• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hoteline i ostale bajke

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Bili prije nešto vremena romi provalili u kuću moga brata.
pozvao je policiju, došli su.
Nisu naplatili ništa za dolazak, niti za istragu u kojoj su tražili lopove.
Imam dvoje djece, odškolovala se, osnovnu i srednju nisam platila ništa, a učitelji su ih učili četrnaest godina, kćer je otišla na fakultet, to što sam platila fakultetu za te četiri godine je mizerija -oko tri tk godišnje koliko se jećam, a vidiš, u Americi ak očeš na fakultet, oko 20 tisuća dolara košta godina ako nemaš stipendiju. Koje plaćaš iz svoga đepa - ako imaš, ako nemaš iz đepa banke kojoj kada se zaposliš vraćaš sa debelim kamatama godinama poslije završenog školovanja.
Misliš li da ti ljudi koji održavaju red u društvu i koji nas uče rade zabadava ili im netko - poslodavac - država - za to plaća?
Odakle će ih platiti ako joj ne daš ništa?
Možemo mi trampiti robu za robu, ja bih rado odnjela profesoru ili policajcu dvije kile paprike i kilu paradajza, ali jbga, vele, oni više vole zelenu salatu, a ja je, eto - nemam. Da odem susjedi i zamjenim paradajz za salatu, pa odem platiti profesora?.
Moj hotela, znaš onu prastaru, iz doba ranog kršćanstva - "za Judine škude" i dvadeset Judinih zlatnika za koje je izdao Isusa?
Prije dvije tisuće godina? :)

Sa koliko paradjza bih mogla kupiti auto - malecko sam komotna i oke mi sjaje na audi, mercedes....ne na fiat punto. Da otpeljm toliko paradajza u tvornicu automobila koja ga radi moram si najprije kupiti kamion da ga natovarim. Pa moram zamjeniti tri brda paprike za kamion da ga dobijem. :) Pa pošto još nemam kamion da otpeljam tri brda paprike tam di bum za njih dobila kamion, moram nekom tko već ima kamion dati dva brda krastavaca da m iih odveze tamo di ću dobiti kamion za paprike.

I tak, malo - pomalo, ne treba nam novac, ne treba nam policija, ne treba nam učitelj, ne treba man državni službenik u katastru, matičnom uredu....laganini se fino vratimo u pećine i kamenim sjekirama bumo lovili pernato i krzneno. :)
I ja tebi dam krzno a ti meni jedno lijepo paunovo pero jer ja sam žensko i volem lijepo izgledati. :)
Živjela trampa, tko ebe napredak znanja i tehnologija.

Hotela, nešt drugo je meni za razmišljati.
Ako je Metušalah živio devet stotina šezdeset i devet godina, što to bi da su ljudi u srednjem vijeku živjeli prosječno pedesetak godina, a danas - već odavno zapravo - životni vijek raste, i danas imaš i nemalo devedeset godišnjaka i sto godišnjaka. Jel bi bilo to da je Bog kažnjavao čovjeka zbog izopačenosti i skratio mu tisućljetno življenje na polastoljetno, a sada - jesmo li ipak postali bolji nego smo bili, pa nam polako vraća desetljaća, a možda će kroz koje desetke stoljeća i tisućljećje?

Ajmo konstatirati da smo bolji nego smo bili u prošlosti, pa nas sada Bog nagrađuje sve duljim životom - a, kaj veliš hotela?
Možda nas navede na novi svijetski društveni poredak - svi dobiju sve što trebaju podjednako, ali ako se to ostvari, Marx bude u grobu likoval - to ti bu hotela čisti komunizam, a komunizam je sa Crkvom u debelom raskoraku.
Iako, zapravo nije - , jel tako?
I vjera i komunizam vele isto - svakome jednako i svakome koliko mu treba.

Baš sam ga splela svačega i svega, hehe...jel? :hahah:
30 a ne 20 , srebrnjaka a ne zlatnika...

• Like
Reactions: ZJ

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Žalosno je što opet sve gledaš kroz neko održavanje radnih mjesta,iza kojih se krije opet po koji put novac. Nažalost ta količina profita ne bude nikog ostavila bez posla. No neka, glavno da si mi ti u pravu.

Hajde pojasni malo svoje stavove, kao i obično škrt si na dubini perspektive koju plasiraš kao svoju percepciju.

Poslovni subjekti imaju pogodnost povlastice odbitka od poreza za sve što utroše u humanitarne svrhe.
I opet ne mogu kritizirati državu jer je nemam na temelju čega, mjerom pogodnosti država upravo potiče na humanitarnu radnju i tako indirektno sudjeluje u humanitarnim akcijama opipljivim efektom - novčano. Odriče se poreza na novac koji je neka firma uplatila humanitarno - da nije uplatila, na taj novac bi poduzetnik morao, kao i na sav ostali koji uprihodi, platiti tekuću stopu poreza.

Državu mogu kritizirati iz bezbroj drugih razloga, ali iz opusa "humanitarno" nemam temelja.

Da, ja gledam sve što novcem treba platiti kroz novac.
Dio života koji se ne može novcem kupiti gledam kroz emotivnu prizmu.
Život teče u diskursu tih dviju sfera od vremena Edena kada su Adam i Eva prvi puta zagrizli sa Drva Spoznaje.

Da, održavanje radnih mjesta u društvu u kojem živimo je od presudne važnosti za cjelokupno društvo jer gubitkom istih domino efekt pogađa posredno svakog pojedinca društva.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Krivo.
Država naplaćuje PDV jer zakonski ne postoji mogućnost da ga ne naplati, ali ga vraća organizatoru humannitarne akcije kao donaciju natrag.
U prvom dijelu rečenice si potpuno u krivu. Država donosi zakone i sama određuje na kaj bu koliki pdv (od 0-25% po trenutnim zakonima).
U rugom dijelu je tvoj navod možda točan (nisam upućen), ali i ako je točan, sve je jako netransparentno. I zakaj ga vraća organizatoru, a ne da ide onome kome je pomoć namijenjena?
Dokle god je tak, ne doniram telefonom. Rađe platim banki pristojbu i uplatim na račun potrebitog (ako postoji) ili doniram prek karitasa. Kod nas su, nažalost, često prisutne kojekakve muljaže, a kaj je nekaj manje transparentno, to su uvjeti za muljažu povoljniji.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E moja kolegice JO,stvarno me nasmijavas,nisam ocekivao od tebe bas toliko gluposti,mogla bi onog smotanog bozincica zamijeniti,previse si kriticna i neljudska..e bas sam pogodio izraz.👊
Izvini nije mi namjera da te povrijedim,no jasno ti je da govorim sto mislim a drago mi je da je to i kotebe slucaj,ipak smo mi becka skola,imamo mjere. 🤫

Hotela, kakve gluposti?
Ti si u svome upisu na koji sam se referirala promovirao beznovčano plaćanje dobara koje u svakodnevnom životu ljudi trebaju a ne mogu si ih sami proizvesti - jer da mogu, trampe - roba za robu a ne roba za novac - ne bi trebalo. I bilo bi izlišno takvo tvoje razmišljanje o životu bez valute.
I ja sam tu trampu stavila u konteks vrijednosti nečega što ja imam i vrijednosti nečega što ja trebam.
Misliš li da će meni, tebi, nekome....netko dati auto, kuću, plin za grijanje koji potrošiš kroz zimu za jedan šreni kamenčić? Ali će tražiti pet kamiona šarenih kamenčića?

A gle, i valuta je samo roba koja se razmjenjuje - trampi - isto ima svoju vrijednost jedne moje paprike, kilu moje paprike, deset kila moje paprike, sto kila moje paprike.....ovisi koje je "krupnoće".
Trampimo mi svi svakoga dana kad god nam nešto zatreba što si sami ne možemo proizvesti ili fizički napraviti - valuta za nečiji rad, valuta za nečije grožđe - roba za robu moj hotela. :)

I gdje su tu sada moje gluposti?

A kao vjernik znaš da su ljudi iz čijeg su potomstva nastajali narodi živjeli blizu tisuću godina, neki su prvo potomstvo imali u sedamdesetoj godini života, neki u sto sedamdesetoj,neki u tristo i nekoj.....
Kao vjernik ove činjenice Kršćanstva ne možeš pobijati, ignorirati, proglašavati ih glupostima, u Bibliji ti sve lijepo piše što je i kako je bilo.
Znaš onu uzrečicu nastalu iz te biblijske činjenice - "taj bu živel stisuću godina, ko Metuzalem".
I ako su ljudi živjeli tisuću godina u prvom vremenu postanka ljudi, zašto je ljudski vijek padao - pećinski ljudi su živjeli tridesetak godina, di je to do tisuću, a mi sada živimo opet sve duže.
Dala sam ti temu za razmišljanje i za lementiranje, kako god hoćeš, možeš je obraditi i kršćanski i filozofski, ali tisuću godina životnog vijeka ljudi u dalekoj prošlosti su neupitna činjenica za svakoga kršćanina. Jer ako u nju ne vjeruje, onda nije kršćanin niti vjernik.
Eto.
Moj hotela.
Inače, ta činjenica stoju u Bibliji u Strom zavjetu, Knjiga postanka, Počeci izabraog naroda.

I, di smo sada?
Usporedba Crkve i komunizma?
Jedina rzlika je u tome što komunisti negiraju Boga.
Ali načelo koje su imali i htjeli provesti u djelo im jebilo sasvim krščansko - svatko radi koliko može, svatko dobije koliko mu treba.
Ja sam isto za to, iako nisam nikada bila komunist.
Di ćeš naći nešto kršćanskijeg od te zamisli?
Evo, nisam stavila smiješka - sasvim sam ozbiljna.

Što misliš, bi li to funkcioniralo - radiš koliko možeš, uzmeš koliko ti treba?

Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
U prvom dijelu rečenice si potpuno u krivu. Država donosi zakone i sama određuje na kaj bu koliki pdv (od 0-25% po trenutnim zakonima).
U rugom dijelu je tvoj navod možda točan (nisam upućen), ali i ako je točan, sve je jako netransparentno. I zakaj ga vraća organizatoru, a ne da ide onome kome je pomoć namijenjena?
Dokle god je tak, ne doniram telefonom. Rađe platim banki pristojbu i uplatim na račun potrebitog (ako postoji) ili doniram prek karitasa. Kod nas su, nažalost, često prisutne kojekakve muljaže, a kaj je nekaj manje transparentno, to su uvjeti za muljažu povoljniji.
Točno.
Ali, da je zakon drugačiji, strogo definiran da država za humanitarno ne naplaćuje pdv, što misliš, koliko bi inovativnih humanitaraca u državi bilo?
Veća poplava nego da se razliju sve prenabujale rijeke u Hrvatskoj istovremeno.
Tko bi mogao kontrolirati lov u mutnom u tolikom opsegu?

Zašto bi država uplaćivala onome za koga se skuplja pomoć? Kakve veze država logistički ima sa humnitarnom akcijom?
Vraća novac koji je došao sa računa na taj isti račun, humanitarci inicijatori raspolažu njime, a ne država. Država donosi zakonodavni okvir pod kojim se provode humanitarne inicijative, sve ostalo je na humanitarcu.

Ja isto ne doniram telefonom od kako sam saznala tu činjenicu.
Niti preko fejsa, niti preko neprovjerenih računa.
Za potres sam donirala preko državnog računa - ostalo, samo na ruke potrebitoj osobi.

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,998
Nikad nisam donirao preko državnog računa i nikad neću, jer država da bi nekome dala, najprije mora i nekome uzeti, tako da pametnom dosta. Zna se jako dobro kako stvari/zakoni kod nas funkcioniraju, da ne ulazim u dublju analizu jer ne vidim smisla da pričam o tome. Najbolja pomoć je samo i isključivo na račun potrebitoj osobi, ili kako je i prije navedeno, direktno na ruke određenom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ne na račun, jer donacije podliježu porezu ;)

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Hajde pojasni malo svoje stavove, kao i obično škrt si na dubini perspektive koju plasiraš kao svoju percepciju.

Poslovni subjekti imaju pogodnost povlastice odbitka od poreza za sve što utroše u humanitarne svrhe.
I opet ne mogu kritizirati državu jer je nemam na temelju čega, mjerom pogodnosti država upravo potiče na humanitarnu radnju i tako indirektno sudjeluje u humanitarnim akcijama opipljivim efektom - novčano. Odriče se poreza na novac koji je neka firma uplatila humanitarno - da nije uplatila, na taj novac bi poduzetnik morao, kao i na sav ostali koji uprihodi, platiti tekuću stopu poreza.

Državu mogu kritizirati iz bezbroj drugih razloga, ali iz opusa "humanitarno" nemam temelja.

Da, ja gledam sve što novcem treba platiti kroz novac.
Dio života koji se ne može novcem kupiti gledam kroz emotivnu prizmu.
Život teče u diskursu tih dviju sfera od vremena Edena kada su Adam i Eva prvi puta zagrizli sa Drva Spoznaje.

Da, održavanje radnih mjesta u društvu u kojem živimo je od presudne važnosti za cjelokupno društvo jer gubitkom istih domino efekt pogađa posredno svakog pojedinca društva.
Nisam ja škrtu svojim perspektivama, nego sam valjda "slabo" školovan pošto je moja škola imala samo dva sprata🤔 Ipak sam uspio naučiti da tko puno priča uvijek se negdje zbuni pa reče i ono što nije trebao😉

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
...

Ovo vrijedi samo za uhljebe i one plaćeno iz naših poreza.

Za ostale djelatnosti s ovom se tvrdnjom ne slažem, jer smo u proteklih 30 godina doživjeli suprotno.
Država je dozvolila zatvaranje valjda milijun radnih mjesta, nebrigom (čitaj davanjem podobnima) mase firmi, koje su propadale jedna za drugom. A onda su radnici s 40-tak godina starosti otjerani u mirovinu...
Pustimo to kaj su uništili Torpedo, Prvomajsku, OLT, Čelik i još masu drugih proizvodnih firmi (a znamo da jedino takve firme stvaraju novu vrijednost), uništili selo i sitnog seljaka (koje je preživjel svako društvo)...uništili su ogromno akumulirano znanje i iskustvo od čijeg gubitka se nikad ne budemo oporavili i zauvijek budemo na dnu sadašnje tamnice naroda...a naši ljudi budu i dalje napuštali domovinu bez želje za povratkom...
Da sam mlađi nikaj me ne bi zadržavalo ovdje...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Točno.
Ali, da je zakon drugačiji, strogo definiran da država za humanitarno ne naplaćuje pdv, što misliš, koliko bi inovativnih humanitaraca u državi bilo?
Veća poplava nego da se razliju sve prenabujale rijeke u Hrvatskoj istovremeno.
Tko bi mogao kontrolirati lov u mutnom u tolikom opsegu?
Mislim da nisi u pravu. Naplaćivanje pa kao naknadno vraćanje (ako ikad) ništa ne utjeće na broj humanitaraca. Ne vidim nikakav utjecaj na "korist" humanitaraca donira li se na neki račun po pozivu 5 kn ili 6,25 kn ili 4 kn. Konačni iznos na računu je uvijek jednak umnošku pojedinih iznosa puta broj poziva. Pravdanje pražnjenja računa može omogućiti lov u mutnom i tu je važno dobro definirati mehanizme kontrole.

Zašto bi država uplaćivala onome za koga se skuplja pomoć? Kakve veze država logistički ima sa humnitarnom akcijom?
Vraća novac koji je došao sa računa na taj isti račun, humanitarci inicijatori raspolažu njime, a ne država. Država donosi zakonodavni okvir pod kojim se provode humanitarne inicijative, sve ostalo je na humanitarcu.
Tu se nismo razumjeli. Novac koji je na računu nije, ili barem ne bi smio biti, vlasništvo nekog humanitarca. Ona ga ima na upravljanju, a uvijek treba biti iskorišten (isplaćen) isključivo onome za koga je skupljan. Ne znam kak se financiraju humanitarci, ali zbog transparentnosti se ne bi trebali financirati sredstvima koja se prikupe humanitarnom akcijom.

Bolje da više ne pišem, kaj ne bum napisal i nekaj kaj ne bi trebal (@mikke). ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Poslušajte pametnog čovjeka:
Čovjek je sudac, pa vjerujem da zna o čemu govori

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Mislim da nisi u pravu. Naplaćivanje pa kao naknadno vraćanje (ako ikad) ništa ne utjeće na broj humanitaraca. Ne vidim nikakav utjecaj na "korist" humanitaraca donira li se na neki račun po pozivu 5 kn ili 6,25 kn ili 4 kn. Konačni iznos na računu je uvijek jednak umnošku pojedinih iznosa puta broj poziva. Pravdanje pražnjenja računa može omogućiti lov u mutnom i tu je važno dobro definirati mehanizme kontrole.

Tu se nismo razumjeli. Novac koji je na računu nije, ili barem ne bi smio biti, vlasništvo nekog humanitarca. Ona ga ima na upravljanju, a uvijek treba biti iskorišten (isplaćen) isključivo onome za koga je skupljan. Ne znam kak se financiraju humanitarci, ali zbog transparentnosti se ne bi trebali financirati sredstvima koja se prikupe humanitarnom akcijom.

Bolje da više ne pišem, kaj ne bum napisal i nekaj kaj ne bi trebal (@mikke). ;)
Kolega znaš onu: Istina je voda duboka, no može biti i gore" kaljuža"😉

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nisam ja škrtu svojim perspektivama, nego sam valjda "slabo" školovan pošto je moja škola imala samo dva sprata🤔 Ipak sam uspio naučiti da tko puno priča uvijek se negdje zbuni pa reče i ono što nije trebao😉
Ih, nas smo dvoje sušta suprotnost - ja sam visoko školovana, na zadnju edukaciju sam hodala u cipelama na visoku petu. :)

Tebi se možda čini da sam se ja zbunila i rekla nešto previše tamo, ali svi koji me znaju ovdje, znaju da se meni nikada ne omakne nešto slučajno.
Sve što velim, velim svijesno i sa razlogom, i iza svojih riječi uvijek stojim imenom i prezimenom, i adresom.
Kada govoriš činjenice, ne bojiš se o istoj temi govoriti opet nakon deset godina - reći ćeš opet isto kao i prije deset godina. ;)

Primjetila sam tvoju indiciju i prvi puta iako ti nisam dala do znanja da jesam.
Evo, sada jesam - zadovoljan?
Objede i izvrnute bedastoće oponenata IQ broja mojih godina tamo su beznačajnost nevrijedna reagiranja. :)

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Nisi ti razumio poantu.
Ali, ok, idemo dalje.

Imam nešto drugo što se humanitaraca tiče - prije nekog tjedna gledala sam dokumentarac na tv, humanitarna organizacija u jednoj afričkoj državi, stacionirana tamo i godinama pomaže pučanstvu.
I pita reporterka gospođu voditeljicu, kako se privikla na život tamo, obzirom da se siromaštvo vidi na svakom koraku. Veli ona, dobro je, čak i bolje nego doma - ne sjećam se je li bila britanka ili neka druga europljanka - klima topla, ima lijepu kuću u kojoj živi - doista je kuća bila prekrasna, okoliš lijepo uređen - i, veli, ovdje ima poslugu koja joj obavlja kućanske poslove, što si doma ne bi mogla priuštiti.
Njezina hummanitarna udruga se financira donacijama. I ona ima poslugu.
Nije li tu nešto u neskladu sa humanitarstvom?

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Ih, nas smo dvoje sušta suprotnost - ja sam visoko školovana, na zadnju edukaciju sam hodala u cipelama na visoku petu. :)

Tebi se možda čini da sam se ja zbunila i rekla nešto previše tamo, ali svi koji me znaju ovdje, znaju da se meni nikada ne omakne nešto slučajno.
Sve što velim, velim svijesno i sa razlogom, i iza svojih riječi uvijek stojim imenom i prezimenom, i adresom.
Kada govoriš činjenice, ne bojiš se o istoj temi govoriti opet nakon deset godina - reći ćeš opet isto kao i prije deset godina. ;)

Primjetila sam tvoju indiciju i prvi puta iako ti nisam dala do znanja da jesam.
Evo, sada jesam - zadovoljan?
Objede i izvrnute bedastoće oponenata IQ broja mojih godina tamo su beznačajnost nevrijedna reagiranja. :)
Ne kužim baš,ali izgleda da si nešto krivo protumačila

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Poslušajte pametnog čovjeka:
Čovjek je sudac, pa vjerujem da zna o čemu govori
Eh, @ZJ, ti se i opet lijepiš na Kolakušića.
Ajd, dobiti ćeš priliku za tri godine - evo se Ž. zid udružio sa njim, rade "veeeeliki" projekat i sve nas budu iznenadili. Budeš mogao glasati na sljedećim parlamentarnim za njih - bude ekipa Sinčić - Pernar - Kolakušić uskrsnula u svome punom sjaju.
Trljaj dlanove i pripremi kemijsku za zaokruživanje i podaj nam premijera Kolakušića i ministre Sinčića i Pernara. I ministricu inženjerku. :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Dotični gospodin je bil sudac, znači najprije pravnik, pa polagal za sudca. A kaj je anemični i od kud se pojavil? Kaj je on u životu prije napravil nego kaj je namješten za kapu?
Pa iskreno, sve je bolje od ovog lijevog liberala, briselske pudlice, kojem nije sveto ništa hrvatsko...
Poslušaj ovog čovjeka:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh