vlč.puknuti
Iskusan lik
- Tu od
- 14 Svi 2008
- Poruka
- 23,636
gredičar bok te tvoj..stroj za raditi gedice
Želja ti nije loša ali onda bi to bilo ovako kao kad ključem stigneš maticu na vijku(šarafu) te ga prstom vratiš unazad ili čak da ga porožeš nazad bez odvajanja, to ne može ni u teoriji. možda ti je sad jasnije jer pùžno kolo je vijak i otvorena matica.Zna li neko da li na kamionskom virlu od kraza koje ima samokocioni puz moze da se nasteluje nekako da taj puz ne koci nego kad namota da bude slobodno za odmotavanje.
Procitao sam nesto slicno na forumu ali ne bih bas tiko da budzim po vitlu. Takodje traktori mi nemaju kardan preko tockova da bi mogao unazad tako da okrenem inace mi ne bi padale ovakve ideje na pamet 😂Najluđe što sam vidio je da je lik ugradio zamajac i alnaser na slično pužno vitlo , i kada hoće da otpusti salu samo malo alnaserom odmota , kilavo izugleda i komplikovano ali fonkcioniše.
Ak je ovo meni , možda se nismo razumjeli , čovjek je ugradio zamajac na kardan i tu ga ''alnasuje'' u nazad.Na krazovom možda i može je je velik ugao na zavojnici ili većeg koraka na kolu, dok od fapovim nebi je je mali ugao zavoja malo klizanje unazad, prosto sila bi ga blokirala.
Kako ide bez slagača. Imas neki ubrzivač za to vitlo. Kad razmotaš svu sajlu kako ide kad sva krene na jednu stranu uz valjak, moraš vršiti manevar.Radim 99% sa kinezom 45ks duplakom. Vec 5 6 godina radim sa njim oko 200m godisnje u proseku i nema problema. Jedino me eto to otpustanje sajle muci kada zaone negde ili kad se trebam pomeriti a zatezeno mnogo.
View attachment 65880 View attachment 65881
Lako resiv problem. Ugradi hidraulicni cilindar koji ce da ukljucuje/iskljucuje kandzu. Ona moze da se iskljuci i pod opterecenjem samo je potrebna veca sila.
Na ovom vitlu je viljuska na kandzi za iskljucivanje povezana na ovu polugu - rucku kojom iskljucujem tako da bi je cilindar odmah slomio ili rasirio, vec mi se to jednom desilo i kod rucnog iskljucivanjaDvosmerni hidraulicni cilindar, on otpusta, a ujedno i drzi. Nece uvek kad iskljucuje da bude pod opterecenjem jer se njemu to samo povremeno desi da ostane napeto.
Pa ide dobro sada kada je ostalo 30ak metara sajle 😂😂. Inace dok je imalo 80 m mora se paziti i poprilicmo upravljati traktor prema mestu izvlacenja. Ubzivac nema sad za sad, radim na 720 okbrtaja kardana ide, ne bi bilo lose da je malo brze ali bar ovako izvlacim uglavnom 2 do 3m drva bez problema jer nemam lamelu i nemam problema sa kidanjem salje, traktora, prevrtanjem i ostalim problemimaKako ide bez slagača. Imas neki ubrzivač za to vitlo. Kad razmotaš svu sajlu kako ide kad sva krene na jednu stranu uz valjak, moraš vršiti manevar.
Možeš da ti neko odsječe 12mm ploču za stranu. Napravi kruznicu unutarnju koja je prečnika cijevi doboša. Tu ploču presječeš na pola. Staviš na željenu širinu i tako je pokvario. Takođe možeš odsjeći takav prsten od nekih 7-8 cm I to povariš na drugu stranu da povećaš prečnik sadašnje strane doboša.Razmisljao sam isto o suzavanju a produbljivanju dobosa, dobio bih na boljem slaganju sajle a brze bi i vitlao jer bi bio veci precnik, nego mi se ne da sve seci i variti ispocetka