• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Home made vitla za šumu

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
Svi tvrde jace je vitlo bez lmele,jeste naravno,a kad pukne neka sajla onda ako stigne po glavi moze da netreba vise nikad.
Jel neznas bez lamele koliko zapinjes, a izvuci moze kolko traktor je jak.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,343
Ma teško je da ja sve objasnim, pa me onda pogrešno svate. Kad kažem da ima maksimalnu iskorištenost vitlo smatram da je to u granicama dozvoljenog nikada opasne situacije ili nemoguće. Možda nisam dobro opisao ili me niste dobro razmjeli, ima granicu i mnogo je osetljivije na preopterećenje nego bilo koje koje sam do sada vidjeo. Naprimjer veoma lako se osjeti razlika kad je trupac zapeo , udario u drugo stablo ili pan nema tad mrdanja i samo gasi motor a kad je onako u kršu to se osjeti. Možeš da ga forsiraš koliko hoćeš ništa se ne dešava kao da u obali krećeš iz treće brzine. Nema propinjanja a ni pucanja sajle kao vi mislite, glavnu sajlu ne prekiidam kako vi mislite meni dnevno zapine stotinu puta da nemože više pa se prekačuje, a sajlu možda prekinem jedanput u sezoni na oko 300 do 350 matara drva (najčešće mjesto oštećanja). Za dobro vitlo smatram ono koje je dobro konstruisano i urađeno da dobiješ situaciju na maksimumu i da nemože dalje i da se ništa ne dešava pogubno a ne kako neki misle pa onda kometarišu prevtanja , fijukanja sajli i ostalo zato i dajem negativne komentare na mnoga vitla. Na stotinu puta zakačim stablo da povučem pa se desi da ga nemogi ni pomaknut i onda radi motorna pila, a nikako u nedogled po snazi. Cijenim učinak od vitlova u pogledu rada i svih drugih parametara koji idu uz učinak. Kad kažem u primjeru da je krpan za mene loše vitlo osuda svih ima lamelu (smatraju bezbjedno ali ako se podrobe lamale pukne ploča i zaglave dli je onda bezbjedno ili je traktor na leđa). Osim lamela nema ništa drugo kvalitetno ( neslaže sajlu, propinje traktor, spora rukavanja za premještanje uđu u traktor izađi upali daj gas idi do vitla , malo sajle na dobošu) i to smatram ozbiljnim nedostatcima.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
največi stručnjaki za šumu su oni koji su sjedili na traktoru u garaži o motorkama čitali specifikacije na internetu a o vitlima znaju sve jer su ih sa svih strana slikali na sajmu ..i to od više proizvođača .
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
generalno , naravno

radije bi bio s tobom tri dana u šumi , makar morao vuč sajlu nego pet dana obilazio sajam
 

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
549

Mislim da bi ovo vitlo delimicno zadovoljilo stroge kriterijume. Medjutim, nemam slike samog vitla. Od jednog drugara ovde i vitla sa njim po 4-5 kubika.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Da pitam gledam da bi išel delati neko vitlo, nemam ja toga puno za vitlati ali htel bi si nekaj složiti, kaj ima ko kaj gotovo kaje delal? Kaj bi mi sve trebalo od djelova za složiti? Znači ja bi imam 10 metri godišnje za delat drva.
 

vlastel

Aktivni član
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
514
Ja se trenutno borim s vitlom. Imam napravljeno od kamiona, ali jako sporo, jako jako, i opasno jer se nemre isključiti pod opterećenjem. Montiran remenice 2x17
 

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
320
Ovo je moja skalamerija. Već dugo nije trebao. Bubanj u bubnju i osigurač je vijak M8 koji pukne kod preopterećenja. DSC01735.JPG DSC01736.JPG
 

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
320
Ma vuče on sve. To je robusna i teška konstrukcija. Kasnije sam ugradio i montažne kotačiće da ga je lakše prikopčati na traktor i kasnije gurnut u čošak.
 

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
320
To je strana do traktora. A druga je samo ploča sa rupom za sajlu. Naknadno sam ugradio i koloturu, tako da sajla ide gore. Ali nije se pokazalo baš najbolje. A pužni reduktor je od velikog zapornog ventila.
 

Najnoviji postovi

Na vrh