci, izgleda ovako, http://www.olx.ba/artikal/16681476/hidro-motor/ kupio bih ovoga ako bude odogvarao, vjerovatno je do motora, mad i na pumpu sumnjam, cak razmisljma da pobacam tu hidrauliku i na redutkor od 12 V napravim nesto, vece sam pisao da mi je zanimljiv elektricni servo upravljaca auta, dali bi on mogao da pogoni traku iscijepanih drva na stroju za rezanje i cijepanje, koliko je on predvidjen da radi bez stajanja, neprekidno,
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Pokusat cu na ovaj nacin,

pustim hidro motor u pogon, kad se zagrije obicno tad steka, onda otpojim crijevo na razvodniku od povata sa motora, ako ulje vraca nazad kroz to crijevo a motor se ne okrece, onda je do motora, znaci motor propusta, ako na tom crijevu nema ulja, a nem ga ni na povratu sa razvodnika, onda je pumpa, ako ide na povrat sa razvodnika onda sigurnosni propusta. Mislim da bi to bio nekakav najlaksi test.
 
Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
primjuer prvi
MP 40 cc (max. 1500 okr/min – 8,4kW) = 125,00 EUR
dakle motor za jedan okret treba 40 kubičnih centimetri ulja (40cc)

piše max 1500 okr/min ..40 kubika x 1500 okertaja = 60 000 centimetri kubičnih ili 60 litara (to mu je i maksimalni protok (može i više , pogledaj link iz oglasa ) .

dakle ako ti uzmeš njega a trebaš 750 okretaja , upreš u njega 30 litri u minuti .itd.
Tu treba biti oprezan jer je ovo idelana forumula, motor ima malo gubitaka (treba istražiti , iskoristivost mu je x 0.90-0.95)
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
dakle na ovom oglasu svi motori su 40cm3, razlika je samo pri itom protoku broj okretaja, e sd mozda bi ovom mom pohabanom motoru pomoglo da malo pustim veci potok, kad se zagrije zacvikava,
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,721
Uzmi to ovak: ak motor i pumpa imaju isti volumen (cc/okr), motor i pumpa se (teoretski) vrte istom brzinom. Omjer volumena daje prijenosni omjer između ulazne brzine pumpe i izlazna brzine motora.
 

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
6,022
Dali ima kod nas u HR,neka firma koja se bavi izradom ili popravkom hidromotora??
U pitanju je ovakav hidromotor koji vrti ovu pužnicu:
D1BLBZ2.jpg


Problem je kaj pušta jako ulje između pužnice i hidromotora.,,Pitao sam nna par mjesta u blizini i svi mi vele to se ne isplati popravljat,jer ako se i popravi nebude dugo držalo..Pošto su to specijane mjere semeringa i gumica,i još ako je poderana osovina gotovo..
 

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
302
Mi smo prije nekoliko godina nosili hidromotor od omotaca za bale s istim problemom u Hidromehaniku u Zg, decki nisu imali takav semering na lageru (colne mjere), ali su ga dali negdje napraviti i slozili to kroz nekih sat i pol tako da se nismo morali vracati dva puta.
 

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
6,022
Pomogla mi je ova informacija...

Sutra bum pital tu kaj mi je bliže na par mjesa,ako nebu niko mogao onda Hidrospoj,ili ti iz ZG-a..
 

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
Pitanje za one koji znaju više i bolje o ovome.
Budući da sve sijem u kombinaciji i žito i kukuruzu i za jedno i drugo imam pneumatske sijačice,dosta mi se lomi karadan kod dizanja,pogotovo žitna koju treba malo višlje dići pa gledam da stavim hidro pogon. Da li bi bilo bolje staviti multiplikator omjera 1:3 sa ženskim prilljučkom na sijačicu i hidromotor sa manjim brojem okretaja ili napraviti nosač direktno za hidromotor i povezati ga sa čahurom na karadn od sijačice al onda mora imati oko oko 750 okretaja jer mi se žitna vrti na 1000 okretaja kardana?
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,363
Kad su u pitanju hidraulični prenosi snage, oni se koriste rijerko, odnosno koriste se tamo gdje se traži manja brzina kretanja i gdje snage ima dovoljno da nije upitna. Hidraulični sistemi od kojih se traži ozbiljniji rad su zahtjevni, moraju imati obavzene filtere i hladnjake. Kažeš da bi nešto pravio i prepravljao, e sad koliko to možeš sam da uradiš. Ljudi svašta prave i prerađuju ali uglavnom svojim rukama, jer ulazit u nešta i plaćat za šte neznaš ishod nije baš pametno, a i to možeš ako ima dijelova za badava, ali ako sve kupuješ novo skupa igranka. Ipak su kardani za to predviđeni samo mojarju biti kvalitetni da nedobijaju brzo luft.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,721
@Charlip, niš od toga...u najmanju ruku radi cijene.
Za koji traktor si to mislil, za NH ili neki manji?
Ako je za NH, onda je najjednostavnije odmaknuti sijačicu nekih 20...30cm unatrag, da smanjiš kut.
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,524
A da direktno spojiš na hidraulički izvod traktora i na slobodni povrat ulja. Mislim da protok nebi trebal biti problem. Jedino bi trebalo videti jel ima hidromotora koji zadovoljavaju broj okretaja.

Evo npr. ovo


Sigurno moreš štelati protok na izvodu…

@ZJ Neznam baš da bi dobil nekaj sa prekrajanjem hidrolifta, a posla ima i s tim. Ovo sam ja kupil. Kod mehaničke sijačice nije problem ali da mora kardan stajati pod ovim kutem…
6BF519E3-8952-4A20-9C07-2D01EC98D700.jpeg
 
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,721
Nije i to malo premale snage, odnosno premali moment?
OK, pretpostavljal sam da sijačica ide direktno na traktor...
A zakaj bi ju uopće podizal na polju? Kaj nije ovo samo transportni položaj?
Da se ne podiže, onda ne bi trebalo biti problema s kutevima kardana.
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,524
Teško je to za nositi dok je spušteno, ljulja traktor a i nekad treba podici dok se siju uvratine… Ako ima stvarno 2,2 kW mislim da bi trebalo biti dosta. Ja imam puhalnik za žito od 2,5 kW. Ne vjerujem da turbina sijačice koristi više snage…
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,363
A da direktno spojiš na hidraulički izvod traktora i na slobodni povrat ulja. Mislim da protok nebi trebal biti problem. Jedino bi trebalo videti jel ima hidromotora koji zadovoljavaju broj
Direktno, pumpa i traktorskog sistema je premalog protoka i on nemoze da pokreće hidromotor, odnosno može ali taj motor bi bio premali. Kupanje prikolice i podizanje poluga je drugačije bez gubitaka. Prikolice treba vrijema, a polugama 1 l ulja.
 

Najnoviji postovi

Na vrh