• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Home made traktorčić.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,837
Gosp. PLUS!
Nemaš ti pojma! :hahah:
To kaj si složil nekakvo tandrkalo (Toyotu) na akumulatore. I kumoval u propisima za buduća takva tandrkala i kaj je neke ideje pobral najpoznatiji svjetski majstor takvih tandrkala ....to se ne računa!:unsure::ppozdrav:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zašto mješate kruške i jabike..smilan radi kako zna i tu možemo pratiti progres...do sad koliko se sječam nije pitao za savjet.

Moženo se diviti i pratiti..možemo se držati iznad toga i zaobići temu.

Uostalom zabole me ja mu nisam fiškal.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Možda malo u jednom postu je natuknul da prihvača kakav savjet za bolje konstruktivno riješenje

Ja sam i dalje mišljenja da bu se jednoklipac teško boril sa tim teretom ali sviđa mi se projekat i jedino tu imam mali strah.
Ali napisal je Smilan da je otvorena i ostavljena mogučnost za ugradnju jačeg agregata.
Jedva čekam da ga pusti u pogon i pratim projekat.
Nadam se i nekom videu (y)

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,539
(Imam blagi osječaj da si ti cijelo vrijeme uvjeren da ja tebe samo zajebavam, a da u životu nisam napravio, niti pokazao drugima ništa "slično". Samo sada, tu na ovom forumu, budem diskretno napomenuo da jesam nekog vraga i ja napravio, a i da su puno toga ljudi pratili, u živo, cijelo vrijeme izrade, dopustio sam svima da "gledaju i ispod suknje", ako me razumiješ. Bilo je mojih totalno samostalnih uradaka, ali i nekoliko kolektivnih, s kolegama. Nemam se ja čega tu na ovom forumu sramiti, ali ne želim o tome ovdje ni raspravljati. Eto, toliko
Dali sam svojim komentarom ostavio dojam za tako nešto. Ponovo o predstavljaju homem traktorčić sam naveo neku izradu ništa spektakularno, ništa patentirao, jednostavnu izredu sklopova koji se primjenjuju višedecenijskih godina i takođe sam naveo da to nije ništa posebno zahtevno. Ovakvu izradu može da izradi veliki broj majstora u najobičnijim garažama, malo ideje i dosta truda i to je to. Svi sklopovi se jednostavno ugrađuju. Tvoja izjava je bila da se ja uozbiljim sa izjavom da to nije jednostavno. Neznam šta ko pravi i na kakve nailazi probleme i šta je za koga nerešivo i komplikovano. Na ovom mom projektu ja pokazujem da jednostavnost i kompaktnost.
Napisao si da si pravio nako vozilo ili nešto tako pa me usmeri gdje to se može pogledati, napomenuo si da si imao određenih poteškoća.

Posljednje uređivanje od moderatora:

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Meni je ovu temu zanimljivo pratiti, kad se od ničega nešto napravi. Vjerujem da će služiti onome čemu je namijenjeno. Koliko vidim po slikama, dosta toga je predimenzionirano u odnosu na snagu motora (koji se kasnije lako zamijeni jačim) i ne vjerujem da bu došlo do neke havarije.
Od prijatelja deda je napravil banzek prije valjda 40 godina sa diferencijalom i getribom od auta, prilagodil prijenosne omjere sa remenicama i klinastim remenima i tak dura do dana današnjeg bez ikakvih problema.
Tada da bu vjerujem i ovo tak funkcioniralo.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,539
Meni je ovu temu zanimljivo pratiti, kad se od ničega nešto napravi. Vjerujem da će služiti onome čemu je namijenjeno. Koliko vidim po slikama, dosta toga je predimenzionirano u odnosu na snagu motora (koji se kasnije lako zamijeni jačim) i ne vjerujem da bu došlo do neke havarije.
Od prijatelja deda je napravil banzek prije valjda 40 godina sa diferencijalom i getribom od auta, prilagodil prijenosne omjere sa remenicama i klinastim remenima i tak dura do dana današnjeg bez ikakvih problema.
Tada da bu vjerujem i ovo tak funkcioniralo.
Ja smatram da je ovo zanimljivo jer se postavljaju dijelovi od različitih mašina koji se uklapaju u jednu kompaktni cjelinu. Mnogi na svojim imanjima imaju slične potreba da nešto kalkulišu i mijenjaju, ovdje su mogućnost da se vidi kako se uklapa. Recimo izradom ovakvih prirubnica mož uklapanje različitog reduktora sa osovinom ili mjenjačem. 20230429_210514.jpg 20230420_112430.jpg 20230428_163503.jpg
Ili ovako spajanje različitih kardanskih krstovi ili izrad po mjeri kardana.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,539
Nakon varenja ide vraćanje u osu a onda balansiranje ako je potrebno. Svi balansiraju ali rijtki vraćaju u osu rotacije. 😂

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,539
Ovako stvari stoje. Od konbinacija brzina postoje, na mjenjaču freze 1 i 2, te spora ,rikverc i brza. I dve brzine na reduktoru. Malo me zeza rikverc. Rikverc je prenosnog odnosa između brze i spore i u suštini je dosta brz odnosno za neke ekstremne uslove uz veliku obalu nebi mogao da gura teret.
Ovo je probna varijanta u početnom sam bio napisao da će biti i još jedan mjenjač ali sam ga za sad preskočio. Tražim opciju da sve usporim za 2,5:1, tako da mogu koristiti brzu na frezinom mjenjaču i brzu na reduktoru. Za sad ću da malo stanem sa radom. Ima tu još da se odradi povoljno mjesto za mjenjačku ručicu. Da se učvrsti volan I malo spusti, odraditi masku, signalizaciju. Imam u planu napraviti neki okvir na zadnje blatobrane da može da sedne neko. Možda dodam I poluge zadnje, izvedba kardana .

E sad mogu komentari dali je zadovoljavajuća konbibacija ili neki loš pokušaj.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Šteta je da je ovako visoko postavljen vozač obzirom na veličinu mašine i možda mogućnosti rada u voćnjaku .
Možda da je se zakoračio kardan bi bilo kompaktnije.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,539
Mora ići još nešto između mjenjača freze i reduktora. Ili mjenjač ili neki reduktor. A onda nema puno prostora. Uslovljeno je širinom šasije, a i prednji dif nije u centru i onda je kardan malo ukoso i ponekad gore ide. Trebao sam prednji dif možda preraditi u centar pa bi dobio više prostora sa bočnih strana za noge. Nemože ići šire šasija napred dolaze blizu točkovi. Može se sjedalo pomaći unazad i spustiti, volan podesiti ali nije onda udoban položaj.
Al je kul za voziti. Volan lagan ko u auta, kočnice ekstra. Trebam odraditi ručnu da drži prilikom paljenja.

• Like
Reactions: ZJ

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Planiraš složiti i nožni gas? Ili barem ovaj ručni malo približiti vozaču?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,539
Ako je to nešto što bude imalo motor i pogon preko kotača, ja smatram da mora biti upravljivo i mora imati efikasno koćenje, zaustavljanje. Moj minimum "zahtjeva" kod samogradnje traktorića.
Sobzirom da smo imali debatu oko projekta, mislim da bi bilo poželjno radi drugih da napišeš svoj komentar, dali je stroj dovoljno upravljiv dali je zadovoljio minimalne zahtjeve. Nadam se da si pogledao.
I tako... Prije negoli je projekt i započeo, već je završen kao i mnogi ovdje...
Neznam kako su drugi završavali svoje projekte. Vremenski period izrade je bio prosječno dobar, mogao je biti i kraći, pored firme i drugih obaveza ipak sam zadovoljan. Ovo nije završeno još ostaje rada. Bit će tu postavljeno kako izgleda na kraju. Od ovakvog motora ili ovakve freze kakva je ugrađena, realno se izvuklo dovoljno, imat će dobru mogućnost savladavanja prepreka.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
@smilan, na temelju tog filmeka, s malo vožnje, nisam našao za shodno ništa za komentirati. Bilo bi bolje u odnosu na mene, da sve ostane samo na tvojem subjektivnom stavu.
Ali kad insistiraš:
Vidim da osoba sjedi, visoko, a da su joj neke komande u najmanju ruku nepraktične. Nemam na temelju čega reči kako je to vozilo upravljivo, dobro ili slabo. Kako mu se ponaša volan nakon skretanja, da li se sam vrača u neutralni položaj? Kakve su kočnice, kakva je pomoćna i parkirna kočnica? Koja bude točno namjena tog vozila, što se s njim bude i u kakvim uvjetima radilo?
Ja ne mogu biti objektivan prosuditelj na temelju tako malo za mene bitnih informacija, ali zapravo, tko sam ja da bi imao pravo ocjenjivati tvoj projekt. Bolje ne.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,539
Svi komentari su ovdje lepo ispisani. Nisam pisao ništa da to nisam dobro odmjerio, ono što sam rekao da ću uraditi to je otprilike tu, kao i u nekoliko drugih tema u kojima ùcestvujem, radom ili svojim proizvodom podržim svoje izlaganje.
Način i oblik izrade nekog dijela ili sklopa,ili onog što je ugrađeno, neko ko se razumije mora da prepozna funkcionalnost pa i kad nevidi na djelu kako funkcioniše. Način funkcionisanja prednje osovine od terenca(samuraj) nebi trebao da lica koja poznaju motorna vozila dovodi u sumnju dali se točkovi na toj osovini vraćaju u pravac, niti je upravljačka glava postavljena kao brljot, već u vrlo povoljnom položaju. Ako gore opisana stavka poznavaoca dovodi u sumlji nešto škripi.
Slične komentare sam zaticao da visoko obrazovna i stručna mašinska lica u komentarima vitlovi poistovjećuju lančani prenos i prenos sa zubčanicima i da ih postavljaju u ravnopravan položaj.
Svi komentari su mi jasni.

Najnoviji postovi

Na vrh